FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 december 2015

WK Darts: Norris overklast Thornton, Wade eenvoudig door

Maandagavond met drie top tien spelers die in actie komen. Michael Smith, nummer acht van de wereld, was nipt te sterk voor Jeffrey de Zwaan. Ook Robert Thornton (6) en James Wade (7) kwamen in actie. 

Warrick Scheffer 0-2 John Michael (voorronde)
De Zuid-Afrikaan Warrick Scheffer pakte slecht één leg tegen de Griek John Michael, die het Zuid-Europees kwalificatietoernooi won. Michael mag later in actie komen tegen James Wade.

Robert Thornton (6) 0-3 Alan Norris
De stunt van de avond. Alan Norris schakelt met 3-0, 3-2 en 3-1 de als zesde geplaatste Robert Thornton uit. The Thorn was in de eerste set kansloos. In de tweede set ging het gelijk op, maar op het juiste moment sloeg Norris toe en daarmee was de partij eigenlijk afgelopen.

Norris was zowel scorend als finishend de betere darter. In de volgende ronde wacht Joe Murnan, die Andy Hamilton uitschakelde.

Alan Norris heeft de stunt van de avond met de uitschakeling van Robert Thornton. (PRO SHOTS/Action Images)
Alan Norris heeft de stunt van de avond met de uitschakeling van Robert Thornton. (PRO SHOTS/Action Images)

Michael Smith (8) 3-2 Jeffrey De Zwaan
Het lukte De Zwaan net niet om te winnen. Lees hier verder.

James Wade (7) 3-0 John Michael

James Wade had geen enkele moeite met John Michael. Het werd 3-1, 3-2 en 3-1. Daarmee is ook de laatste voorrondespeler uitgeschakeld. Vorig jaar haalden diverse spelers uit de voorronde nog de derde ronde.  Nu vlogen ze er allemaal in de eerste ronde uit. 

 

Star Wars: The Force Awakens lekt online

Alhoewel het misschien wel de best bewaakte filmrelease ooit was, is er nu een 'kijkbare' versie opgedoken van de razendpopulaire Star Wars-film, The Force Awakens. Dit meldt Comic Book Resources.

De film duikt tegelijkertijd op met een zeer goede versie van Quentin Tarantino's The Hateful Eight, die op 31 december in de Verenigde Staten uitkomt. Ook de nieuwe film van Leonardo DiCaprio, The Revenant, is gelekt op diverse torrentsites. Eerstgenoemde is al zo'n 220.000 keer gedownload en The Revenant al zo'n 300.000 keer. Door de populariteit van de Star Wars-torrent is daar nog geen definitief cijfer van bekend tot op heden.

Star Wars: The Force Awakens brak afgelopen weekend alle records met een openingsweekend van meer dan 517 miljoen dollar. De film draait in uitverkochte zalen in alle bioscopen in Nederland. Disney heeft nog niet gereageerd op het lek.

Star Wars: The Force Awakens lekt online (Foto: Disney)Star Wars: The Force Awakens lekt online (Foto: Disney)

Bennie Jolink welkom in Glazen Huis

Normaal-zanger Bennie Jolink is van harte welkom in het Glazen Huis van 3FM Serious Request in Heerlen. Dan willen Giel Beelen, Domien Verschuuren en Paul Rabbering hem uitleggen dat niets van de actie 3FM Serious Request aan de strijkstok blijft hangen, zoals Bennie zaterdagavond beweerde tijdens het afscheidsconcert van Normaal in Gelredome in Arnhem.

''We werken al twaalf jaar samen met het Rode Kruis. Jaarlijks verantwoorden we iedere opgehaalde euro'', reageerde Domien Verschuuren maandagavond in RTL Boulevard. "Bennie, kom eens langs in het Glazen Huis. Dat is hartstikke gezellig'', aldus Domien.

Bennie Jolink weigerde toestemming te geven voor een collecte voor Serious Request tijdens het afscheidsconcert van Normaal. Bennie noemde de dj's in het Glazen Huis 'een stel publiciteitsgeile aanstellers met een megasalaris die een beetje voor de show in een glazen huis gaan zitten'. Hij riep zijn publiek op geld over te maken aan KWF Kankerbestrijding.

Giel Beelen ontkende in RTL Boulevard dat Serious Request over zijn hoogtepunt heen is. Hij zei zich niets aan te trekken van kritiek op de benefietactie. ''De actie is altijd in beweging en moet veranderen na al die jaren. Maar het sfeertje is als nooit tevoren."

Bennie Jolink welkom in Glazen Huis
Bennie Jolink welkom in Glazen Huis (Foto: BuzzE)

Arsenal wint topper tegen Manchester City

Arsenal heeft maandagavond de topper tegen Manchester City met 2-1 gewonnen en mag zich nu in de Premier League de belangrijkste uitdager noemen van de verrassende koploper Leicester City. Het verschil is twee punten na zeventien competitiewedstrijden. Manchester City moet als nummer drie nu zes punten goedmaken.

De Franse coach Arsène Wenger zag Theo Walcott en zijn landgenoot Olivier Giroud, erg trefzeker de laatste tijd, al voor rust scoren in het Emirates Stadium. Beide keren deed de Duitse international Mesut Özil het voorbereidende werk. Hij heeft dit seizoen al vijftien assists gegeven.

Doordat Arsenal in de tweede helft naliet voor 3-0 te zorgen kon Yaya Touré de slotfase nog erg spannend maken. De Ivoriaan schoot de bal acht minuten voor tijd in de kruising. De jacht op de gelijkmaker had geen succes.

Arsenal wint topper tegen Manchester City
Arsenal wint topper tegen Manchester City (Foto: ANP)

Bill Cosby beschuldigt model van smaad

De Amerikaanse acteur en komiek Bill Cosby heeft supermodel Beverly Johnson toegevoegd aan zijn lijst vrouwen die hij wil dagvaarden voor smaad.

Beverly Johnson beweerde vorig jaar dat Bill Cosby haar heeft gedrogeerd en probeerde haar seksueel te misbruiken. ''De reputatie die de heer Cosby jarenlang heeft opgebouwd is aangetast'', zo valt in de rechtbankstukken te lezen. Vorige week had Cosby al zeven vrouwen aangeklaagd wegens smaad. Nu sleept Cosby ook Beverly Johnson op soortgelijke gronden voor de rechter.

Cosby beweert in de stukken dat Beverly een smerige campagne voert en de beschuldigingen in onder meer Vanity Fair alleen maar heeft geuit om aan haar eigen bekendheid te werken. Cosby treedt volgens TMZ in detail in de rechtbankstukken tegen Beverly Johnson. Terwijl zij beweert dat hij zich misdroeg tijdens een etentje bij hem thuis, zegt Cosby dat hij nooit met Beverly heeft gedineerd zonder dat zijn eigen vrouw erbij was.

Beverly vertelde eerder aan Vanity Fair dat ze door Cosby thuis was uitgenodigd voor een auditie voor een kleine rol in The Cosby Show. Toen hij haar had gedrogeerd en ze zich bleef verzetten toen Cosby probeerde haar te verleiden, gooide de acteur het model zijn huis uit. In september zei Beverly Johnson in het programma Goodmorning America dat ze Cosby wil vergeven.

Bill Cosby beschuldigt model van smaad
Bill Cosby beschuldigt model van smaad (Foto: BuzzE)

WK Darts: Debutant De Zwaan verliest van Smith na thriller

Jeffrey de Zwaan is er net niet ingeslaagd om bij zijn debuut op het wereldkampioenschap darts te winnen. De 19-jarige darter, die dit jaar voor het eerst op de Pro Tour speelt, verloor na een sudden deathleg met 3-2 van Michael Smith, de nummer acht van de wereld. 

Smith mag aan de partij beginnen, maar De Zwaan brak direct met een 90-finish. De Engelsman brak met een 92-finish echter direct terug. Hij hield daarna zijn leg en brak De Zwaan met een 101-finish om de eerste set te pakken.

De partij was van goed niveau en De Zwaan hield zijn vorm vast. Hij maakte één break en trok daarmee de stand gelijk. In de derde set is het opnieuw De Zwaan die de eerste leg pakt en met een 86-finish op 2-0 komt. De Zwaan mist vervolgens twee darts op tops voor de derde set, maar een leg later kan hij alsnog de derde set pakken.

De als achtste geplaatste Smith liet in de vierde set direct zien dat hij nog een pijltje kon gooien en brak De Zwaan direct met een 134-finish. The Black Cobra kreeg drie kansen om direct terug te breaken, maar verzuimde. Smith klopte direct de 2-0 binnen en met een 105-finish zorgde Bully Boy dat er een vijfde set gespeeld moest gaan worden. 

De triples blijven lekker vallen bij Smith en kwam op 1-0. Via 62 bracht De Zwaan de stand weer op gelijke hoogte. Het werd 2-2 en er was een verlenging nodig. Smith hield de druk erop en kwam 4-3 voor, maar met een briljante 128-finish werd het 4-4 en even later 5-5. Voor het eerst dit WK was er een sudden deathleg nodig. 

Smith won het bullen en mocht de laatste leg beginnen. Hij opende met 128, waar De Zwaan slechts 29 noteerde. Dit verschil bleek dodelijk. Via dubbel vier gooide Smith de partij uit. De Engelsman treft na de kerst Steve Beaton in de tweede ronde. 

Nathan is meer dan een ordinaire dief in Uncharted 4-cinematic

De wereld van Nathan Drake valt letterlijk in duigen in onderstaande cinematic trailer van Uncharted 4: A Thief's End. De korte CGI-trailer werd in verschillende Amerikaanse bioscopen getoond als voorstukje voor de nieuwe Star Wars-film, The Force Awakens.

Een rustige doch dramatische pianoversie van Where is My Mind van rockband Pixies begeleidt de beelden waarin we Uncharted-protagonist Nathan Drake in slow motion de diepte in zien vallen samen met broer Sam en wat AK-47 zwaaiend tuig. Nathan beweert dat mensen hem zullen herinneren als een ordinaire dief die alles doet om zichzelf maar te kunnen verrijken, maar dat dat niet de echte Nathan is. Hij lijkt dit te bewijzen door te kiezen om broerlief te redden in plaats van een (ongetwijfeld zeer waardevol) muntje.

Bekijk de beelden hieronder. Uncharted 4: A Thief's End komt in maart 2016 exclusief uit voor PlayStation 4.

Jong Ajax zet Volendam opzij

Jong Ajax kan met een goed gevoel de winterstop in. De jeugdige Amsterdammers wonnen de allerlaatste officiële competitiewedstrijd op de Nederlandse velden van dit kalenderjaar met 2-0 van FC Volendam.

Al voor rust stond de eindstand op het scorebord. Robert Muric had als eerste succes in het beloftenelftal van Ajax, vervolgens was Sam Hendriks trefzeker vanaf elf meter. Keeper Diederik Boer hield ondertussen het doel van Ajax keurig schoon.

Na rust kreeg Volendam de kans om op zijn minst langszij te komen. Bert Steltenpool kwam eerst net tekort om binnen te tikken en was later niet doortastend genoeg bij een grote kans, waardoor Diederik Boer nog kon ingrijpen. Tien minuten voor tijd miste Erik Schouten een strafschop. Hendriks wist kort voor tijd aan de andere zijde de 3-0 niet te maken.

Jong Ajax zet Volendam opzij
Jong Ajax zet Volendam opzij (Foto: ANP)

Migranten rekenen toegangsgeld voor gratis kunstwerk

Dat een vluchtelingenstatus niet per se hoeft te conflicteren met het zakelijk instinct, bewijzen migranten die woonachtig zijn in de illegale nederzetting bij het Franse Calais: The Jungle. Enkelen van hen hebben gretig de kans aangegrepen om geld te verdienen met andermans werk.

Het idee van kunstenaar Banksy was hartstikke leuk. Een paar weken geleden maakte deze omstreden kunstenaar een muurschildering in The Jungle van Apple-icoon Steve Jobs. Jobs zou een lichtend voorbeeld zijn hoe immigranten een duidelijke meerwaarde voor de (westerse) maatschappij zouden kunnen hebben. De biologische vader van Jobs is namelijk een Syrische immigrant. Een klein addertje onder het gras is dat Steve niet is opgegroeid bij zijn biologische ouders. Al op zeer vroege leeftijd kwam Steve bij een adoptiegezin terecht en hij reageerde altijd heftig wanneer geïnsinueerd werd dat dit niet zijn 'echte' ouders zouden zijn.

Maar dat onbeduidende feitje was voor Banksy geen belemmering om vlakbij Calais een muurschildering te maken die een ander perspectief over de vluchtelingen zou moeten bieden: immigratie zou allerlei voordelen bieden, het zouden niet allemaal economische profiteurs zijn. Misschien zit er zelfs een nieuw Steve Jobs onder de vluchtelingen.

Ironisch zagen enkele migranten in deze beschildering de kans om hiervan lekker te profiteren. Ze hebben een paar bewakingstenten bij het werk neergezet en voor de afbeelding zelf hebben ze een doek gehangen. Iedereen die het wil zien moet minstens 5 euro betalen. Maar wie de onderhandelingscultuur die voorkomt in veel ontwikkelingslanden niet gewend is, kan zomaar 13 of zelfs 20 euro betalen.

Mensen die het werk benaderen krijgen onmiddellijk te maken met een 'bewaker'. Deze roept in de regel dingen als: 'als je niet betaalt, dan moet je wegwezen!'. Een uiting die je toch zelden in een museum hoort. Wat er gebeurt met het 'toegangsgeld' is niet helemaal duidelijk. In de rest van de wereld zijn de muurschilderingen van Banksy gratis te bezichtigen.

De  inwoners van The Jungle (vrijwel uitsluitend mannen) willen stuk voor stuk naar Engeland. Daar verwachten ze een betere opvang, betere kansen en betere sociale zekerheid.

Gratis Spotify-abo voor Tesla-rijders

Tesla-rijders in Europa, Australië en Hong Kong kunnen vanaf nu gratis naar Spotify luisteren tijdens het autorijden. De streamingdienst is een samenwerking aangegaan met de elektronische autofabrikant, waarmee bestuurders toegang krijgen tot meer dan 30 miljoen nummers.

Door een recente software-update is het premium-aanbod van Spotify direct geïntegreerd in het entertainmentsysteem van Tesla. Tesla-rijders hoeven niet extra voor de update te betalen, de rekening wordt voor hen betaald door de autofabrikant, zo maakten ze maandag bekend.

Tesla heeft momenteel bijna 100.000 voertuigen op de weg van het Model S Sedan. Daarnaast is onlangs het nieuwe Model X gelanceerd. Het Zweedse Spotify is marktleider in streamingdiensten en telt meer dan 75 miljoen gebruikers, waarvan 20 miljoen betalende gebruikers.

Andere automakers gingen eerder al een samenwerking aan met Spotify, maar dat was volgens de Zweden niet op dezelfde schaal als nu met Tesla het geval is. In de VS is Spotify via Tesla vooralsnog niet beschikbaar.

Tesla ziet muziek in Spotify
Tesla ziet muziek in Spotify (Foto: ANP)

Hezbollah zweert wraak op IsraŽl na dood lid

"Dood aan Israël" zongen maandag duizenden aanhangers van de Libanese groepering Hezbollah tijdens de uitvaart van de prominente commandant Samir Qantar. De Libanees kwam afgelopen weekend om het leven toen het pand waar hij verbleef in de Syrische hoofdstad Damascus met raketten werd verwoest.

In Israël reageerden diverse politici verheugd op zijn dood; Qantar werd er nog altijd door velen gehaat, omdat hij in 1979 als 16-jarige betrokken was bij de moord op Israëlische burgers in de plaats Nahariya. Onder de slachtoffers waren een vader en zijn twee kinderen. Qantar werd gepakt en tot levenslang veroordeeld, maar in 2008 kwam hij vrij door een gevangenenruil.

Blijkbaar was Qantar recentelijk in Syrië actief voor Hezbollah, dat in de burgeroorlog meevecht aan de kant van het regime. Israël heeft bevestigd noch ontkend dat het achter de aanval zit. Hezbollah is daar echter van overtuigd. "Samir is een van ons, een commandant van ons verzet en het is ons recht om de moord op hem te vergelden", sprak leider Hassan Nasrallah maandag.

Hezbollah zweert wraak op Israël na dood lid
Hezbollah zweert wraak op Israël na dood lid (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 51

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Ook wij zijn fan van de handbaldames:

Maar hoe kan dat ook anders?:

En uiteraard is de selfie van de week van de dames, inclusief making off:

John de Wolf weet wat mode is:

Indrukwekkend:

Robin Haase kan alles:

Gelukkig vielen de doelpunten aan goede kant:

Star Wars is weer hot nu, dus uit de oude doos:

We mogen Chris Froome feliciteren:

Prima oplossing:

Geweldig:

Ahhhhh, wat schattig:

José Mourinho heeft een nieuwe baan binnenkort:

Toch handig die kerstpakketten:

De winter staat voor de deur dus we gaan jullie weer op de hoogte houden:

Nieuwe Spaanse partij wil niet regeren

De nieuwe liberale Spaanse partij Ciudadanos (Burgers) wil geen deel uitmaken van een nieuwe regering. Dit heeft partijleider Albert Rivera maandag, een dag na de parlementsverkiezingen, gezegd.

Rivera's partij richt zich op de bestrijding van corruptie en liberalisering van de economie. Ciudadanos won 40 van de 350 zetels van de Spaanse Tweede Kamer. In zetelaantal is Ciudadanos daarmee de vierde partij van Spanje geworden.

Een andere relatief nieuwe partij is de links-radicale Podemos (We kunnen) van Pablo Iglesias. Podemos sleepte 42 zetels in de wacht. Podemos belooft een einde te maken aan de bezuinigingspolitiek van premier Mariano Rajoy. Iglesias heeft maandag beklemtoond geen nieuwe regering-Rajoy te accepteren.

Meerderheid
Rajoy is van de conservatieve Volkspartij (PP). Die verloor zondag de meerderheid en viel terug naar 123 zetels. Toch gaat de premier proberen een stabiele regering te vormen. Hij zei maandagavond dat hij een "duidelijk mandaat" van de kiezers heeft gekregen.

De tweede partij van het land is nog altijd de socialistische PSOE van Pedro Sánchez. Hij zei maandag dat voor een linkse regering is gekozen en hij wil met Podemos praten. De PSOE kreeg 90 zetels. Samen hebben PSOE en Podemos geen meerderheid. In het Spaanse parlement zitten ook nog diverse kleine partijen, maar het is twijfelachtig of met hun hulp een werkbare meerderheid kan worden gevormd.

Spanje heeft met de versplinterde verkiezingsuitslag afscheid genomen van het zogenoemde bipartidismo, zoals de Spanjaarden het tweepartijenstelsel noemen. Na de dood van dictator Franco in 1975 regeerden de conservatieven en de socialisten om beurten alleen. Coalities zijn tot nog toe een onbekend fenomeen in de Spaanse politiek.

Nieuwe Spaanse partij wil niet regeren
Nieuwe Spaanse partij wil niet regeren (Foto: ANP)

3,3 miljoen tussenstand Serious Request

Een kleine 3,3 miljoen euro is er tot nu toe opgehaald bij de 3FM-actie Serious Request. Dat heeft de radiozender maandag laten weten.

Dj's Domien Verschuuren, Giel Beelen en Paul Rabbering draaien vanaf vijdagavond al verzoeknummers tegen betaling en in het hele land worden acties gehouden om geld in te zamelen voor de 'stille ramp', waar de radiozender ieder jaar samen met het Rode Kruis aandacht voor vraagt. De opbrengst gaat dit keer naar kinderen en jongeren in conflictgebieden als Syrië, Zuid-Sudan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo.

Vandaag werd ook bekend gemaakt wie er donderdag tijdens het slotfeest optreden. Dotan, Typhoon, Ronnie Flex & Lil' Kleine, Lucas Hamming, Rondé en Nielson zullen de avond muzikaal omlijsten. De optredens beginnen om 16.00 uur. Om 21.00 uur verlaten de dj's het Glazen Huis. Dan wordt ook de eindopbrengst bekendgemaakt.

3,3 miljoen tussenstand Serious Request
3,3 miljoen tussenstand Serious Request (Foto: BuzzE)

'Blatter liegt over goedkeuring door UEFA'

Sepp Blatter liegt over de goedkeuring die het uitvoerend comité van de UEFA zou hebben verleend aan de omstreden deal tussen de FIFA-baas en Michel Platini in 1998. De overeenkomst waar Platini 1,8 miljoen euro voor zou krijgen van Blatter, is volgens de Zwitser bekrachtigd tijdens een vergadering in Stockholm in 1998. "Een zuivere leugen", stelt Lennart Johansson die in 1998 baas van de UEFA was en de bewuste vergadering bijwoonde.

"Ik herinner me de bijeenkomst, er werd niet over die zaak gesproken. Hij beweert nu toen gezegd te hebben dat Platini een hoge functie zou krijgen. Ik heb bij anderen die erbij waren navraag gedaan, niemand heeft daar over horen spreken. Het is een zuivere leugen", aldus Johansson tegen de Zweedse krant Expressen van maandag

Blatter zei maandag in een persconferentie in beroep te gaan tegen de schorsing van acht jaar door de ethische commissie van de FIFA. Daarbij benadrukte hij nogmaals dat hij een 'gentleman's agreement' had met Platini, gesloten in 1998. De UEFA wist daarvan en heeft dat tot tweemaal toe bevestigd op papier, aldus Blatter.

'Blatter liegt over goedkeuring door UEFA'
'Blatter liegt over goedkeuring door UEFA' (Foto: ANP)

Deal tussen Verbruggen en UCI loopt stuk

Een deal tussen voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen en het huidige bestuur van de wielerbond is stukgelopen. De huidige preses, Brian Cookson, liet maandagavond weten dat er deze zomer een akkoord was gesloten tussen de strijdende partijen. Dat akkoord is inmiddels voorbij.

De website Inside the Games meldde maandag dat een juridische zaak van de Nederlander Verbruggen was geschikt en dat Verbruggen erevoorzitter kon blijven bij de UCI. "Ik heb inderdaad een ontmoeting gehad met Verbruggen deze zomer. We kwamen onder meer overeen dat hij zou stoppen met het gebruiken van zijn invloed om de UCI te bekritiseren en te schaden. Aangezien Verbruggen zich daar niet aan heeft gehouden, is de deal van de baan. Er is nooit geld betaald aan Verbruggen sinds ik voorzitter ben", aldus Cookson.

In juni dit jaar kondigde Verbruggen juridische stappen aan tegen de UCI vanwege de publicatie van een in zijn ogen misleidend rapport over doping.

Deal tussen Verbruggen en UCI loopt stuk
Deal tussen Verbruggen en UCI loopt stuk (Foto: ANP)

UEFA blijft achter Platini staan

De Europese voetbalunie UEFA laat zijn voorzitter Michel Platini niet vallen. De ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA legde de Fransman maandag een schorsing van acht jaar op vanwege een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro die hij in 2011 ontving van FIFA-baas Sepp Blatter.

De Zwitser is eveneens voor acht jaar uit de voetballerij verbannen. De UEFA is "extreem teleurgesteld" over de beslissing. "De UEFA steunt Michel Platini's recht op een eerlijk proces en op de kans zijn reputatie te herstellen", luidde maandag de verklaring vanuit het UEFA-kantoor in het Zwitserse Nyon.

Platini heeft voor de uitspraak al aangekondigd zich niet neer te leggen bij een straf en zich tot het sporttribunaal CAS te zullen wenden. Blatter zei maandag ook in beroep te gaan.

UEFA blijft achter Platini staan
UEFA blijft achter Platini staan (Foto: ANP)

Prost in gesprek met Renault over actieve rol

Viervoudig wereldkampioen Alain Prost heeft wel oren naar een actieve rol bij het nieuw te vormen team van Renault.  De Franse constructeur, die vandaag de overname van het voormalige Lotus-team definitief maakte, heeft reeds aangegeven de aankondiging aangaande de teamleiding en de rijders pas in januari te zullen doen. Ook voor Prost is het dus nog even wachten, al geeft hij aan in gesprek te zijn. "We moeten wachten op januari," meldt het Franse race-icoon. "Dan zullen we zien hoe de organisatie eruit zal zien en of ik er deel van uitmaak."

Prost reed in de vroege jaren '80 vier jaar lang voor Renault en pakte zijn laatste wereldtitel in 1993 met een Williams-Renault. Zijn banden met de Franse fabrikant zijn dus altijd erg nauw geweest en een actieve rol ligt dan ook voor de hand. "Ik sta overal open voor," geeft hij zelf toe. "We voeren er gesprekken over, maar we moeten eerst het hele plaatje in beeld krijgen." Prost heeft zelf de nodige ervaring met het runnen van een team. In 1997 nam hij het voormalige Ligier-team over, maar zonder veel succes. Prost Grand Prix ging in 2001 failliet.   

Prost in 1981 voor Renault actief op Zandvoort (WikiCommons/Dijk, Hans van / Anefo
Prost in 1981 voor Renault actief op Zandvoort (WikiCommons/Dijk, Hans van / Anefo)

Spoedoperatie aan ruimtestation geslaagd

Twee Amerikaanse astronauten hebben maandag een spoedreparatie uitgevoerd aan de buitenkant van het Internationaal Ruimtestation (ISS). Scott Kelly en Tim Kopra moesten hun speciale pakken aantrekken voor een ruimtewandeling, omdat een karretje met een robotarm erop werd geblokkeerd door een ander wagentje en daardoor 10 centimeter verkeerd stond.

Dat probleem moest uiterlijk deze woensdag zijn verholpen, omdat dan een Russisch transportschip arriveert met goederen. De klus zelf was binnen een kwartier geklaard: het was een kwestie van een rem losmaken. In totaal brachten Kelly en Kopra zo'n 3,5 uur buiten door. Toen ze toch bezig waren aan een ruimtewandeling, verrichten ze alvast voorwerk voor nieuwe onderdelen die in de toekomst op het ISS worden geïnstalleerd.

Normaal gesproken worden ruimtewandelingen maandenlang voorbereid. Deze keer was het een kwestie van dagen.

Spoedoperatie aan ruimtestation geslaagd
Spoedoperatie aan ruimtestation geslaagd (Foto: ANP)

Hockeysters ontlopen ArgentiniŽ in poule Rio

De Nederlandse hockeysters ontlopen in de groepsfase op de Olympische Spelen onder andere Argentinië en Australië, de nummers twee en drie van de wereld. Oranje is ingedeeld in een poule met Nieuw-Zeeland, China, Duitsland, Zuid-Korea en Spanje. Argentinië versloeg deze maand Nederland nog op eigen bodem in de eindronde van de Hockey World League (HWL).

