Hardware: Microsoft Sidewinder X8 Mouse

Vorige week viel de Microsoft Sidewinder X8 op mijn deurmat. Deze nieuwe draadloos muis van Microsoft behoort tot de top-range muizen en ze hopen dan ook dat gamers deze muis zullen omarmen. Kan Microsoft genoeg bieden voor de 90 euro die deze muis moet gaan kosten? Vol spanning lachte het pakketje mij toe terwijl ik het openscheurde. 4000 Dpi! 13000 FPS! Nieuwe Bluetrack technologie! Mooie termen die je wel of niet iets zullen zeggen, maar laten we eerst eens kijken naar de muis zelf.

De muis is gekleurd met een stijlvolle kleur zwart en bestaat voornamelijk uit ronde vormen. Aan de linkerkant zit een klein led-schermpje en in het donker kan de muis een mooie rode gloed afgeven. De muis is ook redelijk groot - wat goed nieuws is voor mensen met grote handen - maar nog steeds goed te doen is voor mijn wat kleinere handen. Deze muis zou op een donkere lan-party zeker niet misstaan. Verder krijg je 3 sets verwisselbare voetjes zodat je muis ook nog eens glad over elk oppervlak moet kunnen bewegen, zodat ook de onderkant van je muis goed gepimpt kan worden.



Links: Officiële plaatje. Rechts: Aanwezig op mijn sexy, schone muismat

De muis maakt gebruik van Microsofts nieuwe Bluetrack technologie. De techniek combineert de \"kracht van de optische muis met de precisie van de lasermuis\". Hierdoor kan de muis een beter beeld schetsen van de ondergrond. In de praktijk komt dit er op neer dat op elk oppervlak de muis goed zou moeten kunnen werken. De muis gaat tot ene maximum van 4000 DPI. DPI staat voor dots per inch. 4000 DPI betekent dus dat de muis in één inch, oftewel 2,5 centimeter, 4000 stappen kan nemen. De meeste gebruikers zullen overigens niet zoveel stappen willen nemen, omdat de muis anders iets te snel van de linkerkant naar de rechterkant van het scherm vliegt. Daarom zitten er drie knoppen op waarmee je de DPI \'on-the-fly\' kan instellen. Zo hoef je weinig moeite te doen om de juiste gevoeligheid te krijgen als je vanuit een spannend potje Counter-Strike naar Microsoft Word gaat.

Muizen voor gaming zijn vaak niet draadloos, en dit heeft een goede reden: draadloos kan nooit sneller zijn dan werken met een draad. Zeker de gamers die competief gamen zullen geen enkele lag willen hebben. De muis patst met zijn 2,42Ghz draadloze capiciteit, en ik heb dan ook geen enkel gemist signaal gemerkt. Headshots maken ging net zo makkelijk als altijd, en zonder draad is dat mooi gedaan. De batterij zou 30 uur mee moeten gaan, en de muis lijkt deze tijd te halen. Dit is geen standby tijd (dan zou de muis nogal snel leeg zijn), maar echt tijd dat je de muis actief gebruikt. Als de batterij dan eindelijk leeg raakt kun je de muis gewoon blijven gebruiken terwijl hij verbonden is met de oplader. Je game-tijd hoeft dus nooit onderbroken te worden.

En het leukste zijn natuurlijk de knopjes. De muis heeft 12 knopjes, en de meesten daarvan zijn in te stellen. Met de bijgeleverde software kun je elke toets een andere functie geven of een macro voor instellen. Dit kun je ook nog per applicatie instellen: als ik Team Fortress 2 speel en ik druk op de bovenste duimknop zeg ik nu automatisch \"Lol, pwnd noob!\". Ik betwijfel of de wereld daarvan een betere plek wordt, maar de echte gamer kan hiervoor natuurlijk wel wat praktischere doelen bedenken. Met de meest achterste knop kun je macro\'s instellen terwijl je zelfs nog in de game zit, wat ook erg handig is.

Maar heb ik dan nog wat te klagen? Ja. De muis werkt met een USB-ontvanger, waar tegelijk de bewaarplaats van de voetjes in zit als de oplader, in haspelvorm. Dat ding is nogal groot. Zeker als ik mijn laptop zou meenemen naar een lan-party wil ik zo licht mogelijk reizen, en dat helpt zo niet. Het is een afweging tegenover het feit dat de oplader en ontvanger in één zitten, wat dan wel weer erg handig is. Als laatste klacht: de knop die de Vista Game-Explorer opent kan niet gewijzigd worden. Is er iemand die dat gebruikt?