FOK!Zomer: kanoën in de Weerribben

De Weerribben is een Nationaal Park, gelegen in het noorden van Overijssel, en is een groot natuurgebied dat vooral uit water, hoogveen en rietvelden bestaat. Veel van de dorpen die in of bij dit gebied liggen zijn goed bereikbaar per water en veel inwoners beschikken dan ook over een boot (zoals inw het nabijgelegen Giethoorn), de ideale wijze om je voort te bewegen. Er zijn meerdere plekken van waaruit je de Weerribben kunt ontdekken, waarvan de grootste Ossenzijl is, maar onze dag begon in Kalenberg bij kanoverhuurder Pieter Jongschaap. Voor 15 euro krijg je de hele dag een kano (inclusief peddel!) en je zit binnen de kortste keren midden in de rimboe.
Wat is er nou zo leuk aan het kanoŽn in De Weerribben? Het is niet alleen dat je een hele dag actief bezig bent, maar je kijkt echt je ogen uit, want de natuur in het gebied is soms oogstrelend mooi. Bloeiende waterlelies zijn eerder een plaag dan een zeldzaamheid en je wordt omringt door eenden, meerkoeten, reigers, zwanen, ooievaars en aalscholvers. Zelfs de zeldzame karekiet (het is een vogel, maar dat wist je natuurlijk al) kun je in dit natuurpark nog tegenkomen. Tussen de rietkragen verstoppen zich daarnaast otters, muskusratten en reeŽn, dus de kans dat je voor het eerst met een dergelijk dier in aanraking komt is aanwezig.
Daarnaast vind je in De Weerribben iets wat zeer zeldzaam is in Nederland: rust en stilte. Geen snelweg die in de verte raast, geen passerende treinen of bouwwerkzaamheden. Enkel het geluid van een fluisterbootje of een rustige sloep verstoort soms de stilte, en een enkele keer kom je een tractor tegen die het geoogste riet aan het inzamelen is.
Je kunt tijdens je tocht kiezen uit een aantal kanoroutes, waarbij je kunt kiezen voor verschillende afstanden en vaarwegen. Zelf hebben we gekozen voor de langste route, met 14 kilometer toch een flinke zit, die ons door het hele gebied voert. Het is wel een flink stuk peddelen, maar gelukkig heeft Staatsbosbeheer wel rekening gehouden met dagjesmensen en dus niet alleen met de allersportiefsten onder ons; elke 500 a 1000 meter is er namelijk een rustplaats, waar je even op een bankje kunt zitten of kunt picknicken. En voor mensen met watervrees: het is geen probleem om aan land te komen vanuit de wiebelige kano, de kades zijn laag en je kunt zelfs met kano en al vanaf de kade weer terug het water inglijden.
De foto's spreken eigenlijk voor zich: De Weerribben is een prachtig natuurgebied en is dan ook niet voor niets door kijkers van de NCRV verkozen tot de mooiste plek van Nederland. Voor een hele dag weg ben je nog niet eens heel veel geld kwijt en als je zelf wat lekkere hapjes meeneemt ben je dus voor 15 euro al helemaal klaar (exclusief de kosten om er te komen, want het openbaar vervoer is niet optimaal). Als je besluit het eens uit te gaan proberen, neem zeker je camera mee (een waterdichte ton om hem te beschermen kun je ter plekke lenen).Geheid dat je de prachtige natuur en je vrienden op de gevoelige plaat vast wil leggen, want de Weerribben is ťcht een plaatje. En mocht er iemand omslaan met de kano, dan kun je in ieder geval met recht zeggen: "Gelukkig hebben we de foto's nog!".Activiteit: KanoŽn Weerribben Lokatie: Kalenberg Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!