De internationale hockeybond FIH maakte maandag bekend hoe de poules eruit zullen zien op de Olympische Spelen van 2016. De Nederlandse mannen zijn ingedeeld met de regerend olympisch kampioen, Duitsland. Verder moeten de mannen van Max Caldas het opnemen tegen Argentinië, India, Ierland en Canada. India won onlangs nog in de HWL van Oranje in de strijd om het brons.

Hockeysters ontlopen Argentinië in poule Rio
Hockeysters ontlopen Argentinië in poule Rio (Foto: ANP)

Renault rondt koop Lotus af

De overname van het noodlijdende Lotus door Renault is rond. Daarmee is de Franse autofabrikant terug in de Formule 1. Renault meldde maandag dat de koop vrijdag werd afgerond.

Renault was in het verleden al bijna veertig jaar actief in de koningsklasse van de autosport en won twaalf keer de titel voor constructeurs. Het team van de Franse autofabriek deed mee aan meer dan zeshonderd races, won er 168 en behaalde elf individuele wereldtitels.

Het bedrijf leverde dit seizoen motoren aan Red Bull en Toro Rosso, waar Max Verstappen rijdt. De leverancier kwam al vroeg in het seizoen onder vuur te liggen van zowel Red Bull als het opleidingsteam Toro Rosso vanwege de ondermaatse prestaties van de motoren. De onvrede leidde zelfs tot een voortijdige beëindiging van het contract. Toch zal Red Bull volgend jaar weer met een Renault-motor rijden, al verandert de naam van de krachtbron wel dankzij een partnerschap met het Zwitserse horlogemerk TAG Heuer.

In februari wordt het nieuwe team gepresenteerd in Parijs.

Renault rondt koop Lotus af
Renault rondt koop Lotus af (Foto: ANP)

RTL Boulevard test mediacode met foto koning

RTL Boulevard en Editie NL hebben maandagavond het Koninklijk Huis en de Rijksvoorlichtingsdienst getart door in hun televisie-uitzendingen de foto te laten zien van Willem-Alexander die in het weekend met zijn dochters Amalia en Alexia in een vestiging van McDonald's in Leiden at. Zaterdagavond koos Shownieuws ervoor de privéfoto niet te laten zien en zich aan de mediacode te houden.

Nederland kent een mediacode die voorziet in fotosessies met de koninklijke familie, die in principe twee keer per jaar plaatsvinden. Afspraak is dat de media in ruil daarvoor de Oranjes in hun privétijd zo veel mogelijk met rust laten. Marc van der Linden zei in de uitzending dat zijn blad Weekend de foto daarom niet zal publiceren. "Dan moeten we bereid zijn naar de rechter te gaan en er weer een discussie over te voeren. In zulke zaken wordt de koning altijd in het gelijk gesteld", zei Marc.

"Het is niet zozeer uit angst dat we de foto niet afdrukken. Het is leuk om de koning in McDonald's te zien, maar op sociale media staat de foto al overal. Als de koning nou was gefotografeerd terwijl hij aan het zoenen was met de Belgische koningin Mathilde, dan was het nieuws geweest en hadden we de foto natuurlijk gepubliceerd." Albert Verlinde was het niet met Marc eens. "Een foto van Willem-Alexander in een fastfoodrestaurant is er toch eentje die je in de toekomst blijft terugzien, net als Beatrix op Koninginnedag op de grachten in Amsterdam", beargumenteerde Albert.

Volgens Albert en Marc is de foto niet slecht voor het koningshuis. Zondag twitterde Marc al: "Ik snap dat de koning zijn dochters uit de publiciteit wil houden, maar de foto bij McDonald's is niet slecht voor zijn image. #lievepapa."

 

KNVB: "Nieuw dieptepunt voor het voetbal"

Voetbalbond KNVB noemt de uitkomst van het onderzoek naar het dubieuze handelen van voetbalbestuurders Sepp Blatter en Michel Platini "uiterst schandelijk voor het voetbal in het algemeen en voor voetbalbestuurders in het bijzonder." In een verklaring stelt de bond dat de uitspraak - een schorsing van acht jaar voor beiden - op zichzelf begrijpelijk is maar ook "het zoveelste dieptepunt betekent in het handelen en in de beeldvorming van met name FIFA maar nu ook UEFA."

Dat laatste vanwege de persoonlijke betrokkenheid van Platini, de voorzitter van de Europese voetbalunie. De Fransman en de Zwitser Blatter, vertrekkend voorzitter van de door corruptievermoedens omgeven wereldvoetbalbond FIFA, werden bestraft voor een omstreden onderlinge deal.

De KNVB is blij dat er binnen de FIFA in ieder geval bewijs is van groeiend zelfreinigend vermogen. "Maar nu moet er op dat front doorgepakt worden", liet bondsvoorzitter en tevens vicevoorzitter van de UEFA Michael van Praag maandag weten.

KNVB: nieuw dieptepunt voor het voetbal
KNVB: nieuw dieptepunt voor het voetbal (Foto: ANP)

Koploper Gent schorst speler na leus "Alle boeren zijn homo's"

Een ludiek bedoelde uitspraak van AA Gent-speler Benito Raman is de Belg duur komen te staan. De spits van de koploper in België is vanwege belediging voor onbepaalde tijd aan de kant gezet door zijn club. "Gent distantieert zich volledig van de ongepaste uitlatingen. Die zijn volledig in strijd met de fundamentele waarden van de club", stond maandag in een verklaring.

Na afloop van de wedstrijd tegen Kortrijk kreeg Raman de microfoon in handen om de supporters te bedanken. Dat deed hij, maar de uitspraak daarna zette kwaad bloed. "En nu gaan we iets zeggen tegen de andere supporters: alle boeren zijn homo's", verwees de spits naar de scheldnaam voor de fans van Club Brugge.

Raman zei direct na de wedstrijd al sorry, maar dat bleek niet afdoende. "De club levert al jaren inspanningen om de speler in kwestie goed te begeleiden, ook op psychologisch vlak; het is dan ook moeilijk te begrijpen dat hij toch nog herhaaldelijk in de fout gaat."

AA Gent bood verder excuses aan voor iedereen die zich beledigd kon voelen door de kreet van Raman.

Koploper Gent schorst speler na leus
Koploper Gent schorst speler na leus (Foto: ANP)

Nieuw seizoen eredivisie begint op 5 augustus

Het komende voetbalseizoen 2016-2017 begint op vrijdag 5 augustus. Het weekeinde ervoor, op zondag 31 juli, is de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Dat maakte voetbalbond KNVB maandag bekend. Ook de Jupiler League heeft zijn eerste competitieronde in het weekeinde van 5, 6 en 7 augustus.

De eerste ronde van de KNVB-beker is gepland op 20, 21 en 22 september. De finale is op zondag 30 april 2017, traditiegetrouw in De Kuip. De laatste wedstrijd van het seizoen in de play-offs is op zondag 28 mei 2017.

De eredivisie kent volgend seizoen één midweeks programma, op 4,5 en 6 april. Voor de Jupiler League zijn 33 weekeinden beschikbaar voor 38 speelronden. Dit betekent dat er vijf speelweekeinden zijn waarin de clubs zowel op vrijdag als maandag een wedstrijd spelen.

De winterstop loopt van 19 december 2016 tot en met 12 januari 2017.

Nieuw seizoen eredivisie begint op 5 augustus
Nieuw seizoen eredivisie begint op 5 augustus (Foto: ANP)

Ook Platini naar sporttribunaal CAS

Na Sepp Blatter heeft ook Michel Platini maandag aangekondigd zijn door de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA opgelegde straf aan te vechten bij sporttribunaal CAS. De Franse voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA bevestigde daarmee zijn eerdere voornemen.

Platini ging niet eens naar de hoorzitting van de FIFA-commissie omdat er naar zijn mening geen sprake was van een eerlijk proces. "De uitspraak verbaast me niet. De procedure die de ethische commissie tegen mij voert is een pure schijnvertoning. Dit is een vooropgezet spel om mijn naam te besmeuren door instanties die elke geloofwaardigheid kwijt zijn."

Platini en Blatter werden maandag voor acht jaar uit het voetbal verbannen wegens overtreding van de ethische regels. Dat gebeurde vanwege een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro die Platini van de Zwitser ontving zonder duidelijke tegenprestatie. Beiden zeggen dat ze onschuldig zijn. "Ik heb een schoon geweten en zal strijden tot het einde", meldde Platini maandag in een verklaring.

Ook Platini naar sporttribunaal CAS
Ook Platini naar sporttribunaal CAS (Foto: ANP)

Wilders: rambam voor politiek en pers

PVV-leider en islamtegenstander Geert Wilders heeft maandag in een tweet felle kritiek geuit op politici en de media. "Politiek en pers kunnen de rambam krijgen. Neem zelf lekker afstand van jullie lafheid en verraad van Nederland aan de islam. Sukkels."

De afgelopen dagen riepen politici in media Wilders op afstand te nemen van gewelddadige protesten tegen asielzoekerscentra, zoals vorige week in Geldermalsen. Zaterdag bezetten tegenstanders van de islam een moskee in Dordrecht, waarbij overigens niets werd vernield en geen geweld werd gebruikt.

Sommige politici legden een verband met de oproepen van de PVV-leider om in verzet te komen tegen de instroom van vluchtelingen. Volgens Wilders gaat het daarbij vooral om moslims. De PVV-leider zei herhaaldelijk dat het verzet geweldloos moet zijn.

 

Lelijke negerin speelt Hermione Granger

Wie graag het vervolg wil zien op de Harry Potter-reeks in de hoop een volwassen Emma Watson te zien, zal van een koude kermis thuiskomen. Hermione wordt voortaan gespeeld door een vrouw die op zijn zachtst gezegd niet vooraan had gestaan toen onze lieve heer de mooie lichamen uitdeelde.

Politieke correctheid, daar ontkomt zelfs Zweinstein niet aan. Want geen donker persoon in de sequel van Harry Potter, dat kan natuurlijk niet. Dus Hermione wordt voortaan gespeeld door ene Noma Dumezweni, een 46-jarige vrouw uit Swaziland.

Het gaat hier echter om een sequel, een deel van Harry Potter dat zich afspeelt negentien jaar na het laatste filmdeel. Het gaat hierbij niet om een film, maar een toneelstuk overigens. Omdat de oorspronkelijke cast nog te jong is, moest men op zoek naar een oudere cast. Hermione blijkt zich dus plotseling zwart te hebben getoverd, terwijl Harry Potter wordt gespeeld door de 36-jarige Jamie Parker en Paul Thornley (40) Ron Weasley moet spelen.

Ruim 660 miljoen uitgegeven aan kerstinkopen

Nederlanders hebben zaterdag en zondag flink kerstinkopen gedaan. Volgens Betaalvereniging Nederland werd afgelopen weekend ruim 19,1 miljoen keer gepind in de winkel, ruim 41 procent meer dan een 'normaal' weekend het afgelopen jaar. Ook werd er 1,4 miljoen keer afgerekend via iDEAL, ruim 23 procent meer dan in een 'gewoon' weekend.

Het totale bedrag dat deze twee dagen met de pinpas werd afgerekend is 554 miljoen euro. IDEAL bracht ruim 106 miljoen euro in het laatje van de winkeliers.

Dit weekend was zaterdag de drukste dag met ruim 13 miljoen pintransacties en 660.000 iDEAL-transacties. Dit bracht bij elkaar ongeveer 437 miljoen euro op.

Bol.com

Zondag werd er ruim 5,5 miljoen keer gepind en zo'n 750.000 keer betaald met iDEAL. Dat leverde 224 miljoen euro op.

Dat onlinebestellingen het goed doen, ondervindt ook Bol.com. Het warenhuis verwacht maandag zijn dagrecord te verbreken met 350.000 pakketjes. Webshops Coolblue en Wehkamp verwachten dinsdag de piek te bereiken met het aantal bestellingen.

Ruim 660 miljoen uitgegeven aan kerstinkopen
Ruim 660 miljoen uitgegeven aan kerstinkopen (Foto: ANP)

Duo heeft duizenden stuks vuurwerk in huis

Twee mannen uit Schiedam en Vlaardingen zijn zaterdag aangehouden wegens het bezit van illegaal vuurwerk. Ze hadden ruim achthonderd Cobra's en enkele duizenden Nitraten in hun bezit. Het vuurwerk is vernietigd.

Het materiaal lag opgeslagen in een tussenwoning aan de Aletta Jacobskade in een compacte woonwijk in Vlaardingen. Als het vuurwerk was ontploft, was de schade heel groot geweest en was mogelijk letsel niet te overzien geweest, zegt de politie.

Duo heeft duizenden stuks vuurwerk in huis
Duo heeft duizenden stuks vuurwerk in huis (Foto: ANP)

'Situatie in Zuidoost-Turkije is dramatisch'

Op straat liggen lijken, hele wijken zijn met de grond gelijk gemaakt en inwoners wachten in schuilplaatsen totdat het geweld luwt. Zo omschrijven Koerdische ooggetuigen de situatie in de Turkse plaats Silopi, waar het leger bezig is aan een offensief tegen de extremistische beweging PKK.

"We hebben hulpverzoeken gekregen van mensen die al een week in hun kelder zitten", vertelt Ferhat Encü, een parlementslid voor de pro-Koerdische partij HDP. Volgens Encü, die momenteel in Silopi verblijft, zijn veel gebouwen vernietigd en is de stad omsingeld door tanks. Dode lichamen blijven op straat liggen, omdat het door het aanhouden van de gevechten te gevaarlijk is om ze weg te halen, schetst hij.

