Gadget: Bluespoon AX headset

Hands-free bellen in de auto is sinds enkele jaren verplicht en de meeste mensen hebben intussen wel een carkit of bluetooth headset aangeschaft. Carkits hebben echter als nadeel dat ze altijd vast zitten aan je auto (fijn als je hands-free wil bellen op de fiets), terwijl veel bluetooth headsets weer zo lomp zijn dat je ze het liefst gewoon in je auto zou willen laten liggen. Er is nu echter een nieuwe bluetooth headset beschikbaar die dit probleem zal oplossen: De Bleuspoon AX.


De Bluespoon AX is volgens de website met een gewicht van 10 gram (!) de lichtste Bluetooth headset ooit, en ik moet toegeven dat het apparaatje ontzettend klein is. Zo klein zelfs dat het soms een tikje irritant kan zijn, want met regelmaat ben je de headset kwijt, terwijl blijkt dat hij gewoon in je oor zit.

Een andere bijzondere eigenschap van de Bluespoon AX is dat deze in beide oren gedragen kan worden. Dit komt door een roteerbaar rubbertje dat je in je oorschelp plaatst en dat je vastmaakt door een rubberen veer in je oor te draaien. Klinkt lastig? Dat is het ook, zeker de eerste keer. Je plaatst de Bluespoon AX in je oor en een rubber staafje draai je vervolgens zo op dat het in je binnenste oorschelp past. Het duurt enkele minuten voor je de Bluespoon AX de eerste keer in hebt gezet, en de eerste paar keer valt hij er ook net zo makkelijk weer uit. Zoals met alles echter wordt het makkelijker als je even oefent en na tien minuten zet je de Bluespoon AX zo vast in je oor dat zelfs hevig schudden hem niet los krijgt. Dit systeem blijft echter wel een nadeeltje, want wanneer je in de auto zit en je snel de headset in je oor wilt stoppen omdat je wordt gebeld, dan blijft het toch lastig. Met name omdat je tijdens het in je oor zetten al snel een knopje indrukt en dus het telefoongesprek beantwoordt.

De extreem kleine afmeting van de headset heeft echter nog een nadeel. Doordat de gehele headset kleiner is dan een gemiddeld oor, betekent dit ook dat de microfoon ter hoogte van je oor zit. Je praat echter vanuit je mond, in tegenovergestelde richting van de microfoon en dus moet de microfoon een flinke afstand overbruggen. Het gevolg is dan ook te raden: de kwaliteit van je eigen stem is bij de ontvanger niet geweldig. In een auto betekent dit dat de microfoon gericht is op de voorkant van de auto en dus is het geluid van de omgeving storend aanwezig. De andere kant op is het geluid helaas ook niet fantastisch. In een volledig stille omgeving kon ik met flink wat volume de gesprekken nog steeds niet heel goed verstaan. In het uiterste geval is de kwaliteit van het geluid dan ook voldoende te noemen, maar het houdt niet over.

De specificaties van de Bluespoon AX blijven desondanks zeker indrukwekkend te noemen:
 • Model: Bluespoon AX
 • Type: Draadloos Analoog headset met Bluetooth
 • Audio profiel: Bluetooth headset en Handsfree
 • Afmetingen: 42 - 25 - 27mm (L/B/H)
 • Spreektijd: tot 6 uur
 • Stand-by tijd: over de 300 uur


  Het pakket waarin de Bluespoon AX wordt geleverd is compleet. Bij de headset worden twee rubber veren geleverd voor bevestiging in het oor; een normale versie en een iets grotere. Daarnaast zit er een uitgebreide installatiehandleiding bij, een USB kabel om de batterij op te laden (er zit geen normale lader bij, dus je moet een PC met USB hebben!) en een draagkoord zodat je 'm om je nek kunt hangen.

  Conclusie
  De Bluespoon AX is een leuke kleine gadget die zeker aantrekkelijk zal zijn voor de gadgetliefhebber. Door zijn afmeting en gewicht is het niet storend om de headset een groot deel van de dag te dragen, en het rubber oorveertje zit stevig genoeg (na enige oefening) zodat je er gerust mee kunt gaan fietsen. De kwaliteit van het spreekgeluid en het oorgeluid zijn beiden niet fantastisch, maar zullen voor veel mensen als voldoende worden gezien. Voor de zakelijke gebruiker is deze headset dan ook minder geschikt, maar als je stijl en uiterlijk ook erg belangrijk vindt dan is de Bluespoon AX een prima keus.

  Van: www.blue-spoon.nl      Prijs: Euro 60,-      Waardering:


  Must See/Buy/Do
  Aanrader
  Redelijk
  Tsjaa...
  STAY AWAY!!!!