DVD: The Haunted Mansion

De film steunt op twee elementen. Allereerst natuurlijk de verwijzing naar ‘The Haunted Mansion’ in Disneyworld, maar de film wordt daarnaast voornamelijk opgebouwd rond raskomiek Eddy Murphy die de hoofdrol speelt. Eens een garantie voor een kassucces, maar de laatste jaren helaas vooral gespot in minder lopende films (behalve natuurlijk zijn vocale rol in Shrek). Andere rollen worden vervuld door Jeniffer Tilly Terrence Stamp en Marsha Thomason.
De film gaat over het echtpaar Jim en Sara Evers (gespeeld door Murphy en Thomason) die samen een makelaarskantoor hebben. Jim en Sara hebben twee kinderen, Michael en Megan, en hebben beide een andere opvatting over de ideale combinatie van werk en gezin. Jim ziet overal kansen om huizen te verkopen en zet zijn gezin op een tweede plek. Als er op een dag een mysterieuze man opbelt om een kasteel te verkopen ziet Jim zijn kans schoon om een flinke slag te slaan. Helaas voor hem blijkt de man alleen geïnteresseerd te zijn in makelaar Sara. Ze besluiten, tegen het verzoek van de mysterieuze man in, hun gezinsuitstapje te combineren met een bezoek aan het kasteel. Eenmaal aangekomen blijkt het niet helemaal pluis te zien bij het stuk onroerend goed dat Jim denkt te verkopen. Plotseling openende deuren, een kerkhof in de tuin en een bijzonder grauw uitziende bediende die hen ontvangt doet hen direct vermoeden dat er wellicht meer aan de hand is dan de verkoop van een groot huis.

Als Jim, Sara en de kinderen kennis hebben gemaakt met de eigenaar van het huis realiseren zij zich dat het niet zomaar een kasteel is, maar een kasteel met een rijk verleden. Als tijdens een diner blijkt dat het onmogelijk is om naar hun eindbestemming te reizen vanwege het weer, besluit het gezin de nacht door te brengen in het kasteel. Al snel rollen alle leden van de familie in het avontuur als er allerlei merkwaardige dingen gebeuren. Jim raakt verdwaalt, de kinderen worden meegelokt door een merkwaardige gloeiende bol en Sara wordt bij de kasteelheer geroepen. Hij vertelt haar de tragische geschiedenis van de bewoners van het kasteel. Terwijl Jim en de kinderen behendig op afstand worden gehouden wordt langzaam duidelijk wat de werkelijke bedoeling is van de bewoners van het kasteel.