De strijd tussen de PKK en het Turkse leger laaide afgelopen zomer weer op, na een wapenstilstand van ruim twee jaar. Turkse troepen doodden afgelopen week volgens bronnen binnen het leger minstens 110 PKK-strijders. Uit het gebied in Zuidoost-Turkije waar de strijd woedt komt weinig informatie van onafhankelijke journalisten en andere waarnemers.

'Situatie in Zuidoost-Turkije is dramatisch'
'Situatie in Zuidoost-Turkije is dramatisch' (Foto: ANP)

Coen und Sander Fest terug in HMH

Coen en Sander houden in de Heineken Music Hall in Amsterdam op vrijdag 26 februari weer een groot sneeuw- en bierfeest. De dj's kondigden maandag op Radio 538 de Winter Wunderbar-editie van het Coen und Sander Fest alvast aan. De kaartverkoop is begonnen. De line-up maken ze later bekend.

Dirndl-jurkjes, lederhosen, langlaufoutfits en bobsleepakken bepalen de dresscode op het muziekfeest. Coen Swijnenberg: ''Ik heb zeer veel zin om de Heineken Music Hall om te bouwen tot een Bier Halle met bierpullen, worst, lange tafels en schnaps."

Sander Lantinga: "Ik vind het wunderbar dat Das Coen und Sander Fest weer terugkomt. Ik ga vast mijn snor laten staan."

Coen und Sander Fest terug in HMH
Coen und Sander Fest terug in HMH (Foto: BuzzE)

Republikein Graham gooit handdoek in de ring

De strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten gaat verder met één kandidaat minder. De Republikeinse senator Lindsey Graham maakte maandag bekend dat hij zijn campagne voor het presidentschap staakt. 'Ik ben tegen een muur aangelopen', aldus Graham tegen CNN.

De 60-jarige senator uit South Carolina deed het niet goed in de peilingen voor de Republikeinse voorverkiezingen. Die worden nog altijd gedomineerd door de even omstreden als populaire Donald Trump. In zijn campagne kreeg Graham herhaaldelijk steun van senator John McCain, die in 2008 de Republikeinse presidentskandidaat was.

Graham liet duidelijk blijken dat hij een hoge post in de volgende regering ambieert, ongeacht wie de volgende president is. Zijn grootste ambitie is de vernietiging van terreurbeweging Islamitische Staat. Ook met de Democraat Hillary Clinton als president zou hij daar graag een bijdrage aan leveren, ook al ziet hij liever een partijgenoot aan het roer. 'Hillary, als jij president wordt, zal ik je helpen waar ik kan', zei Graham.

De presidentsverkiezingen zijn in november 2016. De voorverkiezingen bij de Republikeinen en Democraten beginnen over ruim een maand. Na het vertrek van Graham zijn er nog 13 Republikeinen in de race. Eerder staakten Scott Walker, Rick Perry en Bobby Jindal de strijd om het Witte Huis.

Republikein Graham gooit handdoek in de ring
Republikein Graham gooit handdoek in de ring (Foto: ANP)

Thijs RŲmer flink aan de drugs op festival

Thijs Römer drinkt inmiddels al vier maanden geen alcohol meer. Maar de 37-jarige acteur gebruikt nog steeds drugs, zo bekent hij in het Radio 1-programma De Overnachting.

Thijs heeft in juli veel drugs gebruikt op het Belgische dancefestival Tomorrowland. "Ik vond het echt fantastisch. Gewoon drie dagen lang alleen maar keiharde tyfusmuziek aan je hoofd en heel veel drugs gebruiken. Ik vond het heerlijk", aldus de ex-man van Katja Schuurman.

Römer heeft de alcohol wel afgezworen. "Dat is eruit, maar de drugs..." Na twintig jaar stevig drinken, kwam hij tot een inzicht. "Als je dagelijks veel drinkt, neemt het iets van je energie weg. Je bent 's morgens langer aan het recupereren. Ik kan die energie beter gebruiken voor wat anders."

Thijs Römer flink aan de drugs op festival
Thijs Römer flink aan de drugs op festival (Foto: BuzzE)

'Leegstand kantoren loopt wat terug'

De leegstand van kantoren in Nederland is dit jaar voor het eerst in jaren wat afgenomen. Het gaat nog wel om een kleine daling. Volgens marktonderzoeker DTZ Zadelhoff staat nog altijd 15,8 procent van de totale kantorenvoorraad leeg, oftewel 7,8 miljoen vierkante meter. Een jaar geleden ging het nog om 16 procent.

Op de markt wordt nu 140.000 vierkante meter minder kantoorruimte aangeboden. Dat komt neer op een daling van 1,9 procent. Daarnaast namen bedrijven dit jaar 13 procent meer vierkante meters als kantoor in gebruik, blijkt uit de cijfers.

Dat de markt iets is aangetrokken heeft volgens DTZ Zadelhoff vooral te maken met het economisch herstel in Nederland. Eind 2008 bedroeg de kantorenleegstand nog ongeveer 12 procent. Door de economische crisis liep dit percentage in de jaren daarna voortdurend op.

'Leegstand kantoren loopt wat terug'
'Leegstand kantoren loopt wat terug' (Foto: ANP)

Hilary Duff neemt pittig kort kapsel

Hilary Duff heeft een bezoekje gebracht aan de kapper. De lange blonde lokken van de 28-jarige actrice hebben plaats gemaakt voor een boblijn.

"Dussss het is best kort", schreef Hilary bij een Instagramfoto van zichzelf en haar nieuwe kapsel. Een dag eerder postte de actrice al een foto van zichzelf met haar kapster die een grote schaar in haar lokken zet.

Duff heeft door de jaren heen al heel wat verschillende kapsels gehad. Zo verfde ze haar haar al eens turquoise, maar ook roze en paars.

 

Soooo it's pretty short. Thank you @cynthiavanis chopping😘

Een foto die is geplaatst door Hilary Duff (@hilaryduff) op19 Dec 2015 om 10:09 PST

Hilary Duf knipt blonde lokken af
Hilary Duf knipt blonde lokken af (Foto: BuzzE)

Overnamehonger AB InBev nog niet gestild

De overnamehonger van Anheuser-Busch InBev (AB InBev) is met de voorgenomen megafusie met Grolsch-moeder SABMiller nog niet gestild. 's Werelds grootste bierconcern slokt in Groot-Brittannië de kleine Londense brouwerij Camden Town op.

Financiële details zijn niet bekendgemaakt. Maar als SABMiller met een overnamesom van omgerekend 100 miljard euro het hoofdgerecht was voor AB InBev, zal Camden Town niet meer zijn dan een klein snackje. Er werken 95 mensen bij het bedrijf, dat afgelopen jaar 12 miljoen 'pints' aan de man bracht.

De deal met AB InBev stelt Camden Town in staat verder te groeien, zei directeur en oprichter Jasper Cuppaidge maandag. Het bedrijf wil een tweede brouwerij openen die werk biedt aan nog eens dertig mensen. Ook wil het zijn bieren gaan exporteren. "Wij kunnen dat niet alleen", aldus de topman.

Overnamehonger AB InBev nog niet gestild
Overnamehonger AB InBev nog niet gestild (Foto: ANP)

Rechter verbiedt gigastal in Achterhoek

Er komt voorlopig geen gigastal voor fokrunderen in Wichmond in de Achterhoek. De voorzieningenrechter in Arnhem heeft maandag bepaald dat de gemeente Bronckhorst geen vergunning voor dit bedrijf had mogen afgeven. De Gelderse Natuur- en Milieufederatie GNMF en een aantal Achterhoekers hebben hun zaak tegen de komst van de stal gewonnen.

Internetmiljonair Kees Koolen maakte eerder dit jaar bekend dat hij een stal voor 1500 runderen wilde openen in Wichmond. Hij wilde de beesten genetisch verbeteren en ze wereldwijd als fokvee gaan verhandelen. Na een storm van protest tegen deze grootste stal van Nederland verminderde Koolen het aantal runderen naar maximaal 650.

Rechter verbiedt gigastal in Achterhoek
Rechter verbiedt gigastal in Achterhoek (Foto: ANP)

Formule 1 ging dit jaar sneller dan vorig jaar

De Fomule 1 is het afgelopen jaar ongeveer een halve seconde per ronde sneller geweest dan in 2014, het jaar waarin de huidige turbomotoren werden ingevoerd. De regelgeving was dit jaar niet veel anders dan een jaar eerder, wel waren er kleine veranderingen aan de neus van de wagens, heeft Pirelli de constructie van de achterbanden iets aangepast en zijn de wagens een klein beetje zwaarder dan vorig jaar.

Desondanks zijn de kwalificatietijden gemiddeld 0,519 seconde per ronde omlaag gegaan. Grote verschillen werden er gemeten in Singapore en Brazilië, maar dat kwam door wijzigingen aan de circuits. Tijdens races werd er gemiddeld overigens iets minder tijd gewonnen dan in kwalificatie. De snelste raceronden waren 0,350 seconde per ronde sneller dan een jaar eerder. De grootste sprong werd gemaakt tijdens de seizoensopening in Australië waar het 1,533 seconde per ronde sneller ging.

Logischerwijs zorgde de doorontwikkeling van de motoren bij de meeste races ook voor een hogere topsnelheid. In Australië en Rusland werd er op het rechte stuk 11 km/u gewonnen. De allerhoogste topsnelheid dit seizoen werd genoteerd door Pastor Maldonado. Tijdens de Grand Prix van Mexico behaalde de Lotus-coureur een snelheid van 366,4 km/u. Ondanks de kritiek op de huidige turbomotoren, is dat niet eens zoveel langzamer dan het alltime-snelheidsrecord in de  F1. Deze staat nog altijd op naam van de Colombiaan Juan-Pablo Montoya die in 2005 op Monza een snelheid van 372,6 km/u liet optekenen.

EU bevestigt verlenging sancties Rusland

De Europese Unie heeft de handelssancties tegen Rusland maandag met zes maanden verlengd. Ze zouden op 31 januari aflopen, maar blijven van kracht tot 31 juli 2016, besloten de 28 lidstaten vrijdag al in Brussel op ambtelijk niveau. De EU-ministerraad heeft de stap maandag in Brussel bekrachtigd.

De westerse sancties werden ruim twee jaar geleden opgelegd vanwege de Russische bemoeienis met het conflict in Oekraïne. De EU eist dat Rusland het vredesplan van Minsk volledig uitvoert.

De Russische president Vladimir Poetin moet de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne zover krijgen dat ze meewerken aan een oplossing voor het conflict. Pas dan is er zicht op versoepeling van de economische sancties. Het Kremlin verweet de EU maandag dat de handhaving van de sancties Kiev aanmoedigt de vredesafspraken te schenden die in Minsk zijn gemaakt tussen Oekraïne en de separatisten.

EU bevestigt verlenging sancties Rusland
EU bevestigt verlenging sancties Rusland (Foto: ANP)

Iraanse hackers namen beheer stuwdam VS over

Iraanse hackers hebben in 2013 enige tijd het beheer over een stuwdam in de buurt van New York overgenomen. De actie leidde tot grote ongerustheid, ook in het Witte Huis, meldden Amerikaanse media maandag.

De kleine stuwdam in Rye aan de grens tussen New York en de staat Connecticut vormt onderdeel van het plaatselijke waterbeheer en moet helpen overstromingen te voorkomen. Het incident is officieel nog niet in de openbaarheid gebracht en was een van de aanvallen van vermoedelijk Iraanse hackers op onder meer websites van Amerikaanse banken. Hackers van een Amerikaanse geheime dienst hadden het jaar ervoor een Iraanse nucleaire instelling beschadigd met 'computerworm' Stuxnet.

De zorgen in de VS betroffen niet zozeer het weinig strategische doelwit in Rye op zichzelf, maar de kwetsbaarheid van de infrastructuur op het internet in heel het land.

Iraanse hackers namen beheer stuwdam VS over
Iraanse hackers namen beheer stuwdam VS over (Foto: ANP)

Nieuwjaarsduik in lekker 'warm' water

Wie op 1 januari van plan is een nieuwjaarsduik te wagen hoeft zich niet druk te maken over koud water. Sterker nog: of het buiten nu koud wordt of niet, het water is zelfs buitengewoon warm voor de tijd van het jaar. En dat is goed nieuws voor de ruim 51.000 deelnemers aan de verschillende nieuwjaarsduiken die organisator Unox verwacht.

Volgens een woordvoerder van weeronline.nl is nog niet precies duidelijk wat de buitentemperatuur op 1 januari zal zijn, maar het zeewater is in ieder geval in jaren niet zo warm geweest rond de jaarwisseling. Langs de kust zal die ongeveer 9 graden (in het westen) en 8 (in het noorden) zijn, verwacht hij. Tijdens de nieuwjaarsduik in 2011 was het water voor het laatst 'echt' koud: 3 à 4 graden.

De komende dagen, inclusief kerst, zijn met 11 tot 15 graden overdag abnormaal warm voor de tijd van het jaar. Daarna is er 70 procent kans op zacht tot zeer zacht weer met temperaturen tussen de 6 en 12 graden. Er is een kleine kans (ongeveer 20 procent) op een temperatuur onder 'normaal', rond het vriespunt.

