FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 december 2003

Vrijdag en het Sinterklaasavondje

De hele dag kom je overal Sinten en Pieten tegen. Zenuwachtige ouders en anderen die op zoek zijn naar dat ene cadeautje. Sinterklaassites raken overbelast, printers spuien hun inkt en gedichtengenerators hebben de tijd van hun leven. Winkelcentra vol met foto's van de goedheiligman. Thuisgekomen hoor je op de achtergrond de Sinterklaasmuziek van de buren door de muren heen. Voor de schoorsteen staan drie pakjes met daarin surprises, een cadeautje en een gedichtje. Het is weer 5 december.

Al wekenlang is ons kleine kikkerlandje in de ban van de immer goedgemutste goedheiligman en zijn trouwe pieterbazen. Op 15 november kwam hij al binnen in Nederland, maar al ruim daarvoor stond Nederland bol van de voorbereidingen op Sinterklaasavond. Winkels vulden voorzichtig hun etalages met poppen, accessoires en de welbekende pakjes. Kinderen telden de dagen af naar de komst van Sinterklaas en de TV zond al dagen niets anders uit. Het Sinterklaasjournaal was één van de best bekeken programma's. Heel kinderend Nederland keek naar de belevenissen van Sint en zijn pieten op de Pakjesboot. Muziekpiet, Coole piet, Wegwijspiet, Hoofdpiet en Pietje-van-alles vlogen overal over het beeldscherm om Sinterklaas op tijd in Nederland te krijgen.

Zwolle zou de plaats zijn waar de Sint zou verschijnen en de kranten vulden hun koppen met het lijk van Zwolle dat mogelijkerwijs boven zou komen drijven, maar alles ging goed, gelukkig. Duizenden kinderen langs de kant die liedjes zongen en zich verdrongen voor het snoepgoed dat uitgedeeld werd. Ouders die hun jeugd herbeleefden en met een grote glimlach naar het spektakel zaten te kijken. En nu Sinterklaas alweer een tijdje in het land is hebben een paar winkeliers besloten om de kerstversieringen maar alvast van zolder te halen. En dat is iets wat ik echt niet kan begrijpen.

Heel Nederland en in het bijzonder onze jonge landgenootjes staan elk jaar te springen als het weer Sinterklaas is. Slapeloze nachten en gespannen gezichtjes als de cadeautjes tevoorschijn zullen komen. Het typisch Hollandse feest werd dit jaar zelf opgeluikt door een wereldrecord schoenenzetten (dat overigens niet in het welbekende boek van een eveneens bekend biermerk is gekomen, omdat het een Nederlands feest is). Dit typisch Hollandse feest moet toch zeker in ere gehouden worden, dus wat is het probleem om een weekje later met de kerstetalage te komen? In Assen gold een kerstverbod en daar ben ik helemaal voor. Kerst is gezellig, tuurlijk, en commercieel, tuurlijk. Commercieel maar waanzinnig gezellig. Maar daarom niet meer dan Sinterklaas.
Ik ga nu stoppen, ik moet mijn paaseieren nog schilderen.

Loting WK voetbal 2006

Nederland heeft voor de kwalificatieronde voor het Wereld Kampioenschap voetbal 2006 onder meer geloot tegen Tsjechië. Het WK vindt plaats van 9 juni tot 9 juli 2006 in Duitsland. De kwalificatiewedstijden beginnen september 2004.


Groep 1:
Tsjechië
NEDERLAND
Roemenië
Finland
Macedonië
Armenië
Andorra

Groep 2:
Turkije
Denemarken
Griekenland
Oekraïne
Georgië
Kazachstan
Albanië

Groep 3:
Portugal
Rusland
Slowakije
Letland
Luxemburg
Liechtenstein
Estland

Groep 4:
Frankrijk
Ierland
Zwitserland
Israël
Cyprus
Faeröer

Groep 5:
Italië
Slovenië
Schotland
Noorwegen
Wit-Rusland
Moldavië

Groep 6:
Engeland
Polen
Oostenrijk
Wales
Noord-Ierland
Azerbeidzjan

Groep 7:
Spanje
België
Servië&Montenegro
Bosnië&Herzegovina
Litouwen
San Marino

Groep 8:
Zweden
Kroatië
Bulgarije
IJsland
Hongarije
Malta

De groepswinnaars en de twee beste nummers 2 gaan naar het WK. De overige zes nummers 2 spelen play-offs.

Begrafenis eindigt in steekpartij

Bij een steekpartij die door een ruzie na een begrafenis in Dordrecht ontstond, is vrijdagmiddag een 48-jarige man uit Canada lichtgewond geraakt. De dader wist te ontsnappen, aldus een woordvoerder van de politie Zuid-Holland Zuid.

Toen de begrafenis afgelopen was, stond het slachtoffer met een groep mensen tegenover de begraafplaats Essenhof. Daar kreeg hij een woordenwisseling met de man die hem vervolgens met een mes stak. Het slachtoffer liep geen ernstig letsel op: hij raakte slechts lichtgewond. Hij mocht na behandeling het ziekenhuis verlaten.

Loting WK voetbal 2006

Nederland heeft voor de kwalificatieronde voor het Wereld Kampioenschap voetbal 2006 onder meer geloot tegen Tsjechië. Het WK vindt plaats van 9 juni tot 9 juli 2006 in Duitsland. De kwalificatiewedstijden beginnen september 2004.

Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4
Tsjechië Turkije Portugal Frankrijk
Nederland Denemarken Rusland Ierland
Roemenië Griekenland Slowakije Zwitserland
Finland Oekraïne Letland Israël
Macedonië Georgië Luxemburg Cyprus
Armenië Kazachstan Liechstenstein Faeröer
Andorra Albanië Estland

Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8
Italië Engeland Spanje Zweden
Slovenië Polen België Kroatië
Schotland Oostenrijk Servië-Montenegro Bulgarije
Noorwegen Wales Bosnië-Herzegovina IJsland
Wit-Rusland Noord-Ierland Litouwen Hongarije
Moldavië Azerbeidzjan San Marino Malta

De groepswinnaars en de twee beste nummers 2 gaan naar het WK. De overige zes nummers 2 spelen play-offs.

BAR wil strijden met de top 3

De technisch directeur van BAR, Geoff Willis, wil volgend jaar strijden met de traditionele top 3 en daar met BAR een sterke top 4 van maken.

"We focussen ons heel erg op de eerste drie team," aldus Willis. "Maar goed, dat is natuurlijk logisch dat we vooruit kijken en niet over onze schouders achter ons."

In 2003 was het grootste probleem bij BAR de betrouwbaarheid. "We weten waar onze problemen liggen. We doen 95% van ons werk goed, maar nu moeten we meer uit onze sterke basis halen," zei Willis hierover.

Alle complexe interne onderdelen van de auto worden momenteel al getest op de auto van 2003 onder andere de motor van 2004 en de bak van 2004.

