Game Review: NBA Live 2004

NBA van EA
De meeste mensen kennen de NBA serie van EA ondertussen wel, en voor velen brengt dit ook nostalgie naar boven. Toch merk je vaak bij de NBA games dat mensen, die totaal geen interesse in basketbal hebben, het toch ook leuk vinden om dit spel te spelen. Dit is, in tegenstelling met bijvoorbeeld NHL, iets waar de mensen bij EA in geslaagd zijn. Vroeger had de NBA de naam "Jordan", die over de hele wereld bekend was.
Op dit moment zijn er veel goede spelers, maar er is er geen ťťn die ook maar in de buurt van deze halve god komt. Nu merk je dat de NBA minder populair is in Nederland, dan vroeger het geval was.

What's New?
Toen vorig jaar NBA Live 2003 uitkwam, waren de meeste mensen het er wel over eens dat EA de goede kant was op gegaan met dit spel. Door de vele nieuwe en goede opties, was iedereen enthousiast over de game.
Dit jaar is bijna de hele game op de schop gegaan. Het begint zoals we gewend zijn met een geweldig intro, om vervolgens naar het hoofdmenu te gaan. Deze ziet er compleet anders uit, maar is wel ten goede gekomen aan de speel kwaliteit. Zodra je een spel start zal ťťn ding meteen opvallen, de besturing is anders geworden! Als je een diehard gamer bent op het gebied van NBA, ga je dan ook gelijk de fout in. De "schietknop" en de "dunkknop" zijn nu gescheiden, en is er een speciale knop gereserveerd om de alleyoop uit te voeren.
Dus nu druk je op die knop, en automatisch voert hij de alleyoop uit. Een andere verandering is, dat de Steal button dezelfde is als de dunk / lay-up button. Je kan je voorstellen dat die problemen gaat opleveren, als je vlak bij de basket van je tegenstander een steal maakt. Ook de gameplay is behoorlijk anders geworden, en dan vooral op het gebied van aanvallen / verdedigen. Verdedigen is een stuk simpeler geworden, met als resultaat dat aanvallen nu moeilijker is.
De bal afpakken van iemand anders is nu te simpel. Ze draaien een beetje om elkaar heen, de aanvaller kan geen kant op en je hebt de bal, erg jammer dit. Maar als je het spel een beetje door hebt, zijn er manieren om dit te ontwijken. Dit kun je doen, door middel van de freestyle button. Deze is nog iets uitgebreider dan vorig jaar, maar het is een beetje lastig om precies door te krijgen wat je er precies mee kan. De grootste verandering die mij is opgevallen, is dat het woord "teamwork" nu ook echt van kracht is in het spel.
De spelers lopen niet meer allemaal als eenzame mannen door het veld, maar werken nu ook echt samen. In het kader van teamwork ben je nu ook in staat om mensen te controleren, die niet in balbezit zijn, en ze op te stellen voor een betere positie binnen het veld.