Nieuwjaarsduik in lekker 'warm' water
Nieuwjaarsduik in lekker 'warm' water (Foto: ANP)

Amerikaanse militairen gedood bij aanslag

Bij een zelfmoordaanslag in de buurt van de Amerikaanse militaire basis Bagram in Afghanistan zijn zeker vijf Amerikaanse militairen gedood. De aanslagpleger was met zijn motorfiets op een Afghaans-Amerikaanse patrouille ingereden en liet daar een explosief ontploffen. Drie andere militairen raakten gewond, aldus officiële Afghaanse bronnen.

De radicaal-islamitische Taliban lieten in een boodschap weten dat ze negentien Amerikanen hadden gedood. Een woordvoerder van de NAVO-missie bevestigde dat er slachtoffers waren gevallen. Maar hij kon geen informatie over hun nationaliteit geven.

De Amerikaanse militaire basis Bagram ligt in de provincie Parvan in de buurt van Kabul.

Amerikaanse militairen gedood bij aanslag
Amerikaanse militairen gedood bij aanslag (Foto: ANP)

Verhuurder is twee leeuwen kwijt

Preparateur Maurice Bouten uit Venlo is twee leeuwen kwijt. Sinds hij de opgezette dieren twee weken geleden verhuurde, zijn ze spoorloos. Dat meldt Omroep Venlo.

Bouten verhuurde de twee dieren, die een waarde van 15.000 euro vertegenwoordigen, aan mensen uit Den Haag. De leeuwen zouden dienen als aankleding voor een verjaardagsfeest.

De beesten hadden vrijdag weer terug moeten zijn bij de verhuurder, maar dat is niet gebeurd. "We hebben geprobeerd contact op te nemen met de huurder, maar het adres, het telefoonnummer en de namen kloppen allemaal niet. We vrezen het ergste," aldus Bouten. De preparateur is van plan om maandag aangifte te doen.

Verhuurder is twee leeuwen kwijt (Foto: ANP)
Verhuurder is twee leeuwen kwijt (Foto: ANP)

Vuurwerkverbod centrum Hilversum mag

Het vuurwerkverbod voor een deel van het centrum van Hilversum blijft van kracht. Dat heeft de Raad van State maandag bepaald. Een aantal vuurwerkhandelaren had de voorzieningenrechter gevraagd het vuurwerkverbod voorlopig te schorsen. De handelaren vrezen een omzetdaling, omdat bewoners van het aangewezen gebied volgens hen geen vuurwerk meer zullen kopen.

De Raad van State vindt dat het college van burgemeester en wethouders het verbod mocht bepalen. Gezien het spoedeisende karakter gaat het om een voorlopige uitspraak. In de loop van volgend jaar komt een definitieve uitspraak.

Het vuurwerkverbod geldt voor het uitgaansgebied in het centrum en voor een deel van het Langgewenst. Ook in de periode van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur mag geen consumentenvuurwerk worden afgestoken in dit aangewezen gebied.

Vuurwerkverbod centrum Hilversum mag
Vuurwerkverbod centrum Hilversum mag (Foto: ANP)

Kerncentrale Doel 3 opnieuw opgestart

De Belgische kernreactor Doel 3 is in de nacht van zondag op maandag opnieuw op het elektriciteitsnet geschakeld, meldt uitbater Electrabel. Hiermee zijn alle zogenaamde 'scheurtjescentrales' opnieuw operationeel.

Begin vorige week werd reeds Tihange 2 opgestart. De twee centrales lagen sinds eind maart 2014 stil. De heropstart van Doel 3 gebeurde uiteindelijk enkele dagen later dan eerst gepland.

Doel 3 en Tihange 2 werden een eerste keer stilgelegd in de zomer van 2012 toen tijdens een onderhoudstop in de stalen wanden van de reactorkuipen 'duizenden foutindicaties' werden ontdekt. Het ging om waterstofbelletjes, met de dikte van een sigarettenblaadje. In mei 2013 kreeg Electrabel toestemming voor de heropstart, onder voorwaarde van bijkomend onderzoek.

Kerncentrale Doel 3 opnieuw opgestart
Kerncentrale Doel 3 opnieuw opgestart (Foto: ANP)

Man die dreigde flat op te blazen meldt zich

De man die zondag dreigde zijn flat in het Limburgse dorp Echt op te blazen, heeft zich bij de politie gemeld. Dat heeft burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren maandag laten weten.

De man liet de politie weten zichzelf van kant te willen maken door het veroorzaken van een explosie. Daarop sloegen de hulpdiensten groot alarm en werd de Nieuwe Markt in Echt, waar de man woont, afgezet. Ruim twintig bewoners van de omliggende appartementen moesten hun huizen verlaten en werden opgevangen in het gemeentehuis.

Een arrestatieteam viel uiteindelijk de woning binnen, maar de man was er niet. Een traumahelikopter die gereed stond, kon terug naar zijn thuisbasis in Volkel. Een team dat paraat stond voor de opvang van gewonden, kon ook inpakken. Vlak voor middernacht konden de bewoners terug naar huis.

Het is nog onbekend waar de man heeft gezeten en of hij nu is aangehouden.

Man die dreigde flat op te blazen meldt zich
Man die dreigde flat op te blazen meldt zich (Foto: ANP)

Werknemers klagen over angstcultuur bij IKEA

Een groep werknemers van Ikea Nederland klaagt over de angstcultuur en werkdruk bij de woonwinkelketen. Om dat aan te kaarten, hebben ze een open brief gestuurd aan Ingvar Kamprad, de 89-jarige oprichter van de Zweedse meubelgigant.

"Het grootste probleem bij Ikea is dat alles wordt opgehangen aan beoordelingen", zegt vakbondsbestuurder Pieter Beuzenberg van FNV. "Medewerkers worden op ieder moment van de dag beoordeeld. In elke hoek staat wel een manager die iedereen in de gaten houdt. Dat werkt verlammend."

In de brief schrijven de werknemers dat fouten maken en het uiten van kritiek hard worden afgerekend. "Al gauw pas je niet meer bij Ikea en wordt er zonder enige schroom afscheid van werknemers genomen."Ook klagen ze dat Ikea bij het plannen van diensten nauwelijks rekening houdt met mensen die naast hun werk ook nog mantelzorg verlenen of gebonden zijn aan tijden van de kinderopvang.

Werknemers klagen over angstcultuur bij IKEA
Werknemers klagen over angstcultuur bij IKEA (Foto: ANP)

Passagiers vast voor nepbom Frans vliegtuig

Twee passagiers van het Air France-vliegtuig dat zondag een noodlanding moest maken in Kenia wegens de vondst van een nepbom zijn maandagmorgen na terugkeer in Parijs in hechtenis genomen. Dit meldde de Franse krant Le Parisien.

Het toestel was onderweg van Mauritius naar Parijs met 459 passagiers en veertien bemanningsleden aan boord. Het toestel maakte een noodlanding in de Keniaanse stad Mombasa, nadat in het toilet een verdacht object was gevonden. De luchtvaartautoriteiten meldden aanvankelijk dat het om een bom ging, maar het bleek later een object van onder meer karton en papier te zijn.

De twee zijn gearresteerd door de grenspolitie en in hechtenis genomen voor zeven uur, aldus een politiebron. Een van de arrestanten zou een voormalig politieagent uit Réunion zijn.

Passagiers vast voor nepbom Frans vliegtuig
Passagiers vast voor nepbom Frans vliegtuig (Foto: ANP)

Vijf aanhoudingen bij huiszoeking in Brussel

Bij huiszoekingen in verband met de terroristische aanslagen vorige maand in Parijs zijn maandagochtend en zondagavond in Brussel vijf mensen aangehouden. Dit meldde justitie maandag. Er zijn geen wapens of explosieven gevonden, berichtte persbureau Belga. De onderzoekers hopen een spoor te vinden naar een nieuwe hoofdverdachte.

De Belgische politie is samen met de Franse geheime dienst op zoek naar een vermoedelijk brein achter de aanlagen van 13 november. Deze figuur zou de aanslagen in het centrum van Parijs in België hebben voorbereid en hij zou er vooralsnog in zijn geslaagd onder de radar van justitie te blijven. Deze verdachte is zondag niet gevonden.

De arrestanten die zondag en maandag werden aangehouden kunnen mogelijk helpen het spoor naar de nieuwe hoofdverdachte te vinden. Hij zou de man zijn die op één en dezelfde plek in Brussel twee mobiele telefoons beantwoordde die de terroristen belden toen ze in Parijs bezig waren de aanslagen te plegen.

Andere voortvluchtige hoofdverdachten zijn de Fransen Salah Abdeslam (26) en Mohamed Abrini (30). Abdeslam zou zelf een dader van de aanslagen zijn geweest en Abrini een medeplichtige onder meer als chauffeur van de terroristen.

Vijf aanhoudingen bij huiszoeking in Brussel
Vijf aanhoudingen bij huiszoeking in Brussel (Foto: ANP)

Uniek album Wu-Tang Clan te koop aangeboden

Het leek er even op dat miljonair Martin Shkreli het unieke album Once Upon A Time In Shaolin van de Wu-Tang Clan via Twitter te koop aanbood. Nu blijkt dat zijn account was gehackt, meldt persbureau Reuters.

"Ik geef het album van Wu-Tang weg. Retweet om kans te maken", verscheen opeens op het Twitteraccount van Shkreli. De oud-directeur van een farmaceutisch bedrijf kocht de cd, waarvan maar één exemplaar bestaat, eerder dit jaar voor een paar miljoen. In het koopcontract staat dat Shkreli de muziek de komende 88 jaar niet mag delen met anderen.

Dat er een hacker bezig was, bleek wel uit andere tweets. "Ik ben nu een god", verscheen op de Twitterpagina. Net als: "Wil iemand gratis geld? Ik ben bereid honderdduizenden dollars te doneren aan goede doelen voordat ik de gevangenis in moet" en "F**k de FBI. Je weet dat ze een god als ik niet kunnen aanraken."

Arrestatie
De woordvoerder van Shkreli zei over het account van de miljonair: "Het is gehackt. We werken met Twitter samen om het op te lossen."

Shkreli (32) werd vorige week opgepakt. Bij zijn vorige baan als directeur van het biofarmaceutische bedrijf Retrophin kocht hij de rechten van medicijnen op en verhoogde de vraagprijs ervan. Hij wordt ervan beschuldigd de winst hiervan in eigen zak te hebben gestoken. Het geld zou hij hebben gebruikt voor het aflossen van schulden van een ander bedrijf, waarvan hij manager was. De raad van bestuur van Retrophin deed aangifte en wil 65 miljoen dollar terugzien. Shkreli zegt onschuldig te zijn.

Mocht Shkreli schuldig worden bevonden, dan kan het zijn dat het unieke album van de Wu-Tang Clan in beslag wordt genomen om schulden af te lossen. In dat geval wordt de cd hoogstwaarschijnlijk geveild.

Uniek album Wu-Tang Clan te koop aangeboden
Uniek album Wu-Tang Clan te koop aangeboden (Foto: BuzzE)

Sjeik Salman favoriet voorzitterschap FIFA

Nu Michel Platini door een schorsing geen kandidaat meer is om Sepp Blatter op te volgen als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA geven de Engelse bookmakers sjeik Salman bin Ebrahim al Khalifa de grootste kans om in februari gekozen te worden. De voorzitter van de Aziatische voetbalbond AFC staat met 6 tegen 5 genoteerd, hetgeen wil zeggen dat bij een inzet van 5 euro op de sjeik uit Bahrein er 6 worden uitbetaald door gokkantoor William Hill als hij de verkiezing wint.

Op de lijst der favorieten prijkt de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein op twee met een uitbetaling van 13 tegen 8. De Zwitser Gianni Infantino, de secretaris-generaal van de Europese voetbalunie UEFA, volgt met 5 tegen 2. De andere twee kandidaten worden slechts geringe kansen toebedacht: het zijn de Fransman Jerôme Champagne (20 tegen 1) en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale: 25 tegen 1.

Sjeik Salman favoriet voorzitterschap FIFA
Sjeik Salman favoriet voorzitterschap FIFA (Foto: ANP)

Ajax en Meleg uit elkaar

De Serviër Dejan Meleg staat niet langer onder contract bij Ajax. Club en speler maakten maandag bekend dat de nog tot komende zomer lopende verbintenis is ontbonden.

Meleg (21) maakte al langer geen deel meer uit van de selectie van hoofdcoach Frank de Boer. De aanvallende middenvelder kwam in januari 2013 over van het Servische Vojvodina Novi Sad. Vorig seizoen werd hij verhuurd aan SC Cambuur, maar in maart meldde Meleg zich weer bij Ajax, omdat hij in Leeuwarden amper speeltijd kreeg. In totaal speelde de linkspoot 35 officiële wedstrijden voor Jong Ajax en scoorde daarin twaalf doelpunten.

Ajax en Meleg uit elkaar
Ajax en Meleg uit elkaar (Foto: ANP)

Boom maakt rentree nu in Heusden-Zolder

Lars Boom is door bondscoach Johan Lammerts opgenomen in de selectie voor de wereldbekerveldrit op tweede kerstdag in Heusden-Zolder. De Vlijmenaar zou aanvankelijk afgelopen weekeinde voor het eerst sinds jaren weer in crossen uitkomen maar moest zich ziek afmelden.

Boom (29) overweegt zelfs deze winter deel te nemen aan het WK, dat eveneens op het parcours van Heusden-Zolder wordt gehouden. De wereldkampioen van 2008 richtte zich na het WK van 2009 volledig op de weg. Sinds het afgelopen jaar rijdt hij voor Astana dat geen probleem had met zijn wens tot winterse activiteiten in de modder. Wel is hij door zijn ploeg opgeroepen voor de Tour Down Under, die een week voor het WK wordt gehouden. Na de wereldbekercross van Heusden-Zolder wil Boom nog uitkomen in de veldritten van Loenhout en Surhuisterveen.