Reclame ontdekt de allochtoon

De reclamewereld lijkt de allochtoon ontdekt te hebben: in steeds meer advertenties verschijnen namelijk allochtonen. Volgens deskundigen een slimme zet, maar het roept ook negatieve reacties op. Zo werd afgelopen week een Hema-affiche met een moslimmeisje met hoofddoek erop besmeurd.

Volgens Jorge Cuartas, directeur van Foquz Etnomarketing, een bureau dat is gespecialiseerd in marketing gericht op allochtonen, is het logisch dat de Hema heeft gekozen voor een model met een hoofddoek: ''Stel jezelf de vraag: wie komen er in je winkel? Dát zijn de mensen die je moet aanspreken in je advertenties. Moslims komen ook in de Hema, dús gebruikt de Hema ze.'' Hetzelfde geldt voor Ben. De aanbieder van mobiele telefonie, tegenwoordig T-mobile, adverteerde enkele jaren geleden ook met vrouwen met hoofddoeken. Cuartas zegt dat bedrijven die gebruik gaan maken van allochtonen, wel goed moeten weten waar ze aan beginnen. ,,Het zou best kunnen dat je ook klanten verliest. Maar eerlijk gezegd denk ik dat je er meer wint. Als je maar geloofwaardig bent''.

Tegen het Hema-affiche van een meisje met hoofddoek werd vorige week ook geprotesteerd door Michiel Smit van NieuwRechts. In een brief aan de Hema schreef hij onder meer: ''Waar is dat nu voor nodig? Vele mensen, ook klanten bij de Hema, nemen hier aanstoot aan. Het is een enorme stap in de verkeerde richting wanneer Nederlanders zich gaan aanpassen aan Turken of Marokkanen. Nog even en we krijgen ook halal Hemaworsten''.

Woordvoerster Lenie Goudsmit van de Hema ligt niet wakker van de kritiek van Smit: ''Ach, laten er een paar mensen zijn die nu niet meer bij ons komen, dat moet dan maar. Zulke mensen moet je lekker in hun eigen sop laten gaarkoken. Wees verder niet bang voor de rookworsten. Het recept daarvan blijft zoals het is''.

Moslimmannen moeten helpen in huishouden

In de 23 Nederlandse moskeeën van de sociaal-religieuze beweging Milli Görüs hebben de imams vandaag hun mannelijke gehoor opgeroepen te delen in de huishoudelijke taken. De boodschap was volgens Milli Görüs vooral gericht op de eerste generatie.

Volgens de preek moeten moslimmannen zich spiegelen aan de profeet Mohammed, die zijn echtgenotes hielp in het huishouden en zelf de was deed en zijn kleren naaide.

Een deel van de preek luidde: ''Binnen een gezin waar ook de vrouw kostwinner is, is het niet rechtvaardig om van haar te verwachten dat ze na het werk nog eens alle huishoudelijke taken doet. Of wanneer de meisjes huiswerk voor school moeten maken, hun broers niets in het huishouden hoeven te doen. Een rechtvaardige taakverdeling leren kinderen in de opvoeding en in het voorbeeld dat hun ouders geven''.

De preek wijst elk gevoel van mannelijke superioriteit af. De komst van de islam in de 7e eeuw bracht volgens de imams in de toenmalige Arabische samenleving een revolutie teweeg door de verkondiging van gelijke rechten en verantwoordelijkheden voor man en vrouw.

Milli Görüs sluit met de boodschap aan bij het project Mannen in de hoofdrol van het ministerie van Sociale Zaken. Dat wil mannen ertoe bewegen meer huishoudelijke en zorgtaken op zich te nemen.

Sneeuw en noodweer teisteren Zuid-Spanje

Na een dag van zware sneeuwval is het zuiden van Spanje opnieuw getroffen door noodweer. Vandaag teisteren zware hagelbuien de regio, die hebben geleid tot overstromingen. Met name de omgeving van de stad Malaga aan de Costa del Sol werd zwaar getroffen door het water, aldus de lokale autoriteiten.

Door het noodweer wordt een 32-jarige man vermist. Het kolkende water sleepte zijn auto mee, aldus de lokale politie vandaag. Reddingswerkers hebben daarentegen wel een dertigtal andere automobilisten weten redden die door het water waren verrast. Op sommige plaatsen stond het water één meter hoog in de straten.

De wateroverlast is ook het gevolg van een sneeuwstorm, die gisteren hogergelegen gebieden aan de Costa del Sol had getroffen. Daardoor raakten verscheidene dorpen van de buitenwereld afgesloten.

RTV Rijnmond verder in de problemen

De soap rond RTV Rijnmond gaat verder. Penningmeester Johan Moerman en de voorzitter Frans Jozef van der Heijden van de Zuid-Hollandse regionale omroepen hebben gisteren hun ontslag aan het bestuur aangeboden. Eerder al werd de hoofdredacteur van Radio Rijnmond uit zijn functie gezet.

De penningmeester en voorzitter zullen pas aftreden als de continuïteit van de omroep kan worden gegarandeerd. Het gaat erg slecht met de Zuid-Hollandse omroepen RTV West en RTV Rijnmond. Ook hoofdredacteur R. Fresen van RTV West beraadt zich nog over opstappen.

Endemol wil opheldering over nieuwe baas

Entertainmentbedrijf Endemol wil van haar Spaanse moederbedrijf Telefónica weten waarom topman Aat Schouwenaar is vervangen door de Spanjaard Joaquín Agut Bonfills. Op basis daarvan zal Endemol bepalen hoe het met de komst van de Spanjaard zal omgaan.

Endemol weet totaal niet waarom de Spanjaard er nu zit. "Wij weten het gewoon niet", zo liet een woordvoerder weten. Het entertainmentbedrijf erkent dat de handelwijze van Telefónica sterk op het parachuteren van een eigen vertegenwoordiger bij Endemol lijkt. Schouwenaar zet vooralsnog zijn werk voort, aangezien het onduidelijk is wanneer de benoeming van Agut ingaat. "De voordracht van een nieuw lid van de raad van bestuur van Endemol moet formeel eerst worden goedgekeurd door de aandeelhouders", licht de woordvoerder toe.

Gebeden verhoord? Auto gestolen!

Soms komt het nog wel eens voor dat je gebeden meteen worden verhoord. Dat is natuurlijk erg mooi. Maar of je er dan echt zo blij mee moet zijn is een tweede. Een man uit Rusland kan hier over meepraten.

De man parkeerde zijn dure jeep voor een kerk in Nakhodka, in het oosten van Rusland, om zich door een priester te laten zegenen voor een veilige reis terug naar huis. Toen hij de kerk uitkwam zag hij echter dat zijn jeep ter waarde van 100.000 euro met daarin ook nog eens een dure videocamera was verdwenen.

De man was zo geshockeerd door de diefstal dat hij in een ziekenhuis moest worden behandeld. De politie onderzoekt de zaak momenteel, maar denkt dat het lastig wordt om de dieven te vinden. Of de reis fout was afgelopen als de man wél de weg op was gegaan is uiteraard niet bekend.

