Tennis World Tour

Ondanks dat ik niet van tennissen hou, vind ik de games juist altijd erg leuk. Ik heb de topspin series grijs gespeeld. Virtua Tennis is een van de meest gespeelde games op mijn Vita, dus ik had erg veel zin om aan de slag te gaan met Tennis World Tour. Eindelijk weer een tennisspel op de PlayStation!

Het begint met een duidelijke en prima interface. Je kunt een tutorial doorlopen of direct aan de slag met jouw tennisser. Dat laatste ben ik gaan doen en na het maken van mijn karakter in de game is het tijd om te beginnen. Je hebt te maken met meerdere facetten tijdens je carrière en het grootste is je energiebalk. Deze loopt leeg bij het spelen van toernooien, trainen en andere extra’s die je buiten de toernooien om kunt doen als tennisser. Op zich een logisch iets want in het echt kun je ook niet eeuwig door blijven gaan en zijn periodes van rust een noodzaak. Tijdens het spelen krijg je punten die je kunt gebruiken om bepaalde eigenschappen te verhogen. Denk aan beter serveren, aanvallen of verdedigen. Daarnaast heb je ook nog kaarten die je kunt gebruiken om extra bonussen aan je karakter te geven. Hoe verder je komt in het spel, hoe meer kaarten tegelijk actief kunnen zijn.

twt

De gameplay zelf is vrij simpel. Iedere knop laat je een bepaalde slag doen en de controle heb je door een knop langer ingedrukt te houden. Hier schuilt ook het risico in, want als je hem te lang vasthoudt sla je de bal uit. Dit vergt geen lange oefening en je zult merken dat je het na 3 à 4 potjes onder de knie hebt en eigenlijk nooit meer uitslaat. De gameplay voelt een beetje vreemd aan en ik heb soms het idee dat de computer iets anders doet dan ik op dat moment koos. Daardoor voelt het soms wat statisch en suf aan. Dat werkt ook door in het grafische gedeelte van de game. Ik had gehoopt op meer. De nieuwe generatie consoles is nu al een tijdje uit en de graphics die gebruikt worden in dit spel zijn echt niet meer van deze tijd, vind ik. Het oogt af en toe wat houterig en er zit totaal geen sfeer in. Het publiek oogt totaal niet alsof het er echt bij hoort. Ook zijn niet alle professionele spelers in het spel aanwezig en dat vind ik toch echt wel een gemiste kans.

twt

Toen ik het spel kreeg en aan de slag ging was het nog niet af. Multiplayer zat er nog niet in want dat kwam later. Carriere was dus naast losse potjes het enige dat er te doen was, en mijn conclusie is echt dat deze game afgeraffeld is. Ze komen licenties te kort en qua geluid is het helemaal diep triest. Er is wel commentaar, maar dat zorgt er alleen maar voor dat je het zo snel mogelijk uit wilt zetten.

twt

Ik hou van tennisgames en heb ze in het verleden helemaal grijs gespeeld. Nu heb ik mij moeten dwingen om te moeten spelen om een beetje review te kunnen schrijven. Ze slaan compleet de plank mis en het is een schande dat ze hiervoor het volle pond durven vragen. Dit is early-access-waardig. Ondanks dat het best een paar punten heeft die potentieel goed kunnen slagen is het er allemaal ruim naast. Grafisch slecht, gameplay is simpel en doet soms dingen die je niet vraagt. Als ik een knop indruk voor een volley wil ik ook die volley en niet een AI die besluit het iets anders te doen. Ik wil de volledige controle hebben en niet de halve. Er zit geen sfeer in het spel en de carriere-modus wordt heel snel saai omdat het steeds hetzelfde is. Het is werkelijk ongelofelijk dat een ontwikkelaar dit op de markt durft te brengen. Bugs in een spel moeten kunnen, maar dit spel had gewoon nog een half jaar in ontwikkeling moeten zitten. Waarom een spel uitbrengen met de mededeling 'multiplay komt later'? Sorry maar meer dan stof verzamelen gaat dit spel niet meer doen bij mij.

Gespeeld op PlayStation 4