DVD: Disney Classics: Dumbo & Saludos Amigos

Een paar keer per jaar trekt Disney de kluis met films weer eens open om een bekende klassieker op de markt te brengen. Wellicht zijn de 'Classics' van de Amerikaanse firma wel de meest verzamelde dvd's ter wereld, want er is altijd een hoop aandacht voor de re-releases van deze titels. Dit keer is het de beurt aan twee films tegelijk: de zeer bekende (en populaire) Dumbo en de iets minder bekende Saludos Amigos. Beide titels zijn sinds kort opnieuw op dvd verkrijgbaar

Dumbo

Dumbo

Een van de meest bekende Classics van Disney is toch wel die met het vliegende olifantje: Dumbo. Als 'Moeder Jumbo' zwanger is, is ze het gesprek van de dag binnen het circus. Iedereen kijkt halsreikend uit naar de geboorte van het kleine olifantje, maar de dag draait uit op een teleurstelling. Dumbo is namelijk geen gewoon olifantje, hij heeft namelijk gigantische flaporen. Hij wordt bespot en verstoten door de andere dieren en lijkt een ongelukkig bestaan tegemoet te gaan. Gelukkig wordt hij vriendjes met muisje Timmie en leert hij van een aantal kraaien een bijzondere kunde: hij kan vliegen!

Saludos Amigos

Saludos Amigos

In meerdere opzichten is Saludos Amigos een vreemde eend in de bijt der Classics. Allereerst en bovenal omdat de film eigenlijk een verzameling is van vier verschillende verhaallijnen, die elkaar nergens echt raken. De hoofdpersonen, en dat is de tweede bijzonderheid, komen echter pas in een latere film bij elkaar: in De Drie Caballeros, een veel bekendere Classic. In Saludos Amigos zien we Donald Duck als toerist in Peru, die te maken krijgt met een vervelende lama. Ook zien we de avonturen van een postvliegtuigje in Chili en volgen we Goofy op de Argentijnse Pampa's. Tot slot zien we -voor het eerst- Joe Carioca in een film verschijnen; hij is de enige die met een ander hoofdpersoon te zien is, als hij Donald Duck de samba probeert te leren.

Van de beide films is met name Dumbo het meest interessant voor de volwassen kijker; de film bevat een vertederende verhaallijn en is met tijd en wijlen best spannend voor de kinderen. Het zijn met name de kinderen die Saludos Amigos leuk zullen vinden; er zit te weinig verhaal in de film om volwassenen continu te boeien.

Het is natuurlijk uitgekiende marketing om bekende titels maar zo nu en dan op de markt te brengen. Zo lijken de films exclusief en moeilijk verkrijgbaar, waardoor je er wellicht meer verkoopt dan wanneer je altijd maar dvd's blijft bijpersen. Maar naast de marketing is er voor de liefhebbers vrijwel altijd een goede reden om de oude dvd in te ruilen voor de nieuwe release. Zo zijn de films vaak digitaal opgepoetst waardoor ze er beter uitzien, of de releases zijn voorzien van veel extra features, die de release meer de moeite waard maken. Helaas is dit niet echt het geval bij Dumbo en Saludos Amigos. De vorige release van Dumbo was al digitaal verbeterd en in vergelijking met de oude release bevat de schijf vrijwel geen nieuw materiaal. Bij Saludo's Amigos zijn er een paar nieuwe extra's, maar ook hier is er geen verschil met de vorige release op dvd. Dan heb je -en dat is voor sommige fans ook erg belangrijk- nog het artwork. De laatste tijd bracht Disney de dvd's uit met een mooie kartonnen sleeve (vaak met een soort glimmende reliëfprint op de voorzijde), maar blijkbaar is de firma hier niet echt consistent in: beide releases zijn zonder sleave en ogen nogal saai. Ze vallen daardoor uit de toon als je ze mooi op een rijtje zet in de kast.

Als je beide films al op dvd in je collectie hebt, dan is er ditmaal helaas geen enkele reden om deze op Marktplaats te zetten en voor de re-release naar de winkel te rennen; de prijs is weliswaar aantrekkelijk, maar de uitgave niet. Als je beide films nog niet in huis hebt, dan is dit het moment om ze aan te schaffen. Veel winkels hebben leuke aanbiedingen als je de twee tegelijk koopt, dus daar kun je je geen buil aan vallen.