Boek: Jan Terlouw - Zoektocht in Katoren

Veel lezers, jong en oud, zullen de naam Katoren onmiddellijk herkennen. Het is het land van Stach, de held die in 1971 werd gecreëerd door Jan Terlouw. De schrijver hoorde bij een nieuwe, idealistische partij: D66. Katoren stond symbool voor Nederland en de zeven moeilijke opdrachten die Stach moest uitvoeren om koning te worden, waren te herleiden tot de problemen waar ons land mee kampte. Uiteraard werden die op een echte D66-manier opgelost: dankzij de frisse kijk op de zaak van de jonge held, die het ingedutte establishment wakker schudde en te kakken zette.

Geitenhoeder
Katoren, 40 jaar later. Koning Stach bestuurt het land en zijn heldendaden van toen zijn geschiedenis. Katoren is welvarend, maar de inwoners zijn er niet gelukkiger op geworden. We zien het land door de ogen van een nieuwe held: geitenhoeder Koss, die voor het eerst in zijn leven van zijn berg afkomt om een belofte aan een stervende oude vrouw na te komen. Zijn zoektocht voert hem door alle windstreken van het land. Overal verbaast hij zich over uitwassen van het moderne leven: bijvoorbeeld overdreven regelgeving, de bio-industrie en wapenhandel. Maar hij doet er niets aan. Uiteindelijk komt hij daardoor in gewetensnood. Hij stelt een daad met grote gevolgen, wat leidt tot een spannende ontknoping.

Realistisch
Als je Zoektocht in Katoren leest als een vervolg op Koning van Katoren, valt onmiddellijk op dat er veel veranderd is. Moest Stach het nog opnemen tegen draken en tovenaars, de problemen waar Koss tegenaan loopt zijn realistischer. De sprookjesvermomming is afgeworpen, welkom in de echte wereld. Daar is veel mis, en dat ligt er dik bovenop. Soms zelfs zo dik dat het irriteert. Wat trouwens niet betekent dat de oplossingen makkelijk zijn.

Verantwoordelijkheid nemen
Terlouw biedt deze keer dan ook geen oplossingen. Hij laat wel zien hoe die te bereiken zijn. Dat gebeurt in de geniale ontknoping, die doet denken aan het hoofdstuk in Koning van Katoren waarin Stach van een kerktoren moet springen. Dat lukt hem dankzij de hulp van duizenden inwoners van Katoren die aan zijn kant staan. Deze sideline van toen is nu hoofdthema. Op een overtuigende manier nemen de inwoners van Katoren opnieuw hun verantwoordelijkheid voor wat er gebeurt in hun land. Doordat iedereen meedenkt en meedoet kan het goedkomen.

Ideaal
Gelukkig maar dat Jan Terlouw nog geen spat veranderd is en nog steeds een ideaal voor ogen heeft: echte democratie, waarin de burgers samen bepalen welke kant het opgaat. Hij heeft gelijk. En hij kan nog een spannend boek schrijven ook. Niet zo magisch, soms wat drammerig, maar uiteindelijk wel raak. Het is een aanrader voor de fans van Koning van Katoren (leuk voor de herkenning), en zeker ook een goeie tip voor nieuwe lezers die niet bang zijn voor een boek met een politieke boodschap.


Uitgever:Lemniscaat ISBN: 9789056379131 Pagina's: 211
Waardering: