DVD: Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen

Elk jaar brengt Buena Vista een aantal Disneyklassiekers uit op dvd. Vaak wordt de uitgave beeldtechnisch opgekalefaterd, wordt de schijf voorzien van een aantal nieuwe extraatjes en krijgt het geheel een nieuw hoesje. Inmiddels zijn er al meer dan vijftig Disney Classics uitgebracht, dus er komt geregeld een nieuwe dvd op de markt, maar nu is het de beurt aan een wel heel bijzondere film: Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Het was namelijk de allereerste getekende animatiefilm die langer duurde dan een uur en als avondvullend werd gepresenteerd. Sneeuwwitje was maar liefst 72 jaar geleden voor het eerst op het witte doek te zien en is vandaag opnieuw op dvd uitgebracht, in een "2 Disc Deluxe Edition".Er was eens een ver land, waar een zeer ijdele koningin de scepter zwaaide...

Elke dag vraagt zij aan haar toverspiegel wie de mooiste is van het land, waarna deze telkens antwoord dat zij dat is. Op een dag, echter, antwoordt de spiegel dat Sneeuwwitje, alhoewel qua presentatie niet bepaald een prinses te noemen, de mooiste van het land is. De ijdele en onrechtvaardige koningin pikt dat natuurlijk helemaal niet en sommeert een jager om Sneeuwwitje het bos mee in te nemen om haar daar te doden, zodat de koningin weer de mooiste van het land is. Als bewijs moet de jager de koningin het hart van Sneeuwwitje brengen, maar deze kan het niet over zijn hart verkrijgen om de knappe Sneeuwwitje om het leven te brengen. De dieren van het bos ontfermen zich over Sneeuwwitje en ze leiden haar naar een klein huisje. Daar komt ze in aanraking met de zeven dwergen: Doc, Bashful (Bloosje), Happy (Giechel), Sneezy (Niezel), Sleepy (Dommel), Grumpy en Dopey (Stoetel) en al snel raken ze bevriend.

Als de koningin er achter komt dat de jager Sneeuwwitje helemaal niet heeft gedood, besluit ze er zelf op uit te trekken. Vermomd als oud vrouwtje reist ze naar het bos, om Sneeuwwitje een vergiftigde appel te geven. Sneeuwwitje doorziet intenties van 'het oude vrouwtje' niet, neemt een hap en valt ze in een diepe slaap. Kunnen de dwergen haar wekken of is eer hulp nodig van een knappe prins?In 1995 werd er voor het eerst een gerestaureerde versie van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen uitgebracht, toen nog op VHS. Zes jaar later volgde de eerste dvd-release van de allereerste Classic van Disney, toen verzien van behoorlijk wat extra's. Deze nieuwe release bevat qua beeld exact dezelfde versie van de film als de vorige uitgave, maar zowel de hoes als de extra's zijn onder handen genomen, althans dat staat op de hoes.

Zo bevat deze nieuwe release een eerder uitgebrachte videoclip (volgens de hoes helemaal nieuw, maar deze stond ook op de dvd uit 2001), namelijk "Someday my prince will come" met Barbra Streisand en is er een 'exclusieve' preview van de nieuwe film The Princess and the Frog. Daarnaast bevat de schijf een (wederom oud) spel dat vooral voor de jongere kijkers interessant is: "Stroetels superrit", waarin je met een simpele bediening een dwerg kunt aansturen door de mijnen. Ook kan er in een SingAlong Karaoke mee worden gezongen met het bekende "He-Ho, He-Ho" en is er een feature over de geschiedenis van de film Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Ook bevat de uitgave een commentaartrack met Roy Disney en is er in de verpakking een stickervel meegeleverd om je collectie 'Classics' op chronologische volgorde te nummeren.Als je de DVD uit 2001 al in huis hebt, dan moet je wel erg gek zijn op het nieuwe artwork om je huidige versie in te ruilen voor deze nieuwe. Helaas zijn sommige features - die volgens de hoes nieuw zijn - gewoon overgenomen van de vorige release. Gelukkig zijn de nieuwe extra's op zichzelf wel aardig, maar het niet direct waard om weer twintig euro voor uit te trekken. Heb je de film echter nog helemaal niet in je collectie, dan is het nu een goede tijd om de dvd in huis te halen. Het prachtige klassieke verhaal (oorspronkelijk uitgebracht door de gebroeders Grimm), het nostalgisch getekende beeld en de leuke release op DVD maken Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen een echte aanrader.


Label: Buena Vista H.E. Releasedatum: 28 oktober 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.