DVD Review: Alien Quadrilogy

Disk 5 - Alien3

Synopsis
De film pakt de draad van het verhaal op, daar waar 'Aliens' gestopt is. De shuttle van de mariniers stort neer op een desolate planeet die een mijn-kolonie huisvest. Wonder boven wonder overleeft Ripley de crash, en wordt door de lokale arts opgenomen. Dan wordt aan de hand van een aantal doden al snel duidelijk dat Ripley niet alleen was, maar dat er op z'n minst één Alien op de planeet rondscharrelt.

De DVD
De gammele productie die Alien3 kenmerkt, klinkt door in de DVD release. Zo werd er voor de aliens geen gebruik gemaakt van animatronics, maar voornamelijk van computeranimaties die eerlijk gezegd van een twijfelachtige kwaliteit zijn. Dit wordt maar al te pijnlijk duidelijk in deze nieuwe digitaal gerestaureerde 2.35:1 anamorphe transfer. De Special Edition versie van de film is eigenlijk een uitgave van de 'first cut' van regisseur David Fincher en de versie die hij overdroeg aan de studio, die er vervolgens rigoreus het mes inzette. Fincher is overigens de enige van de vier regisseurs van de films die zijn medewerking weigerde voor de Quadrilogy set. De commentaartrack mist dan ook zijn bijdrage. Dit is op zich jammer, aangezien veel van het commentaar dat anderen leveren juist gaat over hem, zijn visie en vooral zijn conflicten met de studio. Het verhaal van zijn kant daarover zou enorm hebben bijgedragen aan deze DVD denk ik.

Het geluid moet het ook hier doen met een Dolby Digital 5.1 track. De geluidskwaliteit van de extra scènes is bij vlagen ronduit belabberd, maar daar wordt al voor gewaarschuwd aan het begin van de film.