Boek: Lupko Ellen - Moddergraf

'Een roze lijk duikt op…', de openingszin op de achterkant van het boek. Het wekt meteen de interesse en maakt dat je je afvraagt wat er uiteindelijk voor lijk is gevonden.
Het verhaal speelt zich af in Groningen, 'de provincie' zoals de randstedelingen het vaak noemen. Een omgeving waar moorden en lijken niet alledaags zijn en dus meteen de aandacht op zich richten en de media aantrekken.

Bij het opduiken van een lijk, met een roze opblaaspop aan zich gebonden, raken Ludde Menkema en zijn zakenpartner Maria meteen geïntrigeerd. Zij runnen een internetnieuwsdienst en een moord als deze is nieuws, zeker als dat in hun omgeving gebeurt. Naast het feit dat er iemand is vermoord, blijkt ook al snel dat Maria de overledene kent, en niet op een manier waarop zij graag wil dat dit in de media verschijnt. Wie heeft deze moord gepleegd en wat is de achtergrond? Deze vragen zouden iedere journalist triggeren, zo ook Ludde en Maria. Een zoektocht begint.

Nadat het lijk is gevonden begint de zoektocht naar de moordenaar en het motief. Ludde gaat op onderzoek uit, nadat hij een briefje heeft ontvangen waarop aanwijzingen staan omtrent deze vragen. Samen met zijn zakenpartner Maria raakt hij verstrikt in een web van aanwijzigingen en gebeurtenissen die niet meer te stoppen lijken.
De politie heeft in de loop van het onderzoek zelfs momenten van twijfel of Ludde niet zelf de moordenaar is; iets wat voor Ludde, en ook voor Maria, betekent dat zij er alles aan moeten doen om de ware toedracht te achterhalen. Ze moeten aantonen dat hij er niets mee te maken heeft en als buitenstaander betrokken is geraakt, buiten zijn schuld om.
Uiteindelijk slaagt Ludde erin, nadat hij zijn leven aan zich voorbij heeft zien trekken en de dood in de ogen heeft gekeken, zijn onschuld aan te tonen en de politie de moordenaar en het motief aan te reiken.

Lupko Ellen, een schrijver die met deze thriller zijn debuut maakt in het genre van de literaire thriller, heeft een schrijfstijl die vrij verhalend is en soms wel wat langdradig. Het duurt even voordat je écht in het verhaal zit en dat maakt dat het voor de lezer wel even doorzetten is in de eerste hoofdstukken. Nadat je eenmaal door het wat taaie begin heen bent, weet hij je echter wel aan het verhaal te binden en wordt het lezen van het boek makkelijker en tevens ook spannender.



Ellen heeft met dit boek een goede start gemaakt binnen dit genre en indien hij hiermee doorgaat zullen er zeker nog meer spannende boeken van hem verschijnen.
Als beoordeling zouden 3 sterren op zijn plaats zijn. Door het wat trage en taaie begin van het boek zou een waardering hoger niet terecht zijn. Lager echter ook niet, want na de eerste paar hoofdstukken wordt het door Ellen goedgemaakt en leidt het alsnog tot een spannende en verrassende ontknoping.


Uitgever: Uitgeverij Passage ISBN: 9054521627 Pagina's: 266
Waardering: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!