Medewerkers afvaloven jatten cocaïne

Justitie heeft in Amsterdam zes medewerkers van de Amsterdamse afvalverwerkingsinstallatie AVI West aangehouden, op verdenking van het stelen van zeven kilo cocaïne. De mannen werden eind oktober betrapt, maar zitten nog altijd vast, aldus persofficier E. Hartjes van het Openbaar Ministerie in Haarlem vandaag.

De cocaïne was bestemd voor de afvaloven, klaar om vernietigd te worden. De politie heeft de drugs in beslag genomen en vervolgens voor vernietiging weer naar de oven gestuurd. Justitie liet niet weten of de mannen vaker partijen drugs hadden ontvreemd bij de afvaloven. Ook het Afval Energie Bedrijf (AEB), eigendom van de gemeente Amsterdam, houdt de kaken stijf op elkaar.

Alle drugs die de politie van Amsterdam onderschept, vernietigt het AEB middels de afvalverwerkingsinstallatie. De werknemers bij de afvaloven zijn altijd de laatste die de drugs in handen hebben.

Ramptoerist valt dood

Een ramptoerist in Zuid-China heeft de dood gevonden toen hij een gebouw beklom en viel. Hij probeerde een beter uitzicht op een naakte, dode vrouw te krijgen. De vrouw, een prostituee, was uit het raam gesprongen omdat ze gegijzeld werd.

Rondom het lichaam verzamelde zich een grote mensenmassa, waardoor de man het lijk niet goed kon zien. Sommige Chinezen beweren nu, dat de geest van de vrouw de man de dood in heeft gelokt omdat zij hem als partner in het hiernamaals wilde.

Er zijn twee mannen aangehouden in verband met het overlijden van de vrouw.

Milosevic voert campagne vanuit zijn cel

Slobodan Milosevic voert een politieke campagne vanuit zijn cel in Den Haag. Milosevic was gisteren ineens op de radio te horen in Servië vanuit de Scheveningse koepel. Hij had gebeld met het radiostation van zijn Socialistische Partij Servië (SPS), die de boodschap prompt uitzond. Milosevic is lijstaanvoerder voor zijn partij bij de parlementsverkiezingen van 28 december.

Het is nog niet duidelijk of Milosevic de regels van de gevangenis geschonden heeft. "We kijken er nu naar", aldus een woordvoerder. In 2002 werd Milosevic berispt voor een interview dat hij vanuit zijn cel had gegeven. Probleem voor het tribunaal is dat volgens de Servische kieswet een verdachte zijn passieve kiesrecht behoudt. Hij kan zich dus kandidaat stellen, al zit hij achter tralies.

Milosevic zei in de speech dat "de SPS de verplichting heeft alle krachten te mobiliseren om de ontwikkelingen om te keren die hebben geleid tot de bittere werkelijkheid van Servië."

Programma HCE (week 49)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 49)

DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr Roda JC Ajax 21 jan
.
za19.30 PSV FC Volendam -
za19.30 Willem II FC Utrecht -
za20.00NEC RKC Waalwijk -
.
zo14.30 RBC RoosendaalAZ -
zo14.30Feyenoord ADO Den Haag -
zo14.30 Vitesse FC Zwolle -
zo14.30NAC Breda sc Heerenveen -

Britney heeft meer haatsites dan Saddam

appel1 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britney Spears wordt op internet meer gehaat dan Saddam Hoessein. Er staan maar liefst 2000 'I Hate Britney' sites op internet. Tegen Saddam zijn 'maar' 744 sites. Dit blijkt uit gegevens van Google.com. Er staat niet vermeld hoeveel fansites Britney heeft.

Haar ex-vriendje Justin Timberlake heeft slechts 206 haatsites tegen 686 fansites. De Amerikaanse president Bush heeft 717 haatsites tegen 300 fansites.

Volendam al zes jaar zonder HCE uitzege

FC Volendam heeft al zes jaar geen uitzege weten te boeken in de Holland Casino Eredivisie.

En het is nog maar de vraag of daar voorlopig verandering in komt aangezien het aanstaande zaterdag bij PSV op bezoek moet. In die zes jaar heeft het 21 uitwedstrijden gespeeld waarvan het er 16 verloor en vijf gelijk wist te spelen met een doelsaldo van 16 voor en 81 tegen. De laatste zege dateert van 9 december 1997 toen het van Roda JC won.

Wel moet gezegd worden dat er tussen 1998 en 2003 niet op het hoogste niveau gespeeld werd door Volendam. Het is overigens geen clubrecord want tussen 18 februari 1968 en 13 september 1970 werd maar liefst 25 eredivisiewedstrijden niet gewonnen en tussen 18 oktober 1970 en 5 december 1971 wist het ook 21 wedstrijden niet te winnen.

In dit seizoen zijn Volendam, FC Zwolle en Willem II alledrie nog niet succesvol geweest in uitwedstrijden voor de Holland Casino Eredivisie.

Barça polst Hasselbaink

Barcelona heeft bij Chelsea geïnformeerd naar een mogelijke overgang van Jimmy Floyd Hasselbaink. De Nederlandse spits zou volgens president Joan Laporta de ideale vervanger voor Patrick Kluivert zijn.

Laporta is het vertrouwen in Kluivert kwijt na de grote nederlaag tegen Malága van afgelopen weekend. Kluivert is de laatste tijd ook niet meer zeker van de basis. Hasselbaink is een optie.

Chelsea heeft de zaakwaarnemer van Hasselbaink toestemming gegeven om met Barcelona te praten. Volgens officials van Barcelona zou de spits in de winterstop vrij kunnen vertrekken bij de Londense club.

Feitelijk had Barcelona voor dit seizoen aangekondigd dat in verband met de bezuinigingen er geen spelers meer zouden worden aangetrokken. De huidige situatie noopt er echter toe dat de selectie alsnog versterkt wordt.

Dominee deelt onbewust pornobanden uit

Een geestelijke in het Zuid-Duitse dorp Lampoldshausen bij Heilbronn kreeg de schrik van zijn leven. Zo bleek dat hij onder de leden van zijn gemeente video's met porno had verspreid. Dat meldt het Duitse persbureau DPA vandaag

De man deelde de banden uit, met de gedachte, dat er film over het leven van Jezus op stond. Door een foutje in de kopieercentrale bleken de verkeerde rolprenten gekopieerd te zijn. Zo stond er porno op in plaats van het leven van Jezus. De man had inmiddels in totaal driehonderd banden uitgedeeld, toen het 'foutje' werd ontdekt.

Interesse voor Berglund

Een tot nu toe nog onbekende Deense club heeft een bod uitgebracht op de Zweedse aanvaller Fredrik Berglund.

Roda JC heeft voorlopig het bod afgeslagen maar heeft wel aangegeven wat het minimaal moet ontvangen voor de 24-jarige speler.

Dat de interesse serieus is blijkt wel omdat er afgelopen maandag een afvaardiging van de Deens club op bezoek was bij de limburgers. Er werd een wedstrijd bekeken van het tweede van Roda JC tegen Helmond Sport waarin Berglund maar liefst vijf keer het net wist te vinden. In de hoofdmacht van roda heeft de spits nog niet zo goed gepresteerd. Sinds hij voor 2,4 miljoen euro overkwam van het Zweedse IF Elfsborg wist hij in 42 competitiewedstrijden maar vijf keer te scoren.

