FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 januari 2004

Microsoft maakt minder winst

Softwaregigant Microsoft heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar zeventien procent minder winst geboekt dan het jaar ervoor. Volgens Microsoft komt dit doordat het werknemers in de gelegenheid heeft gesteld niet winstgevende opties te verkopen.

De winst daalde van 1,87 miljard naar 1,5 miljard dollar. De omzet steeg echter wel met 19 procent naar 10,2 miljard dollar. Dit kwam vooral door de grotere vraag naar pc's die het bedrijf niet had verwacht. Het Amerikaanse Microsoft verwacht in maart, als het derde kwartaal afloopt, nog meer winst te maken.

Murat D. betuigt spijt

Murat D., de jongen die vorige week conrector Van Wieren doodschoot, heeft "heel erg spijt", aldus zijn vertrouwensman en voogd Resul Kaya.

Murat had eerst niet door dat het zo ernstig was. Toen hem dit werd verteld door Kaya, was hij heel erg geschrokken. "Hij weet het niet meer. Hij heeft het gevoel dat hij zijn eigen leven en dat van Van Wieren heeft verpest, heeft doodgemaakt."

Murat geeft geen zekerheid over de vraag van wie hij het wapen heeft. Eerst liet hij weten het schietijzer te hebben gekocht van een junk, daarna was het een 'gewone man', wat Resul en de grootvader van Murat ook niet geloofden. "Hij moet diegene goed hebben gekend", aldus Murats voogd.

Murat had aan Kaya verteld dat hij het wapen 'al lang' had, maar wilde niet zeggen sinds wanneer. Zijn ouders waren volgens de vertrouwensman niet op de hoogte van het wapenbezit. Zijn moeder maakte Murats kamer elke week schoon.

Murats moeder heeft nog geen contact gezocht met de nabestaanden van Van Wieren. "Met behulp van professionals proberen wij een geschikte mogelijkheid te vinden", aldus Kaya vanavond in Netwerk.

Dennis Rommedahl geblesseerd

PSV zal het de komende tijd zonder Dennis Rommedahl moeten stellen.

De vleugelspits van PSV kampt met een lichte irritatie aan zijn linker enkel wat alleen met rust kan genezen. Dat bleek uit onderzoek in het ziekenhuis. Rommedahl verliet door deze blessure al eerder het trainingskamp dat PSV hield in Turkije. Waarschijnlijk is hij door deze blessure vier weken uitgeschakeld.

De Deense international is niet de enige met een blessure bij PSV. Ook Mateja Kezman, André Ooijer en Ernest Faber kunnen er aankomende zondag in de wedstrijd tegen FC Groningen niet bij zijn.

Art Garfunkel opgepakt wegens drugsbezit

Simon & GarfunkelDe Amerikaanse zanger Art Garfunkel (op de foto rechts) is opgepakt wegens bezit van marihuana. De zanger, die bekend is van het legendarische sixties-duo Simon & Garfunkel, werd gearresteerd door een New Yorkse agent die geen idee had dat hij te maken had met Art Garfunkel.

De 62-jarige Garfunkel werd betrapt op het bezit van de drug toen hij met zijn limousine een snelheidsovertreding beging, een kleine 150 kilometer ten noorden van de stad New York. "De agent merkte dat er een sterke marihuanageur uit het voertuig kwam", zo meldde de politie. "Toen hij hier naar op zoek ging vond hij een kleine hoeveelheid marihuana in Garfunkels jaszak".

Art Garfunkel zal volgende week woensdag voor moeten komen in het gerechtsgebouw van de stad Hurley. Hem hangt een boete van 100 dollar boven het hoofd. De bestuurder van de limousine kreeg een boete voor het overschrijden van de maximumsnelheid.

Simon en Garfunkel rondden pasgeleden een succesvolle tournee in de Verenigde Staten af.

LPF wil BNN uit het publieke bestel

_Acid_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het voorstel van Staatssecretaris Medy van der Laan (mediazaken) van D66 om het verplichte ledenaantal van omroepen van 300.000 terug te brengen naar 150.000 hoeft niet op steun te rekenen van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) in de Tweede Kamer. Het voorstel zou nieuwe omroepen als BNN kunnen helpen in het publieke bestel te blijven. De jongerenomroep heeft nu 160.000 leden.

"Gelegenheidswetgeving", zo noemt LPF-kamerlid Margot Kraneveldt het voorstel. Volgens het Kamerlid wil Van der Laan BNN gewoon in het bestel houden. Ze krijgt steun van de ChristenUnie en de SGP. Al gaat dit meer om de
"soms aanstootgevende inhoud" van de programma's van BNN.

De rest van de Tweede Kamer steunt het voorstel wel. Van der Laan is het niet eens met de kritiek. De wetgeving geldt volgens haar voor alle omroepen. De LPF is voor een staatsomroep zoals de BBC die alle drie de publieke televisienetten bedient.

Afvalberg als prijzig kunstwerk

afvalEen nieuw kunstwerk in een Londense galerij is een grote hoop vuilnis. Het lijkt althans op een grote hoop vuilnis, de kunstenaar Gavin Turk heeft behalve brons ook veel vuilniszakken gebruikt voor zijn nieuwste kunstwerk genaamd "Pile".

Turk heeft zijn kunstwerk vooral gemaakt om op een humoristische manier uit te drukken wat de houding van veel mensen is ten opzichte van kunst, veel mensen beschouwen eigentijdse kunst immers als rotzooi. Een woordvoerder van de galerij wist te vertellen dat het kunstwerk nog niet verkocht was, maar dat een anonieme koper wel interesse had getoond. Het kunstwerk moet zo`n 50.000 euro opbrengen.

NASA is contact met Spirit kwijt

neoMagic, Bromsnor, LaurensHPS en Tim Kraayvanger hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

NASA is het contact met de robot Spirit op Mars sinds woensdagavond acht uur zo goed als kwijt. Spirit stuurt alleen nog 'lege signalen' signalen door. Dit heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vandaag bekend gemaakt.

Wat er precies mankeert aan de robot is nog onduidelijk. Gevreesd wordt voor iets ernstigs. Projectleider Peter Theisinger zegt dat de lege signalen waardeloos zijn, maar wel aangeven dat de Spirit niet geheel buiten werking is. Er is dus nog hoop op herstel van contact met de lander die op 4 januari op de planeet arriveerde.

Een sonde, de Mars Global Surveyor, die over de landingsplaats van de Spirit is gevlogen, heeft nog geen signalen kunnen opvangen. Theisinger vreest een mechanisch probleem of computerdefect. Mocht het zo zijn dat de batterijen zich te snel hebben ontladen, is de kans op herstel aanzienlijk.

Als alles goed gaat, zal zondag een tweede robot, de Opportunity, op Mars landen.

Man komt om het leven na botsing met trein

Vanochtend is een 21-jarige man uit Mariënvelde omgekomen na een botsing met een trein. Het ongeluk vond plaats bij de spoorwegovergang Tankweg in Lievelde.

Trein NSDe man reed met zijn auto over de overgang toen een trein hem vanaf de zijkant schepte. Hij was de enige inzittende van het voertuig, dat door de aanrijding honderden meters werd meegesleurd. Onder de inzittenden van de trein zijn geen gewonden gevallen. De vijftien passagiers zijn met een politiebusje naar het station in Lichtenvoorde gebracht.

De politie liet weten dat de overgang goed is beveiligd met knipperlichten. Het ongeval wordt dan ook door de Spoorwegpolitie, in samenwerking met de regiopolitie Noord- en Oost Gelderland, onderzocht. Medewerkers van Syntus en Prorail zijn tot vanmorgen elf uur bezig geweest met de berging van de trein. Rond één uur in de middag waren de treinrails hersteld en werd het treinverkeer hervat.

