Worms Open Warfare

Vroegâh was alles beter. Toen waren er tenminste nog originele games en toen draaide nog niet alles om graphics. Deze zinnen hoor je gamers van een jaar of dertig vaak herhalen. Speciaal voor deze mensen komt nu en dan een oude game uit in een nieuw jasje en jongens wat worden we daar blij van.

Zo is er sinds kort een DS-versie beschikbaar van de klassieker Worms. Toen Worms destijds uit kwam, was het onmiddellijk een rage. Hoewel het idee was gejat van games als gorilla.bas (verkapte prijsvraag: welke game was de eerste van dit genre?), bood Worms toch iets unieks: humor!

Voor wie het genre niet kent, even een korte introductie. Neem een heuvellandschap in 2D. Links een speler, rechts een speler, en je speelveld is klaar. Beide spelers gooien ombeurten bommen naar elkaar en wie het eerste de ander dood maakt heeft gewonnen. Uiteraard is dit al snel redelijk saai, maar gelukkig bood Worms een oplossing. Door bommen te vervangen door lollige wapens en door de figuurtjes van de spelers (meestal tankjes) te vervangen door leuk getekende wormpjes met leuke stemmen.

Bestaat er zoiets als een leuk wapen? Ja hoor, denk maar aan een holy handgrenade, exploding bananas en zelfs een explosief oud vrouwtje met handtas. Bovendien is alles leuk als je een cute wormpje mag afknallen. De animaties van Worms waren geweldig leuk en het was briljant te noemen dat je worm heel hard \"Stuuupid!\" riep als je je eigen wormpje per ongeluk dood maakte.

Nu, vele jaren later, is Worms terug in de oude stijl. Enkele 3D-varianten lieten zien dat 2D beter werkte en dus verheug je je als oud-fan al snel op deze titel. Fans, weest allen gerust, de game is vrijwel identiek aan de originele Worms. Vrijwel? Ja, vrijwel, want THQ heeft het nodig gevonden de leukste dingen van de game te vernielen.

Van de leukste oude wapens zijn alleen het schaap en de banaan nog te vinden. Een opsomming van de beschikbare moves voor wie dat interessant vindt: bazooka, cluster bomb, uzi, air strike, girder, kamikaze, homing missile, teleport, dynamite, blowtorch, dragon ball, prod, grenade, shotgun, mine, ninja rope, fire punch, jet pack, sheep en banana. De leuke stemmen zijn overgenomen, maar op een DS niet te verstaan. Het \"Stuuupid!\" geluidje heb ik in ieder geval nog niet kunnen herkennen. Van het leuke Schotse accent en de stoere soldaten-stemmen blijft helaas weinig over. Het is dus Worms, maar dan net niet. Het is humor, maar dan zonder dat het nog leuk is. Je betrapt jezelf erop dat je de eerste paar minuten lacht omdat het vroeger altijd zo leuk was, maar al snel merk je dat de unieke grappen juist zorgvuldig kapot zijn gemaakt.

Toch is het geen slechte game, integendeel! De game blijft briljant in opzet. Tetris zal immers in de basis ook leuk blijven, al maak je de blokjes rond. Je snakt echter bij het spelen van deze game nog steeds naar vroeger. Tel erbij op dat de DS eigenlijk een te klein scherm heeft om de game overzichtelijk te kunnen spelen en dat enkele wapens in normale spelmodus ook nog zijn uitgeschakeld, en er blijft niet zo veel unieks meer over. Wat je hebt is dus een toffe game van vroeger, maar dan net iets minder goed.