Dagje uit: Burgers' Zoo

"Alleen de Efteling wordt in Nederland vaker bezocht", zo begint Bas aan het begin van de rondleiding door Burgers' Zoo. Zo'n 1.5 miljoen bezoekers per jaar is indrukwekkend, zeker wanneer je bedenkt dat Burgers' volledig draait zonder subsidie. Een dierentuin die er duidelijk volledig is voor de natuur, en waar de mensen misschien op de tweede plaats lijken te komen. Gelegen in Arnhem, prima bereikbaar en eenvoudig te vinden, voorzien van een groot parkeerterrein midden in een bos.


Bij binnenkomst zie je nog voor je de poort goed en wel langs bent al de eerste pinguïns spelen in het water. Zo dichtbij dat je ze net niet kunt aaien, en dat is goed. "We halen de dieren nooit aan", legt bas uit, wanneer hij omschrijft hoe de dierentuinen onderling samenwerken. Om inteelt te voorkomen worden pasgeboren dieren van Burgers' Zoo meestal geruild met andere dierentuinen. Het woordje ruilen wordt benadrukt, want Burgers' Zoo koopt nooit dieren zodat het voor stropers niet interessant wordt om ze aan te bieden.


Onze rondleiding vervolgt naar Ocean, waar een indrukwekkende acht miljoen liter water een huis vormt voor de meest kleurrijke vissen. Een tekening op de muur legt uit wat we zien. We beginnen aan het strand en zien dus ondiep kustwater en terwijl we verder Ocean inlopen komen we in steeds dieper water terecht. Een assortiment van felgekleurde kwallen tot aan snelle haaien komt voorbij. Bas vertelt intussen enthousiast over de moeilijkheden die je tegenkomt wanneer je een bak met miljoenen liters water een ecologisch evenwicht wilt laten worden. Leuk bijvoorbeeld al dat prachtige koraal, maar visjes eten koraal en dus kun je niet zomaar alles bij elkaar gooien. Een betoverende wereld achter glas van 35cm dik, die jong en oud stil zal krijgen.


Onze reis om de wereld vervolgt richting de Burgers' Bush, een mysterieuze wereld van het tropisch regenwoud. Een klamme onaangename temperatuur, waar je de eerste minuten zeker even aan moet wennen, komt je tegemoet wanneer je de Bush binnenstapt. Voor mensen die slecht ter been zijn is het spektakel van de Bush eigenlijk niet echt aan te raden, want glibberige bospaadjes en smalle modderpaadjes zijn niet ideaal. De Bush herbergt echter duizenden dieren en tienduizenden tropische planten en dat maakt heel veel goed. We zien tientallen vogels, grote moerasschildpadden en planten die we niet eerder zagen, en omdat de Bush zo groot is kun je deze blijven ontdekken. Neem een goede camera mee en een flinke portie geduld en je kunt hier de geweldigste foto's maken. Voor kinderen is in de Bush genoeg te ontdekken. Let echter op dat het restaurant hier meer bedoeld is voor volwassenen, want gerechten uit de Bush - en dus het ontbreken van frietjes - maakt dit voor de meeste kinderen niet geschikt.Terwijl we luisteren naar de interessante achtergrondinformatie van Bas staan we plots in de Sonorawoestijn van Arizona en Noord-Mexico. De klamheid van de Bush heeft plaatsgemaakt voor droogte. Mooie bloeiende cactussen (het is lente!) en lage struiken vormen hier het grootste deel van de begroeiing. Dieren zijn hier al een stuk lastiger te vinden, maar de oplettende wandelaar ziet prachtige vogels en snelle hagedissen. Voor kinderen is dit deel dan ook minder geschikt: Hoge rotsen zorgen voor beperkt uitzicht en er is op het eerste gezicht relatief weinig beweging waar te nemen.


Naast deze unieke onderdelen (Ocean, Bush en Desert) biedt Burgers' Zoo uiteraard ook het gebruikelijke dierenpark. Het park ziet er goed verzorgd uit en de brede paden verraden dat het hier op warme zomerweekenden erg druk zal zijn. Het park is wederom vooral geschikt voor de dieren en dus is het goed mogelijk dat je je favoriete dier net even niet te zien krijgt omdat deze er voor kiest zich te verschuilen in de omgeving. Geduld is dus een eis wanneer je aan de wandeling begint. Dat het dier voorop staat wordt wel duidelijk wanneer we later bij het restaurant aankomen dat te vinden is aan de rand van de dierentuin, zodat de dieren geen last hebben van de voorbijrazende auto's.Onze route eindigt bij het oude safaripark. Vroeger beschikbaar vanuit de auto, maar tegenwoordig alleen te bereiken na een wandeling. Burgers' Zoo heeft voldoende ruimte en dat zie je hier goed terug. Giraffes, zebra's en neushoorns lopen vrij rond op een enorme vlakte en grazen rustig aan de voederpalen. Naast het safaripark wordt momenteel dan ook druk gebouwd aan een 'spectaculaire uitbreiding'. Een verrassing helaas.


Burgers' Zoo is een dierentuin waar het belang van het dier en natuur voorop staat. Een enkele keer heeft dit tot gevolg dat het park niet optimaal is ingericht voor haar bezoekers, maar dat neem je voor lief wanneer je er rondloopt. De filosofie van het park is dat je als natuurliefhebber zelf moet kunnen genieten van de natuur. Dit uit zich soms in onpraktische dingen als het ontbreken van grote lappen informatie op de gebruikelijke bordjes naast elk dier. Voor kinderen is deze dierentuin dus leerzaam omdat de dieren in een redelijk natuurgetrouwe omgeving leven, en minder vanwege de honderden droge feiten op de bordjes. Loop rond, kom tot rust en geniet van wat de natuur ons biedt en je zult moe maar voldaan weer naar huis gaan.
(NB: Klik op de foto's om de volledige grootte te bekijken)

Burgers' Zoo - Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!