Nieuws Jaaroverzicht 2003

Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember


Verkiezingen: Grote winst PvdA, CDA grootste partij

VerkiezingenJanuari staat grotendeels in het teken van de verkiezingen. De PvdA krijgt er in de Tweede Kamer maar liefst 19 zetels bij, maar het CDA blijft de grootste partij met 2 zetels voorsprong, en komt uit op 44 zetels.

De uitslag wordt sterk beïnvloed door de verkiezingscampagne, aangezien drie weken eerder het verschil tussen PvdA en CDA in de peilingen nog 23 zetels is. Vanaf dat moment breken de campagnes los. Wouter Bos blijkt de grote winnaar van het eerste televisiedebat, dat op 4 januari op RTL 4 wordt uitgezonden en wint vanaf dat moment alleen nog maar aan populariteit.

De SP van Jan Marijnissen moet echter flink inleveren door de charmes van Wouter Bos. Stond de partij eind 2002 in de peilingen nog op 20 zetels, uiteindelijk moet de partij het doen met de 9 zetels die ze al had.

In de aanloop naar de verkiezingen schuift de VVD Hans Wiegel naar voren, om een prominente rol te gaan spelen in de verkiezingscampagne. CDA en VVD zetten in op een samenwerking. Het CDA haalt dan ook sterk uit naar de PvdA tijdens de campagne.

Wanneer de uitslag van de verkiezingen geen mogelijkheid biedt tot een kabinet CDA-VVD besluit Balkenende na een aantal dagen van twijfel toch om de tafel te gaan om te praten over een kabinet CDA-PvdA.

1 januari
De jaarwisseling verloopt relatief rustig, al vallen er wel twee vuurwerkslachtoffers. De Salomonseilanden blijken totaal verwoest door een orkaan. Drie turnsters die geschorst waren vanwege naaktfoto's krijgen eerherstel. De Amerikaanse president Bush maakt een uitzonderingswet die voorkomt dat geheime informatie van Area 51 vrijkomt.

2 januari
Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'tselem houdt Israel 1.007 Palestijnen gevangen zonder proces. Een tram in Amsterdam ontspoort en rijdt in op een uitzendbureau. Het monster van Loch Ness blijkt te zijn overleden. Twee Britse tieners worden doodgeschoten op een nieuwjaarsfeestje. Uit kijkcijfers blijkt dat de oudejaarsconference van Youp van 't Hek door maar liefst 4,2 miljoen mensen werd bekeken.

3 januari
Noodweer in Europa veroorzaakt 3 dodelijke slachtoffers en door een aardverschuiving ontspoort in Spanje een trein. De Roemeense voetbalclub 'Steaua Nicolae Balcescu' wil het publiek van het veld scheiden met een gracht vol krokodillen. Idols-finalist Roger weigert een contract te tekenen en doet daarom niet mee aan de finale. Stichting Leaseverlies en de Consumentenbond eisen tot 4,5 miljard Euro schadevergoeding van Dexia, vanwege de praktijken van dochter Legio Lease.

4 januari
De Britse overheid stuurt meer troepen naar de Golf, in voorbereiding op de oorlog. Science meldt dat over zevenduizend jaar de ijskap op de zuidpool volledig zal zijn weggesmolten, terwijl Duitse voetballers zich liever bezighouden met het voor de gek houden van hun coach, om zo toch seks te kunnen hebben.

5 januari
Bij de start van de VVD-verkiezingscampagne noemt Gerrit Zalm het integratiebeleid mislukt en Bolkenstein roept iets over de onderdrukking van Moslimvrouwen. Een Rotterdamse jongen wordt neergestoken door de bestuurder van een auto die hij had geraakt met een sneeuwbal en Nederlanders blijken nog best te kunnen zoenen.

6 januari
De meeste stemadviezen die zijn uitgegeven op Stemwijzer.nl zijn voor de LPF. Voetbalclub Fortuna Sittard wint een half miljoen in de Staatsloterij. Het CDA wil preventief fouilleren uitbreiden naar snelwegen en het openbaar vervoer. Bij jongens blijkt woordblindheid twee keer zo vaak voor te komen als bij meisjes.

7 januari
Volkert van der G. wordt overgebracht naar het Pieter Baan Centrum. Noord-Korea dreigt met oorlog tegen de VS als deze economische sancties tegen het land nemen.

8 januari
De PvdA en het CDA vallen elkaar openlijk aan. Een overvaller in Thailand steekt zijn buit in brand omdat hij het koud heeft. Een Duitse familie houdt al 33 jaar een paling als huisdier en in Charlotte stort een vliegtuig neer.

9 januari
Schrijver Mark Pendergast ontdekt in de archieven van Coca-Cola het streng geheime recept van het drankje. De VVD wil zorgen dat buitenlandse imams geen werkvergunning meer krijgen. Als de Partij van de Toekomst bij de verkiezingen twee of meer zetels haalt komt Mental Theo in de kamer.

