Review: Codemasters Campzone 2003


11dagen bandje
Door Peter Breuls

Campzone is een bijzonder evenement. Dat stond van tevoren al vast. Volgens de pers hebben we het over de grootste (of langste, maar dan is het meteen ook de grootste) LANparty ter wereld. En dat is nogal wat. Nadat ik vorig jaar een dagje was wezen kijken, ben ik dit jaar voor het full-day-event bandje gegaan: ik ging dus voor elf dagen, en ben ook elf dagen gebleven.

Het terrein van Codemasters Campzone was dit jaar ingedeeld in veertien velden, elk aangeduid met een letter en een naam. De naam was die van de lan-organisatie die het veld beheerde, en ik vond mezelf, samen met m'n broertje, naast de FA (Field Admin) tent op het Fragvalley veld.

Omdat iedereen een mooi plekje wil kunnen uitzoeken, was er al een enorm groot aantal mensen aanwezig, uren voordat de eersten naar binnen mochten. Zelf waren we er ergens tegen 11 uur 's avonds (vrijdag om 00.01 uur ging de boel open), en hebben anderhalf uur doorgebracht met uitzoeken hoe de procedure verloopt, wie het eerst naar binnen mag (de "rij" liep in een soort circel namelijk) en hoe lang dat nog duurt. Ingesteld op "lang moeten wachten" hebben we na het openen van de hekken geduldig met de auto in de rij gestaan, af en toe een stukje gereden, stoppen, wachten en zo verder.

Tegen een uur of 2 á 3 waren we binnen en kon er een plek gezocht worden. Zoals gezegd namen we plaats op het Fragvalley veld, mede omdat ik wist dat een aantal bekenden ook daar zou staan. Daarnaast was het een handige plek, precies midden tussen de grote maintent, de WC's/douches en de entreetent.
Het opbouwen van de PC-tent en de slaaptent ging vrij vlot, maar dat is niet zo gek, want het waren slechts kleine kampeertentjes. Na het opbouwen de PC's erin, inpluggen en kijken wat je al kunt doen. Jah, echte nerds zwengelen om 4 uur 's nachts natuurlijk nog even de PC aan, zelfs als je al helemaal uitgeput bent. Na het installeren van een OS (ik had een blanco PC meegenomen), en wat prutsen had ik een werkende PC, waar ik nog even mee heb gespeeld alvorens lekker in de slaaptent te duiken voor een goede nachtrust.

De volgende ochtend dreven we onze tent uit, een ervaring die we 11 dagen lang zouden gaan hebben. De zon stond recht op ons zilverkleurige slaaptentje, waardoor je wakker werd van de kokende hitte en natuurlijk (ahum) je eigen zweet. Ja, we zijn nog wel aan het kamperen natuurlijk. De douches waren gelukkig strategisch dichtbij, en de rij was meestal kort genoeg om niet te lang te hoeven wachten, dus je voelde je snel weer fris als een hoentje. Niet voor lang overigens, want het bleef meestal toch zeker tot een uur of 5 enorm warm.

De tijd tot het einde van de middag besteedde je, afhankelijk van wat er te doen was, meestal rustig. Door de hitte was het verstandig je niet al te druk te maken, en in ons geval zorgden de zon en de witte tent ervoor dat de beeldschermen nauwelijks te lezen waren. Ik probeerde overdag over het algemeen een beetje online wat dingen te lezen, of wat berichtjes te posten op m'n Campzone weblog. Ook dat ging niet altijd op, overigens. De internetvoorziening draaide op een straalverbinding met Nunspeet, en deze viel er zo nu en dan uit. Kan gebeuren natuurlijk, en als je je bedenkt dat het internet slechts een extraatje is (het is wel een LAN natuurlijk), is het niet eens zo erg.

Compo's
Het gehele evenement konden echte gamers non-stop hun gang gaan. Games van alle soorten, in alle maten en met alle niveaus van spelers waren vrij beschikbaar om tegen elkaar te spelen. Maar om twee redenen ga ik daar niet verder op in. Ten eerste is het vrij standaard voor een lan-party, en ten tweede ben ikzelf geen gamer. Althans, geen PC-gamer, en dus speel ik normaal gesproken niet mee. ("Wat doe je dan op Campzone?" Nou, van alles. )

Naast het standaard gamewerk waren er ook compo's, iets dat andere mensen gewoon wedstrijden noemen. Met rond de vijftien compo's in totaal was er voor ieder wel wat competitiefs te doen. Van enkele compo's mogen de winnaars in november aantreden in de Best of Benelux finale op de GameXpo in de HCC. De deelnemers deden dus niet voor niks mee. Doordat de compo's als rode draad door het evenement liepen, werd ervoor gezorgd dat er altijd wel wat te doen was.

Op Campzone was ook een onderdeel met de naam Demozone. Voor veel CZ'ers geldt waarschijnlijk dat ze tot op heden geen idee hebben wat het in godsnaam inhoudt. Er kwam een grote truck, die parkeerde naast de grote tent, bouwde er een eigen luifel aan en in de tent die zo ontstond gebeurden 'dingen' die te maken hadden met het laten zien wat PC's op visueel gebied allemaal konden doen. Zoiets. Denk ik. Waar ik zelf de Demozone truck van ken is het uitdelen van goodies. Na de suggestie van de hand te hebben gedaan om bovenop de truck te gaan staan en goodies naar beneden te gooien, stonden de promodames de volgende dag inderdaad op het dak van de truck, met een enorme crowd aan pure Hollanders eromheen. Als het gratis is, en dat waren de t-shirts, DVD's en bekers, dan is het altijd in trek, natuurlijk.

Codemasters Campzone was een gezellig evenement. Natuurlijk een walhalla voor gamers, maar ook een heerlijke vakantie voor mensen die gewoon lekker met andere mensen uit hetzelfde 'wereldje' een leuke tijd willen hebben. Bij elkaar langsgaan om wat te drinken, gezellig bij het kampvuur zitten, samen naar het nabijgelegen Sixflags of gewoon lekker gamen, Campzone had it all! Deel 3 van dit evenement was in mijn ogen zeer geslaagd. Volgend jaar weer? Jazeker!

Breuls