Galactic Civilizations II: Endless Universe

Galactic Civilizations II (GalCiv 2) is een turn-based strategygame naar het idee van Civilization. Aangezien ik de aarde in Civilization al genoeg veroverd had, werd het wel eens tijd om mijn horizon te verbreden en braaf te gaan waar geen man ooit geweest is: de ruimte! In GalCiv 2 is het dan ook de bedoeling om de ruimte te veroveren, maar niet iedereen in die grote leegte is het daar natuurlijk mee eens.


Het is 1 januari 2277 en de mensheid staat op het punt om de ruimte te koloniseren. Om dit te doen heeft zij - en daarmee ikzelf- de beschikking over verschillende vaartuigen: een vlaggenschip op oude scheepswrakken en kleine asteroïden te onderzoeken, een constructieschip om grotere asteroïden te kunnen bemijnen en natuurlijk een colonisatieschip dat gebruikt kan worden om de daarwerkelijke koloniën op te zetten. Het is tijd om de mensheid voor te stellen aan andere planeten. Zoals je ziet op het screenshot heb ik keuze uit twee planeten - Mars en een planeet in het stelsel Bond. Beiden zijn op ongeveer een week reizen, en een beurt duurt toevallig ook een week. Verder moet ik nog beslissen hoe ik de Aarde in zal zetten - ik kan me focussen op onderzoek, op cultuur, op productie of op de economie. Zoals je ziet focus ik me op de economie, omdat wat geld goed van pas komt.

Zoals je op de mini-map rechtsonder kunt zien, is de locatie van de meeste zonnen bekend, maar het aantal planeten dat bij een zon hoort is niet bekend. Niet alle planeten zijn bewoonbaar en er is dan ook een ferme strijd om bewoonbare planeten. Ik heb al een paar van mijn potentiële vrienden ontdekt en heb besloten dat ik dit potje zal focussen op cultuur. Mijn cultuur is duidelijk superieur en daar zullen ze mee kennismaken ook. Dus ik laat een constructieschip oprukken om een sterrenbasis te maken - je kunt kiezen uit economie, cultuur en militair. Je kan de invloedradius zien, maar voordat ik echt invloed zal hebben op andere beschavingen, zal ik de basis moeten upgraden. Die zorgen komen later.


Zoals je op de mini-map kunt zien, heb ik acht tegenstanders, waarvan er maar twee kennis gemaakt hebben met mijn superieure cultuur. De andere hoeken van het universum kan ik nog niet verkennen - het is te ver buiten sensorafstand. Een probleem dat gemakkelijk op te lossen is door ergens een lege planeet te koloniseren - waarvan ik er gelukkig eentje kon vinden. Ik besluit mijn vierde planeet te vernoemen naar het bekende gele goud - bier. Het volgende scherm wijst me op ruimtepiraten - de game heeft een heleboel van dit soort random events en kan de natuur van je beschaving bepalen. Ik zie mijn bevolking graag als een stel aardige bomenknuffelaars, dus ik ga voor het rechtvaardige. Nu maar hopen dat er geen hele onaardige volkeren in het zonnestelsel zitten.

Ondertussen heeft mijn cultuurbasis heel veel nut gehad - ik ben zo geliefd dat de Iconiërs mij cadeaus aan het geven zijn. Ik gok dat mijn sterrenbasis alle seizoenen van Friends uitzendt. Uitbreidingen van mijn sterrenbasis hebben er toe geleid dat er nu een stuk land bij ons hoort - de planeten zijn nog niet van mij, maar dat komt nog wel. Ondertussen gaat mijn onderzoek door, de \'onderzoeksboom\' is erg uitgebreid. Ik focus me voornamelijk op diplomatieke technologieën om het nut van mijn sterrenbases te vergroten - maar als ik wat aggressiever was had ik graag de lange weg gevolgd naar de wapens waarmee je een planeet ineens kan opblazen...