Secret of Mana

Het is 1993 en de zomervakantie breekt aan in Amsterdam. Een van mijn beste vrienden haalt mij op en zegt een nieuw spel te hebben. Het is rotweer en doelloos buiten hangen zit er niet in. We starten de SNES op en beginnen aan een avontuur dat Secret of Mana heet. Doordat het multiplayer is was dit een van de beste RPG games die ik ooit gespeeld heb. Nu, 25 jaar later zit ik op de bank met een remake van het spel. Heb ik het geromantiseerd al die jaren of ga ik terug in de tijd toen gamen nog simpel was?

secreft of mana

Ik begin en twee dingen vallen mij gelijk op. De grafische stijl die compleet anders dan de versie uit de jaren 90. Het is 3D geworden, maar persoonlijk vind ik het geen verbetering. Als je dan voor de PlayStation 4 een remake maakt, zorg ervoor dat het dan ook echt mooi is. Vooral omdat de gameplay en alles verder hetzelfde zijn gebleven had hier meer in kunnen zitten. De karakters hebben grote ogen en hoofden die niet in proportie zijn en de wereld is nog steeds opgedeeld in kleine stukjes. Anno 2018 is dat echt not done. Je moet door de wereld heen lopen en iedere keer krijg je een kort laadscherm waarbij er een nieuw stukje wereld tevoorschijn komt. Ben je verkeerd gelopen moet je dus weer terug en komt dat laadscherm weer.Je gaat mij niet vertellen dat dit niet anders kon. Het was in de jaren 90 al irritant, maar nu helemaal.

secret of mana

Daarnaast hebben we voice-acting die gewoon niet goed is. Het klinkt gewoon niet lekker en de monden staan stil wanneer ze spreken. Het is het gewoon allemaal net niet. Godzijdank kun je hem ook in het Japans zetten waardoor het nog een beetje episch klinkt. Als we het toch over geluid hebben: de muziek!!! Je hebt twee opties. De vernieuwde soundtrack of de klassieke en beide maakten mij blij. Ik speelde het spel met mijn zoon samen en die keek mij af en toe aan van wtf is er aan de hand pa? Die snapte maar niet waarom zijn vader vol enthousiasme begon te vertellen hoe vroeger alles beter was.

secret of mana

De gameplay, de mobs, de gevechten en hoe de wereld eruit ziet is allemaal hetzelfde gebleven. Ik merk wel dat ik mij meer erger aan de AI en de balans in moeilijkheid in deze versie. Misschien dat dit ook te maken heeft met de grafische stijl die mij niet kan bekoren, maar goed. Secret of Mana is en blijft nog steeds een van mijn favoriete games ooit. De remake geeft het goede gevoel van vroeger weer terug, maar doet ook een hoop dingen niet goed. De nieuwe grafische stijl schiet tekort en had gewoon beter moeten zijn naar de huidige standaarden. De voice-acting betrekt je meer in het verhaal, maar is ook niet goed gedaan. De muziek maakt een hoop goed en na een uurtje of 20/25 ben je klaar met het spel. Het gevoel na afloop was goed, maar dit is toch omdat ik in de jaren 90 dit spel gespeeld heb. Mijn zoon was blij dat we klaar waren en snapte mijn enthousiasme aan het begin van ons avontuur niet echt. De remake is niet slecht, maar had zoveel beter gekund. Vooral als je 40 euro voor een spel betaalt, mag je gewoon meer verwachten. Toch is het een mooi moment om oude tijden te doen herleven of als je de jaren 90 niet hebt meegemaakt

Pluspunten
Minpunten
  • Nostalgie
  • Muziek
  • Grafisch valt tegen
  • Voice-acting
Gespeeld op PlayStation 4.