Two Point Hospital

Een tijdje geleden zit ik lekker rustig achter mijn computer en zie dat Mark Webley en Gary Carr met een spirituele opvolger van Theme Hospital komen. Een van de beste tycoon games uit de glorieuze jaren 90. Mijn nostalgische hart maakt een sprongetje en vorige week was het dan zover. Ik mocht er een review over schrijven. Kan het de hooggespannen verwachtingen waarmaken?

Two Point Hospital

We beginnen met een simpel ziekenhuis en het eerste dat mij opvalt is dat veel hetzelfde is gebleven. Uiteraard zijn de graphics van een hoger niveau, maar de manier van spelen doet mij heel erg denken aan vroeger. We starten met een simpele receptie om de patiënten te verwelkomen. Daarna een kantoortje om een diagnose te kunnen stellen wat de patiënt precies heeft. Je ziekenhuis wordt steeds groter en al snel heb je alles gedaan om je eerste ster te verdienen. Zodra je drie sterren hebt ben je klaar met dit ziekenhuis en mag je door naar het volgende.

Two Point Hospital

Ieder ziekenhuis heeft zijn eigen uitdagingen en het begint heel simpel. Naarmate je verder komt zal de uitdaging steeds groter worden en zal het lastiger worden om je geldstroom goed te houden. Zodra je meer dan 300.000 in de schuld staat is het over en moet je opnieuw beginnen. Zo is er een ziekenhuis waar je geen geld krijgt voor de diagnoses en het beter maken van patiënten. Je zal het moeten hebben van de extra missies om daar geld mee te verdienen en die uitdaging is in het begin vrij pittig.

Two Point Hospital

Zoals bekend van het “vorige” deel zijn de ziektes die voorkomen erg apart. Van mensen die denken dat ze een clown zijn tot patiënten die in een 8-bit poppetje zijn veranderd aan jouw de taak om deze mensen beter te maken en vooral tijdens hun bezoek aan het ziekenhuis zorgen dat ze eten en drinken hebben, maar ook zorgen dat ze zich niet vervelen. Dit zorgt namelijk voor irritatie en dus voor een slechtere reputatie en dat brengt weer andere problemen met zich mee. Ook het personeel moet blij zijn. Als dit niet het geval is dan duurt het langer voordat patiënten beter worden en loopt de hele boel in de soep.

Two Point Hospital

Is het allemaal rozengeur en maneschijn? Nee er zijn wel wat dingen die mij irriteren. Er is geen sandbox-modus en dat vind ik een groot gemis. Ook de manier van je personeel blij houden is een beetje repetitief. Salarisverhogingen goedkeuren en ze een betere functie geven is op een gegeven moment, maar gewoon een beetje OK-klikken. Ook onderzoek naar nieuwe manieren om patiënten beter te maken is een beetje simpel. Start een ouder ziekenhuis op dat bakken aan geld binnenbrengt en onderzoek alles zodat je het in je huidige ziekenhuis kunt gebruiken.

Two Point Hospital

Two Point Hospital gaat verder waar Theme Hospital is gebleven. De nostalgie spat van het scherm af en de sfeer is geweldig. De omroepen in het ziekenhuis zijn hilarisch en bij sommige ziekenhuizen is de uitdaging leuk. Ik heb er bijna 100 uur opzitten en nog steeds kan ik niet stoppen met spelen. Het is erg leuk, vooral voor de mensen die Theme Hospital hoog hebben zitten. Zij zullen hier uren speelplezier aan hebben. Toch hoop ik dat de makers door blijven gaan met het maken van extra content en de mindere dingen aan het spel gaan oplossen want die zijn er toch iets te veel. Al met al een pareltje van een sim-game waar ik persoonlijk jaren op heb gewacht.