F1 2010

Dan is het nu tijd om de grafische pracht van F1 2010 te bespreken. Het is belangrijk om in een authentieke F1-racer alle circuits in hun volle glorie over te nemen en ook de wagens moeten representatief zijn voor de real deal. Codemasters weet dit maar al te goed en dat blijkt uit de algehele presentatie van F1 2010. De wagens lijken alle exact de wagens te zijn die we ook voorbij zien komen op televisie of voor de echte fans; vanaf de tribune. De negentien circuits van F1 2010 zijn tevens stuk voor stuk perfect overgenomen in de game, hoewel ik niet persoonlijk over alle circuits heb gereden met mijn Ford Galaxy. Vooral de nachtrace in Singapore is erg indrukwekkend, maar ook het welbekende Monaco-circuit heeft er nog nooit zo mooi uitgezien.

Ook de weerseffecten zijn schitterend. Een flinke plensbui maakt de circuits niet alleen visueel overduidelijk nat, maar ook het gevoel van grip op de baan doet blijken dat het circuit een duik in de oceaan heeft genomen. Een flinke plensbui maakt het racen vele malen moeilijker, vooral wanneer je het camerastandpunt in de cockpit zet en het van je circuitkennis moet hebben om te weten wat voor bocht er komen gaat. Niet alleen de neerslag, maar ook de temperatuur heeft een invloed op de ligging op de baan. Zelfs beginners in het genre moeten het verschil voelen tussen een race met een flinke frisse wind en een race in de hete middagzon en gigantisch hete remmen. F1 2010 is één van de weinige games van dit moment die weersomstandigheden niet alleen visueel realistisch weet weer te geven, maar er ook duidelijk rekening mee lijkt te houden hoe het weer impact heeft op de races zelf. Het schademodel in de game is lang niet zo uitgebreid als Codemasters ons oorspronkelijk beloofd heeft. Wielen en neusvleugels vliegen vrij eenvoudig van de wagen af, maar meer dan dat gebeurt er nauwelijks. Persoonlijk zit ik daar niet zo mee, maar ik kan me voorstellen dat niet alle gamers hier blij van worden.

Waar de game helaas in ook moet leveren op het gebied van realisme is de aanwezigheid van een grafisch weinig hoogstaande crew. De mensen die in de game rondlopen blijven helaas achter op het grafische gebied en dat doet zeker afbreuk wanneer je net een ronde of vijf over het realistische Barcelona hebt gereden. Dit blijkt voornamelijk uit de interviews die je zo nu en dan hebt met nieuwsgierige journalisten die staan te lurken buiten je trailer. Afhangend van de antwoorden die je geeft bouw je een zeker imago op. Deze toevoeging is wat mij betreft volstrekt onnodig en voegt ook bijzonder weinig toe aan de game.

De visuele presentatie wordt goed ondersteund door de auditieve presentatie. Tijdens een intense race raad ik aan om de speakers vol aan te gooien en de gierende motorgeluiden van de wagens door merg en been te laten gaan. Er gaat niks boven je hart in je keel horen kloppen terwijl je je met grof geweld door de laatste bochten gooit, in de hoop enkele milliseconden van je rondetijd te schaven om vervolgens een tweede wagen voorbij te rijden en te voelen hoe de druk op je trommelvliezen langzaam kleiner wordt terwijl je deze wagen verder en verder achter je laat.

Conclusie
F1 2010 is in de handen van Codemasters goed terecht gekomen. De game zal niet alleen bij de F1-fans in de smaak vallen, maar ook bij fans van racegames die niet zozeer iets met Formule 1 hebben. De negentien parkours zullen de meeste gamers lang genoeg zoet houden, of je deze nu voltooit via de career-mode of een lekker potje Time Trial doet. De verschillende vormen van hulp bieden ondersteuning voor de leken en de echte pro's kunnen aan de slag met de meest realistische instellingen. De game wordt ondersteund met veel grafische pracht en heerlijke geluidseffecten en wanneer je het beu bent om alleen te spelen, staat de wondere wereld van online races nog voor je open. Het is alleen een beetje jammer van de wat houterig personen in de game, de ietwat onoverzichtelijke menu-structuur en de oninteressante interviews. Losstaand hiervan is F1 2010 gewoon een heerlijke race-game geworden.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Sterke gameplay
- Stijl van de menu's
8,5
+ Prachtige weerseffecten
- Niet in alle opzichten prachtig