Van Wiljan Vloet, trainer van Roda JC, mag de speler vertrekken omdat hij in tweeënhalf jaar niet gebracht heeft wat er verwacht werd. Een verklaring waarom hij in het tweede wel weet te scoren is dat daar 4-4-2 gespeeld word wat de aanvaller beter ligt.

Belgische afdeling Tuf-Tuf club heft zich op

De Tuf-tuf Club heeft haar Belgische afdeling met onmiddellijke ingang opgeheven. De reden is de slechte reputatie die de vereniging de afgelopen tijd heeft opgebouwd. Zo werd de Tuf-Tuf Club in de Vlaamse media omschreven als onder andere 'snelwegterroristen'.

De Belgische afdeling kende al problemen. Zo was vorige week door de politie de woordvoerder van de Belgische (Vlaamse) afdeling van de Tuf Tuf Club opgepakt. Het betrof de 36-jarige Willem Laurens uit Mechelen. De man zit nog altijd in voorarrest wegens het vernielen van een flitspaal in Werchter.

"De tegenactie van de Belgische en Nederlandse overheid is zo omvangrijk dat het voor ons bijna onbegonnen werk is om de naam Tuf-tuf Club nog te zuiveren", aldus de Nederlandse Tuf-Tuf Club. "We komen dan ook totaal niet meer toe aan hetgeen we echt willen: het gevecht aangaan tegen een commercieel verkeersbeleid."

Ook de Nederlandse afdeling ligt onder vuur. Zo kan de Tuf-Tuf Club een aanklacht tegemoet zien van de rechthebbenden van Suske en Wiske, de Standaard Uitgeverij. Volgens de uitgever schendt de Tuf-Tuf Club het auteursrecht. De Tuf-Tuf Club ontleent zijn naam aan het gelijknamige album van Suske en Wiske, meent de uitgeverij.

KNVB kijkt rokersregel aan

De KNVB wacht het eventueel aannemen van een regel betreffende een rookverbod op de trainersbank af. Mocht de UEFA er toe besluiten op 11 of 12 december dan gaat de KNVB verder kijken.

Een woordvoerder: "Mocht het voorstel er doorkomen, dan zal er ook intern bij de KNVB over gesproken worden. Bij een positief besluit van de UEFA zullen we moeten kijken of een dergelijke maatregel er ook in Nederland moet komen."

De directeur Coaches Betaald Voetbal (CBV) Jan Reker is positief over de voorgestelde maatregel. "Het is een goed initiatief, maar ik zou niet weten welke trainer momenteel in het betaald voetbal nog rokend op de bank zit." Reker rookte zelf nooit.

De UEFA wil het verbod instellen bij Europa-cupwedstrijden en interlands van vertegenwoordigende elftallen. Het neemt de maatregel omdat het voetbal en roken niet met elkaar in overeenstemming vindt. Trainers moeten daarbij het goede voorbeeld geven.

De KNVB heeft overigens al wel clubs gestimuleerd om niet-rokers vakken te creëren. De bond heeft aangeboden om onderzoek te verrichten naar het draagvlak onder de supporters.

Sint Nicolaasbeeldje gevonden

vrot-vrot, .Graafland@asz.nl>klm_md11, VeiligGlijden en MiGhTy MiKe hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uitgerekend vandaag, op 5 december, is een Sint Nicolaasbeeldje opgegraven. Volgens een woordvoerster van de gemeente Zierikzee, waar het beeldje werd gevonden, gaat het zeker niet om een stunt of grap. Het beeldje werd gevonden bij graafwerkzaamheden op een voormalige gemeentewerkplaats.

Het Sint Nicolaasbeeldje is compleet met mijter en staf en zou dateren uit de dertiende of veertiende eeuw. Het is gemaakt van tin en zo'n drie tot vier centimeter hoog.

Een van de archeologen vermoedt dat het beeldje waarschijnlijk onderdeel is van een zogenaamde pelgrimsinsigne, waarop meer heiligbeeldjes waren bevestigd.

BNN en TMF populair bij jongeren

De publieke omroep BNN en de commerciële zender TMF zijn het meest populair bij jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Young Works onder vijfhonderd jongeren. 42 procent zou kiezen voor BNN als ze maar een enkele publieke omroep zouden kunnen ontvangen. 31 kiest bij de commerciëlen voor TMF.

De tweede plaats bij de publieken is voor de NOS (15 procent). Bij de commerciëlen staan Veronica en RTL4 op de tweede plaats met 14 procent. Verder blijkt uit het onderzoek ook dat jongeren het onzin vinden om de favoriete omroep financieel te ondersteunen.

Werknemers in snoepsector hebben veel last van RSI

Futero had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de snoep, koek en chocolade wereld heeft 37 procent van de medewerkers last van RSI. Dat staat in een convenant van deze sector dat vrijdag door VVD-staatssecretaris Mark Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is ondertekend. Doordat de werknemers steeds dezelfde handeling moeten verrichten komt RSI veel voor onder de 13.000 mensen.

Om de klachten tegen te gaan is nu afgesproken dat 2,5 miljoen euro zal worden geinvesteerd in het tegengaan van de klachten. Deze moeten voor 1 juli 2006 met 20 procent worden teruggedrongen.

'Nederlaag Schotland onhandig'

Aan het eind van de middag wordt geloot voor de kwalificatiegroepen voor het WK 2006 in Duitsland. Nederland blijkt dankzij de nederlaag in Glasgow tegen Schotland geen groepshoofd te zijn.

Woensdag werd reeds bekend dat Oranje in de tweede groep (pot B) was ingedeeld. Uit de cijfers blijkt nu dat Nederland drie winstpunten tekort kwam om groepshoofd (Pot 1) te zijn. Turkije -de gelukkige- zit nu in Pot 1.

Nederland loot vandaag derhalve mede een sterk land. Fataal hoeft dat overigens niet te zijn, de beste twee nummers twee uit de gespeelde groepen plaatsen zich ook nog rechtstreeks. De overige nummers twee spelen een play off.

De lotingsgroepen vind je hier.

Costacurta verlengt bij Milan

tolgashakur wist ons vandaag het volgende te melden:
Alessandro Costacurta heeft zijn contract met AC Milan nog eens tot medio 2005 verlengd.

De verdediger (37) stelt daarmee zijn afscheid weer uit. Costacurta kwam in de serie A al 410 wedstrijden voor AC Milan uit.

Costacurta debuteerde in 1987 in het rood-zwarte shirt en maakte zo de glorietijd van Milan met de Nederlanders Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard mee. Nadien kreeg Milan een terugval, maar ook het latere succes maakte Costacurta weer mee.

De 59-voudig Italiaans international heeft een indrukwekkende erelijst opgebouwd gedurende zestien jaar topvoetbal. Hij won vijf landstitels, viermaal de EC 1, twee wereldbekers, een Coppa Italia en vier Europese Supercups.