Boom maakt rentree nu in Heusden-Zolder
Boom maakt rentree nu in Heusden-Zolder (Foto: ANP)

Gadget: Teufel Boomster

Misschien ken je ze nog wel van de jaren tachtig, van die uit de kluiten gewassen radio-cassettedecks die je met behulp van dikke staafbatterijen overal op je schouder mee naartoe kon zeulen en afspelen: boomboxen. Ken je ze niet, zet dan de videoclip van Grandmaster Flash - The Message even aan op YouTube en je ziet ze meteen verschijnen. Meer dan dertig jaar later probeert Teufel het concept weer wat nieuw leven in te blazen met de Boomster. 

Ruim 90 vermisten na aardverschuiving China

Reddingswerkers zijn na een aardverschuiving in de Zuid-Chinese stad Shenzen nog op zoek naar 91 mensen. Aanvankelijk repten de autoriteiten van 41 vermisten.

De aardverschuiving veroorzaakte een enorme ravage. Op beelden is te zien hoe gebouwen in een industrieel complex bezwijken. Zeker 33 panden zouden zijn bedolven, waaronder fabrieken en slaapgebouwen. Honderden reddingswerkers zoeken volgens staatsmedia in het puin naar overlevenden. Tot dusver zouden veertien mensen zijn gered.

Volgens de autoriteiten is na werkzaamheden te veel modder opgehoopt in de omgeving van het complex. Daardoor zou volgens de overheid een "instabiele"situatie zijn ontstaan, met het instorten van gebouwen tot gevolg.

Ruim 90 vermisten na aardverschuiving China
Ruim 90 vermisten na aardverschuiving China (Foto: ANP)

Frontzeck stapt op als coach Hannover 96

Michael Frontzeck heeft zijn functie als trainer van de Duitse voetbalclub Hannover 96 neergelegd. Dat meldde de club uit de Bundesliga maandag. Hannover verloor de laatste drie duels en staat voorlaatste met alleen nog het door Huub Stevens getrainde Hoffenheim onder zich. "Ik voelde geen vertrouwen meer", verklaarde de 51-jarige coach zijn vertrek.

Frontzeck was pas sinds 20 april in dienst van Hannover als opvolger van Tayfun Korkut. Hij behoedde de club afgelopen seizoen voor degradatie, maar dit seizoen begon al slecht. Pas op de achtste speeldag werd voor het eerst gewonnen, van Werder Bremen. Na zeventien duels heeft Hannover veertien punten, één meer dan Hoffenheim.

Frontzeck stapt op als coach Hannover 96
Frontzeck stapt op als coach Hannover 96 (Foto: ANP)

Apple schikt patentzaak met Ericsson

Smartphonefabrikant Apple gaat branchegenoot Ericsson weer betalen voor het gebruik van communicatietechnologie waarop dat bedrijf patent heeft. De twee ondernemingen hebben daarover een deal gesloten die een einde maakt aan een reeks onderlinge rechtszaken, waarvan er een in Nederland liep.

Ericsson maakt zelf vooral netwerkapparatuur, maar heeft patent op veel basistechnologieën die worden toegepast in mobiele telefoons. Dat betekent dat fabrikanten van smartphones het bedrijf moeten betalen voor het gebruik daarvan.

Tot voor kort deed Apple dat ook, maar de licentieovereenkomst die het Amerikaanse bedrijf daarover had met Ericsson, liep dit jaar af. De twee ondernemingen konden het niet eens worden over een nieuw contract en stapten allebei naar de rechter.

Apple schikt patentzaak met Ericsson
Apple schikt patentzaak met Ericsson (Foto: ANP)

Blatter gaat in beroep tegen schorsing

Sepp Blatter gaat zijn schorsing van acht jaar aanvechten bij sporttribunaal CAS. Dat meldde Sky Sports News maandag. De gevallen FIFA-president kondigde eerder al aan dat hij in beroep gaat als de ethische commissie van de wereldvoetbalbond hem een straf op zou leggen.

Een woordvoerder van Blatter bevestigde maandag dat de voetbalbaas inderdaad zal strijden tegen de schorsing van acht jaar, die hij kreeg voor een illegale betaling aan UEFA-baas Michel Platini. Anderzijds kondigde Blatter eerder ook aan dat hij zijn voorlopige schorsing gedurende het onderzoek naar de betaling zou aanvechten bij het CAS, maar dat heeft hij nooit gedaan.

Update 11.40 uur

Sepp Blatter gaat in beroep tegen zijn schorsing. Hij stapt naar de beroepskamer bij de FIFA, naar sporttribunaal CAS en mogelijk ook naar de Zwitserse rechtbank. Dat zei de gevallen FIFA-president maandag in een persconferentie.

Blatter werd maandag voor acht jaar geschorst door de ethische commissie van de FIFA vanwege een schimmige betaling van 1,8 miljoen euro. De Zwitser maakte zich boos over die beslissing. "Ik zal strijden voor mijzelf en voor de FIFA."

'Blatter stapt naar sporttribunaal'
'Blatter stapt naar sporttribunaal' (Foto: ANP)

Ajax-speler Tete moet mogelijk voorkomen

Ajax-speler Kenny Tete is op 5 december na het thuisduel van zijn club tegen sc Heerenveen betrokken geweest bij een vechtpartij in Amsterdam. De rechtsback dreigt te worden vervolgd door het Openbaar Ministerie. Ajax betreurt het incident en wacht af of de tweevoudig international iets ten laste wordt gelegd.

"Na Ajax tegen Heerenveen was er in de stad een akkefietje waar hij bij betrokken zou zijn geweest", vertelt een woordvoerder van Ajax. "Dat is op zich al iets waar Ajax niet bepaald op zit te wachten. Wij hebben dat direct met hem besproken en afgehandeld. Wel met een slag om de arm, aangezien er nog een kans was dat het nog moest voorkomen. Pas als dat gebeurt en daar iets uit voortvloeit, kunnen wij handelen naar die situatie."

Ajax-speler Tete moet mogelijk voorkomen
Ajax-speler Tete moet mogelijk voorkomen (Foto: ANP)

Arkham Knight: Season of Infamy DLC-trailer

Het Britse Rocksteady Studios, verantwoordelijk voor alle Batman: Arkham-games, heeft een nieuwe episode van Arkham Insider online gezet. In de trailer is te zien hoe je je kunt voorbereiden op Season of Infamy, de DLC-pack die morgen uitkomt.

Arkham Insider is een soort dev diary waarin de lads van Rocksteady nieuwe details uit de doeken doen van ontwikkelingen binnen de franchise. In de trailer zijn verschillende nieuwigheden te ontdekken, zoals de 2008 Movie Batman Skin en de Arkham Asylum batmobiel. Ook wordt de nieuwe 'fury attack move' besproken.

Batman: Arkham Knight had een moeilijke start op pc. Die versie kwam uit op 23 juni en kwam hevig onder vuur te liggen vanwege de vele technische mankementen. Zelfs high-end videokaarten zoals de Nvidia GTX 970 konden de game niet fatsoenlijk draaien zonder enorme dips in framerate te laten zien. Een dag na release haalde Warner Bros. de pc-versie weer van de markt om te werken aan de vele issues. Een dikke twee maand later werd de game opnieuw uitgebracht samen met een grote patch, maar lang niet alle problemen werden aangepakt met de patch. Warner Bros. heeft op dat moment aangekondigd dat het terugbetalingen biedt aan mensen die de game en/of de season pass hadden gekocht.

Los van het langlopende drama voor de pc-versie, werd de game buitengewoon goed ontvangen door critici, waarbij de graphics, gameplay, combat, de veelzijdige batmobile en het verhaal inclusief de vele plot-twists vooral werden geprezen. Vanzelfsprekend liggen de cijfers van de consoleversies een stuk hoger dan die van de pc-versie.

Britse media: ManUnited denkt aan Mourinho

Volgens Britse media is José Mourinho in beeld om Louis van Gaal op te volgen als manager van Manchester United. Boulevardkrant The Sun weet maandag te melden dat de club al contact heeft gezocht met een zaakwaarnemer van de Portugese coach die vorige week afscheid nam van Chelsea. In goed overleg heette het, maar de resultaten van de titelverdediger waren dit seizoen dramatisch.

Datzelfde geldt voor Van Gaal met Manchester United, dat al zes duels op rij (competitie en Champions League) niet meer won. Kwaliteitskrant The Guardian meldt maandag dat de voormalig bondscoach van Oranje nog twee duels respijt krijgt. ManUnited speelt op tweede kerstdag uit bij Stoke City. Twee dagen later komt uitgerekend Chelsea met interim-coach Guus Hiddink op bezoek op Old Trafford.

Britse media: ManUnited denkt aan Mourinho
Britse media: ManUnited denkt aan Mourinho (Foto: ANP)

Total Annihilation op Steam

Wargaming heeft de golden oldie Total Annihilation, de realtime strategie-game uit 1997, op Steam gezet met een prijskaartje van €4,99.

Het spel werd gemaakt door een team met Chris Taylor aan het hoofd. Total Annihilation had voor het eerst in een RTS units en terrein in 3D. In het spel wil een AI, The Core genaamd, de bewustzijn van de mensheid in machines zetten, maar een groep mensen ziet dat niet zo zitten en gaan de strijd aan.

Mocht je in een nostalgische bui zijn: je krijgt tot 25 december nog dertig procent korting ook.

Korte film centraal op kortste dag

Op deze kortste dag van het jaar, 21 december, zetten Europese landen de korte film in de spotlights. Ook in Nederlandse filmhuizen zijn korte films te zien. De organisatoren vinden dat de korte film volop aandacht verdient, omdat juist hier veel aanstormend talent in te zien is.

In Nederland hebben filmmuseum Eye, International Film Festival Rotterdam en het International Short Film Festival Nijmegen deze derde editie georganiseerd. Te zien zijn films van onder meer Sam de Jong (Prins), Douwe Dijkstra (Voor Film) en Mees Peijnenburg (Geen koningen in ons bloed). Er is ook een programma voor kinderen vanaf vier jaar, met animatiefilms.

Om in Europa meer aandacht te krijgen voor korte films initieerde Short Circuit, een netwerk van niet-commerciële Europese kortefilmdistributeurs, een paar jaar geleden een Europese themadag. De organisatie noemt een korte film spannend, veelzijdig en met iets te bieden voor iedereen.

Korte film centraal op kortste dag
Korte film centraal op kortste dag (Foto: BuzzE)

Eindsprint Bucks net op tijd

Na twaalf nederlagen buitenshuis op rij hebben de basketballers van Milwaukee Bucks eindelijk weer een uitwedstrijd gewonnen. De ploeg won met 101-95 bij Phoenix Suns en dankte die zege aan een sterke eindsprint. De Bucks keken in het derde kwart nog tegen een achterstand van 15 punten aan. Onder meer dankzij Kris Middleton, die 9 van zijn 26 punten in het laatste kwart maakte, kwam het toch nog goed.

Ook Michael Carter-Williams belandde net in de dubbele cijfers: 20. Greg Monroe voegde er 13 punten aan toe, waaronder de lay-up die de Bucks 20 seconden voor het einde van het duel weer op voorsprong zette. Voor Bucks-coach Jason Kidd was het voorlopig zijn laatste wedstrijd. De tienvoudig All Star moet een heupoperatie ondergaan vanwege een chronische kwaal die nog stamt uit zijn actieve loopbaan. Assistent Joe Prunty neemt zijn taken waar.

Alle uitslagen:
Brooklyn - Minnesota 85 - 100
Miami - Portland 116 - 109
Cleveland - Philadelphia 108 - 86
Phoenix - Milwaukee 95 - 101
Orlando - Atlanta 100 - 103
Toronto - Sacramento 94 -104
Denver - New Orleans 125 - 130

Eindsprint Bucks net op tijd (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Eindsprint Bucks net op tijd (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Global Warmingpaniek 'mesjogge'

We moeten ons niet zo druk maken over de opwarming van de aarde. Dat stelt vooraanstaande klimaatonderzoeker Richard Tol tegenover het AD. "Het idee dat onze kleinkinderen gevaar lopen omdat de aarde opwarmt, is volslagen mesjogge."

Tol studeerde econometrie en promoveerde in 1997 in de klimaatwetenschap aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 2007 won hij als lid van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) de Nobelprijs voor de Vrede. In 2013 weigerde hij het nieuwe klimaatrapport samen te vatten. Hij vond de conclusies van IPCC te negatief.

"Er is geen enkele reden om aan te nemen dat klimaatverandering nou zo verschrikkelijk is, tenzij je fondsen werft voor Greenpeace of een politicus bent die zich als redder van de mensheid presenteert. Dan heb je er baat bij om de boel te overdrijven. De realiteit is dat het klimaat nauwelijks invloed heeft op ons welzijn en onze welvaart." De huidige berichtgeving zou vooral te maken hebben met "massahysterie".

"Klimaatverandering is een heel complex onderwerp. Er wordt nog maar kort onderzoek naar gedaan. We weten een heleboel simpelweg niet. [...] Het IPCC, waar ik jaren heb meegeschreven aan de klimaatrapporten, gaat uit van een opwarming van maximaal een graad of 5. De opwarming tussen 06.00 uur 's ochtends en 12.00 uur 's middags is gemiddeld 8 graden."

