FOK! Irak-dossier

Naam : George Walker Bush Jr.
Geboortejaar : 1946
Functie : President van de Verenigde Staten van Amerika
Verleden : In 1988 begint de politieke carrière van deze man. Zijn eerste grote succes behaalt hij in 1994, als hij Gouverneur wordt van Texas. In 2000 wordt hij, net als zijn vader eerder, gekozen tot president van de VS. Tot de beroemde 11e september 2001 is hij een zwakke president, maar na deze zwarte dag wordt hij de populairste president ooit en begint hij de oorlog tegen terrorisme.
Rol in huidige situatie: na de aanslagen op 11 september is Bush begonnen aan zijn campagne tegen het terrorisme. Een aantal staten die volgens hem een verkeerd regime hebben of het wereldwijd terrorisme ondersteunen heeft hij daarbij gekenmerkt als 'de As van het Kwaad'. Irak hoort daar, met dictator Saddam Hoessein, ook bij. Naast het ontdoen van Irak van massavernietingswapens is het Bush dan ook te doen om een 'regime-change'.

Naam : Colin Powell
Geboortejaar : 1937
Functie : VS-Minister van Buitenlandse Zaken
Verleden : Colin Powell is een kind van Jamaicaanse immigranten. Zijn jeugd wordt beheerst door het racisme, dat nog erg vaak voorkomt in die tijd. Ondanks de zware periode slaagt hij er in om doctorandus in de geologie te worden. Hij kiest voor een carrière in het leger. Hij vecht in Vietnam en Panama en is bovendien lange tijd adviseur van toenmalig president Ronald Reagan. Uiteindelijk wordt hij voorzitter van de Joint Chiefs of Staff tussen 1989 en 1993. Powell maakt zich wereldberoemd door zijn rol in de golfoorlog. Na de aantreding van Bush jr. als President krijgt hij de post van Buitenlandse zaken aangeboden. Als gematigd man is hij niet bij iedereen even populair.
Rol in huidige situatie : Powell zorgt ervoor dat de diplomatieke relaties met bepaalde landen niet op een hoge spanning komt te staan. Zijn gematigde opstelling wordt niet door al zijn collega-minister in dank afgenomen. Onder andere dankzij Powell's inzet bewandelt de VS inzake Irak met resolutie 1441 eind 2002 eerst de diplomatieke weg.

Naam : Tommy Franks
Geboortejaar : 1945
Functie : Commandant van de Amerikaanse toepen in het Midden Oosten.
Verleden : Tommy Franks groeit op in de staat Texas. Na een kort avontuur aan de universiteit besluit hij in 1967 bij het Amerikaanse leger te gaan. Hij begint als een artillerie-officier en vecht ook in Vietnam. Na een korte tijd uit het leger te zijn geweest keer hij in 1976 terug en begint als inspecteur. Na die tijd leidt hij troepen in Duitsland en Korea. In 2000 krijgt Frank, inmiddels bevorderd tot Generaal, de zeggenschap over de Amerikaanse strijdkrachten in het Golfgebied. Hij leidt ook de aanval tegen de Taliban in 2001.
Rol in huidige situatie : Generaal Tommy Franks is nog steeds commandant van het commando-gebied in het Midden-Oosten. De aanval op Irak zal dan ook onder zijn leiding plaatshebben.

Naam : Tony Charles Lynton Blair
Geboortejaar : 1953
Functie : Minister-president Engeland
Verleden : Na een studie rechten aan Oxford begint de geboren Schot in 1976 een carrière als advocaat. In 1982 doet hij voor het eerst mee aan de parlements-verkiezingen, die hij overigens verliest. Een jaar later weet hij toch in het Lagerhuis te komen. Op 41-jarige leeftijd wordt Blair leider van de Labour-partij. Daarmee wint hij in 1997 de verkiezingen en zodoende wordt hij in dat jaar Premier.
Rol in huidige situatie : Blair steunt de Verenigde Staten, zowel politiek als militair. Er is veel tegenstand vanuit de Britse bevolking en ook binnen zijn eigen partij voor de oorlogszuchtige houding van Blair, maar de laatste dagen weet hij met name de publieke opinie toch langzamerhand voor zich te winnen.

Naam : Saddam Hoessein
Geboortejaar : 1937
Functie : President van Irak
Verleden : Saddam is 21 als zijn poging om de toenmalige premier van Irak te vermoorden mislukt, waarna hij naar Egypte vlucht. Als zijn Ba'ath-partij later wel slaagt in hun couppoging komt Saddam terug. Dankzij zijn oom wordt hij de baas van de veiligheidsdienst van de Ba'ath-partij. In 1969 wordt hij vice-president van Irak. Een aantal jaren later laat hij, inmiddels als president, zien dat hij een medogenloos dictator is. Achtereenvolgens de oorlog tegen Iran, de Koerden en Koeweit komen op het conto van Saddam.
Rol in huidige situatie : Door de slechte medewerking van Saddam met de wapeninspecties verkeerde hij nu in een lastige situatie. Hij toonde de laatste tijd wel enige medewerking, maar in de ogen van de Verenigde Staten niet genoeg.

Naam : Ariel Sharon
Functie : minister president van Israël
Verleden : Sharon zijn loopbaan begint echt wanneer hij in 1948 de 101-ste eenheid gaat leiden. Na zijn promotie tot generaal leidt hij Israël door vele oorlogen waaronder de zesdaagse oorlog in 1967. Dit was Sharon's grootste overwinning ooit. Doordat hij nauwelijks tot geen respect van het kabinet krijgt verlaat hij het leger. Tot in 1973, wanneer Israël word aangevallen door Egypte en Syrië. Sharon komt terug en onder zijn leiding dwingt hij de vijand terug. 1982 is een groot dieptepunt in de carrière van Sharon. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op Palestijnse vluchtelingen. Een commissie verklaart Sharon verantwoordelijk en het kost hem zijn baan. In 1990 keer hij terug in de politiek om in 2001 premier Barak te verslaan.
Rol in huidige situatie : Sharon word verantwoordelijk gehouden voor de huidige Intifadah. Deze Intifadah levert een slechte bijdrage aan de stabiliteit in het Midden Oosten. Amerika heeft deze juist nodig om de coalitie in stand te houden.

Naam : Sharif Ali bin Hoessein
Geboortedatum : 1956
Functie : leider van de Beweging voor Constitutionele Monarchie(oppositie groep)
Verleden : Sharif is de neef van de laatste koning van Irak. Deze koning werd na de staatsgreep op een zeer brute wijze vermoord. Samen met zijn ouders weet Sharif te ontkomen en samen vluchten zij naar Egypte. In Londen volgt hij een studie economie. Na een carrière als bankier werkt hij nu fulltime als leider van de Beweging voor Constitutionele Monarchie.
Rol in huidige situatie : Sharif wordt gezien als directe troonopvolger en als één van de belangrijkste oppositie leden in Irak.