Boek: Sue Townsend - Koningin Camilla

Subheader
Het nieuwe boek van Sue Townsend, die bekend staat om haar scherpe humor en kritiek, steunt op een geniaal idee: verplaats de Britse koninklijke familie naar een achterstandswijk van het ergste soort. Zie je het voor je? De Queen die haar kiespijn verdooft met een slok wodka, Camilla (inmiddels getrouwd met kroonprins Charles) die een sigaretje rookt bij het illegale kippenhok in de achtertuin, prins William die elke ochtend met een busje vertrekt naar de bouw... Alleen al om deze hilarische beschrijvingen is dit boek een enorme aanrader.

Maar Sue Townsend doet meer. Net als in haar andere boeken geeft ze een stevige dosis kritiek op allerlei misstanden: politiek gehuichel, machtsmisbruik, sadistische politiechefs en wansmaak van omhoog gevallen proleten, om maar een paar voorbeelden te noemen. Koningin Camilla staat bol van de rake observaties, gelukkig altijd verpakt in humor. Dat is fijn.

Tokkies, politici en honden
Een samenvatting van de plot: in Engeland is de Cromwell-partij aan de macht (een totalitaire versie van Labour). Allerlei mensen die op een of andere manier overlast veroorzaken, zijn verbannen naar ghetto's. Hangjongeren, alleenstaande tienermoeders, tokkies, mensen met overgewicht, noem maar op. Ook de koninklijke familie woont er, want de monarchie is afgeschaft.

Het is verkiezingstijd. De zittende premier baalt stiekem van zijn baan en wil niets liever dan verliezen. Hij probeert zich zo ongeliefd mogelijk te maken door een anti-hondenwet door te voeren. Zijn rivaal, de neo-conservatieve leider Boy English (die naam!) hoopt kiezers te trekken door te beloven dat hij het koningshuis in ere zal herstellen. Intussen duikt de buitenechtelijke zoon van Charles en Camilla op: Graham, een verschrikkelijke hork. Hoe hij buitenspel wordt gezet is een staaltje humor van de bovenste plank. Een andere geweldige vondst is de rol van de honden: alle personages hebben alter ego's in hondenvorm en die bepalen uiteindelijk de afloop. Op het allerlaatst komt er nog een onverwachte wending, waardoor dit boek echt verrassend blijft tot en met de laatste pagina.

Bea, Alex en Max
Jammer dat er niet zo'n boek is over de leden van ons koningshuis. Ik zou dolgraag lezen hoe hun leven in, pak 'm beet, Ondiep zou eruit zou zien: Beatrix in legging voor Goede Tijden Slechte Tijden, Willem-Alexander en Maxima die ruzie maken over de goedkoopste luiers of wie moet zorgen dat de baby nou eindelijk haar kop houdt... Wil het grote Nederlandse satirisch talent opstaan?




Uitgever: De Fontein ISBN: : 9789026123481 Pagina's: 349
Waardering: