Boek: Veronique Roy - De museummoorden

Kaft van het boek
Deze bloedige en spannende thriller speelt zich af in het Nationaal Natuurhistorisch Museum in Parijs. Tussen de potten met dierenembryo’s op sterk water, walvisskeletten en duizenden boeken slaat een seriemoordenaar toe. En hoe: de lijken zijn op allerlei manieren toegetakeld en zo tentoongesteld dat er wel een diepere bedoeling achter moet zitten. Op de achtergrond speelt het debat tussen voor- en tegenstanders van de evolutieleer van Darwin.

Ziekelijk plan
Het verhaal begint met de inslag van een meteoriet. De steen blijkt sporen van buitenaards leven te bevatten. Wetenschappers raken door het dolle heen. Dit kan het definitieve bewijs zijn dat het leven op aarde toevallig is ontstaan, en niet is geschapen door God. Een Amerikaanse professor in de geologie en paleontologie wordt ingevlogen om alles haarfijn uit te pluizen. Het Vaticaan maakt zich zorgen en stuurt ook een hoge pief naar het museum waar de steen wordt bewaard.

Iedereen schrikt zich een ongeluk als een belangrijke biologe van het museum vermoord wordt gevonden. Het lijkt een rituele moord, want het lichaam is gruwelijk toegetakeld. En het blijft niet bij deze moord. Het wordt duidelijk dat een zwaar gestoord iemand een ziekelijk plan aan het uitvoeren is. Dat lijkt te maken te hebben met het debat dat door de vondst van de meteoriet op scherp is gezet, tussen de aanhangers van de evolutieleer van Darwin, die toeval en natuurlijke selectie zien als verklaring voor het leven op aarde, en degenen die geloven in een Schepper of een goddelijk plan.

De moorden zijn de politie te veel. De moordenaar wordt ontmaskerd doordat de Amerikaanse wetenschapper en de afgevaardigde van het Vaticaan de handen ineen slaan. Daarbij is een glansrol weggelegd voor de bijdehante museummedewerkster Léopoldine, die met haar nieuwsgierigheid de ontwikkelingen aanjaagt.

Ingewikkeld
Om deze thriller te lezen moet je ten eerste een sterke maag hebben: de moorden zijn behoorlijk gruwelijk. Het bloed vloeit rijkelijk en er wordt kwistig gestrooid met ingewanden, beenderen en hoofden. Daar moet je van houden.

Ten tweede heb je geduld nodig en moet je even doorbijten, want het verhaal wordt erg ingewikkeld. De meteoriet waar het in het begin om lijkt te draaien, verdwijnt naar de achtergrond. Een ander raadselachtig object komt in beeld: een verdwenen hutkoffer met botten van een oermens, die de ontbrekende schakel zou kunnen zijn tussen aap en mens. Ook deze kist is natuurlijk een doorn in het oog van de religieuze types die de evolutieleer ontkennen en eerherstel willen voor het scheppingsverhaal.

Dat valt nog te snappen. Het wordt echt lastig wanneer de twee ruziënde partijen ook nog eens anders verdeeld blijken te zijn. Het gaat namelijk niet zozeer tussen aanhangers en tegenstanders van Darwin, maar tussen religieuze fanatici en gematigde gelovigen. Deze moeten boeten omdat ze de goddeloze leer van Darwin met hun geloof willen verenigen. De nuance moet je vatten, maar dat wordt er niet makkelijker op door het overvloedige wetenschappelijke geneuzel.

Intelligent Design
Wat ook vervelend is: de informatie wordt te zuinig gedoseerd. Elke keer weer wordt een alinea afgekapt als er net iets onthuld dreigt te worden. Als lezer kom je overal pas als allerlaatste achter. Dat is frustrerend.

Het verhaal is gelukkig wel spannend, zeker op het eind. Dat maakt veel goed. En het onderwerp is actueel: ook in Nederland heeft het debat gewoed of er op scholen naast de evolutietheorie ook geen plaats moest zijn voor onderwijs in de Intelligent Design-leer. Deze achtergrond geeft diepgang aan het boek en maakt het behalve spannend ook interessant.


Uitgever: Sirene ISBN: 978 90 5831 444 4 Pagina's: 304
Waardering: