Dagje uit: Apenheul

Op maandag 27 juni reed ik met mijn vriendin door het levensgevaarlijke gebied van de Veluwe, waar witte zwijntjes en poema's gewoon los rondlopen. Het idee van al dat loslopend wild om ons heen en de haast tropische temperaturen beloofden veel goeds! We waren op weg naar Apenheul in Apeldoorn, de dierentuin die voornamelijk apen laat zien in een bosrijke omgeving. Een omgeving waar best een lange dag voor uit getrokken kan worden, aangezien een wandeling door het omliggende Park Berg en Bos een aanrader is.


Springtamarin (Callimico goeldii)

Volgens de internetpagina van Apenheul, was zowel de maandag als ook de zaterdag (!) de beste dag voor een bezoekje. De ervaring leert dat het dan lekker rustig is. Dat bleek deze maandag ook zo te zijn, ondanks het voortreffelijke weer. Op een enkel voorbij stormende groep kinderen op schooluitje na, was het overal goed te doen. Dit komt waarschijnlijk ook door de opzet van het park. Meerdere paden cirkelen om de centrale route heen, zodat de bezoekers goed verspreid worden over het gehele terrein. Dit is dan ook mogelijk omdat vele apen niet in een kooi of afgesloten gedeelte zitten, maar gewoon los rondlopen tussen de bezoekers. Deze vrijheid is uniek in de wereld en werpt zijn vruchten af. Regelmatig worden er nieuwe aapjes geboren, zoals een maandje geleden zelfs een Orang-Oetang ter wereld kwam.


Doodshoofdaapjes (Saimiri boliviensis)

Bij het binnenkomen van het park, kreeg je dan ook zonder extra kosten, een speciale aapvrije tas te leen. Een tas waar de grijpgrage apenhandjes van de Doodshoofdsaapjes niet in kunnen. Deze kleine aapjes uit Zuid Amerika lopen en springen gewoon tussen, langs en over de bezoekers door en leken allang te weten dat ze niets aan die groene tassen hadden. Daarintegen besprongen ze elke rolstoel of kinderwagen die voorbij kwam, meestal tot groot plezier van de inzittende en omgeving.


Rode Vari (Varecia variegata rubra)

Tegelijk met de tas, kreeg je ook een plattegrond. Op zich niet nodig, de routeaanduiding in het park zelf is meer dan afdoende, maar de tabel met de voedertijden des te meer. Niet alle apen bleken bij het mooie weer zo actief te zijn als de doodskopaapjes. De halfapen zoals de Vari's en de Maki's - nu vooral bekend uit de tekenfilm Madagaskar - lagen vooral erg lui te wezen onder het dak, wat er op zich ook wel weer ontzettend schattig uit zag. Bij het voederen kwamen ze wat meer in actie. Zichtbaar waren ze altijd wel, overal hing er wel eentje in een boom te genieten van het mooie weer. Tijdens de meeste voederingen, krijgt de bezoeker tevens wat informatie over de dieren. Bij de Gorilla's is dat zeer zeker een aanrader. Deze verzamelen zich dan allemaal bij de voederplek, terwijl ze de rest van de dag wat rondstruinen over hun eiland.


Gorilla's (Gorilla Gorilla Gorilla)

Het park is zo ongeveer klaar met een opknapbeurt. Nieuw is bijvoorbeeld het gebied waar de Berberapen bivakkeren. In plaats een een groen gebied, hebben deze sinds dit jaar een meer natuurlijke omgeving gekregen: een rotsachtig bergebied wat de beestjes volop aan het ontdekken waren. Zo waren ze er tijdens ons bezoek achtergekomen dat ze zich ergens onder een vlonder konden verbergen. Erg schattig om de beestjes onder je voeten voorbij te zien flitsen. Ook nieuw en vooral erg mooi, is het pad in de boomtoppen. Op vlonders hoog tussen de bomen kan de bezoeker de aapjes bestuderen en ze zien zoeken naar voedsel, als ware op expeditie in het oerwoud.


Witgezicht Saki (Pithecia pithecia)

Buiten de genoemde apen, zijn er nog veel meer dieren in het park te zien. Te veel om op te noemen en de meeste niet achter tralies of in een klein hok. Zoals te zien is op de foto's, ook totaal niet schuw. Voor hele kleine kinderen die snel schrikken, is het park misschien niet helemaal geschikt. Voor alle anderen uiteraard wel. Het park is overzichtelijk, heeft goede sanitaire voorzieningen en horeca. Parkeren is ook geen probleem. Vergeet de dagkaart aan de kassa niet te kopen, waarmee je voor 3,80 de hele dag kan blijven staan. Het park is natuurlijk ook te bereiken met het OV, met in de maanden juli en augustus een speciale pretlijn, die de verschillende atracties in de omgeving van Apeldoorn aandoet. Uiteraard is aan de educatie ook gedacht. Buiten de extra informatie op de voederplekken, zijn er op verschillende plaatsen informatieborden. Deze gaan over de leefomgeving van de apen, maar ook hoe deze bedreigd wordt. Apenheul is meer dan alleen "aapjes kijken" en neemt deel aan verschillende (fok)programma's om de bedreigde soorten te behoeden voor uitsterven. Zo komt een deel van de entree ten goede aan het APCT (Apenheul Primate Conservation Trust), dat ondersteuning biedt aan diverse projecten in de Tropen.

Tja, er viel simpelweg niets negatiefs te ontdekken. Het park zelf was schoon, het personeel vriendelijk (nee, ik had geen badge op) en de dieren leken zelfs vrolijker dan in welke dierentuin dan ook, door alle ruimte die ze hadden. Nou ja, toch één minpuntje dan. Ik heb de poema ook op de terugweg niet gespot.

Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!

Uitgebreide bezoekersverhalen kun je uiteraard ook op het FOK! forum kwijt.
Informatie over entreeprijzen of route en dergelijke, kun je gewoon vinden op de internetpagina van Apenheul.