Boek: Marc Levy - Waar jij bent

Kaft van het boek
Dit is een juweel van een roman, maar je moet er wel wat voor doen. De eerste 140 pagina’s zijn even doorbijten, maar daarna wachten tranen van ontroering en een zucht van voldoening.

Waar jij bent gaat over twee geliefden die uit elkaar groeien en het leven daarna. Als hij eenmaal op stoom is gekomen beschrijft Marc Levy vol inlevingsvermogen hoe mensen hun verdriet verwerken en het geluk toch nog vinden, al is het soms via een omweg. Alle ingezette lijntjes worden liefdevol uitgesponnen en afgeknoopt, het verhaal is prachtig rond en laat je achter met een glimlach.

Susan en Philip zijn van speelkameraadjes in een dorp bij New York opgegroeid tot geliefden. Als ze volwassen zijn, kiest zij voor een moeilijk bestaan als hulpverlener in Zuid-Amerika. Hij blijft op haar wachten. Tevergeefs; ze zal nooit meer bij hem terug komen. Philip probeert een leven op te bouwen zonder haar, maar dat wil niet echt lukken. Zijn nieuwe relatie met Mary kabbelt maar wat voort. Het huwelijk, het vaderschap, niets lijkt hem echt te raken. Alles verandert als er ineens een meisje van negen jaar op zijn stoep wordt gedumpt: Lisa, de dochter van zijn jeugdvriendin.

We zijn dan ongeveer halverwege en pas op dat moment komt het verhaal tot leven. In de eerste helft blijven Susan en Philip papieren personages. De plot is niet erg geloofwaardig en roept soms zelfs ergernis op. Waarom wil Susan zo nodig slachtoffers van een orkaan in Honduras gaan helpen? Waarom gaat Philip niet een keer op bezoek? En waarom kan ze na twee jaar niet iets langer met hem praten dan een uurtje op het vliegveld? De enige geloofwaardige figuur in dit eerste deel is Juan, het Hondurese hulpje van Susan, die zich vertwijfeld afvraagt waarom die gringo's zo moeilijk doen. Goeie vraag.

Maar dan kantelt het verhaal en wordt duidelijk waarom de figuur van Susan zo vlak is gebleven: het gaat helemaal niet over haar. Ze is een noodzakelijk kwaad voor de tweede verhaallijn, over haar dochter, die het ingekakte huwelijk van Philip en Mary op zijn kop zet. Vanaf dat moment komt er leven in het boek, dan gaat het ontroeren en overtuigen. De worsteling van Mary wordt bijvoorbeeld prachtig neergezet: ze moet zorgen voor het kind van haar grootste concurrent, en haat dat. Toch ontwikkelt ze een moedergevoel en krijgt als bonus eindelijk een echt liefdesleven.

Marc Levy schrijft mooi beeldend. Waar jij bent is al bijna een filmscenario. Het neemt je mee naar de berghellingen in Honduras, naar Times Square met oud en nieuw, naar het National Hurricane Center in Florida om te laten zien hoe een orkaan ontstaat. En steeds is er als rode draad hetzelfde tafeltje in een bar op een vliegveld, waar de hoofdpersonen elkaar treffen op belangrijke momenten in hun leven. Tegen het einde krijgt het verhaal daar nog een verrassende wending. Eigenlijk niet eens meer nodig, want met Lisa, Mary en Philip is het dan al goed gekomen. Maar het is wel een toepasselijk happy end voor de eventuele verfilming.

Marc LevyMarc Levy is geboren in Frankrijk in 1961. Hij heeft zelf als hulpverlener gewerkt bij het Rode Kruis, voordat hij ging schrijven. Hij heeft nu zeven romans op zijn naam staan; Waar jij bent is de tweede. Zijn debuut Was het maar waar is al verfilmd, tot Just like Heaven, met Reese Witherspoon. Nu maar wachten op de verfilming van deze roman!




Uitgever: De Boekerij ISBN: 978-90-225-4609-3 Pagina's: 271
Waardering: