Film Review: Piedras

Piedras is niet alleen een Spaanse film, maar ook Spaans gesproken. Dat houdt in Nederlands ondertiteld. En dat is goed, want hoewel ik nauwelijks een woord Spaans spreek, dragen de rappe gepassioneerde Spaanse dialogen bij aan de sfeer van de film. Een ander opvallende detail is de lengte van de film. Meer dan twee uur. Dat vind ik vaak té lang. In het geval van Piedras is het op het randje. Gelukkig wordt de film na een uur of anderhalf in een stroomversnellig meegezogen, en dat trekt voldoende de aandacht om de hele film geïnteresseerd te blijven.


In feite is sprake van vijf separate verhalen, met subtiel dezelfde ondertoon en symboliek. Ook daardoor verveelt de film niet snel, want er wordt doorlopend geswitched van verhaal naar verhaal. De verbindende tussenshots zijn soms juweeltjes. Op het einde van de film worden deze vijf verhalen gebundeld, als ware het vijf strengen van één kabel. Nodeloos te zeggen dat het dan een erg sterk verhaal wordt.

Piedras is een mooie warme gepassioneerde film, met een goed verhaal, mooie symboliek en subliem camerawerk. Misschien enigzins moralistisch, maar wat is er mis met een boodschap in een film? Het was mijn eerste kennismaking met een Spaanse film, en het zal zeker niet mijn laatste zijn. Piedras is absoluut de moeite waard voor degene van van een goed verhaal en een mooie film houden.