Gadget: TravelDock 900

De TravelDock 900, een flitsende naam voor een setje speakers, nietwaar? Het doosje laat je geloven dat je een geweldige uitvinding in je handen hebt. Termen als Clam Shell Design, Neo Titanium 33mm driver en Digital Amplifier doen het natuurlijk goed.

Maar wat is het nou precies? De TravelDock 900 is niet meer dan een setje speakers op batterijen, in super handzaam en draagbaar formaat. De vorm heeft iets weg van een oesterschelp (2) die je kunt openklappen. Aan de binnenkant vind je een aan/uit knop (5) die mooi blauw licht geeft, en verder zien we twee kleine mooi vormgegeven speakers (1), een mini-jack aansluiting (3) en twee volumeknopjes (4). De bedoeling is dat je TravelDock 900 openklapt, je MP3-speler erin prikt en spelen maar! Op het doosje staat de TravelDock 900 afgebeeld met Zen Nano Plus MP3-speler, maar elke normale MP3-speler zal werken, gezien de universele mini-jack aansluiting.

Tijd voor de test! We spelen liedjes af van Within Temptation en van Alicia Keys, diverse liedjes uit de huidige hitparade en ook een enkel klassiek nummer. Geen gedoe met moeilijke technische testen, maar gewoon luisteren naar muziek zoals 99% van de mensen het apparaat zal gebruiken. Wanneer je de TravelDock 900 openklapt valt de grootte van speakertjes meteen op. "Dit wordt kut" was mijn eerste gedachte, maar ik had het mis. Het geluid is echt super en ook met het volume is niets mis. Door het ontbreken van een bass speaker ontbreken de zeer lage tonen wel een beetje (het bereik is 150Hz ~20kHz), maar voor de gemiddelde muziek is het absoluut voldoende. De hoge tonen zijn scherp en helder, de lage tonen helaas iets minder. Het volume van het apparaatje (maximaal 80dB) is zeker indrukwekkend te noemen gezien de afmeting, zeker wanneer je bedenkt dat dit geheel wordt geproduceerd op batterijen met een MP3-spelertje. Geen superkwaliteit dus, maar zeker goed genoeg voor de gemiddelde gebruiker.

Voor wie geen MP3-speler heeft kan de TravelDock 900 ook een goede aanschaf zijn dankzij de line-in op de achterkant van het apparaatje. Je sluit je TravelDock 900 dus zonder moeite aan op je PC of op andere apparaten met mini-jack uitgang. In het doosje vind je hier een (erg korte) kabel voor zodat je dit meteen kunt proberen.

Aan de achterkant van het apparaatje vind je behalve de line-in (7) nog enkele aansluitingen. Zo is er een 5V DC aansluiting (9) zodat je niet afhankelijk hoeft te zijn van batterijen. Een transformator wordt helaas niet meegeleverd dus deze zul je ergens anders vandaan moeten halen (wel los te bestellen). Voor mensen met een iPod Shuffle zit er een soort USB-aansluiting (6) zodat je deze meteen kunt opladen tijdens het luisteren. Tenslotte vind je nog een knopje om het stereo-effect te vergroten (8). Hierdoor klinkt het geheel net iets mooier in veel gevallen.

Conclusie
De TravelDock 900 is zeker geen super-apparaatje, maar het voldoet op alle manieren. Op de pagina van Creative Nederland is de TravelDock 900 nog niet te vinden, maar op enkele andere pagina's zijn prijzen als $169 te lezen. Als de Nederlandse prijs in deze regio ligt dan is dit wel erg prijzig te noemen. Zoek je echter mooi vormgegeven draagbare speakers die lekker scherp geluid geven en makkelijk bedienbaar zijn, dan is de TravelDock 900 voor jou de goede keus. De TravelDock 900 krijgt van mij gezien het forse prijskaartje toch maar 3 sterren.


Naam: Creative TravelDock 900 - Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!