FOK! Irak-dossier

Op deze pagina zal het verloop van de oorlog tegen Irak worden bijgehouden.

Donderdag 20 maart 2003
Om ongeveer 03.45 uur Nederlandse tijd begint de operatie 'Iraqi Freedom'. Anderhalf uur eerder, om 02:15 uur liep het ultimatum af dat de Amerikaanse president George W. Bush had gesteld aan de Iraakse leider Saddam Hoessein.

Om 04:15 uur houdt de Amerikaanse leider een toespraak, waarin het begin van het militaire ingrijpen bevestigd wordt. Later wordt bekend dat de VS de Iraakse radio heeft overgenomen.

In de ochtend van donderdag 20 maart houdt premier Balkenende een toespraak op de Nederlandse televisie. Wouter Bos kiest de kant van de geallieerden. Rene Danen, woordvoerder van het Platform tegen de Nieuwe Oorlog, laat weten dat Bos niet meer welkom is op de demonstratie van zaterdag 22 maart.

Het wordt duidelijk dat de eerste aanvallen direct tegen Saddam Hoessein waren gericht, en niet vooraf gepland waren. De massale aanval moet nog komen. Irak vuurt raketten af op Koeweit.

Vrijdag 21 maart 2003
Tussen 19.00 en 19.45 uur vallen op Bagdad. Dit bombardement werd gedaan door de al eerder vertrokken B52 bommenwerpers.

Al snel hield de Amerikaanse minister van Defensie Rumsveld een toespraak over de voortgang van de nieuwe oorlog. Hierin zei hij dat er veel gebouwen in het centrum van Bagdad zijn opgeblazen, waaronder het Vredespaleis (één van de paleizen van Saddam Hussein).

Rond middernacht, Nederlandse tijd, trokken de Turken het Noorden van Irak binnen. Het zou gaan om zo'n 1000 grondtroepen en 60 tot 80 tanks. Opmerkelijk is dat de Amerikanen fel tegen de Turkse actie zijn. Zij willen "een oorlog in een oorlog" voorkomen.

Zaterdag 22 maart 2003
De Amerikaanse minister van Defensie heeft op deze dag gezegd dat de Verenigde Staten een acht-puntenplan heeft opgesteld voor de oorlog met Irak. De punten zijn als volgt:

1. Het regime van Saddam Hoessein met een dusdanige kracht en omvang uitschakelen, dat het voor de Irakezen duidelijk is dat Saddam en zijn regime hun tijd hebben gehad.
2. De Irakese massavernietigingswapens, hun raketten en productieplaatsen vinden, isoleren en vernietigen.
3. Terroristen die in Irak toevlucht hebben gezocht, zoeken, gevangennemen en verdrijven.
4. Verzamelen van informatie over terrorismenetwerken binnen en buiten Irak.
5. Het verzamelen van informatie over het internationale netwerk van illegale activiteiten met massavernietigingswapens.
6. De sancties beëindigen en onmiddellijk humanitaire hulp, voedsel en medische hulpmiddelen aan de vluchtelingen en de Irakese bevolking leveren.
7. Het veiligstellen van de Irakese olievelden en de natuurlijke bronnen, en het gebruiken van de opbrengsten van die bronnen om het land na tientallen jaren van veronachtzaming door het Irakese regime weer op te bouwen.
8. Het helpen van de Irakezen snel een representatieve regering in te stellen, die de buurlanden niet bedreigt en die de territoriale integriteit van het land verzekert.

Verder verongelukte twee Britse helikopters tijdens een reddingsactie. De helikopters kwamen met elkaar in botsing. Hierbij kwamen de, in totaal, zeven inzittende van beide helekopters om het leven.

Zondag 23 maart 2003
In de ochtend van Zondag 22 maart zijn 13 soldaten van de Verenigde Staten gewond geraakt nadat een Amerikaanse soldaat een granaat het legerkamp in gooide. Zes van de 13 soldaten zijn zwaar gewond; één is er inmiddels overleden.

De opmars naar Baghdad gaat over het geheel goed. Zo zouden de geallieerden al 100 kilometer van Bagdad verwijdert zijn. In de Iraakse stad Nassiriya stuiten zij echter op hevig verzet; de opmars naar Bagdad zou tot staan zijn gebracht.

Maandag 24 maart 2003

Opnieuw werd de Iraakse hoofdstad Bagdad door B52 bommenwerpers gebombardeerd. Ook was Saddam Hoessein op TV te zien waar hij de soldaten prees die strijd leveren in de oorlog. Ook vond hij de Britse en Amerikaanse grondtroepen laf omdat ze de confontratie niet aandurven; "We zien meer raketten dan soldaten" aldus Saddam.

