CD: Lorn - Nothing Else

Nog nooit van gehoord, maar na een paar tracks op MySpace was de interesse gewekt. Lorn schijnt een nieuweling 'in de stal' van Flying Lotus/Brainfeeder te zijn. Daar had ik dan wel ooit van gehoord, maar om nu te zeggen dat het is blijven hangen, nee, je kan niet alles beluisteren en onthouden. Maar vanaf nu zal ik deze namen in elk geval niet meer vergeten. Het belangrijkste principe van Brainfeeder zijn die beats die zich in je hersenen en ziel nestelen of voeden. Beats van allerlei verschillende stijlen kunnen het uitgangspunt zijn, als het maar in de (vernieuwende) stijl van Brainfeeder past.

Lorn


Voorheen werkte het Brainfeeder label voornamelijk met artiesten uit of rondom Los Angeles. Maar met Lorn uit het uitgestrekte "Prairy State" Illinois is een uitzondering gemaakt. Lorn, oftewel Marcus Ortega, is een beatspecialist die dub uitademen, soms tegen hiphop-invloeden aanhangen, maar waaruit ook makkelijk ambient kan voortkomen. Het is een plaat die je ziel overneemt als je jezelf erin kwijt kan. Een soort trance van beats en soundscapes die je gedurende de lengte van de plaat niet meer loslaten. Nothing Else is hypnotiserend en licht neurotisch door de verdraaide beats en samples.

Opener 'Grandfather' lijkt verdacht veel op de beats en klanken van 'Clubbed to Death' van The Matrix soundtrack maar na een abrupt einde komt Lorn tot een stuiterende verzameling beats in 'None An Island'. Duistere klanken dienen als het tapijt voor de verzameling bliepjes en verwarde electronica. 'Army Of Fear' start met een klassieke inslag en vermengt zich langzaam met elektronisch etherische oliën en zelfs even pastoraal klinken door de orgeltonen. 'Bretagne' is meer gebaseerd op hiphopbeats omsluierd door spookachtige synths terwijl 'Automaton' de beuk erin gooit. De elektronische distortion, manische samples en diepe bassbeats doen hun werk goed.

Lorn


Lorn levert een overheerlijke plaat af, vol variatie, laagjes, interessante beats en samples die als een symbiose lijken te werken. Fantastische plaat voor volle soundscape en brainfeeder-liefhebbers.