Gadget: JXD660 MP4-speler

Iedereen heeft inmiddels naast het standaard mobieltje wel een MP3-spelertje variërend van fancy iPod tot eenvoudige USB-stick met afspeelknop. Vanuit China ontvingen we een nieuwer type gadget dat pas net in opkomst is: de MP4-speler. Wat is nou een MP4-speler? Of de naam "MP4" helemaal terecht is zal ik in deze review buiten beschouwing laten, maar voor de gewone gebruiker is het een MP3-spelertje met kleurenscherm waarop je ook filmpjes kunt afspelen.De JXD660 is een voorbeeld van zo'n MP4-speler. Het apparaatje dat de afmetingen heeft van een bankpasje van 1,5cm dik, heeft een scherm van bijna 6,5cm doorsnee. Het apparaatje voelt stevig aan en is opvallend zwaar. Het schermpje is helder en scherp en de kijkhoek is prima.

Op het scherm is een grafisch menu te vinden dat eenvoudig te bedienen is. In het hoofdmenu kun je kiezen uit Video, Audio, Photo, Recording, Accessory en Setup. De eerste drie worden gebruikt voor het afspelen van de betreffende formaten en spreken verder voor zich. De kwaliteit van het afspelen van de video's en MP3's is absoluut verrassend. Zeker via de bijgeleverde hoofdtelefoon is de kwaliteit van het geluid uitstekend. Er zijn geen merkbare haperingen en het kleine schermpje is scherp genoeg om ondertiteling van films goed te kunnen lezen.

Via recording kan het apparaatje worden gebruikt als voice-recorder, maar wanneer je er een DVD-speler op aansluit kun je ook deze beelden met een druk op de knop opnemen. Het videoformaat waarin wordt opgenomen is ASF. Voor de fans de technische gegevens van zo'n filmpje: 1400Kbps, 320x240, IMA ADPCM audio, ISO MPEG-4 V1 video. Dit komt neer op 25 seconden opname voor 4.5MB. Het apparaatje beschikt over intern geheugen van 512MB dus een eenvoudige rekensom leert ons dat we een slordige 45 minuten aan film kunnen opnemen. De geheugencapaciteit kan uiteraard wel worden uitgebreid met SD-kaartjes. Wat opvalt is dat er geen optie is om breedbeeldfilmpjes te bekijken, dus breedbeeld-DVD's worden uitgerekt bekeken. Om een idee te geven van de kwaliteit vind je hieronder twee filmpjes die zijn opgenomen met de JXD660. Eentje vanaf PlayStation2, de ander vanaf de Disney DVD "Tarzan".


Onder de menu-optie Accessory en Setup vinden we twee eenvoudige spelletjes, een maandkalender, de mogelijkheid om tekstbestanden te lezen en diverse instellingen als klok, video-output (naar het LCD-schermpje of naar een PAL- of NTSC-televisie), etc. Allemaal erg leuk, maar verwacht geen spectaculaire dingen.

Moet je nou een MP4-speler kopen? Het is lastig hier goed advies over te geven. Net als bij een MP3-speler geldt dat niemand er een nodig heeft. Het is echter wel verdomd leuk speelgoed, en het apparaatje ziet er leuk en hip uit. Het is een leuke gadget om filmpjes mee op te nemen en mee af te spelen, maar het schermpje is (ondanks de prima kwaliteit) wel erg klein. De interface is duidelijk maar het bijgeleverde boekje is daarentegen weer rampzalig slecht. Voor 149,00 euro (inclusief verzendkosten en een jaar garantie) is het een luxe gadget die mogelijk alleen de echte gadgetliefhebber zal aanspreken. Je kunt de JXD660 hier bestellen.Via: http://www.rhisc.nl/shop - Prijs: 149,00 euro - Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!