Verder zou het KNMI zich niet moeten uitlaten over het klimaat: "De jongens en meisjes van het KNMI moeten doen waarvoor ze betaald worden: het weer voorspellen. Ze hebben nul expertise op het gebied van klimaatbeleid."

Het hele artikel vind je bij het AD.

Heel veel chibi in World of Final Fantasy

Square Enix heeft een trailer voor World of Final Fantasy op YouTube gezet dat tijdens het Jump Festa 2016-evenement in Japan is getoond.

De trailer laat de drie recent aangekondigde personages zien die in het spel te vinden zijn. Faris Scherwiz uit Final Fantasy V, Yuna uit Final Fantasy X en Sherlotta uit Crystal Chronicles: Echoes of Time zien we in chibi-stijl getekend terug in de game.

World of Final Fantasy komt in 2016 uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Microsofts Azure Cloud voor alle games, zelfs PS4-exclusives

Microsofts Azure Cloud-platform is beschikbaar voor alle ontwikkelaars, zelfs als het gaat om de ontwikkeling van exclusives op andere platforms. Dat heeft Xbox-topman Phil Spencer gezegd op Twitter, nadat een fan vroeg of Titanfall 2 gebruik zal gaan maken van Azure, net als bij het eerste deel.

Microsoft Azure is een parapluterm voor een breed scala aan (cloud)diensten. Voor games kan Azure een techniek bieden genaamd cloud offloading, wat de console in staat stelt bepaalde processen uit te besteden naar de cloud. Deze techniek werd onder andere gebruikt in de eerste Titanfall; processen als physics en A.I. worden in Titanfall uitbesteed waardoor de lokale Xbox One resources beschikbaar blijft houden voor render-taken en betere graphics. Naast mooiere beelden is het voor ontwikkelaars ook zeer interessant omdat zij meer kunnen focussen op ontwikkeling zelf in plaats van backend-onderhoud.

"Azure-diensten zijn beschikbaar voor iedere game, zelfs voor exclusives van andere platforms. We zouden niemand de toegang [tot azure-diensten] ontzeggen", aldus Spencer op Twitter. Helaas geeft hij geen antwoord op de vraag of Titanfall 2 er ook gebruik van maakt, in het kader van niet mogen spreken over third party games.

In het succesvolle Titanfall is de connectie met Azure onmisbaar. Zo werd de Zuid-Afrikaanse versie van de game gecanceld nadat bleek dat er te veel verbindingsissues waren tijdens de bèta, mede omdat er geen Microsoft Azure-datacenter in de buurt bleek te zijn. Ook in Australië liet de (verbindings)performance vanwege dezelfde problematiek te wensen over, waarna werd besloten om de servers in Singapore te gebruiken.

Twee keer Kingdom Hearts in trailer

Square Enix heeft op Jump Festa 2016 in Japan een nieuwe trailer voor Kingdom Hearts III en Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue uitgebracht.

De trailer was al eerder getoond tijdens D23 Expo Japan 2015 in november, maar is toen niet online gezet. Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue is een compilatie van Kingdom Hearts: Dream Drop Distance, een Kingdom Hearts Chi: Back Cover-film en Kingdom Hearts 0.2 Birth by Sleep: A Fragmentary Passage. Het spel komt uit voor PlayStation 4 in 2016. Kingdom Hearts III komt uit op PlayStation 4 en Xbox One.

Madonna zingt verder zonder geluid en licht

Madonna heeft lak aan het plaatselijke verbod op lawaai in de nachtelijke uren in de Schotse stad Glasgow. De Queen of Pop zong zondagavond in de arena The SSE Hydro gewoon door toen het geluid en het licht werden uitgezet.

Madonna trad in Glasgow op in het kader van haar Rebel Heart-tour. De 57-jarige Material Girl begon haar show later dan was aangekondigd. De boel liep daardoor uit en de zangeres hield zich niet aan de avondklok. Blijkbaar tot ergernis van de organisatie, die het geluid en het licht uitzette.

Maar Madonna liet zich niet vertellen wanneer haar concert voorbij is. De Queen of Pop zong alsnog het slotnummer Holiday zonder lichteffecten en zonder dat haar microfoon aan stond. Het publiek begon uiteindelijk uit volle borst mee te zingen en zorgde zo voor de tekst. "We stoppen niet totdat het voorbij is Glasgow! Probeer de koningin niet het zwijgen op te leggen", schreef Madonna op Instagram bij een foto van zichzelf op het podium in de Schotse stad.

Een woordvoerder van de arena legt tegenover Daily Star uit: "Madonna had de afgesproken set afgesloten, maar ze koos ervoor om terug het podium op te komen om nog een nummer te zingen. Tegen die tijd was de stroom voor alle apparatuur al uitgezet door het productieteam."

Madonna zingt verder zonder geluid en licht
Madonna zingt verder zonder geluid en licht (Foto: BuzzE)

Blatter en Platini 8 jaar geschorst door FIFA

De ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA heeft de bestuurders Sepp Blatter en Michel Platini voor acht jaar uitgesloten van activiteiten binnen het voetbal. Beiden werden ook beboet voor fraude. Blatter moet 50.000 Zwitserse francs betalen, omgerekend 43.500 euro. Platini krijgt een boete van zo'n 70.000 euro. Beiden waren al voorlopig geschorst op verdenking van corruptie.

Blatter is vertrekkend voorzitter van de FIFA. UEFA-voorzitter Platini hoopte hem op te volgen. De Fransman is vanwege de schorsing nu uitgesloten van deelname aan de voorzittersverkiezing van 26 februari.

De ethische commissie schorst de voetbalbazen vanwege een schimmige betaling uit 2011. Blatter maakte toen 1,8 miljoen euro over naar Platini. Het duo hield vol dat Platini het geld kreeg voor diensten geleverd tussen 1999 en 2002. Maar de ethische commissie vindt dat er "geen wettige grond was" voor de betaling en Blatter kon hen "niet in een geschreven statement, of in een persoonlijk verhoor" overtuigen dat de betaling wel legaal was. Platini liet het verhoor door de ethische commissie aan zich voorbijgaan en heeft alleen verklaard dat er sprake was van een mondeling akkoord.

De commissie vindt dat Blatter en Platini met hun daden "geen blijk hebben gegeven voor ethisch besef, de regels aan hun laars hebben gelapt en (...) de positie als voorzitter en vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond hebben misbruikt".

FIFA schorst Blatter en Platini voor 8 jaar
FIFA schorst Blatter en Platini voor 8 jaar (Foto: ANP)

Luffy Gear 4 in actie in One Piece: Burning Blood

Bandai Namco heeft een vijf minuten durende trailer voor One Piece: Burning Blood online gezet. In de vechtgame gaan verschillende personages uit de serie het tegen elkaar opnemen, onder onder Luffy die Gear 4 bereikt.

In het spel hebben ze natuurlijk ook Devil Fruit-vaardigheden. Sommige personages hebben Haki-technieken om Logia-gebruikers alsnog aan te kunnen, anders zou het wel heel oneerlijk worden. In een potje kun je met tagteams van drie personages wisselen tijdens het vechten.

One Piece: Burning Blood komt uit op PlayStation 4, Xbox One en PlayStation Vita in 2016.

Rocket League meer dan 8 miljoen keer gedownload

Rocket League is een van de grote gameverrassingen van 2015. Op 7 juli kwam de game uit voor PlayStation 4 en pc en is in een mum van tijd immens populair geworden. De game haalde talloze awards binnen, is inmiddels tegen de 10 miljoen keer gedownload en releases voor Xbox One, Linux en Mac OS X staan in de planning.

Op PlayStation 4 kwam Rocket League in juli dit jaar uit als onderdeel van de Instant Game Collection, oftewel gratis als je beschikte over een PS Plus-abonnement. Vier dagen later werd de game al door 124.000 mensen gespeeld. Een week later was de game twee miljoen keer gedownload, vijf dagen later drie miljoen keer en tegen het einde van die maand was de game vijf miljoen keer gedownload. Inmiddels is de teller de acht miljoen gepasseerd.

Rocket League ondersteunt cross-play, oftewel pc-spelers kunnen samen spelen met PS4-spelers. De Xbox One-variant die over ongeveer twee maanden uitkomt zal deze functie niet ondersteunen in verband met Microsofts beleid die deze functionaliteit verhindert. Xbox One krijgt speciale thema's voor de voertuigen, zoals Halo- en Gears of War-thema's.

'15.000 meldingen over vuurwerk'

Op het meldpunt vuurwerkoverlast, waar iedereen volledig anoniem of met valse mailadressen en gegevens meldingen van vuurwerkoverlast kan doen, zijn maandagochtend al meer dan 15.000 meldingen binnengekomen. Het aantal klachten ligt volgens de initiatiefnemer van het meldpunt een stuk hoger dan een jaar geleden, aldus het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte.

Over de geloofwaardigheid van de meldingen valt echter te discussiëren. Om een melding te doen hoef je alleen maar een optie te selecteren, een postcode in te vullen en een willekeurig mailadres in te vullen. Je hoeft je melding niet te bevestigen. Dat stelt het meldpunt open voor mensen die in hun eentje tientallen meldingen versturen in plaatsen waar ze niet eens wonen. Of er daadwerkelijk sprake is van zoveel overlast valt dus te betwijfelen.

De meeste klachten op vuurwerkoverlast.nl gaan over de reeds verboden zware vuurwerkbommen.

vuurwerkmeldpunt
Al 15.000 meldingen van vuurwerkoverlast (Foto: FOK!)

Code geel in het noordwestelijk kustgebied

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het noordwestelijk kustgebied. De waarschuwing geldt vanaf 18.00 uur vanavond tot middernacht. In de loop van de nacht neemt de wind weer af. 

Met name Noord-Holland kan te maken krijgen met zeer zware windstoten tot 90 kilometer per uur. Het verkeer kan hinder ondervinden van het weer, omdat de harde windstoten gepaard gaan met regen, wat het zicht kan belemmeren en voor overlast kan zorgen. Weeronline.nl geeft aan dat het ook dinsdag nog flink onstuimig kan zijn, en dat het weer pas woensdag in rustiger vaarwater terecht komt. 

Code geel noordwestelijk kustgebied (Foto: KNMI)
Code geel noordwestelijk kustgebied (Foto: KNMI)

Louis Tomlinson vergeet paspoort op feestje

Louis Tomlinson dook afgelopen weekend in de Amerikaanse stad Chicago onverwachts op bij een verjaardagsfeest van een meisje dat 21 jaar werd. De One Direction-zanger vergat aan het eind van de avond zijn jas, telefoon en paspoort.

''Hey @Louis_Tomlinson als je op zoek bent naar je telefoon, jas of paspoort, mijn vriendin Mel heeft de spullen. Je bent het vergeten op het feestje'', tweette ene Ellen Bennett. Bij het bericht was een foto gepost van Tomlinsons paspoort.

De foto is inmiddels weer verwijderd*, waarschijnlijk na kritiek van fans van Louis. Wel meldde Bennett een paar uur later op Twitter: ''Update: alles is veilig terug. Mensen, kalmeer een beetje.''

`

Tomlinson is afgelopen weekend in heel Chicago gespot, waar hij zijn vriendin actrice Danielle Campbell bezoekt. Zo werd de Britse zanger gezien in een tattooshop. Hij liet meerdere tatoeages zetten, weet de fansite Radio 1D.

Louis Tomlinson vergeet paspoort op feestje
Louis Tomlinson vergeet paspoort op feestje (Foto: BuzzE)

*noot redactie: even zoeken op twitter leverde alsnog de bewuste foto op. 

Orlando Bloom gedeporteerd uit India

Orlando Bloom werd op het vliegveld van New Delhi verrast toen bleek dat zijn visum niet geldig was. De acteur moest direct terug naar Londen vliegen om alsnog de juiste visa te regelen.

Het bleek dat het elektronische visum dat Orlando had geregeld niet was goedgekeurd, maar daar wist de acteur niets van. Eenmaal in Londen teruggekeerd werd het papierwerk alsnog in orde gemaakt om opnieuw naar India te vliegen.

De acteur reist naar India op uitnodiging van politicus Amar Singh, die met de komst van Orlando juist toerisme in het land wil promoten. Singh wachtte Orlando op voor een familiediner en ook een bezoek aan de Taj Mahal staat op het programma. "Orlando's kantoor was nooit geïnformeerd over de weigering van het visum om welke technische oorzaak dat ook was gebeurd", reageert Singh aan de Indiase krant Mumbai Mirror.

De missie voor het promoten van toerisme is bij deze al aardig mislukt, stelt een immigratieambtenaar tegenover de Indiase krant Mail Today. "Hij was hier voor een officieel programma. Het arrogante gedrag van de douanebeambten hebben India's imago beschadigd. Ze hadden ook voor andere opties kunnen kiezen in plaats van deportatie."

Orlando Bloom gedeporteerd uit India
Orlando Bloom gedeporteerd uit India (Foto: BuzzE)

Auto schept tientallen voetgangers in VS

In de Amerikaanse stad Las Vegas zijn zondag (lokale tijd) tientallen mensen gewond geraakt toen een auto inreed op voetgangers. Dat gebeurde volgens Amerikaanse media op de Las Vegas Strip, vlakbij de plek waar de Miss Universe-wedstrijd werd gehouden. Zeker een slachtoffer overleefde de aanrijding niet.

