Eye Toy: Play Sports

De Eye Toy van Sony heeft sinds de release al een redelijke lijst aan games opgeleverd die gebruik maken van de camera. De ene keer is het niet meer dan enkel een shot van de huiskamer die op het scherm getoond wordt tijdens het spel, zoals in Buzz!, de andere keer gebruik je de camera om kleine spelletjes te spelen zoals in de Eye Toy: Play-games. Eye Toy: Play Sports is een nieuw deel in de Play-serie die geheel in het teken staat van sport. Niet alleen de standaard sporten zoals voetbal komen in het spel naar voren, maar ook andere dingen die enkel gelinkt zijn aan een sport zoals het opspannen van een tennisracket. Het spel bevat in totaal 101 verschillende mini-games.

De minigames zitten verwerkt in een basisspel, zoals bijvoorbeeld ook in de Mario Party-spellen het geval is. Om het basisspel te winnen moet je een aantal minigames winnen. Football Fever is bijvoorbeeld één van deze basisspellen. Hierin neem je het in een team op tegen een ander team op een voetbalveld. Door het winnen van minigames komt jouw team dichter bij het goal waarna er gescoord kan worden. Afhankelijk van met hoeveel spelers je speelt heb je keuze uit bepaalde basisspellen. Als je alleen bent kun je bijvoorbeeld in de huid van een golfer kruipen. Ook hierbij geldt weer dat je mini-games moet winnen om dit basisspel te kunnen winnen. Na elke gewonnen mini-game mag je de bal slaan om \'m uiteindelijk te putten voordat je over de par heen zit die voor dat parcours geldt.


De meer dan honderd verschillende mini-games zijn qua sport redelijk afwisselend, de meest vreemde sporten komen aan bod. De uitwerking is echter minder afwisselend, want meestal komt het spel op het zelfde neer: een beetje heen en weer zwaaien met je armen. De effecten van het heen en weer zwaaien zijn wel meestal net iets anders. De verschillende mini-games worden random uitgekozen, het zelf kiezen van een favoriete mini-game is dus jammer genoeg niet mogelijk en ook het los spelen van enkel minigames zonder overkoepelend basisspel is niet mogelijk. Er zitten gelukkig wel genoeg mini-games in het spel om voldoende afwisseling te bieden. De mini-games zelf kunnen enkele seconden tot een minuut duren en worden vooraf gegaan door een korte uitleg van het spel die met een controller doorgeskipt kan worden. Het tempo waarin de mini-games elkaar opvolgen ligt wel redelijk laag door tussenstukjes die helaas niet geskipt kunnen worden.

Het spel kan gespeeld worden door één tot acht spelers, maar je zult maximaal met vier personen tegelijk spelen. Deze mini-games zul je niet altijd gewoon tegen elkaar spelen, maar soms ook drie tegen een of twee tegen twee. Met vier spelers tegelijk kun je bijvoorbeeld een spelletje petanque spelen waarbij je allemaal tegelijk de bal gooit en degene die zijn bal het dichtst bij de speciale bal gooit die ronde wint. Bij drie tegen een kun je denken aan drie spelers die bowlingpinnen spelen die weg moeten springen voor de vierde speler die de bal speelt. Hoewel deze spelletjes erg leuk zijn om te spelen, is het niet zo praktisch. Je moet vlak bij elkaar staan als je met vier spelers wilt spelen en als je dan ook nog wild met je armen moet zwaaien kun je soms per ongeluk een klap uitdelen of jouw zwaai net in het stukje \'veld\' van je tegenstander doen waardoor hij er voordeel door krijgt in plaats van jij zelf. Bij drie spelers heb je hier gelukkig al minder last van en met twee spelers is het goed te doen.


Naast de problemen door de ruimte die je met vier spelers hebt, werkt de besturing vaak niet zoals het zou moeten. Het probleem van de slecht reagerende camera door een te donkere kamer of een te drukke achtergrond zijn natuurlijk algemeen bekend, maar komen ook in dit Eye Toy-spel weer aan bod. Sommige bewegingen worden niet goed geregistreerd door de camera waardoor je armbewegingen de ene keer wel, en de andere keer geen effect hebben, wat erg frustrerend kan zijn en een groot deel van de fun verpest.

Grafisch is het spel geen hoogvlieger, maar dat is de bedoeling van het spel ook niet geweest. De mini-games zijn in een cartoony stijl waarin je zelf de hoofdrol speelt door de foto die aan het begin van het spel van je gemaakt wordt. Hoe goed het beeld van de camera is, is erg afhankelijk van het licht in de kamer. De mini-games worden begeleid door simpele deuntjes die kort genoeg zijn om niet irritant te worden.