CD: Status Quo - Deluxe Editions

Het zijn weer mooie tijden voor diehard fans van de band Status Quo. Eind vorige maand verschenen namelijk drie geremasterde klassieke albums van de Britse groep als fraaie Deluxe Editions, met naast de geremasterde albums een behoorlijke hoeveelheid nooit eerder uitgebrachte opnames als bonusmateriaal. Nu zijn On The Level, If You Can't Stand The Heat en Whatever You Want sowieso al aangename albums voor liefhebbers van de betere rockmuziek uit de zeventiger jaren, maar met de bonustracks zijn ze absoluut verplichte kost voor fans van de Britse hardrockers.

Status Quo - On The Level

On The Level is een album uit 1975 waarop we de grote hitsingle 'Down, Down' tegenkomen en waarmee de mannen een overtuigende plaat afleverden die het erg goed deed bij de veelal in spijkerjacks gehulde fans. Ook kende het album een groot aantal tracks die jarenlang nog op de setlist van de groep te vinden waren. Naast een vijftal tracks, die in 2005 al eens op een re-issue van deze plaat te vinden waren, treffen we op de bonus-cd ook nooit eerder officieel uitgebrachte opnames aan van een concert in Mainz uit november 1975 en een erg leuke obscure huisdemo van 'Down Down'.

Status Quo - If You Can't Stand The Heat

If You Can't Stand The Heat was de plaat waarop we in 1978 al de eerste sporen konden horen van een band die de overstap maakte van het hardere ouderwetse rockgeluid naar de wat radiovriendelijkere variant daarvan. Zo maakte de band op deze plaat, hun elfde studioalbum, gebruik van een blazersectie en een achtergrondkoortje. Dat de mannen het stevig rocken nog niet verleerd waren is vooral goed te horen bij nummers als de singles 'Again And Again' en 'Accident Prone'. Als bonus deden de mannen een duik in de archieven van Status Quo en zo komen we op dit album een aantal nooit eerder gehoorde demo's tegen uit de periode 1977 tot 1979.

Status Quo - Whatever You Want

In 1979 verscheen het album Whatever You Want waarmee Status Quo bij het grote publiek door zou breken. Naast het immense succes van het titelnummer als single kende de plaat weer typische Status Quo-tracks als 'Shady Lady', 'Runaway' en 'Rockin' On', maar ook lieten de heren zich van een nieuwe kant horen met de ballade 'Living On An Island', waarmee de Britten een breed publiek wisten aan te spreken. Naast een handvol demo's treffen we op de bonusschijf ook de voor de Amerikaanse markt door Steve Klein geremixte versie van het album aan, dat destijd op Riva Records verscheen onder de titel Now Hear This. Een album dat dan ook behoorlijk anders klinkt dan het origineel.

Voor de Deluxe Editions werden de originele tapes flink opgepoetst door de zeer ervaren geluidsguru's Andy Pearce en Bob Young. Met maar liefst 23 nooit eerder officieel uitgebrachte tracks mogen deze fraai uitgevoerde dubbel-cd's sowieso niet ontbreken in de collectie van fans van Status Quo, maar ook een ieder die wel eens wil weten waar veel hedendaagse rockbands hun melomane mosterd vandaan haalden kunnen we zeker aanraden om deze fijne albums, die de tand des tijds goed hebben doorstaan, zeker eens te gaan beluisteren.