OM wil tbs'er levenslang de cel in

Levenslange gevangenisstraf, dat was de eis gisteren tegen de 30-jarige Dawanpersad S., die afgelopen januari de 80-jarige 'ome' Piet van Harpen in zijn Haagse woning beroofde en doodschoot. De uit Suriname afkomstige S. was op proefverlof uit een tbs-inrichting, maar niet teruggekeerd naar de kliniek.

De officier van justitie wil S. levenslang de cel in omdat S. volgens haar ''een wandelende tijdbom is waartegen de maatschappij moet worden beveiligd''. De verdachte had volgens de officier namelijk een maand eerder tijdens een overval op een juwelierszaak in Rotterdam ook al een juwelier neergeschoten. Tevens stond S. nog terecht voor de verkrachting van een zwakbegaafde jongeman. Dit misdrijf uit 1992 kwam aan het licht tijdens het onderzoek naar moord op 'ome' Piet.

S. heeft al een heel strafrechterlijk verleden opgebouwd. Zo pleegde hij in 1995 twee overvallen in Goes en trachtte hij een zwangere vrouw te verkrachten. Vanwege deze misdrijven was hij in januari nog in behandeling in een tbs-kliniek in Portugaal.

De officier van justitie zei niets te zien in hernieuwde tbs, omdat die toch niet helpt. En als de verdachte tot 20 jaar cel wordt veroordeeld staat hij na 14 jaar weer op straat. Dan is S. nog in de bloei van zijn leven en een groot gevaar voor de samenleving, zo onderbouwde de officier van justitie haar eis tot levenslang.

Uitspraak over 14 dagen.

18-jarige moordenaar zocht seks bij weduwe

Zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging werd gisteren geëist tegen de 19-jarige J. van K. uit het Zeeuwse Sint Philipsland. Hij stond terecht voor de moord op zijn 80-jarige achterbuurvrouw Serné.

Tijdens de rechtszaak bleek dat Van K., die ten tijde van de moord 18 was, bang was dat hij geen seks kon hebben met een meisje. Daarom kwam hij op 7 december vorig jaar op het idee om de oude dame, door haar leeftijd een gemakkelijk slachtoffer, aan te randen.

Toen het slachtoffer begon te gillen sloeg en schopte hij haar, drukte een kussen op haar gezicht en kneep haar keel dicht. Toen ze stil was, verkrachtte hij haar. Gisteren herinnerde Van K. zich overigens niet veel meer van het gebeuren.

In eerste instantie kon de politie geen dader vinden. Maar na een grootschalig DNA-onderzoek onder alle buurtbewoners, viel Van K. als dader door de mand.

Oudste penis ter wereld gevonden

VeiligGlijden had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Engelse graafschap Hertfordshire is de tot nu toe oudste penis ter wereld gevonden. Het 425 miljoen jaar oude geslachtsdeel hoort bij een fossiel van een mosselkreeft. De kreeft draagt de naam Colymbosathon ecplecticos, vrij vertaald 'de zwemmer met de grote penis'.

De Amerikaanse geoloog Tom Cronin meldt in het wetenschappelijk tijdschrift Science dat het onderzoek naar de geslachtsdelen van de mosselkreeft een kleine sensatie heeft opgeleverd. De edele delen van het dier uit de oertijd blijken vrijwel hetzelfde te zijn als van de moderne kreeftjes. Evolutie heeft op deze kreeftensoort dus weinig greep gehad, aldus Cronin.

[update] Veel doden bij zelfmoordaanslag trein Rusland


Het bij de aanslag verwoeste treinstel

Zeker 32 mensen zijn gedood en 75 anderen zijn gewond geraakt bij een aanslag op een trein in het zuiden van Rusland. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van Rusland heeft een onbekende vrouw in de trein zichzelf met een lading explosieven opgeblazen.

De aanslag vond plaats op de grens tussen Rusland en Tsjetsjenië in de trein die op weg was naar Mineralnye Vody. Over twee dagen vinden in Rusland parlementsverkiezingen plaats, waardoor de vrees voor aanslag al bestond. Vermoedelijk zijn Tsjetsjeense rebellen verantwoordelijk voor de aanslag.

In september van dit jaar vond op dezelfde spoorlijn ook een aanslag plaats. Toen vielen vier doden en raakten enkele tientallen mensen gewond. Ondanks verschepte veiligheidsmaatregelen is een nieuwe aanslag dus niet voorkomen.

Update 10.55
Inmiddels is het dodental opgelopen tot 36. Het aantal gewonden is 114.

Herinvoering doodstraf op Filipijnen

De Filipijnse president Arroyo heeft bekend gemaakt de doodstraf in haar land opnieuw in te voeren. Het besluit is omstreden en vond onder grote druk plaats

Sinds maart 2000 worden er geen executies meer uitgevoerd op de Filipijnen. Zo is de Rooms-Katholieke kerk fel tegenstander van de doodstraf. De Rooms-Katholiek kerk heeft grote invloed op de Filipijnse gemeenschap, en toenmalig president Joseph Estrada werd min of meer gedwongen om de executies af te schaffen.

Directe aanleiding voor de herinvoering van de doodstraf is de recente golf van ontvoeringen. De slachtoffers waren veelal leden van de rijke Chinese gemeenschap. De ontvoeringen hebben het beeld versterkt dat de regering van Arroyo te weinig doet om de misdaad binnen de perken te houden. Kort na haar aantreden in 2001 maakte Arroyo een einde aan de uitvoering van opgelegde doodstraffen.

"Hoezeer het nemen van levens ook ingaat tegen mijn morele overtuigingen, moet een president toegeven als er sprake is van uitzonderlijke omstandigheden en een hoger maatschappelijk belang", aldus een nadere reactie van Arroyo.

Air Holland mogelijk snel uit de schulden

Het gaat waarschijnlijk weer snel goed komen met luchtvaartmaatschappij Air Holland. Aangezien het bedrijf geen verlies meer maakt wordt verwacht dat er binnenkort een overeenkomst zal worden gesloten met een sterke financiële partner om onder haar grote schuldenlast uit te komen. Dat heeft directeur C. van Dormael vandaag gezegd. "Vanaf november zijn we begonnen te vliegen voor de twee grote touroperators TUI en Thomas Cook. Daardoor is de situatie van een verlies in winst omgekeerd", aldus Dormael.

Toch is vakbond De Unie er niet gerust op. Bestuurder M. Rog van de bond vreest dat de nieuwe partij zou kunnen aansturen op een faillissement van Air Holland om zo gemakkelijker een reorganisatie door te kunnen voeren.

Air Holland ontweek vorig jaar ternauwernood een bankroet. Daarbij is het op dit moment ook nog slecht gesteld met het bedrijf. Volgens M. Hoelscher, secretaris van de Vereniging van Nederlands Cabinepersoneel, betaalt het bedrijf de salarissen systematisch te laat en voldoet het al anderhalf jaar niet aan zijn pensioenverplichtingen. Dormael erkent dat er problemen zijn met de betalingen. Er zijn volgens hem regelingen getroffen om die in de toekomst recht te trekken.

