DVD: Evolve - Overleven of uitsterven

Voor de huidige mensheid is er een stuk minder natuurlijke selectie druk dan in het verre verleden, in belangrijke mate door de medische voorzieningen, technologieën en wetenschappelijke data, die overleven een stuk eenvoudiger maken. Dit blijkt ook wel gezien het grote aantal nog levende achterlijke individuen in de maatschappij die voor een Darwin-awardje gaan. Leven in een samenleving blijkt voor primaten van groot belang te zijn geweest, en ook nu nog. Communicatie, het ontwikkelen van steeds grotere hersenen (en er iets mee doen) en binoculair zicht zijn enkele voorbeelden die de mens tot een succesvolle overlever hebben gemaakt.

Als je echter de geschiedenis van onze aardkloot onder de loep neemt blijkt 99% van de soorten die op aarde geleefd hebben uitgestorven te zijn, slechts 1% overleeft de tand des tijds en de bijgaande veranderingen. Dit dankzij evolutie en natuurlijke en seksuele selectiedruk. De overlevers op deze aarde wisten zich in de miljoenen jaren aan te passen aan een veelvoud van situaties. Klimaatverschillen, dag-nacht aanpassingen en talloze jager en prooi ontwikkelingen om maar eens wat te noemen. De elfdelige serie van The History Channel nam enkele evolutionaire hoogstandjes onder de loep in de serie Evolve.

Er wordt ingegaan op het ontstaan van zicht, hoe belangrijke seksuele selectie is, hoe een groot of klein formaat en de vorm van dieren kan leiden tot voordelen en nadelen, hoe darmen zijn ontstaan om je energielevering te verzorgen en je huid is ontstaan om je te beschermen. Daarnaast worden er verscheidene jager/prooi karakteristieken besproken, het vermogen om te vliegen, het gebruik van gif, kaken, snelheid en communicatie om in leven te blijven.

Middels afleveringen van ongeveer 40 minuten word je meegenomen in een fascinerende wereld die miljoenen jaren terug gaat in de tijd om ontwikkelingen te bespreken in lekenvorm, maar die tevens bol zitten vol leuke wetenschappelijke details. Computeranimaties ondersteunen de theorieën en laten zien wat de voordelen van deze ontwikkelingen zijn. Zo leer je bijvoorbeeld hoe het mogelijk is dat wij 2,3 miljoen kleuren kunnen waarnemen, maar slecht in het donker kunnen kijken en welke vroege organismen hier aan ten grondslag lagen. Waarom er zoveel verschillende manieren van voortplanting zijn, die bij elke soort zijn voordelen heeft en hoe talloze soorten communiceren met elkaar en hoe dit langzaam uit is gegroeid tot menselijke talen. De dvd-box levert interessante inhoud op die duidelijk laat zien wat het verschil heeft gemaakt tussen overleven en uitsterven. Een leerzame aanrader!