Gadget: Philips Prestigo SRU8015

Zeer waarschijnlijk ken je het wel, door het hele huis liggen losse afstandsbedieningen verspreid. Van TV's, audiosets, HDD-recorders, DVD-spelers tot game consoles. Allemaal van verschillende merken met een verschillende indeling. De universele afstandsbediening biedt hiervoor een uitkomst. En in die hoek staan de ontwikkelingen zeker niet stil. Philips heeft dit jaar de Philips Prestigo SRU8015 op de markt gebracht. Dit in navolging van een paar eerdere varianten, waaronder de SRU9600.

Wat kan dit apparaat allemaal en is het een verbetering ten opzichte van bijvoorbeeld de SRU9600?
De eerste indruk is gelijk al goed: een stijlvolle afstandsbediening met veel glanzend zwart en zilver die makkelijk in de hand ligt. Dit is al meteen een punt waar verbetering is opgetreden, de 9600 was bijvoorbeeld een stuk bulkier en minder makkelijk te bedienen. Daarnaast is het aantal apparaten dat door deze vernieuwde versie bestuurd kan worden bijna verdubbeld, van 8 naar 15.

De lay-out van de SRU8015 steekt logisch in elkaar. Het bovenste deel bestaat uit grotendeels uit een 2" LCD-scherm wat automatisch aan springt bij een druk op een toets of een beweging van het soepele draaiwiel dat zich in het midden bevindt en makkelijk te bedienen is met één hand. Om de Prestigo nog verder te pimpen kan je bijvoorbeeld aan al je TV-kanalen het icoontje toekennen van de zender. Het ziet er allemaal gelikt uit.

Het centrum van de afstandsbediening bevat de meest gebruikte knoppen zoals de volumeregeling (inclusief mute) en channel/preset (inclusief vorige kanaal). Even vreemd is wel de bevestigingsknop voor de keuzes die je moet maken op de bediening. In het centrum van het draaiwiel zit namelijk een centrale OK-knop waarmee je in eerste instantie je keuzes lijkt te moeten bevestigen. De Vink-knop onder het wiel is hier echter de aangewezen toets voor. Gelukkig zit deze ook centraal en is het gewoon even wennen om niet op OK te drukken. Boven het draaiwiel zitten de More, Favorieten en Home knop waarmee veel mogelijkheden van de afstandsbediening zelf ingesteld kunnen worden. Met die eerste knop kan je bijvoorbeeld bijna elk denkbare functie van een andere afstandsbediening toekennen aan een geselecteerd apparaat. Erg handig, behalve als je er een stuk of 20 hebt, dan moet je door de hele lijst scrollen om bij een functie te komen. Ook moet je goed nadenken over de volgorde van het programmeren van apparaten en toegevoegde functies aangezien de laatst toegevoegde altijd onderaan komt te staan en dit later niet meer te verschuiven is, tenzij je helemaal opnieuw begint. Programmeer dus je meest gebruikte apparaten eerst!


Het overnemen van alle functies van je afstandsbedieningen is in veel gevallen een koud kunstje. Als je geluk hebt neem je in luttele seconden alle functies over door de AB's op elkaar te richten en even te zappen. Mocht dit niet lukken dan heb je twee opties. Allereerst kan je de afstandsbedieningen elkaar helemaal laten doorzenden/zoeken, maar dat kan een half uur duren en levert nogal een pijnlijke vinger op. Een tweede en makkelijkere manier is elke knop eventjes in de SRU8015 te programmeren. Dit heb je na even opstarten gauw door en kost even wat tijd, maar dan heb je uiteindelijk ook al je afstandsbedieningen in de Prestigo staan! En dat deze Prestigo veel apparaten aan kan bewijzen de toegevoegde mogelijkheden om zelfs je gordijnbediening en je dimlichten toe te voegen als deze via een afstandsbediening werken. Met een bereik van 10 meter kan je al je apparatuur vanuit je luie stoel bedienen. Een prima, mooi en makkelijk te bedienen apparaat dat eigenlijk als enig nadeeltje heeft dat je de volgorde van programmeren in ogenschouw moet nemen en vrij prijzig kan zijn. Toch kom je met een beetje zoeken al onder de 100 euro uit voor de SRU8015.


Producent: Philips Waardering: