DVD Review: Alien Quadrilogy

De conclusie
Is dit een absoluut perfecte box? Nee, dat niet. Gelukkig maar, anders zou het nooit beter kunnen worden . Maar ondanks dat het niet 100% perfect is, komt het wel akelig dicht in de buurt. Zonder gekheid, voor de liefhebbers van de Alien filmcyclus is deze box nagenoeg een vereiste om in huis te hebben. Een paar kanttekeningen zijn alleen wel op z'n plaats:

De Regio 2 versie heeft blijkbaar alleen commentaar-tracks bij de bioscoopversies van de films. Waarom dat het geval is, is me echt een raadsel, aangezien de Regio 1 versie van de box commentaar biedt bij beide versies van de films. (Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik deze review gebaseerd heb op de R1 versie, en dit "manco" van de R2 variant niet zelf heb geconstateerd, maar elders heb gelezen.)

Verder: 'Alien' en 'Alien Resurrection' zijn voorzien van een DTS track, maar deze optie ontbreekt bij 'Aliens' en 'Alien3'. Laten we eerlijk zijn, da's gewoon jammer.

De fans zullen ongetwijfeld weten dat er al eerder een (op zich ook hele mooie box) is uitgebracht met alle 'Alien' films er in. En laten daar nou nog een zwikje extra's op staan die niet terug te vinden zijn op deze negen DVD set! Zo is het originele commentaar bij 'Alien' van de regisseur dat op die versie te vinden was vervangen voor een nieuw commentaar. Ook de 'isolated score' (alleen muziek) geluidstrack heeft het loodje gelegd vanwege het niet (opnieuw) verkrijgen van de rechten. De documentaire 'Alien Legacy', die enige tijd bij de Regio 1 versie van de 'Alien legacy'-set zat, is ook niet opgenomen in de Quadrilogy box. Zo zijn er nog wat zaken die wel in de Alien Legacy box zitten, maar niet in de Quadrilogy box.

Het ontbreken van extra's die op eerdere uitgaves wel te vinden waren, laat een beetje naar smaakje achter. Kom op Fox! Als je dan verdomme een mega-box van maar liefst negen DVD's voor vier films uitbrengt, dan kan dat er toch ook wel bij?

De grootste tegenvaller is de disk met extra's bij 'Alien3'. Hier is overduidelijk hard in gesnoeid door Fox.

Maar laten we wel wezen, ondanks die kanttekeningen is het simpelweg een fantastische set, en een hele dikke aanrader om het jaar mee te beginnen. Voor de DVD-o-fielen onder ons zal de keuze tussen de US versie en de Europese versie lastig zijn. Wat betreft de verpakking wint de Europese versie het op handzaamheid, en de US versie op art-work. Een echte plus heeft de US versie verder alleen op de beschikbaarheid van audiocommentaar bij alle versies van de films.