Verdachte (15) moord Maja zondag vrij

Eén van de verdachten in de zaak van de moord op de 16-jarige Maja Bradaric komt zondag vrij. Het gaat om de 15-jarige Nina K., die een hartsvriendin van Maja was. Hoewel het Openbaar Ministerie haar langer wilde vasthouden, zag de rechter-commissaris hiervan af.

Aanstaande zondag loopt de inbewaringstelling van Nina K. af. Ondanks het feit dat de 15-jarige vrijkomt, blijft ze wel verdachte in deze moordzaak.

Op dit moment zitten, behalve Nina K., nog drie verdachten vast: Goran M. en Ferdi O. (beiden 18) uit Nijmegen en Beuningen en de 16-jarige Goran P., ex-vriend van Maja. Zij blijven allen in beperking, wat inhoudt dat ze geen contact met de buitenwereld mogen hebben en alleen met hun advocaat mogen spreken. Gisteren werd het verzoek om de beperking van Goran P. op te heffen door de rechter-commissaris afgewezen.

Diverse media publiceerden gisteren details over de gruwelijke moord op de 16-jarige Maja. Hieruit blijkt dat Nina K. degene was die Maja op de bewuste avond uit haar ouderlijk huis naar buiten lokte. Daarna is Maja in de auto met de overige drie verdachten gestapt. Daarin werd ze door Goran M. met een touw gewurgd. Haar lichaam werd later brandend in de uiterwaarden bij Bemmel aangetroffen.

'Wonderbaby' geboren in Bethlehem

Spruit_elf en Boiler hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee weken geleden is in Bethlehem is een kindje geboren met een enorme moedervlek van mond tot oor. Met wat fantasie valt daarin de naam van een oom van het kind lezen, Allah.

De baby werd geboren op de zeventwintigste dag van de Ramadan. Exact dé dag dat de profeet Mohammed eeuwen geleden de Koran geopenbaard heeft gekregen.

De naam Allah is ook de naam van een oom van de baby, die onlangs werd geliquideerd door het Israëlische leger. Volgens de ouders zal het kind "de erfenis van de oom op zich nemen''. Het ouderlijk huis wordt inmiddels overspoeld door duizenden mensen.

Op de site van Radio 1 is een verslag te beluisteren van een bezoek aan de woning.

Vrouw verliest 45.000 euro aan medium

poppenkast en Haag Uit hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een medium heeft een Rotterdamse vrouw bijna 45.000 euro gekost. De 37-jarige vrouw schakelde het medium in omdat ze relatieproblemen had. De consults kostten haar al bijna 20.000 euro. Vervolgens moest ze een envelop met 25.000 euro, een schaal met water en een zakdoek meenemen.

De vrouw moest het medium een schaal met water, een envelop met daarin 25.000 euro en een zakdoek geven. De man deed er wat 'hocus-pocus' mee en verdween. De vrouw moest zich met het water wassen en de envelop onder haar hoofdkussen leggen. Na dat ze geslapen had moest ze het medium gisteravond bellen om over een mogelijke droom te vertellen.

Toen de vrouw belde om te melden dat ze niet had gedroomd, vertelde het medium dat ze de envelop open moest maken. Toen ze dat deed, bleken de eurobiljetten te zijn verwisseld voor stukjes papier. Het medium was vervolgens onvindbaar.

Griekse aartsbisschop schoffeert Turken

In Griekenland is ophef ontstaan door uitlatingen van aartsbisschop Christodoulos. Het hoofd van de Orthodoxe Kerk in Griekenland omschreef tijdens een preek in een kerk in Athene de Turken als ''barbaren die niet moeten worden toegelaten tot de Europese Unie''.

Volgens de conservatieve aartsbisschop kunnen christenen niet samenleven met Turken. De regering van Griekenland heeft zich onmiddellijk gedistantieerd van de uitlatingen. De Griekse politiek wil juist dat Turkije lid wordt van de EU.

UEFA wil ban op rokende trainers

Longmen en VeiligGlijden hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het dagelijks bestuur van de UEFA wil op haar volgende algemene vergadering van 12 december het voorstel doen om het roken op de trainersbank voortaan te verbieden. Het verbod moet voorlopig gaan gelden voor alle interland- en Europa Cup-wedstrijden en zou al op 1 januari van kracht moeten worden.

Met dit verbod wil de UEFA dat trainers het goede voorbeeld geven. Bovendien vindt de bond dat roken en voetbal niet samengaan. Al sinds 1986 geldt een verbod op tabaksreclame langs de internationale voetbalvelden.

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager.
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Telefoon van vast naar mobiel goedkoper

Een telefoontje plegen van een vaste lijn naar een mobieltje gaat vanaf één januari stukken goedkoper worden. Vervolgens zullen de prijzen nog eens tweemaal worden verlaagd. Hierdoor zullen de tarieven rond één december 2005 bijna gehalveerd zijn.

De Opta en NMa lieten dit weten. Het gaat vooral om de zogenaamde afwikkeltarieven, het geld dat maatschappijen elkaar berekenen voor het afleveren van telefoongesprekken. KPN en Vodafone hebben al toegezegd zich aan de nieuwe tarieven te zullen gaan houden. De prijs per minuut zou dan in december 2005 van 18,9 naar 11 cent zijn gegaan bij de KPN.

Hogere boetes voor overlast en onveiligheid

De boetes voor overtredingen waarbij overlast of onveiligheid wordt veroorzaakt gaan per één januari met ongeveer tien procent omhoog. Dit werd gisteren bekend gemaakt door het Openbaar Ministerie. Zo wordt bijvoorbeeld een boete voor dronken de straat onveilig maken 55, - euro, dit was 50, - euro.

Drugs gebruiken op de openbare weg gaat naar 125, - euro, dit was 115, -. Dit geldt ook voor het verstoren van de orde in bijvoorbeeld een café. De boete voor zwartrijden wordt verhoogd met een bedrag van 15, - euro, naar 65, - euro totaal. Geef je daarbij dan ook nog eens een valse naam of andere valse gegevens op dan staat daar voortaan een boete van 95, - euro op te staan.

Behalve een correctie op de inflatie van een paar jaar gaan sommige boetes ook omhoog, dit omdat de bestaande tarieven te laag bleken te zijn om het gewenste preventieve effect te veroorzaken. Onder die verhogingen vallen onder andere de boetes voor het niet dragen van een helm op de brommer of het negeren van verkeersborden.

Productie auto's op LPG stopt

Tegen 2005 zullen er bijna geen nieuwe auto's meer worden gemaakt die op LPG kunnen rijden. Reden hiervan is de afnemende betrouwbaarheid van LPG. Doordat nieuwe auto's steeds meer elektronische apparatuur hebben en de motoren ervan steeds strakker worden afgesteld zal het steeds vaker voorkomen dat de motor afslaat of zelfs helemaal niet start van auto's die op LPG rijden.