Oostenrijkers willen geen nieuwe EU-leden

Als het aan de Oostenrijkers ligt wordt de Europese Unie niet groter dan het nu al is. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het dagblad 'Die Presse'. De unie heeft nu het plan om in mei tien nieuwe lidstaten toe te laten. Uit de peiling blijkt dat tachtig procent van de Oostenrijkse bevolking het daar niet mee eens is.

Frankrijk heeft het plan om met een harde kern van lidstaten verder te gaan met de integratie in de EU dan de twijfelende EU-landen. 43 procent van Oostenrijkers is het daar mee eens.

KPN schrapt 800 banen

Bij telecomconcern KPN verliezen 800 mensen dit jaar hun baan. Het gaat om werknemers die bij de 'divisie vaste net' werken. 500 van deze banen verdwijnen door natuurlijk verloop. De ontslagen vallen "als gevolg van efficiency maatregelen", aldus KPN. Daarbij maken steeds minder consumenten gebruik van het vaste net door overgang naar meer internetverkeer en het mobiel bellen.

De 300 gedwongen ontslagen vallen op het hoofdkantoor van het telecombedrijf door een bundeling van de marketing- en sales activiteiten. Om het sociaal plan te kunnen bekostingen heeft KPN 20 miljoen euro opzij gezet.

B&W Lelystad verzweeg alarmerend brandweerrapport

Het college van Burgemeester en Wethouders van Lelystad heeft de gemeenteraad expres geen alarmerend rapport laten zien over de brandweer in de stad. In dit vertrouwelijke rapport staat dat het erg slecht gesteld is met de hulpdienst. Het college legde het rapport aan de kant en bezuinigde zelfs nog eens 200.000 euro op de brandweer. De raad ging, zonder medeweten van het onderzoek, akkoord met deze maatregel.

Uit het rapport blijkt dat er flink wat mis is met de 24-uurs bezetting van de brandweer in Lelystad. Commandant Hommes maakte deze week zelfs bekend dat zijn hulpdienst buiten kantooruren in negentig procent van de gevallen te laat aankomt bij een melding. Binnen kantooruren is dat veertig procent van de gevallen. Deze problemen zouden al sinds eind jaren '90 bij de gemeente bekend zijn.

De brandweer Lelystad krijgt nu vier miljoen euro per jaar. Daar moet volgens commandant Hommes 1 tot 1,5 miljoen bij om een goede 24-uursbezetting te garanderen.

Naakte wandelaar voltooit trektocht

Een 44-jarige man, Stephen Gough, heeft vandaag zijn wandeltocht van het zuiden van Engeland naar het noorden van Schotland volbracht. De man liep de hele tocht naakt om zo openbaar nudisme te promoten. De tocht duurde ongeveer zeven maanden.

Tijdens de zeven maanden durende reis zat Gough vaak in de cel, ook kreeg hij heel wat kritiek te verduren van het Engelse volk. Hij werd in totaal zestien keer gearresteerd en hij belandde twee keer in de gevangenis, waar hij zo`n vijf maanden mocht verblijven.

Er bestaat in Engeland geen verbod op openbaar nudisme, er bestaat echter wel een verbod op schennis van de eerbaarheid. Van zulke schennis kan pas sprake zijn als er bewijs is geleverd dat een vrouw opzettelijk in haar eer is aangetast, of wanneer er sprake is van ongewenst gedrag, het aanjagen van schrik of angst.

Helemaal naakt was de man overigens niet, hij droeg sokken, schoenen en een rugzak. In juni 2003 begon de man aan zijn tocht, toen hij eind vorig jaar noordelijker kwam weigerde hij kleren aan te trekken, ondanks de winterse temperaturen. Gough weigerde ook kleren aan te trekken toen hij voor de rechter moest komen, hoewel hij bij die gelegenheden meestal een deken over zich heen kreeg gedrapeerd.

Politie bestelt escortservice voor controle

Abdesflight, Bardo, vries750 en petra76 (herschreven) hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De recherche in het politiedistrict Brabant-Zuid-Oost is begonnen met het bestellen van escortservices ter controle van de escortbureaus. Dit initiatief moet ervoor zorgen dat de politie beter zicht krijgt op de escortwereld. Bij de proef bestelt een 'klant' een callgirl bij een escortbureau. Als de prostituee echter aankomt in de betreffende hotelkamer, staat de vreemdelingenpolitie daar op haar te wachten.

Tot nu toe zijn twaalf escortbureau gecontroleerd. Hiervan bleek de helft illegaal bezig te zijn of duistere praktijken te onderhouden. Van één bureau is de vergunning ingetrokken. Volgens de Officier van Justitie is de werkwijze niet uitlokkend. Dat is namelijk illegaal in Nederland. In de VS wordt uitlokking veel gebruikt bij zedendelicten.

Aanleiding van de proef was het feit dat de politie de escortwereld slecht kon controleren. Bij raamprostituees is dit veel eenvoudiger. Bij de controle wordt ook gekeken of er vrouwenhandel in het spel is. Wanneer dat het geval blijkt te zijn, kan het escortbureau strafrechtelijk vervolgd worden. Als de proef in Brabant slaagt, wordt de manier van controle in heel Nederland ingevoerd.

NASA brengt foto uit van landerplatform Mars

De Marsrover Spirit heeft een foto gemaakt van het nest wat hij verlaten heeft, en toont een mooie foto van het landingsplatform. De NASA zegt dat ze de kleuren gewijzigd hebben maar dat wetenschappers nog niet weten wat de werkelijke kleuren van de Martiaanse bodem zijn.

De rover staat nu bij de steen die ze Adirondack genoemd hebben, om daar een gat in te schuren. Helaas verhindert het slechte weer boven de radiotelescoop in Canberra, Australië, communicatie tussen de planeet Aarde en de planeet Mars.

NASA wetenschappers zeggen de kleuren calibratieschijf - ook wel bekend als de sundial - gebruikt te hebben om de kleuren aan te passen zodat het een dichte benadering is van de kleur van het oppervlak van Mars. Desalniettemin moeten missie-wetenschappers verdere berekeningen doen voordat ze een afbeelding kunnen produceren die werkelijk Mars' echte kleur toont.

Jim Bell, hoofdgeleerde van de panoramische camera aan boord van de Spirit zegt dat de afbeelding de trots toont die meegebracht is met de prachtige missie en de hardware die ons naar Mars heeft gebracht. Ook missie ingenieur Randel Lindemann noemt het een fantastische afbeelding.

De afbeelding echter toont tekenen van kleurveranderingen om Mars zoveel mogelijk op zijn ware kleur te laten lijken. Het normaal hemelsblauwe NASA-logo is in een modderig rood veranderd, en de blauwe bindertjes om de kabels zijn veranderd in roze. Of een eventuele hemelsblauwe lucht ook meeveranderd is in modderig rood wil de NASA niks over zeggen. Klik hier om de high-resolution foto te bekijken.


Het landerplatform van de Spirit (Afbeelding: NASA)

Button verbreekt ronderecord

Jenson Button verbrak vandaag het ronderecord op het circuit van Barcelona.

Eerder deze week was iedereen onder de indruk van Ralf Schumacher die met de nieuwe BMW Williams het ronderecord verbrak. Jenson Button deed het vandaag nog iets beter en haalde meer dan 1 seconde eraf en reed een tijd van 1.14.607.

In het begin van het jaar 2000 was het Jos Verstappen in de Arrows die de snelste tijden liet noteren in Barcelona. De tijd die hij toen reed was 1.20.64. De conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat de Formule 1 auto's in vier jaar tijd zo'n dikke zes seconden sneller zijn geworden.


Kimi wil Michael verslaan

Kimi Räikkönen is dit jaar zeker van plan om de titel van Michael Schumacher af te pakken.

Räikkonen werd vorig jaar met twee punten achterstand tweede en mag zich dus vice wereldkampioen noemen. Dit jaar denkt Kimi dat hij wel sneller zal zijn dan Michael in de Ferrari.