Verder vinden er zware gevechten plaats bij de luchthaven van de oliestad Basra, in het zuiden van Irak. Volgens Iraakse bronnen zijn hierbij zo'n 25 Amerikaanse soldaten omgekomen.

De Zwitserse UBS bank deelde vandaag mee dat de, sinds 1990 bevroren, tegoeden van de Iraakse overheid overgedragen worden aan de Amerikaanse regering. De gelden zullen gebruikt worden voor Huminitaire hulp aan Irak.

Ook hebben de Verenigde Staten het vermoeden dat Russische technici Irak helpen om satelliet signalen te verstoren. Ook wordt Rusland ervan verdacht anti-tankwapens, raketten, hoogwaardige luchtafweersystemen en nachtkijkers aan Irak te verkopen.

Dinsdag 25 maart 2003
Op minder dan 60 Kilometer van Bagdad maken helicopters en vliegtuigen de weg vrij voor de grondtroepen. Ongeveer de helft van de luchtaanvallen zijn gericht tegen de Republikeinse Wacht.

Verder worden er duikteams ingezet om mijnen op te sporen, om de wateren richting de Iraakse havensteden. Hierbij worden door de duikteams dolfijnen ingezet om het opsporen makkelijker te maken.

Ook zou de helikopter, die de dag eerder aan de grond werd gezet, zijn vernietigd. Een functionaris van Central Command liet weten dat dit zou zijn gedaan om te voorkomen dat de Irakezen het toestel mogelijkerwijs zouden gaan gebruiken.

Woensdag 26 maart 2003
Voor het eerst zouden er slachtoffers zijn gevallen onder het Irakese leger. In de buurt van Najef zouden zo'n 300 tot 500 Irakezen zijn omgekomen door een gevecht met Amerikaanse grondtroepen.

Ook is de Iraakse televisie gebombardeerd. Net voor zonsopgang is een tomahawk cruise missile ingeslagen op het gebouw van de Iraakse televisie. Hiermee heeft Saddam zijn commando en controle mogelijkheden verloren.

Donderdag 27 maart 2003
Duizend parachutisten zouden zijn gedropt in Noord-Irak. De parachutisten zouden zijn geland bij een vliegveld in Koerdisch gebied. Al snel was het vliegveld onder controle.

Duizenden leden van de Republikeinse Garde, de elitetroepen van Saddam, zijn op weg naar het zuiden van Irak. Hiermee lijkt het Irakese leger de opmars van de Amerikaans/Britse troepen te willen stoppen. De Republikeinse Garde is het best bewapende, best opgeleide en loyaalste onderdeel van de troepen die Saddam tot zijn beschikking heeft.
Ook de geällieerden zitten niet stil.

De Amerikanen en Britten voeren hun operaties op nu de zandstormen gaan liggen. Ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Bagdad hebben de geallieerden voertuigen van het Iraakse leger gebombardeerd. Verder werd er stevig gevochten bij de plaatsen Samawah, Nasriye, Karbala en al-Kut.

Vrijdag 28 maart 2003
Opnieuw is Bagdad gebombardeerd. In de nacht van Donderdag op Vrijdag werd het commandocentrum van Bagdad getroffen. Ook communicatiecentra waren het doelwit. Voor de bombardementen werden vliegtuigen en kruisraketten ingezet. Zeker tien raketten werden afgeschoten vanaf Amerikaanse oorlogsschepen in de Middellandse Zee.

Verder lieten de Amerikanen weten dat zij het aantal militairen in Irak gaan verdubbelen. Het zou gaan om zo'n 100.000 militairen.

Ook hebben Irakese troepen , in Basra, met mortieren en machinegeweren geschoten op een groep burgers, die de stad probeerden te ontvluchten. De burgers stonden aan de rand van de stad te wachten om een brug over te steken.

Zaterdag 29 maart 2003
In Bagdad slaat op Zaterdag 29 maart een raket in, op een markt. Hierbij vallen 58 doden. Ook werd de stad 's nachts weer hevig gebombardeerd. Getroffen werd onder meer het kantoor van de Baath-partij en het ministerie van Informatie.

In de stad Najaf zijn vijf Amerikaanse soldaten omgekomen bij een zelfmoordaanslag. De soldaten waren bij een controlepost naar een taxi toegelopen omdat de bestuurder om hulp vroeg. Toen ze de taxi naderden explodeerde het voertuig.

