FOK!parel: Restaurant Brasserie Pirate Café

Ken je dat? Dat je een nieuwe winkel binnenloopt die heel tof blijkt te zijn zodat je bij jezelf denkt, "dit moet ik aan anderen vertellen!". Of dat je per toeval een restaurant ontdekt dat super eten blijkt te serveren?

Om te zorgen dat dit soort onverwachte pareltjes niet verloren gaan heeft FOK! een nieuw soort review: de FOK!parel. Al eerder verscheen een FOK!parel over Paviljoen Kaap Hoorn.

Enkele weken geleden kwam ondergetekende namelijk op weg naar een filmpremière in een vier uur durende file terecht op de E40 in de buurt van het Belgische Zaventem (bij Brussel). Toen we uit de file kwamen reden we vermoeid naar het eerste het beste restaurant en we gingen naar binnen. Een FOK!parel was gevonden...Pirate Café, een naam waarbij je niet meteen denkt aan luxe, zeker niet wanneer je bedenkt dat boven de deur de tekst "Brasserie Restaurant" prijkt. Gelegen naast een drukke weg stap je het restaurant binnen met het idee dat je tussen de barkrukken en oude houten tafels komt te zitten. Niets blijkt minder waar. Pirate Café is een mooi aangekleed restaurant dat is voorzien van een moderne inrichting van hout, aluminium en leder. Met ruimte voor zo'n 120 gasten binnen (en nog eens 80 in de tuin) is het een redelijk restaurant. Bij binnenkomst wacht de zoon van de eigenaar je op en polst subtiel of je Nederlands spreekt of Frans. Uiteraard is er de keuze tussen roken en niet roken en het is plezierig te zien dat beide delen van het restaurant fysiek ver uiteen liggen.Het interieur is verrassend strak en de stijl doet redelijk chique aan. Wat echter de aandacht trekt zodra je naar je plaats loopt is de volledig open keuken. Een open keuken betekent meestal dat een restaurant niets verbergt, maar betekent vaak ook kabaal en drukte. Hoe Pirate Café het voor elkaar heeft gekregen is niet duidelijk, maar zelfs wanneer je vlak naast de keuken zit is er geen vorm van overlast te verzinnen. In tegendeel, de keuken is geordend en de mensen werken rustig door.

De volgende verrassing komt in de vorm van de menukaart. Behalve de grootte (een kleine versie van een tabloid krant) valt met name de inhoud meteen op. Je ziet immers niet vaak op één kaart gerechten als "ganzenlever met uienconfituur", "slaatje met warme geitenkaas en honing" en "gebraiseerd lamskroontje in eigen nat", staan naast de "Gentse waterzooi" en de "stampot van de dag". Opvallend is het ontbreken van een goede selectie voor vegetarische eters, maar kinderen daarentegen kunnen kiezen uit diverse toegankelijke gerechten.

De kracht van het restaurant wordt pas echt duidelijk wanneer het eten op tafel wordt gezet. Het is duidelijk dat er alles aan wordt gedaan om een goede maaltijd voor te schotelen en op alle details is gelet. Je kijkt bijvoorbeeld vreemd op wanneer de boter bij het broodje in een gesloten kuipje wordt geleverd, maar de liefhebbers herkennen het als boter uit Isigny Sainte Mère, een bekend streekproduct uit Normandië dat zelfs is voorzien van een Appellation d'Origine Contrôlée. Het eten is dan ook uitstekend, hoewel verdere opmerkzaamheden hier uit blijven. Wat plezierig is voor wie niet van verrassingen houdt is dat supplementen in losse kommetjes worden gebracht (denk bijvoorbeeld aan de peterselie en uitjes bij gerookte zalm).Het restaurant zou alleen door haar eten of alleen door het uiterlijk niet zijn opgevallen. Juist door de combinatie van gezellige sfeer, mooi interieur, indrukwekkende open keuken en de details waar op is gelet, wordt dit restaurant er plotseling een die je niet wilt missen. Helaas ligt het restaurant voor veel mensen niet naast de deur (vlak boven Brussel) waardoor het misschien niet voor iedereen de moeite is, maar als je een keer vliegt vanaf luchthaven Zaventem of als je een keer een stedentrip maakt in België dan is het zeker de moeite van een bezoekje waard.


Naam: Restaurant - Brasserie Pirate Café (Website)
Adres: Leuvensesteenweg 278, 1932 St. Stevens Woluwe - België
Openingstijden: Dagelijks van 11.30 uur tot 23.00 uur, zatermiddag en zondag gesloten.

Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!