Boek: B. en S. Keating - Land van herkomst

SubheaderKenia, eind jaren 60. Een jonge man uit een witte boerenfamilie wordt vermoord. Het is een rituele moord, heel bloederig. Zijn verloofde, Sarah, kan het nauwelijks verwerken. Ze krijgt angstvisioenen en nachtmerries, en zoekt haar toevlucht in haar werk: onderzoek naar de leefgewoonten van olifanten in de wildernis. Hannah, de zus van het slachtoffer, probeert de familieboerderij draaiende te houden. Hun gezamenlijke jeugdvriendin Camilla, een beroemd Londens fotomodel, komt helpen.

Mau Mau-opstand
De drie vrouwen proberen de lugubere gebeurtenis te vergeten, maar dat is niet makkelijk. Tot overmaat van ramp krijgt een ambitieuze journalist lucht van de zaak. Deze Rabindrah Singh, van Indiase komaf, ontdekt losse eindjes in het onderzoek naar de moord. Hoe pijnlijk ook voor de nabestaanden, de zaak wordt weer opgerakeld. Stukje bij beetje wordt duidelijk dat de moord maar een klein onderdeel vormt van een lange, gruwelijke geschiedenis. Die is begonnen in de tijd van de Mau Mau-opstand van zwarte Kenianen tegen de witte overheersers, waarin Hannahs vader meevocht. Sarah, Hannah en Camilla moeten afrekenen met het verleden, om zelf het geluk te kunnen vinden.

Verpakt
Dit verhaal, over moord, wraak en vergiffenis, is de kern van Land van herkomst. Het is spannend en goed gevonden. Het is alleen een groot nadeel dat het verpakt zit in ellenlang geneuzel over het leven van de dames. Vooral de eindeloze beschrijvingen van het glamourbestaan van Camilla zijn te veel van het goede. Steeds maar weer fotosessies en etentjes en ruzie met haar manager.... Honderden pagina’s zijn nodig om duidelijk te maken dat ze niet gelukkig wordt van al dat getut. En dan de angsten van Sarah. Die worden zo breed uitgemeten dat je echt de interesse verliest. Pas na een kleine 200 pagina’s kom je te weten waarom ze nou eigenlijk zo bang is, maar tegen die tijd vind je haar waarschijnlijk al een enorme zeurkous. En Hannah een enorme bitch, want als illustratie van haar temperament barst die keer op keer in woede uit, en dat wordt al snel irritant.

Leestip
Land van herkomst is een dikke pil: 655 bladzijden. Voor een spannend en meeslepend verhaal is dat heerlijk, je kan dan lekker lang wonen in zo’n boek. Maar in dit geval is het te veel. De extra verhaallijnen maken het niet spannender of meeslepender, alleen maar langdradig. Het uitlezen wordt daardoor een hele prestatie. Tip: lees alleen de eerste en laatste zin van de alinea’s. Dan schiet het tenminste op, en blijf je erbij voor de echt spannende gedeelten. Want die zijn er ook.

Veel feiten
Het boek is het vervolg op De vriendschap, een eerdere roman van Barbara en Stephanie Keating. De zussen zijn zelf opgegroeid in Kenia. Ze weten dus waarover ze het hebben, en het boek is goed gedocumenteerd. Ze strooien gul met interessante feiten over het land en zijn geschiedenis, politiek, verschillende bevolkingsgroepen, stammen en hun gebruiken. En beschrijvingen van de natuur, daar zijn ze ook goed in. Al lezend pik je dus behoorlijk wat informatie over Kenia mee, en dat is leuk. Achterin zit, heel verantwoord, een lijst van gebruikte woorden uit inheemse talen. De kaft van het boek is prachtig en het heeft zo’n fijn luxe leeslint. Een echt damesboek. Te dik, maar heel mooi verzorgd.

Uitgever: Arena ISBN: 9789069748788 Pagina's: 655
Waardering: