DVD Review: Alien Quadrilogy

Disk 2: De extra's bij 'Alien'
The beast within: The making of Alien

Dit is een absoluut indrukwekkende schijf met extra's, die je een uurtje of drie gaat bezighouden om te bekijken. Ook op deze DVD geldt trouwens: De menu's zijn weer uitstekend verzorgd.

De extra's kunnen op een aantal manieren bekeken worden. Sowieso worden er drie opties aangeboden om alle featurettes, alle artwork en alle foto's achter elkaar te kunnen kijken zonder zelf verder te hoeven navigeren door de menu's.

Als je wel zelf wilt kiezen, zijn er vanuit het hoofdmenu een drietal opties te kiezen, onderverdeeld naar productie-stadium van de film. Pre-production, production en post-production.

De pre-production selectie bestaat uit een aantal secties, varierend van documentaires, interviews en test-opnames tot storyboards en notities. Sommige daarvan kun je vrij standaard noemen, zoals je op wel meer SE (Special Edition) DVD's tegenkomt, maar ik ken maar weinig uitgaves waar zo veel van dit soort extra's op te vinden zijn. Alleen de eerste documentaire in de pre-production sectie biedt al een stortvloed aan interviews en achtergronden over de film. Over hoe het verhaal ontstaan is, hoe H.R. Giger bij de film betrokken raakte... Of in welk opzicht een relatief onbekende cult-film als Dark Star iets te maken heeft met Alien... Noem maar op. "Everything you always wanted to know about 'Alien', but didn't know who to ask."

De eerste film en z'n extra's, 2 van de set van 9, zouden op zichzelf eigenlijk al een release rechtvaardigen. Overdrijf ik? Misschien wel. Maar we zijn pas net begonnen . Nog 7 disks te gaan....