Warcraft 3: Reforged

Mijn allereerste review ooit op FOK! was in 2002. Het was tevens ook meteen de eerste game-review ooit op de site. Het begin van iets moois dat uitgegroeid is tot een serieuze site voor game-nieuws en reviews. Die eerste review was van Warcraft 3. In mijn ogen misschien wel het beste RTS ooit gemaakt. Het verhaal van de orcs en humans ging verder en daarbij was er ook nog een vette multiplayer-optie online. Iets dat in die tijd niet altijd vanzelfsprekend was.

wc3

Warcraft 3 is denk ik het eerste geweest waarin echt een verhaal zat. Uiteraard zat er ook een verhaal in de eerste twee delen, maar nu kregen we echt te zien wie Medivh, Thrall en Illidan zijn. Met de uitbreiding The Frozen Throne zagen we hoe Arthas corrupt werd en uitgroeide tot de meest favoriete bad guy in het spel van de meeste mensen. De cutscene waarin Arthas zijn vader vermoord is misschien wel een van de meeste epische spel-scènes ooit. Vooral toen was dit zijn tijd ver vooruit. Ik heb Warcraft 3 nog vele jaren daarna gespeeld. Af en toe een potje Tower Defence was heerlijk om te doen. Laten we ook niet vergeten dat het een mod in Warcraft 3 was die aan de wieg stond van Dota & League of Legends, een misstap waar Blizzard nog steeds spijt van heeft en daar in Reforged ineens heel anders mee omgaat.

wc3

Het is 2018 en Blizzcon is in volle gang. Ineens is daar de aankondiging: Warcraft 3: Reforged komt eraan. Ik was blij, maar ook een beetje huiverig. Blizzard is de laatste jaren niet meer de ontwikkelaar van weleer. Er worden rare keuzes gemaakt en het is het allemaal nét niet. Toch begon ik vol enthousiasme aan de remaster, want een van mijn favoriete games ooit in een nieuw jasje? Wat kan er misgaan?

Mijn eerste indruk was: wow wat een details, maar is dit alles? Blizzard heeft een hoop beloofd met deze remaster, maar mijn eerste indruk is niet goed. Ook de belofte dat de cutscenes een complete remake zouden krijgen komt gewoon niet helemaal uit de verf. Ze roepen nu dat ze de traditionele game in stand willen houden en daar is niks mis mee, maar beloof dan niet dat je dit flink aan gaat pakken. Reforged ziet er wel beter uit en ik ben het niet eens met de meeste azijnzeikers op dit moment dat het allemaal waardeloos is, maar het is gewoon niet op het niveau dat er beloofd is. De ontwikkelaar die garant stond voor kwaliteit en altijd leverde wat de gamers wilden brokkelt steeds meer hun eigen reputatie af. Ook de interface voelt niet prettig. Je zou denken dat ze 18 jaar verder hier wel betere keuzes in hadden kunnen maken. De interface voldoet gewoon niet meer voor een game van deze tijd en ja, in 2002 was dit een prima interface, maar als je dan toch aan de gang gaat met een remake zorg dan dat het er weer mooi uitziet.

wc3

Waar ze niks aan veranderd hebben is de gameplay. Godzijdank niet, want die was prima in de oude game. Doordat dit hetzelfde is hou je in ieder geval nog ergens dat gevoel van toen vast. Doordat nu de originele game en de uitbreiding beide in Reforged zitten kun je lekker doorspelen en genieten van het verhaal dat nog steeds top is. Vooral als je World of Warcraft speelt is het een leuke trip down memory lane. Wat echt de grootste dooddoener is in de game zijn de bugs. Mijn hemel wat veel!!! Dit is echt iets dat ik totaal niet gewend ben van Blizzard. Ze stonden altijd bekend om het leveren van kwaliteit en schuwden niet om een game uit te stellen. Ze roepen dat er een grote patch aankomt die het oplost, maar die patch had in de finale version moeten zitten. Het draagt allemaal bij aan de storm van kritiek.

wc3

Uiteraard kun je nog steeds online. De fans die in clans speelden en gebruik maakten van leaderboards hebben pech. Het zit er niet in. Er wordt geroepen dat het nog komt, maar het is nu niet aanwezig. Lullig, want de oude versie is niet meer speelbaar via Battle.net dus moeten die fans nog even geduld hebben. Ook de LAN-functie is uit het spel gesloopt. Iets wat ik persoonlijk niet heel erg storend vind want tegenwoordig is er op ieder LAN toch wel internet aanwezig. Hierover klagen is een beetje zeiken om het zeiken wat mij betreft. Wel een flinke verandering is dat de gebruiksovereenkomst anders is. Hierdoor is Blizzard automatisch eigenaar van alle content die gemaakt wordt. Blizzard wil geen tweede DOTA meer hebben dus op zich is dit een logische keuze. Ook al gaat de community hier helemaal los op, ik vind het persoonlijk niet echt heel gek. Ik ben ook niet iemand die van plan is de nieuwe DOTA te gaan maken dus kan mij er niet heel druk over maken. Online spelen is nog steeds leuk en ik merk dat hoe langer ik het speel hoe minder ik mij erger aan het feit dat het grafisch minder is.

wc3

Warcraft 3: Reforged. Ik weet niet wat ik er precies van moet vinden. Het voelt een beetje als je favoriete auto die opgeknapt wordt, maar anders terugkomt. Ik was al huiverig bij de aankondiging en vind het heel jammer dat mijn angst werkelijkheid is geworden. Het is niet dat Warcraft 3: Reforged een slechte game is, maar er had gewoon veel meer in moeten zitten. Grafisch te weinig verschil, de bugs zijn irritant en de cutscenes-beloftes zijn niet waargemaakt. Ik raad iedereen aan Reforged gewoon te kopen, want het blijft nostalgisch en leuk, maar mijn vertrouwen in Blizzard heeft een nieuwe deuk opgelopen. Je kan wel sorry blijven roepen, maar ik denk dat ze daar weer eens terug moeten naar de basis.