Saints Row 2

Zoals ik al zei moet je respectmeter vol genoeg zijn voordat je een missie kan starten. Je respectmeter wordt hoger door gewoon rond te rijden en ruzie te zoeken met vijandelijke bendes of door een van de vele activiteiten te spelen. Deze activiteiten zijn erg gevarieerd en grappig: simpele dingen zoals hoeren rondrijden (één van de klanten was een piraat, ik lag dubbel, hoe hij haar \\\'shivers timberde\\\'), bodyguard spelen door relschoppers een bepaald gebied uit te gooien, racen door de straten, chaos trappen in de stad, verzekeringsfraude plegen... Op zich allemaal leuke activiteiten, ware het niet dat het verplicht is om de storyline te volgen. Je wilt missies doen omdat je de storyline tot een goed einde wilt brengen, maar daarvoor moet je eerst (bij wijze van spreken) op een driewieler door de stad heen fietsen terwijl je aan het jongleren bent. En in brand staat. Terwijl je een kersentaart eet. Om respect te verdienen. Toch is hier een grote vergevende factor ...

Namelijk dat de hele game speelbaar is in co-op. Elke missie en elke activiteit is met twee spelers te doen. Na een avondje co-op spelen had ik genoeg respect verdiend om de helft van de game door te komen, en met zijn tweeën de halve stad opblazen, bodyguard spelen en meedoen aan COPS (een tv-show over agenten, waar een kettingzaag bij de standaardapparatuur zit) is gewoon ontzettend leuk. Als je de storyline volgt in co-op zien jij en je medespeler jezelf gewoon in alle cutscenes en je loopt gewoon samen rond om al die relschoppers een paars koekje van eigen deeg te geven. Als je met meer dan twee personen wilt spelen, heb je natuurlijk ook nog de multiplayer, waar naast de bekende deatmatch-versies, de activeiten zoals verzekeringsfraude te spelen zijn. Meestal strijd je hierbij in teams om het meeste geld te verdienen.

Wat ook wel een groot minpuntje is, is de Nederlandse vertaling. Nee, schrik niet! De game is wel gewoon Engels gesproken, maar alle teksten zijn naar het Nederlands vertaald. Ik vraag me af of de vertaler hierbij met zijn vinger in zijn neus gezeten heeft. Het beste voorbeeld is als je doodgaat, dat er altijd staat \\\'je bent neergeschoten!\\\'. Dit staat er dus als je bent aangereden, afgebrand, vedronken of verplet door een horde losgeslagen olifanten. Dit soort matig vertaalwerk vind je overal in terug. Het woord (afleidings)activiteiten wordt ook letterlijk gebruikt voor alle mini-games in de game, ik denk niet dat veel Nederlanders dat woord zouden gebruiken. De vraag is ook voor wie het vertaald is, de game is 18+ en de meeste mensen kunnen dan wel Engels.

Zoals ik al zei oogt de game een beetje kaal - en de dingen waarvan je hoopt dat ze nou eindelijk niet meer zouden bestaan, zijn hier ook weer te vinden. Er is hier en daar wat pop-up, als jij achter je kijkt is de auto die in de verte aan kwam rijden weer verdwenen, objecten die je met een auto hard zou moeten kunnen wegbeuken blijven soms hangen in je auto. Het zijn dat soort kleine bugs waarvan je nog best een aantal tegenkomt, en dat is jammer.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik met deze game meer lol heb gehad dan met Grand Theft Auto IV. Ja, GTA IV is de betere game met een beter verhaal, het ziet er beter uit, en is algemeen memorabeler... maar er zijn heel veel dingen uitgehaald om de game een realistischere setting te geven. Saints Row 2 heeft al die dingen wel. Ik kan weer gebouwen invliegen met vliegtuigen, rondrijden met de FBI achter me aan terwijl ik een gigantische lading kogels om me heen zie rondvliegen. Je kan weer gebouwen kopen, en je character tot het belachelijke aankleden. De game zit vol met kleine grappige dingen, zoals de mini-game waarbij je op het dak van een rijdende auto balans probeert te houden, of een gijzelaarsactie als je een auto instapt waar meer dan één persoon in zat. In Saints Row 2 met zijn vele activiteiten staat het hebben van plezier voorop, en dat kan je merken.

<\/center>