Zondag 30 maart 2003
Ook op de elfde dag van de oorlog ligt Bagdad weer volop onder vuur. Er werden zeker 30 zeer zware ontploffingen geregistreerd. Eerst werden vooral de elitetroepen van Saddam in het zuiden van de stad bestookt, maar daarna werden ook weer het centrum en het noorden van de stad gebombardeerd. Volgens CNN was een wooncomplex voor overheidsfunctionarissen het doelwit van die bombardementen. De wijk is verboden gebied voor gewone burgers. Er zou zich daar ook een grote ondergrondse bunker bevinden.

Maandag 31 maart 2003
De Amerikaanse strijdmachten zijn in gevecht geraakt met de Republikeinse Garde, de elitetroepen van Saddam Hussein. De confrontatie begon in de nachtelijke uren ten oosten van de stad Karbala, ten noorden van Najaf. Volgens de eerste berichten zijn aan Irakese kant tweehonderd man dood, gewond of krijgsgevangen gemaakt.

Inmiddels komen de geallieerden steeds dichterbij Bagdad. Bij het front 110 kilometer ten zuiden van Bagdad zijn veel Irakezen en tenminste één Amerikaan gedood tijdens hevige gevechten nabij Hilla. Er waren ook gevechten rondom een brug over de Eufraat bij Hindiya, 80 kilometer van de hoofdstad. Hierbij worden voornamelijk tanks, helikopters en artillerie tegen de Irakese defensie gebruikt. Tevens zijn Britse Tornado-jets en U.S.Navy F-14 Tomcats om lasergestuurde bommen te droppen ingezet. De Irakezen vechten terug met tanks, mortieren en raketaangedreven granaten.

Opmerkelijk is dat de Marokkaanse regering 2000 apen naar Irak sturen. De apen zullen voornamelijk helpen bij het opsporen van mijnen.

Dinsdag 1 april 2003
Mark Franchetti, een oorlogscorrespondent van de Sunday Times, liet weten dat Amerikaanse soldaten een bloedbad hebben aangericht. Twaalf lijken van burgers werden naast een weg gevonden. Ze hadden geprobeerd 's nachts te vluchten. Hun vergissing was dat ze over een belangrijke brug reden, in de armen van een groep doodsbenauwde Amerikanen. Die hadden opdracht te schieten op alles wat bewoog.

De 19-jarige soldaat eerste klas Jessica Lynch, die sinds 23 maart vermist werd, is door coalitietroepen bevrijd. Sinds 23 Maart werd zij vermist nadat nadat haar konvooi bij de stad Nasiriya een verkeerde afslag nam en in een hinderlaag van het Iraakse leger terecht kwam.

Woensdag 2 april 2003
De opmars richting Bagdad verloopt voorspoedig. Amerikaanse stoottroepen hebben bij de stad al-Kut naar eigen zeggen een brug over de Tigris in handen gekregen. Daardoor hebben de troepen nu toegang tot de belangrijke weg van al-Kut naar Bagdad, langs de noordoever van de rivier. Ook werd Bagdad opnieuw gebombardeerd. Enkele zware explosies konden in het centrum van Bagdad gehoord worden. Op het westelijke front bij Karbala zijn Amerikaanse strijdkrachten een offensief tegen de Republikeinse Garde van Irak begonnen. Karbala ligt op 80 Kilometer van Bagdad. Het duurde niet lang voordat de stad omsingeld werd.

In een toespraak op de Iraakse televisie riep Al Sahhaf op tot een heilige oorlog (jihad) tegen de 'agressors en bezetters' van Irak. "Het is de plicht van de Irakezen de Brits-Amerikaanse invasiemacht overal te bestrijden en om bereid te zijn als martelaar onsterfelijk te worden".

Een cameraman van de BBC werd gedood nadat hij, bij het uitstappen van zijn auto, op een landmijn stapte. De 52-jarige Iraanse freelance cameraman Kaveh Golestan maakte deel uit van een vier man tellende crew die aan het filmen was in of bij Kifri.

Donderdag 3 april 2003
Boven het Zuiden van Irak werd een F/A 18 Hornet gevechtsvliegtuig neergehaald, vermoedelijk door een raket. De piloot van het vliegtuig kwam hierbij om het leven.

Verder rukte de geallieerden op tot aan de poorten van Bagdad. De coalitietroepen zouden op het punt staan om de internationale luchthaven van Bagdad in te nemen. Later op de dag werd de aanval op het vliegveld, door een Derde infanteriedivisie van de Verenigde Staten, geopend. Tegelijkertijd met de aanval op de luchthaven waren er zware explosies te horen aan de rand van Bagdad. Ook viel in vrijwel de gehele stad de elektriciteit uit.