"Ik leer bij iedere test en bij iedere race, hoe meer kilometers ik maak, hoe beter ik ben als coureur. De ervaring van afgelopen seizoen heeft me sneller gemaakt, bracht me meer zelfvertrouwen en een meer volwassen houding", zegt Räikkonen.

De McLaren MP4-19 wordt al lange tijd uitgebreidt aan de tests onderworpen, maar Räikkonen vindt dat er nog veel werk te doen is.
"De MP4-19 is een goede wagen, net als elk ander team hebben we nog een hoop werk te doen, maar de basis voelt erg goed. Toen we echt een snel rondje neer wilden zetten, lukte het. De auto is erg stabiel en er zijn geen echte problemen", zegt de jonge Fin.

"Op dit moment wil ik niet speculeren over hoe groot onze kansen op het wereldkampioenschap zijn. Alles hangt van onze auto af. Hoe goed hij werkelijk is weten we niet voor Melbourne. Eén ding is echter zeker, als racecoureur zal ik niet langzamer zijn. Hoe meer ervaring ik krijg, hoe sneller ik zal zijn", aldus een zeer zefverzekerde Kimi Räikkonen.

Jongen gepakt die leraar dreigde te doden

Kaleklatse en Stellarc2 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Zaanstad is gisteren een 16-jarige jongen opgepakt en in de cel gezet omdat hij gedreigd had één van zijn leraren dood te schieten. De politie werd getipt door de schoolleiding. Medeleerlingen van de knaap hadden daar verteld dat de jongen dreigementen tegen hen had geuit over zijn leraar. Omdat ze wisten dat hij een pistool had tipten ze de directie.

Bij een huiszoeking bij de scholier werd een gebruiksklaar vuurwapen gevonden dat in beslag is genomen. De jongen heeft de bedreiging bekend en zit voorlopig vast. Er is niet bekend gemaakt om welke school in Zaanstad het draait.

Venema zes weken buitenspel

Ronnie Venema kan door een blessure voorlopig niet voor SC Heerenveen uitkomen.

De verdediger scheurde de binnenband in zijn linkerknie tijdens de met 3-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Mgabba. Waarschijnlijk zal de genezing ongeveer zes weken gaan duren.

De club van Foppe de Haan zal het de eerste twee wedstrijden ook al moeten doen zonder rechtsback Said Bakkati die door zijn rode kaart in de bekerwedstrijd tegen NEC voor twee wedstrijden is geschorst.

Wandelgids leidt wandelaars afgrond in

wandelaarHet best verkochte Britse wandeltijdschrift heeft zijn excuses moeten aanbieden aan haar lezers voor een fout in de laatste uitgave. Er staat in de uitgave een wandelroute die wandelaars regelrecht naar een afgrond leidt.

Het tijdschrift Trail geeft advies aan klimmers over de mooiste routes, hoe zij gebruik kunnen maken van de routes, enzovoort. In de laatste uitgave wijzen de aanwijzingen echter naar de noordzijde van de berg Ben Nevis. De weersomstandigheden aan deze kant zijn meestal echter zeer verraderlijk. De afdaling is zelfs zo gevaarlijk dat diverse klimmers al om het leven zijn gekomen bij de afdaling.

De twee cruciale aanwijzingen zijn verwijderd bij het wijzigen van de opmaak van het artikel, zo geeft de redactie van Trail toe. De Schotse bergbeklimmersfederatie heeft op haar site een waarschuwing geplaatst.

Seksuele voorlichting op Maroc.nl

De Marokkaanse jeugd die rondsurft op de website Maroc.nl krijgt binnenkort seksuele voorlichting van imams. Het project, met de naam 'Islam en Seksualiteit', wordt georganiseerd in samenwerking met de 'Stichting soa-bestrijding'. Men hoopt met het project seksualiteit onder Marokkaanse jongeren bespreekbaar te kunnen maken.

Volgens de voorzitter van Maroc.nl, Mohamed El Aissati, ergeren de Marokkanen zich aan de manier waarop de overheid huwelijksmigratie probeert te ontmoedigen. Het project moet deel uit gaan maken van een 'datingportal' op de site, die te bereiken zal zijn onder dating.maroc.nl (verwijst nu nog naar Maroc.nl)

Europa is best belangrijk

De nieuwe campagne die de regering de komende tijd voor Europa gaat voeren met de slagzin 'Europa. Best belangrijk', is door de Tweede Kamer met hoongelach ontvangen. VVD-Kamerlid Van Baalen denkt bij zo'n slagzin aan "een slap kopje thee".

PvdA-Kamerlid Timmermans zei ''beter geen slagzin dan zo'n slagzin" en CDA'er Van Dijk vindt dat de zin maar gewijzigd moet worden 'Europa doet er toe'.

De zin en het logo werden vandaag onthuld door staatssecretaris Nicolaï van Buitenlandse Zaken. De campagne moet de burgers bewust maken van het belang van de Europese Unie en de komende Europese verkiezingen, die op 10 juni plaatsvinden.

EU-logo
Het nieuwe logo

Petrovic tekent bij Feyenoord

Zeljko Petrovic heeft naar nu bekend is geworden gisteren zijn handtekening gezet onder een tweejarig contract.

De 38-jarige speler van RKC Waalwijk wordt assistent trainer naast Ruud Gullit. Het eerdere gerucht wordt hiermee bevestigd. De verdere samenstelling van de nieuwe staf wordt begin februari bepaald.

In Rotterdam spelen vier oud ploeggenoten van Petrovic. Peter van den Berg, Alfred Schreuder en Ramon van Haaren speelden eerder ook voor RKC Waalwijk, en met Shinji Ono maakte hij al kennis bij Urawa Red Diamonds.

Zwijndrecht plaatst uitleg bij 'Turk'

De gemeente Zwijndrecht heeft een aangepast straatnaambordje neergehangen bij de straat 'Turk'. Vorig jaar klaagde de Marokkaanse schrijver Mohammed Benzakour over de naam. Hij vond dat er van de straatnaam een beledigende, aanstootgevende werking uitgaat naar de Turkse gemeenschap als geheel. Vooral jonge Turken die er wonen zouden er last van hebben, bijvoorbeeld als ze bij een sollicitatie opgeven waar ze wonen. De term Turk zou volgens Benzakour in het algemeen spraakgebruik een negatieve lading in zich dragen.

Het gemeentebestuur van Zwijndrecht liet indertijd weten de naam niet te wijzigen. De straatnaam heeft een historische achtergrond, 'Turk' is een voormalig tuinbedrijf dat daar vroeger was gevestigd. Zwijndrecht was wel bereid die uitleg in kleine lettertjes onder de straatnaam te voegen. Dat heeft men gisteren gedaan.

BenzakourBenzakour kon bij het ophangen van de uitlegbordjes niet aanwezig zijn. In een reactie liet hij weten het een ''sympathieke actie'' van de gemeente te vinden. Maar de gemeente Zwijndrecht ''komt niet tegemoet aan de bezwaren'', zo meent hij.

Nederlandse Turken die aan de 'Turk' wonen lieten vorig jaar in een reactie weten niet te begrijpen waar Benzakour zich druk over maakte.

UPD: Gabor Babos naar Feyenoord

Feyenoord zal donderdag de besprekingen met Gabor Babos afronden.

De doelman, nu nog bij NAC Breda, en de club zijn er vrijwel uit. Donderdag wordt bekend of Babos voor drie of voor vier jaar tekent.

Volgens de geruchten had Babos al in oktober getekend, maar de Hongaar liet weten dat hij nog niet had gekozen. De keeper is transfervrij.

Feyenoord wil bovendien het contract van Patrick Lodewijks, momenteel de eerste keus, verlengen. Edwin Zoetebier staat ook nog onder contract bij de Rotterdammers en zal hierdoor de derde doelman worden.

Update 22/01:
Babos heeft vanmiddag getekend voor vier jaar, dus tot de zomer van 2008. De 29-jarige keeper wordt in Rotterdam herenigd met zijn voormalige teamgenoot Alfred Schreuder. Verder is het contract van Patrick Lodewijks vandaag zoals gepland met één jaar verlengd.