De politie kon nog niet zeggen of opzettelijk is ingereden op de voetgangers. Volgens de lokale televisiezender KSNV-TV reed de bestuurder na de aanrijding door. Ze was mogelijk onder invloed. De vrouw zou zichzelf later hebben aangegeven bij beveiligers van een casino. Er zat volgens de zender ook een 3-jarig kind bij haar in de wagen.

Volgens een politiewoordvoerder raakten 37 mensen gewond. Een persoon is inmiddels overleden. De woordvoerder sprak over een "enorme tragedie op onze strip", een boulevard die beroemd is vanwege de aanwezigheid van bekende hotels en casino's. Zeven slachtoffers zouden nog in kritieke toestand verkeren.

Een woordvoerster van een lokaal ziekenhuis liet weten dat een aantal slachtoffers Franstalig is. Het gaat mogelijk om toeristen. Ook zou zeker een kind gewond zijn geraakt.

Auto schept tientallen voetgangers in VS
Auto schept tientallen voetgangers in VS (Foto: ANP)

Presentator blundert bij Miss Universe

Komiek Steve Harvey mocht dit jaar de finale van Miss Universe presenteren, maar van die keuze zou de organisatie wel eens spijt kunnen hebben. Steve kondigde aanvankelijk namelijk de verkeerde winnares aan.

De nachtmerrie van iedere presentator werd werkelijkheid voor de komiek toen hij ten onrechte Miss Colombia bekroonde tot Miss Universe. Na enkele minuten merkte hij dat hij zijn kaartje verkeerd had voorgelezen. Hij moest toen opnieuw het woord nemen om Miss Filipijnen, Pia Wurtzbach, tot winnaar uit te roepen.

'Het is mijn schuld, op het kaartje stond het goed', verontschuldigde Steve zich. Het kroontje was inmiddels al opgezet bij de Colombiaanse Ariadna Gutierrez, maar die moest de eer dus al snel weer doorgeven aan de verbouwereerde Filipijnse.

De uitslagkaart
De uitslagkaart

De Nederlandse Jessie Jazz zat niet bij de laatste vijftien finalisten. 'Zoooo jammer! Jessie Jazz heeft het geweldig gedaan!', meldde het team achter Jessie Jazz Vuijk op Facebook vlak nadat de top-15 werd bekendgemaakt in Las Vegas. 'Jessie Jazz zat echt mega veel in de show. Denk dat er nog leuke dingen voor haar uit kunnen komen! Iedereen heeft het over haar sprankelende persoonlijkheid. Ook dit zijn allemaal geweldige kansen die je mee kunt pakken!'

Update

Video toegevoegd

Murray Britse sportpersoonlijkheid van 2015

Tennisser Andy Murray is zondag gekozen tot sportpersoonlijkheid van het jaar in Groot-Brittannië. De Schot kreeg de meeste stemmen in de verkiezing van de BBC. Rugby League-held Kevin Sinfield eindigde als tweede, atlete Jessica Ennis-Hill (meerkamp) als derde.

Murray leidde dit jaar het Britse tennisteam naar de zege in de Davis Cup. De 28-jarige Schot was de grote man in de finale tegen België. Hij kreeg de prijs ook al in 2013, toen Murray de Britten in vervoering bracht met zijn triomf op Wimbledon.  De tennisster is de opvolger van Lewis Hamilton, de drievoudig wereldkampioen in de Formule 1. 

Het Davis Cup-team werd uitgeroepen tot team van het jaar. Coach van het jaar werd Michael O'Neill, bondscoach van Noord-Ierland. Hij leidde zijn land voor het eerst naar het EK. Dan Carter, de beste rugbyër van het jaar, mocht de prijs ophalen van Overseas Sports Personality van het jaar. Tenslotte was er nog een Lifetime Achievement Award voor paardenraceheld AP McCoy. 

Murray Britse sportpersoonlijkheid van 2015
Murray Britse sportpersoonlijkheid van 2015 (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: geen Elfstedentocht

Althans, niet meer dit jaar. Morgen is het wisselend bewolkt en liggen de temperaturen rond de twaalf graden. In het noordwesten kan wat neerslag vallen, de rest van het land blijft overwegend droog. De wind komt uit het zuidwesten en wakkert in de loop van de dag aan. 's Middags en 's avonds wordt het langs de noordwestkust stormachtig en zijn er krachtige windstoten. 

Klapmongeaul hing heel enthousiast in m'n DM gisteren: "Mo, mijn bananenboom heeft bananen!" Dus Mo zei: "Kom maar door met die foto's " Ik moest toch even goed zoeken voor ik de bananen spotte, maar ik heb ze gevonden! 

De bananenboom van Klapmongeaul (Foto: Klapmongeaul)
De bananenboom van Klapmongeaul (Foto: Klapmongeaul)

De bananenboom van Klapmongeaul (Foto: Klapmongeaul)
De bananen van Klapmongeaul (Foto: Klapmongeaul)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1163 werd Midden-Nederland getroffen door de Sint-Thomasvloed. 

* In 1937 kwam de tekenfilm Sneeuwwitje en de zeven dwergen uit, de eerste tekenfilm van Walt Disney die even lang duurt als een speelfilm. 

* In 1964 schafte Groot-Brittannië de doodstraf af. 

* In 1988 vond de rampvlucht van de Pan Am vlucht 103 plaats. Het toestel ontplofte en stortte neer boven Lockerbie. Bij de aanslag kwamen 56 mensen om het leven. 

Simon Cowell: Zayn Malik is onbeschoft

Simon Cowell heeft weinig goede woorden over voor Zayn Malik nadat die uithaalde naar de boyband die hem beroemd maakte, One Direction.

'Het is een beetje onbeschoft naar de mensen die alle hits met ze hebben geschreven en ook naar de andere bandleden', zo vertelt Cowell in een interview met Mirror. Malik liet vorige maand weten dat hij uit de band was gestapt omdat hij wel eens 'echte muziek' wilde maken. 'Het leven had erger gekund, niet? Ik denk dat als hij eenmaal de kans krijgt om erop terug te kijken hij wel zal heroverwegen wat hij heeft gezegd', denkt Cowell. 'Het proces in de band was namelijk heel erg democratisch.'

Toch wil de man die de band samenstelde in de Britse versie van X Factor er geen groot punt van maken. 'Om eerlijk te zijn denk ik er niet echt over na. Op het moment dat hij vertrok hebben we een label voor hem geregeld waar ze erg blij met hem waren en toen lag mijn loyaliteit weer volledig bij de jongens.'

Het solodebuut van Zayn Malik laat nog op zich wachten. Intussen is hij vooral in het nieuws vanwege zijn vermeende romance. Afgelopen weekend leek de zanger zijn relatie met Gigi Hadid te bevestigen door op Instagram een foto van hem samen met het model te delen.

Simon Cowell: Zayn Malik is onbeschoft
Simon Cowell: Zayn Malik is onbeschoft (Foto: BuzzE)

Weer huiszoeking Brussel over aanslag Parijs

In het centrum van Brussel, vlakbij de deelgemeente Molenbeek, is zondagavond huiszoeking gedaan in verband met de bloedige aanslagen vorige maand in Parijs. Volgens Belgische media zijn twee verdachten opgepakt en meegenomen voor verhoor. Het zou gaan om twee broers.

De autoriteiten zouden het duo op het spoor zijn gekomen dankzij de telefoongegevens van de aanslagplegers in Parijs. De terroristen belden volgens VRT Nieuws net voor de aanslagen van 13 november met personen in België. Het is nog onduidelijk of het gaat om de opgepakte broers. Bij de huiszoeking zouden geen wapens of explosieven zijn gevonden.

Volgens de bronnen van de Franstalige Belgische omroep RTBF is het doel van deze huiszoeking in een pand in de Dansaertstraat niet speciaal om de verblijfplaats te vinden van hoofdverdachte Salah Abdeslam. Deze 26-jarige Fransman die in Molenbeek woonde, is nog voortvluchtig.

Bij de zes aanslagen op 13 november vielen 130 doden en meer dan 350 gewonden. De aanslagen zouden in Molenbeek zijn beraamd.

Weer huiszoeking Brussel over aanslag Parijs
Weer huiszoeking Brussel over aanslag Parijs (Foto: ANP)

Trump: Hillary Clinton is een leugenaar

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft woedend uitgehaald naar Democrate Hillary Clinton, die stelde dat de zakenman voorkomt in propaganda van Islamitische Staat. 'Clinton liegt dat ze barst. Over alles', brieste Trump in Amerikaanse media.

Tijdens een tv-debat tussen Democratische kandidaten stelde Clinton zaterdag dat de terreurgroep beelden toont van Trump. De Republikein riep eerder op om de grenzen van de Verenigde Staten te sluiten voor moslims. 'Hij wordt de beste recruiter van Islamitische Staat', sneerde Clinton.

De reactie van de uitgesproken Trump liet niet lang op zich wachten. Zowel op Twitter als in de media opende hij de aanval op de Democrate. Trump wees erop dat er geen bewijs is dat hij voorkomt in IS-propaganda. Volgens diverse Amerikaanse media lijkt hij daarin gelijk te hebben, al is de bewering van Clinton lastig te controleren.

Trump: Clinton is een leugenaar
Trump: Clinton is een leugenaar (Foto: ANP)

Kim Kardashian lanceert eigen emoji's

Internetgebruikers kunnen zichzelf vanaf maandag een stuk gedetailleerder uitdrukken. Dan verschijnt er namelijk een serie emoji's met de beeltenissen van Kim Kardashian.

Op Instagram geeft de realityster een voorproefje van zeven icoontjes, die ze zelf heeft bestempeld als 'kimoji's'. "Kimoji's app lanceert morgen!", belooft ze. Onder de afbeeldingen bevindt zich ook de bekende pose met haar achterwerk en er is een plaatje waarop een getekende Kim huilend is te zien.

Enkele uren voor de aankondiging vierde Kim dat ze de 55 miljoen Instagram-volgers was gepasseerd. "Oh mijn god. Ik hou zoveel van jullie", zo liet ze weten.

Kim Kardashian lanceert eigen emoji's
Kim Kardashian lanceert eigen emoji's (Foto: BuzzE)

Vicepremier IsraŽl weg na beschuldigingen

De Israëlische vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Silvan Shalom, is zondag opgestapt na beschuldigingen dat hij op zijn werk herhaaldelijk vrouwen heeft lastiggevallen.

De 57-jarige politicus van de rechtse partij Likud, zegt dat hij onschuldig is. Hij vindt volgens Israëlische media dat de aantijgingen die al jaren worden gedaan, hem te veel beschadigen in zijn functie en in zijn privéleven om nog langer aan te blijven.

Verscheidene ex-medewerksters van Shalom hebben over hem geklaagd. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek aangekondigd.

Vicepremier Israël weg na beschuldigingen
Vicepremier Israël weg na beschuldigingen (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 51

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Junglebeast met het volgende onderschrift: "PSVissen"

Louis van Gaal heeft wat in het boekje van deze jonge voetbalfan geschreven, wij vragen ons af wat dat is. (Pro Shots / Action Images)
Louis van Gaal heeft wat in het boekje van deze jonge voetbalfan geschreven, wij vragen ons af wat dat is. (Pro Shots / Action Images)

WK Darts: King komt goed weg tegen Oreshkin, Bunting door

De zondagavond kende een Zuid-Hollandse clash met Raymond van Barneveld tegen Dirk van Duijvenbode. Ook Stephen Bunting en Mervyn King kwamen in actie. 

Aleksandr Oreshkin 2-1 Paul Lim (voorronde)
Dit voorrondeduel ging tussen de winnaar van het Russisch kwalificatietoernooi en de winnaar van het Dartslive Superdarts, een softtip darttoenooi. Oreshkin won de eerste set met 3-1, ondanks een 117-finish van Lim.

De tweede set kenmerkte zich door de vele missers op de dubbels van beide spelers. De 61-jarige Lim was het gelukkigst en won de tweede set met 3-2. Het werd 2-2 en een beslissende leg was nodig. De darter uit Singapore miste twee matchpijlen, Oreshkin profiteerde optiteerde optimaal en via dubbel 16 plaatste hij zich voor eerste ronde.

Stephen Bunting (17) 3-0 Jyhan Artut
Stephen Bunting had een makkelijke avond tegen Jyhan Artut. Hij won de eerste twee sets met 3-1 en 3-0. Bunting kwam 2-0 voor in de derde set, maar moest toch toelaten dat Artut nog twee legs pakte. Een leg later was het alsnog afgelopen waardoor Bunting de partij met 3-0 won. 

Raymond van Barneveld (16) 3-0 Dirk van Duijvenbode
Raymond van Barneveld wint eenvoudig met 3-0. Lees hier verder.


Mervyn King (14) 3-2 Aleksandr Oreshkin
Ondanks dat Mervyn King een veel hoger gemiddelde had dan Aleksandr Oreshkin moest hij wel toezien hoe de Rus de eerste twee sets kon pakken. King gooide goed en won de volgende twee sets ook met 3-0 en 3-1. 

In de vijfde set sloeg King op het goede moment toe en won de beslissende set met 3-0 en daarmee de partij. In de volgende ronde wacht Jelle Klaasen of Joe Cullen. 

Aleksandr Oreshkin won wel van Paul Lim, maar verloor later op de avond van Mervyn King. (PRO SHOTS/Action Images)
Aleksandr Oreshkin won wel van Paul Lim, maar verloor later van Mervyn King. (PRO SHOTS/Action Images)

Laatste reviews en specials
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
©FOK.nl e.a.