Rond middernacht hebben de Amerikanen de luchthaven veroverd.

Vrijdag 4 april 2003
De tweede zelfmoordaanslag in Irak werd deze dag een feit. Bij een bomaanslag op een controlepost ten westen van Bagdad zijn vijf doden en twee gewonden gevallen toen een autobom ontplofte. Onder de doden bevinden zich drie Amerikaanse soldaten.

Ook zouden één van de zes divisies van de Iraakse Republeinse Garde, de divisie Nebukadnezzar, zich hebben overgegeven. Het zou gaan om de hele divisie, zo'n 2.500 Gardisten.

Verder werd het bewijs voor chemische wapens gevonden. In een gebouwencomplex, nabij Bagdad, werden flesjes met vloeistoffen en poeders gevonden. Ook zouden er complete handleidingen voor Chemische oorlogvoering gevonden zijn in een kluis. Al snel werd duidelijk dat het ging om duizenden dozen. In elke doos zitten drie buisjes met wit poeder, met documenten in het Arabisch over chemische oorlogsvoering. Er werd ook atropine gevonden, dat de effecten van zenuwgas bestrijdt.

Zaterdag 5 april 2003
De Verenigde Staten hebben gedreigd om met een zee van geweld Bagdad in te nemen als het Irakese leger zich fel blijft verzetten.

Verder hebben Britse soldaten nabij de oliestad Basra een lugubure vondst gedaan: Stoffelijke resten van honderden mensen, opgeslagen in een soort geïmproviseerd mortuarium op een verlaten militaire basis. De meeste slachtoffers zouden zijn gedood met een schot door het hoofd. Ook liggen er lijken die zo erg zijn toegetakeld dat ze niet meer te herkennen zijn.

De Iraakse minister van Informatie, Al-Sahaf, deed op een persconferente een opmerkelijke uitspraak: Het Iraakse leger zou het eerder veroverd vliegveld hebben omsingeld en er zouden helemaal geen Amerikaanse soldaten in Bagdad te vinden zijn. Volgens hem worden de Amerikanen zo snel mogelijk in de pan gehakt.

Zondag 6 april 2003
Bagdad is geheel omsingeld. Dat meldt CNN op basis van bronnen binnen de legerleiding. De stad is afgegrendeld om te voorkomen dat het Irakese leger versterkingen van buiten Bagdad aanvoert. Verder zijn er zware artilleriebeschietingen uitgevoerd; granaten zouden neerkomen op het hoofdkantoor van het Iraakse Olympische Comité van Uday, de oudste zoon van Saddam Hussein. Tevens zouden er nu zo'n 7000 Amerikaanse soldaten zijn gelegerd op het eerder veroverde vliegveld. De laatste twee dagen zijn er bij de gevechten in en rond Bagdad zo'n 2000 Irakezen omgekomen meldden de Amerikanen. Bagdad meldt op haar beurt 16 VS-tanks te hebben vernietigd, waarbij 50 doden vielen.

Maandag 7 april 2003
Britse militairen hebben gezegd dat ze het lichaam van Ali Hassan al-Majid, bijgenaamd Ali Chemicali, in de zuidelijke stad Basra hebben gevonden.

Verder hebben Amerikaanse soldaten de aanval op belangrijke doelen in Bagdad geopend. Daarbij zijn volgens de VS het ministerie van Buitenlandse Zaken en het presidentiële paleis aan de Tigris reeds veroverd. Op het paleis wappert inmiddels de Amerikaanse vlag. Ook hebben Mariniers van het Amerikaanse leger bij alle grote verkeersknooppunten controleposten opgezet. Hierdoor is het centrum zo goed als afgesneden voor het Iraakse leger.

Dinsdag 8 april 2003
De geallieerden hebben een doel in Bagdad gebombardeerd waarin de Iraakse president Saddam Hoessein zich mogelijk bevond. Een B-1-bommenwerper van de VS liet gistermiddag vier 900 kilo zware zogenaamde 'bunker busters' vallen op een gebouw in zuidwest-Bagdad.

Ook de gevechten in Bagdad gaan door. Rond het presidentiële paleis van Saddam Hussein in Bagdad aan de Tigris, wordt fel gevochten. In het oosten van Bagdad hebben Amerikaanse gevechtshelikopters een basis van de Republikeinse Garde onder vuur genomen. Bij een centrale brug over de Tigris naar het centrum van Bagdad, de Jumhuriya-brug, rukten vanochten twee tanks van de VS op.

Laatste wijziging: 9 april 2003 @ 15:56 uur