Rel in SA om vrouwen zonder hoofddoek

In Saoedi-Arabië heeft vorige week een aantal Saoedische vrouwen zich zonder sluier getoond aan mannen. Dit gebeurde tijdens het economisch forum in de Saoedische stad Jeddah. De vrouwen zaten daar wel middels een scherm gescheiden van de mannen, maar konden de mannenafdeling zonder problemen betreden.

De openingstoespraak werd ongesluierd gehouden door Saoedi-Arabiës leidende zakenvrouw, Lubna Olayan. Haar foto zonder hoofddoek werd door plaatselijke kranten afgedrukt. Dat lijkt een teken van een zekere liberalisering in het Arabische land, waar de ultrapuriteinse wahabitische stroming van de islam dominant is.

Maar gisteren haalde de groot-mufti van Saoedi-Arabië, sjeik Abdel Aziz bin Abdullah al-Sheikh, fel uit naar deze ,,slechte'' vrouwen. Volgens deze hoogste islamitische rechtsgeleerde mogen vrouwen die niet de door de shari'a vereiste hoofddoek dragen niet met mannen samenzijn, '' het is ongeoorloofd'', zei hij. ,,Door dat scherp af te keuren waarschuw ik tegen de onzalige gevolgen van dergelijk schandelijk gedrag in het land van de twee heilige plaatsen'' De organisatoren van het forum moeten volgens de groot-mufti ''de straf van God vrezen''.

In Saoedi-Arabië heeft kroonprins Abdullah de laatste tijd herhaaldelijk hervormingen beloofd. Maar de conservatieve geestelijkheid ligt daarbij dwars. Sjeik Abdel Aziz zei gisteren nog eens dat ,,de Saoedische leiders de shari'a toepassen en op dit pad blijven''.

Nederlander gaat met plezier naar werk

Uit onderzoek van het onderzoeksinstituut LifeGuard, dat onder 450 werknemers uit verschillende beroepsgroepen werd verricht, blijkt dat 93 procent van de werknemers plezier heeft in hun werk. Eén op de tien medewerkers laat weten het moeilijk te vinden om samen te werken met collega's. Zo'n achttien procent voelt zich onvoldoende gemotiveerd door zijn directe chef en tien procent zegt wel aan iets anders toe te zijn.

Van alle ondervraagden zegt de helft wel eens last te hebben van klachten aan het houdings- of bewegingsapparaat. Drie op de vier mensen laat zich hiervoor behandelen. Twaalf procent geeft aan langzamer te moeten werken als gevolg van deze klachten.

Ook psychische klachten - waarbij moeten worden gedacht aan dingen als depressiviteit, gespannenheid en slapeloosheid - komen bij een vijfde deel van de werknemers voor. Slechts vier op de tien mensen laat zich hiervoor behandelen, wat volgens de onderzoekers de suggestie wekt dat psychische klachten niet bespreekbaar zijn en dat veel mensen niet weten wat voor hulp zij voor deze klachten moeten zoeken.

Op de vraag in hoeverre werknemers zichzelf geestelijk en fysiek in staat achten hun werkzaamheden uit te voeren, geeft acht procent aan hier niet goed aan te voldoen. Toch laat ruim twaalf procent weten zichzelf hiervoor een tien te geven. Twintig procent van alle ondervraagden geeft aan het afgelopen jaar meer dan tien dagen ziek te zijn geweest.

Lubbers: 'EU moet asielzoekers spreiden'

Ruud Lubbers, de VN-Hoge Commisaris voor de Vluchtelingen, heeft gepleit voor een systeem waarin asielzoekers evenwichtig over landen binnen de EU worden verdeeld. Lubbers reageert hiermee op de grote toestroom van asielzoekers die de nieuwe lidstaten vlak voor hun toetreding tot de Europese Unie te verwerken krijgen.

De oud-premier gaat zo'n 'verdeelsleutel' vandaag bepleiten bij een bijeenkomst van Europese ministers in Dublin. Bij deze tweedaagse wordt onder andere gesproken over een algemeen beleid met betrekking tot asielzoekers. Lubbers hoopt met het aanhalen van een evenwichtige verdeling de kansen voor asielzoekers groter te maken.

Complete mammoetschedel gevonden

In Zuidwest-Engeland is een compleet intacte schedel van een mammoet gevonden. Geschat wordt dat de schedel zo'n vijftigduizend jaar oud is en afkomstig van een vrouwelijke mammoet. Het is pas de tweede keer dat er een schedel van een mammoet wordt gevonden in Groot-Brittannië. De schedel is ontdekt door de paleontoloog Neville Hollingworth en wetenschapper Mark O'Dell.

"We begonnen te graven in de verwachting een bot aan te treffen, maar tot onze verbazing bleek zich onder de aarde een complete schedel van een mammoet te bevinden", aldus Hollingworth. "Na vier uur spitten hadden we de schedel uit de aarde bevrijd. Nog wel helemaal intact en onbeschadigd. Ook verkeert de schedel in perfecte staat, alsof het dier gisteren is overleden." De schedel is gevonden op een plaats waar momenteel graafwerkzaamheden aan de gang zijn.

De schedel zal vergeleken worden met de andere schedel die gevonden is in Groot-Brittannië welke in het Natural History Museum in Londen staat. Ook zal er op de schedel radiokoolstofdatering gedaan worden. Zo hopen wetenschappers meer te weten te komen over de evolutie en de levenswijze van de mammoeten die ooit in Groot-Brittannië rondzwierven.

Driedubbele aanrijding schokt New York

SubheaderEen zwarte auto raakte Natalie Guzman terwijl ze bezig was een straat in de wijk Queens over te steken, op weg naar de winkel voor een zak chips. De 18-jarige vrouw wist net overeind te krabbelen voordat ze voor een tweede keer werd geraakt, nu door een witte auto. Ongeveer vier minuten later moesten vrienden en omstanders wegduiken voor een zwarte wagen, die met plusminus honderddertig kilometer per uur aan kwam racen waar vijftig toegestaan was. De gewonde Natalie, die zich niet kon bewegen, werd op slag gedood. Ze was moeder van een vijftien maanden oud meisje.

Geen van de drie bestuurders van de betrokken auto's stopte. De politie van New York zette daarom gisteren een uitgebreide zoekactie op touw, die tot nu toe echter nog niet tot resultaten heeft geleid. Eric Gioia, raadslid van de stad, zei het onbegrijpelijk te vinden dat mensen zo onverschillig kunnen zijn. "Het vreet aan je vertrouwen dat drie verschillende mensen zo harteloos zijn dat ze na iemand omver te hebben gereden, gewoon doorrijden." Omdat Natalie zich bedreigd voelde, sinds ze twee weken geleden in een ruzie verwikkeld raakte, heeft de familie twijfels of er wellicht ook opzet in het spel is. De politie verklaarde geen enkele mogelijkheid vooraf te zullen uitsluiten. Zelfs niet dat de bestuurders wellicht niets van het ongeluk hebben gemerkt.

Meer Nederlanders in buitenlandse cellen

Er blijft een stijgende lijn in het aantal Nederlanders dat in het buitenland een gevangenisstraf moet uitzitten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er per vijf januari 2220 mensen met een Nederlands paspoort in een ander land een gevangenisstraf uitzitten.

Het grootste deel zit net als afgelopen jaar in de cel voor een drugsmisdrijf. Het gaat hier dan om 1769 Nederlanders. In Duitsland zitten de meeste Nederlanders vast: 362. Op de tweede plaats staat het Verenigd Koninkrijk met 264 gedetineerden, en Frankrijk staat op de derde plaats met 231 Nederlanders.