Fiat, Toyota en Volkswagen stoppen dit jaar al met het maken van auto's die ook geschikt zijn voor LPG-inbouw. Mercedes, Ford en BMW zijn daar al enkele jaren geleden mee gestopt. De laatste jaren heeft LPG een hoop aan populariteit moeten inleveren. Slechts anderhalf procent van alle nieuw verkochte auto's heeft een LPG installatie. Dit waren er in 2001 nog 29.000, in 2003 slechts 11.000 auto's.

Vorige week nog is een grootscheepse campagne aangekondigd door de LPG-branche, om het rijden met LPG te promoten. Bij leasemaatschappijen worden goedkopere gas-systemen aangeboden en alle storingen zouden vier jaar lang snel worden opgelost. Dit zal echter niet veel helpen, aldus directeur Vedder van Leaseplan.

Israël deporteert Palestijnen naar Gazastrook

Sinds gisteren zijn er door het Israëlische leger twaalf Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever gedeporteerd naar de Gazastrook. Dit is door een een legerwoordvoerder bekendgemaakt.

Gisteren bepaalde het hooggerechtshof in Israël dat Israëlische militairen de bevoegdheid hebben om gevangenen te kunnen verbannen naar de Gazastrook. Hier wonen momenteel al 1,3 miljoen Palestijnen.

De twaalf gedeporteerde Palestijnen blijken zonder enige aanleiding te zijn verbannen. Ze werden ook zonder proces vastgehouden. Israël zegt dat het gaat om 'administratieve detentie'. Deporatie van mensen uit bezet gebied is in strijd met het internationaal recht.

Drietal zette auto's expres op de rails

In Den Bosch heeft de politie drie mannen aangehouden, die worden verdacht van een serie autodiefstallen. De drie mannen zouden bovendien gestolen auto's op een spoorwegovergang in Vught achter hebben gelaten. Dit werd gisteren bekend.

Op 6 november botste een trein op een overweg in Vught tegen een auto. Later bleek dat deze auto was gestolen in Den Bosch. Bij het incident bleef de machinist ongedeerd, maar de trein raakte zwaar beschadigd. Daarnaast leidde het ongeval tot grote vertragingen tussen Den Bosch en Tilburg.

De politie kreeg na het ongeval diverse tips binnen, die leidden naar de drie, onder wie een militair. Twee weken geleden werden een 20-jarige Bosschenaar en een 23-jarige plaatsgenoot op heterdaad betrapt toen ze poogden een auto te stelen. Dit leidde tot de aanhouding van de derde verdachte, een 27-jarige man uit Den Bosch. De mannen bekenden negen autodiefstallen. Ze hadden het vooral op Suzuki Alto's gemunt.

In twee van de negen gevallen parkeerde het drietal de auto midden op de rails. Één keer wisten toevallige passanten de auto op tijd van de rails weg te duwen. De andere keer botste er wel een trein op.

Verder bleek uit onderzoek blijkt dat de mannen eveneens verantwoordelijk zijn voor ernstige vernielingen. Zo zouden ze met de gestolen auto's tal van verkeersborden en hekken omver hebben gereden. De schade loopt in de vele honderdduizenden euro's, aldus de politie.

Bush begaat misstappen bij bezoek aan Irak

Pierre_Smirnoff_2 had ons via de newssubmit een herschreven bericht gestuurd, waarvoor onze dank! Ook seriewoordenaar en HubJub bedankt voor jullie newssubmit !

Irak: icoontje Na het verrassingsbezoek van Bush aan de troepen in Baghdad afgelopen 27 november jongstleden zei Bush dat hij meteen zou zijn omgekeerd als zijn komst van tevoren zou zijn uitgelekt. Daarnaast werd er verteld dat een piloot van British Airways het vliegtuig van de president had gezien en daarop een korte woordenwisseling volgde.

Volgens persbureau Reuters zei British Airways op 2 december dat geen enkele piloot van de Britse vliegmaatschappij contact heeft gemaakt met Air Force One tijdens Bush zijn geheime vlucht naar Bagdad op thanksgiving.

Het Witte Huis kwam na het persbericht van Reuters met een verklaring dat het "de verkeerde indruk achtergelaten had" en dat "de eigenlijke conversatie plaats had gevonden tussen Air Force One en de verkeerstoren in Londen." Wederom ontkende British Airways deze uitspraak en zei dat "geen enkele piloot heeft bevestigd dat er contact is gemaakt of het gesprek heeft gehoord."

Het houdt hier echter niet bij op. Zo blijkt de kalkoen die Bush serveerde voor de soldaten bij aankomst in Irak van plastic te zijn. Bush zou de kalkoen in het kader van Thanksgiving hebben bereid voor de soldaten. Volgens de Washington Post hield Bush eigenlijk een nep-schotel vast met een nep-kalkoen. Voor de camera's deed hij alsof hij een feestmaaltijd aan het serveren was.

De omsteden kalkoen

"Groninger koek moet in Groningen gemaakt"

showan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De statenfractie van de Groningse VVD heeft gisteren schriftelijke vragen gesteld over de sluiting van Klinkhamers Koek- en Banketbakkerij te Uithuizen. Door deze sluiting verhuist de fabriek naar Friesland.

De VVD is echter van mening dat Groningse koek in Groningen gemaakt dient te worden. De partij ziet zich gesterkt in Europese regelgeving die stelt dat regionale produkten daadwerkelijk in de regio moeten worden gemaakt. VVD Europarlementariër Jan Mulder zei hierover: "Ik vind dat Groninger koek in Groningen moet worden gemaakt en Friese Koek in Friesland."

McLaren wil vaste stewards

Martin Whitmars, managing directeur van McLaren, zou het beter zijn als de races worden geregeld door een vast team van stewards.

"Het zou heel bevorderlijk zijn," aldus Whitmarsh. "Ik bedoel daarmee niet dat ik geen respect heb voor de huidige stewards, maar ze gaan niet naar elke race en ze zijn niet betrokken bij alle uitspraken."

Whitmarsh zei: "Het huidige systeem ervoor zorgt dat er per race verschillende stewards met verschillende meningen zijn .

Volgens Whitmarsh is het beter als er een vast team stewards is, die elke race de zelfde regels hanteren. "Dat is inderdaad zo in een bepaald tijdperk waar het aantal dubbelzinnigheden en de verkleuringen in de reglementen zijn gestegen," aldus Whitmarsh.

Heel toevallig had Juan Pablo Montoya, de nieuwe coureur van McLaren in 2005, na de Grand Prix van Verenigde Staten ook al een uispraak over dit onderwerp, met de zelfde mening. In de race werd Juan bestraft voor een ongeluk met de tweede rijder van Ferrari, Rubens Barrichello. Als gevolg hiervan finishte Montoya te laag om nog aanspraak te kunnen maken op de wereldtitel.

"Het grootste probleem dat we hebben is dat we elke race andere stewards hebben. Ik denk dat het jammer is om te zien dat zo'n grote autosportserie elke race met andere stewards werkt," verklaarde Montoya. "Je kan niets doen tegen de FIA. Zij maken de regels en het is zoals: "Vind je het goed, dan race je, vind je het niet goed, race dan maar ergens anders."

Ben Liebrand terug op Radio Veronica

Ben Liebrand gaat weer zijn beruchte programma 'In the Mix' maken op Radio Veronica. Het programma is vanaf vrijdag 9 januari weer iedere week te beluisteren. Liebrand draait in zijn show dance tracks uit het verleden in een grote mix. Het programma werd in de jaren '80 ook uitgezonden op vrijdagnacht.

Verder werd Liebrand op de radio vooral bekend door zijn minimix bij het vrijdagavond programma 'Curry & Van Inkel' dat ook bij Radio Veronica werd uitgezonden. Station Manager Uunco Cerfontaine van Radio Veronica is dan ook blij met de dj. "Ben Liebrand hoort helemaal bij Radio Veronica. Hij was de eerste mixdeejay die een bekende naam werd in plaats van een anonieme platendraaier die in een hoekje van de discotheek werd weggestopt."

Geen afsplitsing van GPWC

De aandeelhouders van de SLEC en de GPWC hebben een goede progressie geboekt in de onderhandelingen over de verdeling van de rechten in de Formule 1.

De GPWC, vertegenwoordiger van Fiat (Ferrari), BMW (Williams), Daimler Chrysler (McLaren), Ford (Jaguar) en Renault, heeft samen met de aandeelhouders van de SLEC (eigenaar van de Formule 1) een akkoord bereikt over de verkoop van de aandelen SLEC aan de GPWC.

In een verklaring werd gezegd:" We zijn erg blij dat we een doorbraak hebben gemaakt in de onderhandelingen over de toekomst van de Formule 1. De uitkomst is vooral een winst voor de Formule 1 en zijn fans."

Een anonieme bron verteldde het volgende aan Reuters:" Dit is een winst voor alle betrokkenen, er is geen risisco meer van een afscheiding in een ander kampioenschap." de anonieme bron zei verder dat de banken hun aandelen in de SLEC verkopen aan de GPWC." Bernie, de banken en de GPWC schudde elkaar de handen en zeiden dat ze een deal hadden."

Voetbal: oefenduel tegen Duitsland verplaatst

G Unit en VincentVega hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De vriendschappelijke oefeninterland Nederland - Duitsland wordt uitgesteld tot 2005. Oorspronkelijk zouden Nederland en Duitsland elkaar op 18 februari vriendschappelijk treffen. Maar nadat bekend werd dat beiden elkaar ook treffen op het Europees Kampioenschap in Portugal, voelden de Duitsers er niets meer om nog tegen oranje aan te treden. De Nederlandse voetbalbond KNVB en haar Duitse zusterbond DFB hebben nu dan ook besloten de wedstrijd uit te stellen tot na het EK.

De Nederlandse voetbalbond gaat nu naarstig op zoek naar een andere tegenstander. Met de DFB is nog geen nieuwe datum geprikt. Die is afhankelijk van het programma voor de WK-kwalificatie 2006. Duitsland hoeft als gastheer van dat WK geen voorronde te spelen.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager! Discussieer ook mee in het FOK! Voetbalforum!

23ste executie van het jaar in Texas

DeltaOne had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Amerikaanse staat Texas heeft afgelopen woensdag de 23e executie van het jaar plaatsgevonden. De 61-jarige Richard Duncan kreeg een dodelijke injectie toegediend in de staatsgevangenis van Texas in Huntsville. Komende week staan er nog eens vier executies op het programma.

Duncan was veroordeeld voor de moord op de vader en moeder van zijn vriend, meer dan zestien jaar geleden. De jury achtte destijds bewezen dat hij zijn 'schoonouders' had vermoord om een deel van het geld van hun levensverzekering te kunnen opstrijken.

Endemol verbaasd over wisseling van voorzitter

Voorzitter Aat Schouwenaar van tv-producent Endemol is vervangen door de Spanjaard Joaquín Agut Bonfills. Dat heeft het spaanse moederbedrijf Telefónica besloten. Bonfills komt van de telefoonpoot Terra. Waarom het telefoonbedrijf dit heeft gedaan is volledig onduidelijk.

In de zomer van 2000 verkochten De Mol en zijn partner Joop van den Ende hun bedrijf voor 5,5 miljard euro aan Telefónica. Toen werd beloofd dat Endemol als zelfstandig onderdeel van het Spaanse telecomconcern zou voortbestaan. Telefónica vindt nu dat het veel geld voor Endemol heeft betaald en dus ook een Spanjaard aan het roer wil. Toch is Endemol verrast. "De afgelopen jaren zagen we nooit een Spanjaard. Alleen de vier in de raad van commissarissen tijdens de vergaderingen vijf keer per jaar.", aldus de woordvoerder.

Over Schouwenaar, die pas in juni van dit jaar John de Mol opvolgde, kwamen geen negatieve geluiden vanuit Spanje. "Integendeel, we hebben vorig jaar goed gedraaid en draaien dit jaar nog iets beter." Of de wissel aan het roer iets te maken heeft met de negatieve geluiden rond de mislukte tv-programma's van Endemol is niet bekend.

Jaguar koos Klien voor talent

Jaguar heeft niet voor het geld gekozen van Red Bull, maar voor het talent van Klien, aldus het Engelse tijdschrift Autosport.

"Zijn sponsorgeld was een bijzaak," aldus David Pitchforth, de managing director van Jaguar. "We hebben hem puur gekozen vanwege zijn enorme talent. We moesten de juiste coureur kiezen voor het tweede stoeltje. Christian heeft het erg goed gedaan en dat begon al bij zijn eerste bezoek aan de fabriek. We hebben hem daar een paar testjes laten doen; in de wagen en daarbuiten. Hij heeft geen enkele fout gemaakt."

Hoewel Klien bewezen heeft dat hij talent heeft, zocht Jaguar een coureur die geld meebrengt. Hierdoor ging het in het heetst van de strijd alleen nog maar tussen Jos Verstappen (12 miljoen in 1 jaar) en Christian Klien (45 miljoen in 3 jaar).

Wielrennen: beste knecht Armstrong naar ander team

Meesterknecht Roberto Heras van vijfvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong verlaat zijn team. Hij heeft een driejarig contract getekend bij de nieuwe Spaanse formatie 'Liberty Seguros' van ploegleider Manolo Saiz. De 29-jarige wielrenner wordt kopman bij deze ploeg. Voor de ploeg van Armstrong, US Postal, is de overgang zuur. Heras is namelijk een goede klimmer die goed werk kan verrichten voor kopman Armstrong.

Buiten dat hij kopman zal worden, gaat Heras er ook financieel op vooruit. Hij gaat 1,2 miljoen euro per seizoen verdienen. De Spanjaard, die in de Vuelta voor eigen kans mocht gaan en verrassend won, moet US Postal nog wel een afkoopsom betalen. Hij had nog een verbintenis tot eind volgend jaar.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.