Blu-ray: Outlander (Seizoen 1)

Starz heeft een aantal goede titels te pakken. Het bedrijf maakte naam met Black Sails en heeft nu ook het razendpopulaire Outlander in handen. De twee series wisten miljoen kijkers te trekken en vooral Outlander maakte indruk met het ene seizoen dat de serie rijk is. Voor FOK! natuurlijk een reden om de serie onder de loep te nemen, nu die uitgegeven is op blu-ray.

Outlander vertelt het verhaal van Jack en Claire, een uit elkaar gegroeid stel dat vlak voor de oorlog hun huwelijk bezegelde. Een jaar na de oorlog gaan ze op tweede huwelijksreis naar Schotland, om de verloren tijd met elkaar in te halen. Ze arriveren op de avond van Samhuin, het eeuwenoude feest waarop het huidige Halloween is gebaseerd. Volgens de overlevering gaat op die avond de tijdpoort open en kunnen de geesten voor even ronddwalen op aarde. Het is op precies die avond dat Claire getuige is van een heilige ceremonie om de geesten te eren. Wanneer ze na de ceremonie te dicht bij een stenengroep komt en een steen aanraakt, wordt ze getransporteerd door de tijd, naar het Schotland van 1743. Dat is een tijd van conflicten, maar met een hele andere opzet als die Claire gewend is van oorlog waarin zij heeft meegevochten. En dan natuurlijk de vraag: komt ze ooit nog terug in 1946?

De serie heeft niet voor niets zo'n schare fans achter zich weten te krijgen. Het verhaal klinkt misschien bekend, en dit is omdat het gebaseerd is op de boekenserie van Diana Gabaldon, die daarvan wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Wel wordt al gelijk duidelijk dat het niet een letterlijke verfilming betreft. Er zijn wel degelijk enige aanpassingen gedaan om het voor het medium van tv goed over te laten komen. Het acteerwerk is echter zeer bijzonder en krachtig te noemen. De hoofdrol wordt gespeeld door Catriona Balfe, voor velen een nog vrij onbekende actrice. Het koppige karakter van Claire weet ze goed op het scherm te krijgen en al helemaal in combinatie met de Schot die haar redt uit de klauwen van een officier, genaamd Jamie. Dat personage zal voor het personage van Claire de belangrijkste rol gaan spelen, ook in de strijd met haarzelf. Dit aangezien ze eerst nog niet kan en wil geloven dat ze echt bijna 200 jaar terug is gereisd in de tijd. Ook die verbazing wordt goed overgebracht naar de kijker en daardoor wordt er direct een band geschept met de hoofdrollen, die stuk voor stuk goed geschreven zijn.

Het Schotse ademt door heel de serie heen. De soundtrack, gecomponeerd door Bear McCreary, is dan wel niet door een Schot geproduceerd, maar dit weet de componist erg goed te verhullen door een subtiele inzet van de doedelzak. Ook de intro is een bewerking van een Schots lied, en dit werkt dus ook weer elke keer perfect om een nieuwe stap in de serie in te leiden. Met zijn zestien afleveringen is de serie een zeer geslaagde missie en het is dan ook niet gek dat er in het voorjaar een nieuw seizoen aan zit te komen. Door middel van een open afsluiting, die niet te open is, wordt de kijker met een heel voorzichtige behandeling razend enthousiast gemaakt om te kijken hoe het af gaat lopen met Claira in 1743. Historische fictie wist al eerder een groot publiek naar zich toe te trekken en ook Outlander slaagt hierin met vlag en wimpel.