CD: BXI : Boris & Ian Astbury EP

Het gaat hier niet om een samenwerking tussen een Nederlandse soulzanger en de frontman van The Cult. Nee, Boris is een Japanse experimentele rockformatie, en hun project samen met Ian Astbury heet BXI. Of beter gezegd 'projectje', want het is een EP met slechts vier tracks geworden. Dat is wellicht wat weinig, maar soms gaat het om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Hoe zit dat in het geval van BXI?

Boris werd in de vroege jaren negentig in Tokio opgericht als een kwartet. Toen in 1996 drummer Nagata de band verliet, besloot gitarist Atsuo diens plaats in te nemen en ging de band verder als trio. De naam is vernoemd naar een song van The Melvins, wellicht de grootste inspiratiebron van de Aziaten. Daarnaast worden ook de legendarische metalband Venom en de veel te vroeg gestorven songwriter Nick Drake als grote voorbeelden aangehaald. Tja, zo opmerkelijk als de combinatie van hun muzikale helden, zo wereldvreemd mag de muziek van Boris worden genoemd. Wat van origine met hardcorepunk begon, werd gaandeweg hun albums een avant garde mix van metal, noise, stoner en ambient. Op deze EP mixt de band, hoe kan het ook anders met Astbury erbij, er ook nog wat onvervalste new wave doorheen.

De opener 'Teeth And Claws' is inderdaad een nummer dat naadloos past in het oeuvre van The Cult. Vooral diens bombastische en melancholieke sound wordt hier prima benaderd. Het is leuk, maar nog niet bijzonder. Met het tweede nummer wordt de samenwerking wat interessanter. Op 'We Are Witches' wordt Astbury namelijk ondersteund door een lekker vette en dreigende metalriff, die de song richting industrial stuurt. Daarna volgt een cover van de Cult-klassieker 'Rain'. Aan het origineel wordt weinig getoornd, behalve dat gitariste Wata met haar poeslieve stem de vocalen voor haar rekening neemt. Alleen jammer van het accent, wat pijnlijk 'here comes the lain' in het outro oplevert. Verder wordt het middenstuk wat meer aangekleed door freaky gitaarwerk van Michio Kurihara. Hij is geen vast bandlid, maar wel sinds enkele jaren onderdeel van de live line-up. De EP sluit af met 'Magickal Child' (nee, geen tikfout dit keer), een trager in ambient-sferen gehuld nummer, dat evengoed als afsluiter op het album 'The Cult' uit 1994 had kunnen staan.

BXI is een vermakelijke, maar niet echt hoogstaande EP. Het is een leuke ode aan één van de aanstichters van de alternatieve scene. Of de echte Cult-fanaat hier op zit te wachten, is maar de vraag, nu onlangs een langverwacht nieuw studioalbum van de band is verschenen, 'Capsule One'. Wel levert deze samenwerking Boris mogelijk meer publiciteit in Europa en de VS op. Voor wie verder kennis wil maken met deze eigenaardige band is 'Pink' uit 2005 een aanrader net als 'Altar' waarop werd samengewerkt met de Amerikaanse stijlgenoten van Sun O))).

 

Tracklisting:

1) Teeth And Claws 5:17
2) We Are Witches 4:13
3) Rain 5:01
4) Magickal Child 5:39

 

Links
Boris @ MySpace
Het FOK!-Muziekforum