Als het gaat om niet-westerse landen, neemt Marokko de leiding. Ondanks een hoop gratieverleningen zitten daar toch nog 52 Nederlanders vast. Venezuela staat op nummer twee met 46 Nederlandse gevangenen en Peru op drie met 41 gevangenen. In de niet-westerse landen is het percentage drugsmisdrijven hoger dan in onze buurlanden.

Deze week werd er gratie verleend aan twee Nederlanders die vastzitten in Thailand. Met deze twee meegeteld zitten er vijftien mensen vast in dit land, waarvan elf door een drugsmisdrijf.

Marcel Cas naar RBC Roosendaal

Marcel Cas is terug bij zijn oude club RBC Roosendaal.

De 31-jarige Bredanaar speelde van 1997 tot 2001 al voor de club, maar vertrok toen RBC in dat laatste jaar degradeerde. Cas verhuisde naar Engeland en ging spelen voor Notts County in de Second Division. Na anderhalf seizoen kreeg hij een kans bij Sheffield United, maar kon in het resterende deel van de competitie daar geen langer verblijf verdienen.

Sinds afgelopen zomer speelde de rechter middenvelder annex rechtsback voor Grimsby Town, waar vorige week zijn contract werd ontbonden. Dat gaf RBC Roosendaal de kans om de verloren zoon weer in de armen te sluiten. Als de Engelse bond Cas snel vrijgeeft zou hij dit weekend tegen FC Zwolle al de Roosendaalse eer kunnen verdedigen.

Interview: Bernard Hill

Een trotse kapitein, een verstrooide uitvinder en verschillende Shakespeariaanse personages; Bernard Hill draait er zijn hand niet voor om. Toch brak de 59-jarige Brit dankzij The Lord of the Rings pas echt door bij het grote publiek. FOK! schoof aan bij de acteur en vroeg hem over zijn personage Théoden, waarom The Scorpion King zo'n slechte film is en wat er mankeert aan de monarchie.



Massa-evacuatie na lek in Chinese dijk

In de provincie Xinjiang-Uygur in het noordwesten van China zijn ruim 8000 Chinezen geëvacueerd, nadat er een lek was ontdekt in een dijk bij een stuwmeer ten noorden van de stad Urümqi. Het Chinese persbureau Xinhua meldt dat mogelijk zo'n 20.000 mensen nadelen zullen gaan ondervinden van de lekkage.

De evacuatie verloopt vooralsnog vrij moeizaam, omdat er niet genoeg transport beschikbaar is. Ruim duizend militairen zijn ingezet om het lek te dichten. Ook dat verloopt niet echt makkelijk omdat het er nogal koud is: -20 graden Celsius.

Langere rust voor versnaperingen

Arno_27 wist ons vandaag het volgende te melden:
De Duitse voetbalbond DFB pleit voor een langere tijd om bier en braadworst te kunnen halen.

De voetbalbond heeft bij de FIFA een aanvraag ingediend om de rust bij voetbalwedstrijden met vijf minuten te verlengen. Op deze manier hoopt ze dat de Duitse clubs meer worst en bier kunnen verkopen.

Volgens de bond is er momenteel te weinig tijd om iedereen in het stadion te voorzien van een hapje en een drankje. Door de rust iets te verlengen denken de clubs jaarlijks 300.000 euro meer te verdienen. Bijkomend voordeel is dat de televisie op deze manier ook meer reclame kan uitzenden, wat de eveneens de inkomsten verhoogt.

Op 29 februari zullen de Duitse clubs het voorstel voorleggen aan de spelregelcommissie van de FIFA. Deze commissie staat algemeen bekend als zeer conservatief. Het voorstel is vooral bedoeld voor de fans, legt een directeur van Bayer Leverkusen uit: "We merken iedere keer weer dat vijftien minuten niet voldoende zijn om een braadworst of iets te drinken te halen."

Krezip breekt met gitarist

Thomas Holthuis
Foto: Krezip.com
Per 1 januari jongstleden hebben Krezip en gitarist Thomas Holthuis hun samenwerking beëindigd. Dat laat het management van Krezip middels een persbericht weten. Twee jaar geleden moest toenmalig gitariste Annelies Kuijsters vanwege een blessure stoppen met gitaarspelen en werd Thomas aangetrokken als vervanging. Nu wordt die samenwerking dus beëindigd, om persoonlijke redenen van Thomas.

Toen Annelies overging op toetsen, hielp Thomas in 2002 de band uit de brand door in de studio de gitaarpartijen van het nieuwe album 'Days Like This' voor zijn rekening te nemen. Emiel Govaert, manager van Krezip: "Toen Annelies geen gitaar meer mocht spelen, hebben we met Thomas afgesproken dat die de band zou versterken, in ieder geval voor de periode van 'Days Like This'. De komende tijd staat eigenlijk alleen 'Vrienden van Amstel Live' op het programma en over twee of drie maanden beginnen de festivals weer. Daarna gaat Krezip aan de slag met nieuw materiaal. Dat, en de persoonlijke redenen van Thomas, maakten dit het beste moment om de beslissing te nemen".

Voor de komende optredens van Krezip, waaronder Vrienden van Amstel Live, zal Jan Peter Hoekstra als vervanging optreden.

Langere rustpauze = meer worst en bier

De Duitse Voetbalbond DFB heeft bij de FIFA een aanvraag ingediend om de rust bij voetbalwedstrijden met vijf minuten te verlengen. Op deze manier hopen de Duitse eredivisieclubs meer worst en bier te verkopen.

Volgens de bond is er momenteel te weinig tijd om iedereen in het stadion te voorzien van een hapje en een drankje. Door de rust iets te verlengen denken de clubs jaarlijks 300.000 euro meer te verdienen. Dat de televisie op deze manier ook meer reclame kan uitzenden is een bijkomend voordeel.

Op 29 februari zullen de Duits clubs het voorstel voorleggen aan de spelregelcommissie van de FIFA. Deze commissie staat algemeen bekend als zeer conservatief, maar als het Duitse voorstel aangenomen wordt, duurt de pauze tussen twee helften voortaan overal ter wereld twintig minuten in plaats van het gekende kwartier. Om dit te verwezenlijken hebben ze wel een driekwart meerderheid nodig.


Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager.
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Chinees nieuwjaar ingeluid

In China, en andere delen van de wereld, is vandaag, 22 januari, het Chinese nieuwe jaar ingeluid en wel het jaar van de aap. In de Chinese hoofdstad Peking en China's grootste stad Sjanghai werd flink veel vuurwerk afgestoken om de kwade geesten te verdrijven. Ster van de dag was de Chinese taikonaut Yang Liwei die iedereen vanaf het televisiescherm een gelukkig nieuwjaar toewenste.

Chinees nieuwjaar wordt gevierd op de eerste dag van de maanmaand van de Chinese jaartelling. Deze datum is steeds anders, maar ligt altijd tussen 21 januari en 20 februari. De aap is van de twaalf tekens van de Chinese dierenriem de intelligentste, nijverigste, bekoorlijkste en grappigste. "Het jaar van de aap zou veel voorspoed moeten brengen, aangezien het iedereen energie geeft", aldus een oude Chinees.

'Máxima-hackers' nog steeds niet berecht

Bardo had ons via de nieuwssubmit het volgende te melden:

De zes personen die verdacht worden voor het verstoren van de chat met prinses Máxima en kroonprins Willem-Alexander zijn nog steeds niet voor de rechter verschenen. Vandaag precies twee jaar geleden zouden Máxima en Willem-Allexander vragen beantwoorden in de vorm van een chatsessie. Die werd destijds al na enkele minuten verstoord door een zogenaamde Distributed Denial of Service aanval (DDoS).

Bij een DDoS aanval worden er vanuit een groot aantal computers valse aanvragen verstuurd naar het doelwit. Deze kan de aanvragen niet zo snel verwerken en wordt onbereikbaar voor normale verzoeken. Zo'n aanval staat laag in aanzien bij de 'hackersscene' aangezien er weinig kennis voor nodig is en het de werking van het internet aantast.

Justitie deed indertijd huiszoekingen bij zes verdachten en arresteerde één persoon, omdat er een hennepplantage werd gevonden. Zowel bij de politie als bij het Openbaar Ministerie heeft het lang geduurd voordat de zaak rond was. Verwacht wordt dat de verdachten nog dit jaar voor de rechtbank kunnen verschijnen. Afhankelijk van de aanklacht kunnen de verdachten maximaal zes jaar gevangenisstraf krijgen.

De DDoS aanval werd destijds opgeeist door de 'Down Under Crew' in de Telegraaf. Later werden de namen van de leden van de Down Under Crew genoemd in het TV-programma RTL Boulevard door een anonieme hacker. Hierop werden er bedreigingen geuit aan het adres van deze anonieme hacker en werden er door de politie arrestaties verricht. Deze arrestanten werden al snel vrijgelaten door justitie.

Kamer kraakt OM inzake Irak-militair

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het Openbaar Ministerie heeft geblunderd in het onderzoek naar de Nederlandse marinier Erik O. CDA-Kamerlid Eurlings spreekt van ''een pijnlijke flater'' en Bakker (D66) meent dat het OM ''als een olifant door de porseleinkast'' is geraasd. Gisteren werd bekend dat uit het eerste onderzoek van de Koninklijke Marechaussee blijkt dat er geen grond is voor de zware verdenkingen -moord, doodslag of dood door schuld- die het OM in eerste instantie uitte.

VVD-Kamerlid Hans van Baalen doet er nog een schepje bovenop. Hij zegt dat het OM een ''enorme bok heeft geschoten''. Hij vindt dat het OM het incident in Irak beoordeelt als ''een schietincident in de Kalverstraat''. Van Baalen zal er bij minister Donner van Justitie voor pleiten om officieren van justitie ervaring te laten opdoen in uitzendgebieden.

Zowel VVD, CDA, als D66 willen nu van minister Donner weten of procureur-generaal mr. Joan de Wijkerslooth heeft gehandeld in strijd met de gedragscode van het OM om voorzichtig te zijn met publieke mededelingen.

Aanhouding na bedreiging bibliotheek personeel

In Heemskerk heeft de politie een verdachte aangehouden die personeel van de bibliotheek aan de Beneluxlaan afgelopen week met de dood bedreigde. De jongen maakte deel uit van een groep jongeren die zat te internetten met de bibliotheekcomputers. Toen het personeel de groep wegstuurde werden er bedreigingen geuit; er zou hen hetzelfde overkomen als er bij het Terra College was gebeurd, zo werd er vanuit de groep Marokkaanse tieners gescandeerd.

Burgemeester Schneiders van Heemskerk zegt het incident te betreuren en het hoog op te nemen. ''Er hebben zich de afgelopen periode meer incidenten voorgedaan in de bibliotheek''. Hij wil op korte termijn met politie en bibliotheekdirectie bezien welke maatregelen nodig zijn om de goede sfeer in de bibliotheek te waarborgen. Het wordt volgens hem nu tijd om gezamenlijk een strategie te bepalen om dit soort gedragingen in openbare gebouwen te voorkomen.

De burgervader ontkent dat er sprake is van structurele problemen met jongeren in de wijk Zuidbroek-Oosterwijk, zoals eerder wel op de voorpagina van het Noordhollands Dagblad bericht werd.

Duikers ingezet om bier te redden

In de buurt van de Siberische stad Omsk (ruim 2500 kilometer van Moskou) zijn zes duikers, het leger en de civiele bescherming uitgerukt om een lading bier te redden. Het bier zit in een vrachtwagen die op de bodem van de rivier Irtysj ligt.

Aangezien het ijsgekoelde bier in de vrachtwagen een waar verkoopsucces is in Omsk, is alles ingezet om de vrachtwagen, die per ongeluk op de dichtgevroren stroom terechtkwam en naar de bodem zonk, naar boven te krijgen. Het voertuig werd door reddingswerkers al opgevist, maar zakte opnieuw naar de bodem. Om niets aan het toeval over te laten zijn nu duikers ingezet, zodat een nieuwe poging hopelijk wel slaagt. De chauffeur kon zijn wagen overigens op tijd verlaten.

104-jarige papegaai Churchill grote canard

Leuk verhaal wat van de week razendsnel via het nieuws de wereld over ging, en ook FOK! bereikte: De papegaai van de Engelse premier Winston Churchill tijdens de Tweede Wereldoorlog zou nog steeds leven. Met 104 jaar oud vervloekt ze zelfs de toenmalige vijand nog steeds werd beweerd; ''Fuck Hitler, fuck Nazi's'' zou het beest zelfs nog af en toe kraaien.

Leuk verhaal inderdaad, maar het klopt van geen kant. De 81-jarige Mary Soames, dochter van de Britse oorlogsleider, zegt dat haar vader nooit een ara heeft gehad. "Te bedenken dat mijn vader tijdens de oorlog zijn kostbare tijd zou hebben gestoken in het een pluimdier leren vloeken is te gek voor woorden''.

Bron van de canard is de Daily Mail die het oorspronkelijke verhaal overschreef uit een maandblad voor dierenliefhebbers. De rest van de media volgden. De eigenaar van de papegaai, Peter Oram, blijft beweren dat het beest destijds de woning deelde met Sir Winston. Vermoed wordt dat Oram hiermee de waarde van zijn ara wil blijven opkrikken.

Winkelwagentje mag niet in het vliegtuig

Een 42-jarige Duitse man heeft op het vliegveld van Düsseldorf stampei gemaakt omdat de luchthavenpolitie hem had verboden zijn bagage in een winkelwagentje het vliegtuig mee in te nemen.

Pas na een hoogoplopende discussie kon de politie de man ervan overtuigen zijn spullen zoals ieder ander in een koffer te stoppen. Hoewel de man uiteindelijk kon inchecken, zijn de problemen voor hem hiermee nog niet van de baan. De supermarkt aan welke het karretje toebehoort hoorde namelijk van het voorval en heeft aangifte gedaan van diefstal.

Gratie voor Nederlandse gevangenen Thailand

Moehaha had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee Nederlandse mannen die wegens drugshandel in 1993 en 1995 in Thailand tot veertig en vijftig jaar cel werden veroordeeld, hebben gratie gekregen van de Thaise koning Bhumibol. Ze komen waarschijnlijk volgende week al vrij. Minister Bot van Buitenlandse Zaken, die tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix continu overleg voerde over Nederlandse gevangenen in Thailand, heeft dit bekend gemaakt.

Ook heeft Bot toezeggingen over de Nederlandse Machiel Kuijt. Hij werd in november tot levenslang veroordeeld wegens drugshandel. Als Kuijt tegen zijn vonnis in cassatie gaat is, wat hij volgende week zal doen, kan hij op een snellere procedure dan normaal rekenen.

De twee Chinese Nederlanders die in april ter dood werden veroordeeld wegens drugssmokkel, maken goede kans dat hun straf wordt omgezet in levenslang. De Nederlandse ambassadeur in Thailand geeft echter aan dat doodvonnissen maar zelden worden uitgevoerd.

De minister van Buitenlandse Zaken zei voorts dat het overbrengingsverdrag nu echt binnen handbereik is. Dit verdrag maakt het mogelijk dat in Thailand veroordeelde Nederlanders een deel van hun straf in Nederland kunnen uitzitten.

DVD Review: Alien Quadrilogy

Onze "Nieuws en Achtergronden" moderator Jernau.Morat.Gurgeh schreef voor ons de volgende review:

Als je dacht alles op DVD gebied wel gezien te hebben, dan heb je het mis, want kortgeleden verscheen de "Alien Quadrilogy" box. Een box om werkelijk een ei voor in je buik te dragen. 9 DVD's maar liefst, die er voor garant staan om je dik 44 uur lang onder te dompelen in de slijmerige wereld van de bekende serie Alien-films.

