MotoGP 18

De MotoGP fans kregen in Assen een heerlijke wedstrijd voorgeschoteld afgelopen weekend. Bijna iedere ronde een andere leider en talloze inhaalmanoeuvres. Het einde van de race werd een onderonsje met drie Spanjaarden op het podium. Nu de nieuwe MotoGP 18 game uit is hopen wij natuurlijk allemaal dat deze game net zo leuk is als de race afgelopen weekend.

Motogp

MotoGP 18 is de nieuwe racegame van de Italiaanse ontwikkelaar Milestone. De vorige delen werden aardig ontvangen, maar wel met een hoop kanttekeningen. Dit keer moet het allemaal anders worden want de game is gemaakt met een volledig nieuwe engine. De Unreal Engine 4 moet zorgen voor meer sfeer en een realistischer gevoel van rijden. MotoGP 17 miste in mijn ogen net even dat beetje extra. Het was allemaal een beetje mwah. Met MotoGP 18 merk je dat het inderdaad allemaal anders aanvoelt.

Motogp

Vooral als je nieuw bent in motorrace-games is het handig om de tutorials even door te lopen. Motorracen is toch wel even een slagje anders dan autoracen en dat merk je snel op de manier hoe je een bocht induikt. De tutorials geven een goede training om klaar te zijn voor de carrièremodus. Dat is toch de modus waar het allemaal om draait. Uiteraard kun je ook even online en offline een potje spelen of proberen de Time Attack-modus te doen. Vooral bij die laatste worden foutjes genadeloos afgestraft. In de carrièremodus begin je in de Red Bull MotoGP Rookie Cup en is het aan jou om je langzaam omhoog te werken naar de koningsklasse van de motorsport. In deze modus is ook een leuke editor die jou zelf motoren laat maken.

Voor de wat meer ervaren spelers valt het wennen mee. De motor reageert iets anders en voelt vooral echter aan. Daarnaast moet je nu ook rekening houden met de temperatuur en slijtage van de banden. Ook reageert ieder motormerk anders en dat is vooral tijdens de carrièremodus leuk. Het is gewoon echt even anders op het moment dat je van motor switchet en dat maakt de hele game een stuk dynamischer. Qua sfeer heeft het spel echt een grote stap vooruit gezet. Alle coureurs op de circuits zijn dit jaar met speciale software gescand en komen daardoor veel echter over. Ook als het gaat regenen, heb je het idee dat het ook echt regent. Het publiek om het circuit heen doet veel meer mee in het spel dan bij voorgaande games. Ook de Photo Modus is leuk om even mee te spelen, maar is nog niet erg uitgebreid.

motogp

De menu-interface is nog steeds raar. Ik kan er maar niet aan wennen. Het is onlogisch en totaal niet overzichtelijk. Ook moeten ze de tutorials iets meer zichtbaar maken voor mensen die nieuw zijn in het genre. Laden is ook een dingetje dat ik jammer vind. Het heeft al meerdere malen voor frustratie gezorgd, en ook heeft het spel te maken met framedrops hier en daar.

MotoGP 18 is voor mij persoonlijk een flinke vooruitgang ten opzichte van vorig jaar. De nieuwe engine zorgt voor meer sfeer en realisme tijdens het rijden en dat miste ik toch echt wel een beetje in de vorige editie. Ook het instellen van de moeilijkheidsgraad maakt het leuker. Op het moeilijkste niveau moet je nu echt met volle focus rijden anders is het al snel klaar. Terwijl je op het makkelijkste niveau prima meekomt als je het nog niet helemaal onder de knie hebt. De mensen bij Milestone zijn op de goede weg en ik hoop dat ze lekker door blijven gaan, want zoveel fans zijn er niet voor dit genre games. MotoGP 18 is een goede game waarin zeker nog wel wat verbeterpunten zijn, maar brengt wat je van een motorrace-game verwacht.