TV: Knevel/v.d Brink versus Pauw/Witteman

De afgelopen jaren vindt er in de zomer een wisseling van de wacht plaats op het gebied van de dagelijkse avond-talkshow. Pauw & Witteman (PW) maken een aantal weken plaats voor Knevel & v.d. Brink (KB). De insteek en opzet van de programma's is vergelijkbaar, de invulling mogen de duo's zelf kleuren. Tijd om ze eens even naast elkaar te zetten.


Pauw & Witteman
Pauw & Witteman vullen een groot deel van het jaar het tijdslot tussen 23.00 en 00.00 uur. Een dagelijkse actualiteiten-talkshow met de oude rot en de jongere krullenbol. De één drijvend op een lange carričre in de serieuze media, de ander toch meer een losbol, die ondanks dat imago wel een behoorlijke staat van dienst heeft binnen de serieuzere programma's zoals het RTL-nieuws, naast programma's voor BNN. Jong versus oud, losjes (Pauw) versus wat stijver (Witteman). De gasten in het programma zijn van een divers pluimage en worden vaak bepaald door de waan van de dag. De onderwerpen worden op deze zelfde basis bepaald. Een prettige manier om de dag mee af te sluiten.

Knevel & v.d. Brink
Knevel & v.d. Brink, kun je er een andere beschrijving aan geven dan eerder van Pauw & Witteman is gegeven? Niet echt, want de overeenkomsten zijn legio. Jong versus oud, losser (v.d. Brink) versus degelijk (Knevel), lange staat van dienst versus jong(er) talent. Ook hier worden de onderwerpen en gasten vaak bepaald door de actualiteit, maar iets minder dan bij Pauw & Witteman. Ook Knevel & v.d. Brink is een aangename manier om de dag mee tot een einde te brengen. Even tijd voor bezinning, de EO-uitstraling geeft hier net iets meer ruimte voor.


Wie wint?
Het is moeilijk te zeggen wie de strijd uiteindelijk zal winnen. Ook op het gebied van kijkcijfers kun je dit niet écht vergelijken. De periode dat KB uitgezonden wordt, is namelijk een vakantieperiode en daarmee dus per definitie minder bekeken. Dit zou dus statistisch in het voordeel van de heren Pauw en Witteman uitpakken. Daarnaast kent KB ook problemen met het uitzenden van de herhalingen de middag erna, veel internationale sportevenementen zoals Roland Garros, Wimbledon en de Tour de France zullen het tijdslot van 16.00 uur inpikken. De nachtelijke herhaling is daardoor de enige mogelijkheid om op televisie de uitzendingen terug te kijken. Een eerlijke vergelijking op basis van cijfers is dus niet te maken.

Inhoudelijk zijn de programma's in basis redelijk gelijk, al valt op dat PW meer populair over proberen te komen dan KB, die wat behoudender zijn. Dit zal ongetwijfeld bij een ander soort publiek aanspreken. KB laten ook minder ruimte voor onderlinge discussie tussen de gasten binnen een bepaalde uitzending. PW geeft hier wel veel mogelijkheden toe. Dit komt echter vaak rommelig over omdat een gesprek op die manier makkelijker ontspoort en Pauw noch Witteman er echt grip op hebben. KB handelt haar gasten meer persoonlijk af, met beduidend minder interactie met de andere gasten die aan tafel zitten.


De actualiteit staat bij beide programma's centraal. De waan van de dag bepaald veelal de onderwerpen. Hier verschillen de twee niet in. In de uitzending wordt aan het eind wel bekend gemaakt wie er de volgende dag als gasten zullen komen, maar dit is altijd onder voorbehoud van de actualiteit. De onderwerpen worden in de loop van de dag netjes via teletekst pagina 229 bekend gemaakt, waardoor je als kijker vooraf weet wat je te wachten staat en of dit voldoende aanspreekt om tot de klok van 23.00 uur wakker te blijven.

Dan tot slot nog het onderwerp 'De Zapservice' en 'Geen Commentaar'. Ook hierin kopiëren de programma's elkaar. Je zou haast denken dat de programma's door dezelfde makers zijn samengesteld. De opzet van dit blokje is nagenoeg gelijk, zij het dat PW geluid gebruiken en KB meer van het stille water zijn.

Eindconclusie
Ze doen niet heel erg voor elkaar onder, toch krijgen Knevel en v.d. Brink net een halve ster meer, gebaseerd op het feit dat zij een iets minder rommelig programma neer weten te zetten, met iets meer respect voor de gasten. Verder moet je als kijker gewoon zelf bepalen welk duo het beste aansluit bij je normen en waarden en bij wat je van een actualiteiten-talkshow verwacht.

Tot september is het de beurt aan Knevel & v.d. Brink, vanaf komend najaar zijn Pauw & Witteman weer terug.


Zender: Nederland 1 - EO/Vara/NPS
Waardering Pauw & Witteman:
Waardering Knevel & v.d. Brink:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.