Per tractor de wereld rond

De drie gewezen landbouwers Terry Williams (48), Chris Frampton (60) en John Smith (66) zijn van plan een reis rond de wereld te maken. Niet per vliegtuig, nee, per stokoude tractors.

Williams' tractorDe drie Britten willen per tractor door vijf continenten en 34 landen reizen. "Niemand heeft ooit rond de wereld gereisd in een tractor", aldus Terry Williams. "Wij gaan het dan ook in een authentiek exemplaar doen en niet in een moderne tractor. Het lijkt ons de ideale manier om het honderdjarig bestaan van dit voertuig te vieren. Het wordt een mooie reis, al weten we ook wel dat het heel zwaar wordt. Als we zo'n 150 kilometer per dag kunnen halen, zullen we er ongeveer twee jaar over doen."

Een jaar terug haalde Williams al het Guinness Book of Records door in een gevonden tractor, stammend uit het jaar 1953, ongeveer 300 kilometer langs de Britse kust af te leggen. "Ik vond de tractor in een gracht, 'redde' hem en bouwde hem om. De tractor heeft zijn dienst al bewezen, maar voor zijn volgende avontuur zal ik er toch nog wat aan moeten sleutelen"

Willams' reisgenoten proberen het beiden met een tractor uit 1964. In mei volgend jaar willen ze aan hun ongewone wereldreis beginnen.

Adriano terug naar Inter

Adriano keert per direct terug naar Internazionale.

De Braziliaanse spits speelde op huurbasis voor Parma, maar krijgt een nieuwe kans van de club uit Milaan. Hij verlengde tegelijkertijd zijn contract tot en met de zomer van 2008.

Inter-spits Christian Vieri had afgelopen december in een intervieuw gezegt dat hij graag met Adriano een aanvalsduo wou vormen. Maar er gaan steeds meer geruchten de ronde dat Vieri Inter gaat verlaten. Met de komst van Adriano verhuizen Inter spelers Isah Eliakwu en Ianis Zicu op huurbasis naar Parma.

Mogelijk verbod baarden Franse leerlingen

Jumperke attendeerde ons via de newssubmit op het volgende:

In Frankrijk is verwarring ontstaan over de nieuwe wet die religieuze symbolen op openbare scholen moet verbieden. De Franse minister van Onderwijs merkte gisteren op dat ook een baard hier onder kan vallen, wanneer deze wordt beoordeeld als een uiting van religie. Minister Luc Ferry deed zijn opmerkelijke uitspraak over eventuele maatregelen tegen bebaarde leerlingen in een debat over de voorlopige tekst van de wet.

Tijdens de discussie zei hij tegen een vertegenwoordiger van de communistische partij, die vroeg hoe het zat met leerlingen met een baard; "Zodra het een uiting van religie is en het voldoet aan de criteria, zal het ook onder de wet vallen."

Fundamentalistische moslimmannen dragen baarden uit gehoorzaamheid aan Mohammed, die dit volgens hen opgedragen heeft. Ook de religieuze Sikhs, waarvan er zo'n 5.000 in Parijs wonen, dragen baarden omdat zij hun haar niet mogen laten knippen. Overigens zouden zij van de minister eventueel wel een bescheiden tulband mogen blijven dragen. Terwijl sommige leden van de regerende partijen inmiddels overwegen om geen steun meer te verlenen aan de nieuwe wet, noemden anderen de plannen "een frisse wind voor de fundamentalisten". Wereldwijd is er veel kritiek op de Franse plannen, deze zouden volgens commentaren onlogisch en tegen de godsdienstvrijheid zijn.

Crocodile Hunter vrij van vervolging

'Crocodile Hunter', Steve Irwin, zal niet worden vervolgd vanwege zijn opmerkelijke optreden, waarin hij met zijn één maand oude zoontje op de arm, een vier meter lange krokodil met de hand voerde. Een scène waar wereldwijd veel mensen geschokt op gereageerd hebben. De politie zag al eerder geen reden om proces-verbaal op te maken, maar de overheid van Queensland, Australië, had aangegeven te zullen onderzoeken of er reden was om Steve te vervolgen.

Nadat Steve gehoord was, verklaarde het ministerie van Zorg en Veiligheid dat er niet genoeg redenen waren om te veronderstellen dat Steve en zijn dierentuin de veiligheidsvoorschriften hadden veronachtzaamd. De Australische wet schrijft voor dat onbevoegden de afgesloten krokodillenruimte niet mogen betreden. Volgens Gorden Nutall, minister van het betrokken departement, waren er geen aanwijzingen dat Steve de situatie niet onder controle had. Ook waren er in de afgescheiden ruimte voldoende voorzorgsmaatregelen aanwezig.

De Crocodile Hunter in actie
De Crocodile Hunter in actie.

Irwin heeft telkens alle kritiek dat hij zijn kind in gevaar had gebracht, fel van zich afgeslagen. Ook wees hij elke vergelijking met Michael Jackson, die anderhalf jaar geleden in Berlijn zijn kind uit een hotelraam liet bungelen, resoluut van de hand. "Het komt omdat het gevaarlijk leek, maar ik had alles volledig in de hand", zei Steve eerder. "Mensen vragen me wat er zou zijn gebeurd als ik was gevallen. Voordat dat gebeurd was had er toch eerst een meteoriet uit de lucht op Australië moeten zijn neergekomen."

Bekende dj's draaien voor Iran

Een aantal dj's, waaronder Jose, G. Spott, Stephen (Lexion), Marcel en Ferry Nice, zal op 7 februari een benefietfeest ondersteunen in de Hemkade in Zaandam. De opbrengst gaat naar de slachtoffers van de aardbeving in Iran. Het feest is georganiseerd door het Nederlandse Rode Kruis en Didaniha Entertainment, organisator van Iraanse culturele evenementen.

Voor 12,50 euro kun je van 23:00 tot 06:00 uur uit je dak gaan. De aardbeving zorgde in de Iraanse stad Bam op tweede kerstdag voor zeker 41.000 doden en tienduizenden gewonden.

VS bekritiseerd om doodstraf minderjarigen

hedzer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Verenigde Staten zijn in de wereld verantwoordelijk voor de meeste executies van mensen die op minderjarige leeftijd hun daad hebben begaan. Dat staat in een rapport dat woensdag door Amnesty International is gepresenteerd. De mensenrechtenorganisatie uitte felle kritiek op dit beleid.

Volgens Amnesty hebben de VS dertien van de negentien executies op minderjarige overtreders, waarvan bekend is dat ze sinds 1998 zijn voltrokken, uitgevoerd. Daarmee is het land volgens de organisatie de minst vooruitstrevende ter wereld, alhoewel het zichzelf wel op de borst klopt als het om mensenrechten gaat.

Volgens de Conventie voor Kinderrechten van de Verenigde Naties is het verboden de doodstraf op te leggen voor misdaden die op minderjarige leeftijd zijn gepleegd. In landen als China, Iran, Nigeria, Pakistan, Saudi-Arabië, Jemen en Congo, waar nog altijd de doodstraf bestaat, geldt dat verbod sinds 1990. In totaal hebben bijna tweehonderd landen de conventie ondertekend, de enige twee die dat niet hebben gedaan zijn de Verenigde Staten en Somalië.

Tasjesrover verbergt zich in vuilniscontainer

Bardo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als crimineel heb je soms originele, niet te vermoeden schuilplaatsen nodig. Een 19-jarige man uit Mauretanië had die les helemaal begrepen en bracht het in de praktijk na een beroving van twee vrouwen in Eindhoven. Hij zocht zijn toevlucht in een vuilniscontainer. Helaas voor de tasjesdief wist de politie hem zelfs dáár te vinden.

De man had eerst een 16-jarig meisje geslagen en haar daarna van haar tas beroofd. Vervolgens kneep hij even verderop een 60-jarige vrouw de keel dicht om er ook met haar tas vandoor te gaan. De spullen zijn na de aanhouding nog niet teruggevonden.

Oudkerk wil onderzoek bij politiekorpsen

Ex-wethouder Rob Oudkerk wil dat er onderzoek wordt gedaan naar de politiekorpsen Amsterdam-Amstelland en Haaglanden, na het mogelijke lekken van gegevens over hem. Dat zei hij woensdagavond in het televisieprogramma Nova.

Het moet een extern onderzoek worden en geen intern onderzoek zoals woensdag door de burgemeesters van Amsterdam en Den Haag, de hoofdcommissarissen en hoofdofficieren van justitie werd aangekondigd. Alleen door de zaak van buiten af te bekijken kan volgens Oudkerk de waarheid aan het licht komen.

De kranten schreven na de column van Heleen van Royen over het prostitueebezoek van PvdA'er Oudkerk onder andere over een dossier van de AIVD, dat handelt over pogingen tot chantage van Oudkerk na een bezoek aan een prostituee. Ook zou de ex-wethouder na een boete een agent hebben uitgescholden.

Oudkerk noemde de plotselinge stroom van informatie opvallend en zei een idee te hebben wie er achter zit. Hij wilde echter geen namen noemen, maar zei wel dat hij niet gelooft in een complot tegen hem.

De echte "State of the Union" van Bush

nyrem vertaalde voor ons het volgende artikel, waarvoor dank!

Eergisteren heeft de president van de Verenigde Staten zijn jaarlijkse toespraak gegeven over het wel en wee van zijn land. Nu de verkiezingsslag begonnen is, waagt de Engelse krant The Independent een terugblik op de eerste ambtstermijn van George Bush. Uit de lange lijst van "wapenfeiten" hebben we er een aantal geselecteerd.

232: Aantal Amerikaanse soldaten gedood in gevechten in Irak tussen mei 2003 en januari 2004

501: Aantal Amerikanen dat tot nu toe gedood is.

0: Aantal Amerikanen dat is gedood in gevechten in Duitsland na de Duitse overgave in mei 1945.

0: Aantal doodskisten met gesneuvelde soldaten, terugkerend van Irak, waarvan de Bush regering toestond dat ze gefotografeerd werden.

0: Aantal begrafenissen of herdenkingen die de president heeft bijgewoond van soldaten, gesneuveld in Irak.

100: Aantal bijeenkomsten van fund-raisers bijgewoond door Bush of vice-president Cheney in 2003.

10 miljoen: Geschat aantal mensen dat werldwijd deelnam aan een anti-oorlogs demonstratie, een record-aantal in onze geschiedenis.

2: Aantal landen dat hij heeft aangevallen sinds hij president werd.

9,2: Aantal soldaten dat per dag gemiddeld gewond raakt in Irak sinds de invasie.

1,6: Aantal Amerikaanse soldaten dat per dag sneuvelt.

16.000: Aantal Irakezen gedood sinds de oorlog begon, waaronder ongeveer 10.000 burgers.

100 miljard: Geschatte kosten van de oorlog tegen het eind van 2003 in dollars.

13 miljard: Aantal dollars dat andere landen hebben beloofd om Irak weer op te bouwen (het meeste echter in leningen).

36%: Toename in deserties uit het VS-leger.

92%: Percentage Irakezen dat toegang had tot drinkwater voor de oorlog.

60%: Percentage Irakezen dat nu toegang heeft tot drinkwater.

32%: Percentage van de gevallen bommen die niet lasergeleid waren.

45%: Percentage van de Amerikaanse bevolking dat denkt dat Saddam achter 9-11 zat.

$ 127 miljard: Begrotingsoverschot toen Bush aantrad als president.

$ 374 miljard: Begrotingstekort in het belastingjaar 2003

$1.58 miljard: Bedrag waarmee het begrotingstekort elke dag toeneemt.

200: Aantal milieu- en gezondheidswetten waarop Bush geprobeerd heeft te bezuinigen.

#1: Record aantal aangevraagde faillissementen in 2003 (vorig record 2002).

#1: Koploper in de wereld qua co2-uitstoot.

13: Gemiddeld aantal vakantiedagen van een Amerikaan.

2,4 miljoen: Aantal Amerikanen dat sinds het aantreden van Bush werkloos is geworden.

1000: Aantal banen dat er per saldo is bijgekomen in december (analisten hadden 130.000 voorspeld).

9 miljoen: Aantal werkloze Amerikanen per september 2003.

80%: Percentage werkloze Irakezen(beroepsbevolking).

55%: Percentage werkloze Irakezen vóór de oorlog.

43,6 miljoen: Aantal Amerikanen zonder ziekenfondsverzekering.

42.228 dollar: Gemiddeld jaarinkomen (middenklasse)

40%: Percentage van het werelddefensiebudget dat Amerika voor haar deel neemt.

29.000: Aantal Amerikaanse soldaten (bijna een hele divisie), dat of gedood, of gewond of zo ziek geworden is, dat ze naar huis gehaald moesten worden, volgens het Pentagon.

90%: Percentage Amerikaanse burgers dat het eens was met de manier waarop de president zijn baan uitvoerde, daarnaar gevraagd op 26 september 2001.

54%: Percentage Amerikaanse burgers dat denkt dat Bush op een legale manier gekozen is tot president.

53%: Percentage Amerikaanse burgers dat op 16 januari 2004 nog steeds dacht dat hij het goed deed.

58 miljoen: Hectare landschap dat Bush heeft vrijgemaakt voor bebouwing, boringen en boskappingen.

Twee mensen verdacht van 85 inbraken

Bardo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft woensdag twee mannen aangehouden op verdenking van grootschalige inbraak. Ze zouden samen bij 85 woningen ingebroken hebben. Bij de inbraken, die in diverse provincies werden gepleegd, werden laptops, mobiele telefoons, videocamera's, bankpassen en contant geld meegenomen.

De twee, uit Noord-Brabant en Zeeland, gingen er geregeld 's nachts op uit en pleegden vaak meerdere kraken per nacht. De Zeeuwse politie kwam ze op het spoor nadat ze in oktober, november en december 2003 bij meerdere huizen in onder andere Goes en Middelburg hadden ingebroken.

Op 9 december 2003 werd er al een 32-jarige man uit Bergen op Zoom aangehouden. Hij zou gestolen spullen verkopen, waaronder zich ook goederen uit bovenstaande inbraken zouden bevinden.

Economisch Forum verbant stropdassen

Kasaka vertaalde voor ons via de newssubmit het volgende te bericht:

Op het Wereld Economisch Forum zijn stropdassen verboden. Op deze manier wil de organisatie de wereldleiders die er aanwezig zijn wat 'menselijker' met elkaar te laten communiceren. "Wij vinden dat het meer ontspannen moet zijn, informeler", aldus woordvoerder Michel Ogrizek. "Waarom zijn we niet gewoon normale mensen, die samen discussieren?", zo stelt hij.

Voor degenen die de aankondiging over het verbod hebben gemist in de vooraf toegezonden documenten, toont een grote poster bij de ingang van het Congres Centrum een stropdas met een rode cirkel eromheen en een streep erdoorheen.

Op het toch dragen van een stropdas staat een boete van vijf Zwitserse franken (ongeveer 3 euro 50), die aan het Kinderfonds Unicef van de VN gegeven moet worden. Veel deelnemers deden het vermaledijde modeattribuut meteen af.

"Een dame kwam op me af en zei dat het goed zou voelen hem af te doen", zegt Janis Karklins, Letlands VN ambassadeur in Geneve. "Het is mij best, ik vind het fijn!" Anderen waren al voorbereid en kwamen gekleed in stijlvolle coltruien.

Velen waren er toch niet gerust op hun zakelijke uitrusting te verstoren, zoals de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw en de vroegere Israelische premier Ehud Barak.

Ook oud-president Clinton van de Verenigde Staten gaf een toespraak met stropdas. Of hij de boete gaat betalen is onbekend.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.