CD: Idaho - The Forbidden EP

Jeff Martin is het hart van Idaho. Hij ziet de band als zijn persoonlijke uitlaatklep. Van band via duo naar solo; dat is in een notendop de levensweg van Idaho. Enkele hoogtepunten uit het verleden zijn Three Sheets To The Wind en Levitate. In 2008 is het tijd voor een heruitgave van The Forbidden EP & Alas. Albums die respectievelijk uit 1997 en 1998 komen. Het moet het opwarmertje zijn voor de nieuwe plaat die gepland staat voor najaar 2008. Voor nu doen we het dus even met een heruitgave, maar dat mag de pret niet drukken. Jeff Martin is ook in herdruk aardig om in je cd-speler te hebben.

Re-release
De laatste tijd zijn er van allerlei artiesten re-releases uitgekomen. Ook Jeff Martin van Idaho doet een duit in het zakje met The Forbidden EP & Alas. Een verzameling met tracks van deze twee albums, beide afkomstig uit eind jaren negentig. Na 10 jaar is het blijkbaar 'done' om een heruitgave op de markt te brengen en nog even te teren op oude meuk. Liefhebbers en fans zullen de originele cd's al wel in hun bezit hebben. Voor al die anderen is deze combi een goed alternatief.

De four-string gitaar van Martin is de basis van het geheel, overal is hij herkenbaar aanwezig. In de meeste tracks kun je verder duidelijk de invloed van Martins klassieke achtergrond terugvinden. De naam Idaho is afkomstig van de staat waar Martin zijn roots vindt. Een onbekende, maar volgens verhalen, prachtige staat in de V.S., ruig en puur qua natuur. Een vergelijking die te trekken valt met het werk van songwriter Jeff Martin. De nummers zijn niet te betrappen op poespas daar waar het niet hoort of niet nodig is. Muziek zoals muziek in de eerste plaats bedoeld is, zou je kunnen zeggen. Een beetje dromerig, zacht, nergens gestrest, maar vooral relaxed, prachtig afsluitend met een track getiteld 'The Sun Is All There Is'. Wat is er tekst technisch mooier om mee te eindigen. Al wat er is, al wat je nodig hebt is de zon... 'Van de zon kun je leven' zou je als boodschap kunnen meekrijgen, maar toch is er wel een heruitgave op de markt gebracht, omdat er soms ook wat munten in de portemonnee moeten komen... alleen van de zon kun je dus niet leven.


Jeff Martin - Basis van Idaho


Het wiel werd ook maar één keer uitgevonden
Omdat alle tracks al eerder besproken zijn op de reviews die zeker destijds gebracht zijn, volstaat deze review een keer met een tracklist. Je moet immers niet in herhaling vallen, het wiel is ook maar één keer uitgevonden, toch?

Tracklist:
1. The Third & The Thin
2. Hold Everything
3. Goldenseal
4. Apricots To Armagnac
5. Bass Crawl
6. Jump Up
7. Tesile
8. You'll Get The Bottom Of This
9. Scrawny
10. Only The Desert
11. Run But U Can
12. Clouded
13. Yesterday's Unwinding
14. Leaves Upon The Water
15. The Sun Is All There Is

Al met al kan een heruitgave nog steeds aardig scoren, zo blijkt wel. Leven de halve sterren, dat dan weer wel, want vier zou te veel eer zijn en drie weer te weinig.


Label: Talitres Releasedatum: 20 februari 2008
Waardering: