DVD Review: Alien Quadrilogy

Disk 3 - Aliens

synopsis
Ripley wordt een dikke 50 jaar na de vorige gebeurtenissen door een bergingsteam gevonden in een rondzwevende capsule en naar een space-station gebracht. Daar wordt ze ondervraagd door Burke, die door haar werkgever is gestuurd om uit te vinden wat er gebeurd is met de vorige missie. De planeet waar dit alles heeft plaatsgevonden is inmiddels gekoloniseerd, en er zijn geen problemen bekend. Dit maakt Ripley's verhaal flink ongeloofwaardig, maar daar komt verandering in wanneer het contact met de colonie plotseling verbroken wordt. En uiteraard wordt Ripley gevraagd om een team te leiden om e.e.a. 'even' op te lossen.

De DVD
Ook hier weer de keuze tussen 2 versies. Voor deze film zijn dat de bioscooprelease uit 1986 en de Special Edition uit 1991. Het optionele audio-commentaar wordt verzorgd door een indrukwekkende rij personen: James Cameron, Gale Anne Hurd, Stan Winston, Robert Skotak, Dennis Skotak, Pat McClung, Michael Biehn, Bill Paxton, Lance Henriksen, Jenette Goldstein, Christopher Henn en Carrie Henn. Wanneer voor de SE gekozen wordt, is ook de indicator weer te selecteren om het extra materiaal aan te duiden.

De commentaartrack bij deze film is één van de beste die je zult vinden op DVD, en levert alleen al een schat aan meer of minder interessante feitjes op over het maken van 'Aliens'. Maar al te vaak is een commentaartrack een sluitpost, en wordt die er 'even' bijgemikt, maar hier is het echt de moeite waard om hem te luisteren.

Het beeld is ook hier weer dik in orde, met een 1.85:1 anamorphe transfer. Overigens is er voor deze film geen nieuwe transfer gemaakt, aangezien de bestaande van de vorige release prima voldeed. Toch is de kwaliteit iets beter, aangezien er nu veel minder aan extra's op de DVD te vinden is, zodat de bestaande transfer met een hogere bitrate op de DVD is gezet. Ook is de film nog een keertje door een 'clean-up' proces gegaan, zodat er wat minder dropouts en krassen te zien zijn.

Het geluid moet het hier doen met een Dolby Digital 5.1 track. Niets mis mee op zich, maar een release als deze schreeuwt natuurlijk eigenlijk om een DTS track. Maar helaas, het mocht niet zo zijn.