10 januari
Een Russische man vriest met zijn penis vast aan een bushalte. Aan de KCB-toren in Antwerpen hangt een ijspegel van 70 kilo. Een Engelse doelman speelt 10 minuten door in dichte mist, niet wetende dat de wedstrijd die hij speelde al gestaakt was.

11 januari
Prins Bernhard betaalt de boete van twee Albert Heijn-medewerkers, die opgelegd was wegens het mishandelen van een winkeldief. Een Zweedse spermadonor moet alimentatie betalen voor met zijn zaad verwerkte kinderen. 46 Mensen komen om het leven bij een vliegtuigcrash in het Amazone-oerwoud.

12 januari
Bee Gee Maurice Gibb overlijdt in een ziekenhuis in Miami aan de gevolgen van een hartaanval. Darter Raymond van Barneveld wint voor de derde keer in zijn carrière de Embassy. De 100-jarige pretparkbaas Doris Thompson blijft ondanks haar leeftijd gewoon doorgaan met het testen van achtbanen.

Gretta Duisenberg in opspraak

Gretta DuisenbergBegin januari raakt Gretta Duisenberg in opspraak nadat ze in uitlatingen tegenover het NOS-journaal zegt wel begrip te kunnen opbrengen voor de Palestijnse zelfmoordaanslagen: "Als je geen hoop in het leven meer hebt, geen toekomstperspectief, wat moet je dan?". Premier Balkenende laat weten te vinden dat de uitspraken niet getuigen van smaak. "Als je met de vinger naar één partij wijst, gaat het van kwaad tot erger", aldus de premier. Ook CDA-er Maxime Verhagen vindt de uitspraken verwerpelijk: "Denk eens aan de slachtoffers en de nabestaanden van die acties".

Ook is er kritiek op het feit dat Gretta Duisenberg op een diplomatiek paspoort door het Midden-Oosten reist, gezien het feit dat ze dat paspoort enkel aan haar man te danken heeft. Deze verdedigt zijn vrouw. Volgens Wim Duisenberg is er geen sprake van dat Gretta de zelfmoordaanslagen steunt. In een brief aan de minister van Buitenlandse Zaken, Jaap de Hoop Scheffer, schrijft hij tevens dat hij en zijn vrouw bij zijn aantreding als minister van Financiën in 1973 zijn gewone paspoort moesten inleveren.

Zo'n drie dagen later laat Gretta alweer van zich horen. Dit maal meldt ze dat de Nazi-bezetting van Nederland, met uitzondering van de holocaust, minder erg was dan de bezetting van de Palestijnse gebieden door Israël nu. Nog dezelfde dag biedt ze haar excuses aan voor deze opmerking.

Het Simon Wiesenthal Centrum dringt er vervolgens bij premier Balkenende op aan het diplomatieke paspoort van Gretta Duisenberg in te trekken. Het centrum vindt dat Duisenberg na de "anti-semitische en hatelijke opmerkingen" geen recht meer behoort te hebben op het paspoort. Minister Jaap de Hoop Scheffer laat echter weten er niet over te peinzen het paspoort in te trekken.

13 januari
Een Belgische agent schiet een cameraman neer, omdat hij diens camera aanziet voor een wapen. De Australische Saddam bin Laden moet van de rechter een psychiater opzoeken. Albert Heijn voert 'bedrijfshoofddoekjes' in. En Canada wil de Hells Angels op de internationale lijst met terroristische organisaties.

14 januari
Behalve dat Winny de Jong halfnaakt verschijnt in de Panorama mag ze in het programma B&W in debat gaan met Emile Ratelband en Johan Vlemmix, omdat de politieke kleintjes zich ondergesneeuwd voelen. Nederlanders die gevangen zitten in Marokko gaan in hongerstaking. In Chili is een 5-jarige jongen al in de puberteit beland.

15 januari
Russen wassen in Nederland massaal crimineel geld wit. De paus start een sms-service. In het Amerikaanse Bend worden stinkende mensen voortaan uit het openbaar vervoer geweerd. De helft van de Nederlanders is niet trots op hun eigen land.

16 januari
De minderjarige sluipschutter die mogelijk betrokken was bij de aanslagen in Washington wordt als volwassene berecht. Een Texaan klaagt McDonalds aan, omdat deze te veel zwarte peper in zijn burrito hadden gestopt. Een Brit berooft zichzelf van het leven met een zelfgemaakte guillotine.

17 januari
Mike J, de moordenaar van Rowena Rikkers, wordt veroordeeld tot 12 jaar cel. In India slepen ratten met landmijnen. Een pinautomaat in Engeland trakteert mensen op in totaal twee en een half miljoen dollar door een softwarefout. De VVD wil dat levenslang ook daadwerkelijk levenslang wordt.

18 januari
De Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, sommeert het leger militaire informatie van haar websites af te halen. Het Britse ministerie van Handel en Industrie houdt zich bezig met belangrijker zaken en stelt een onderzoek in naar hoeveel kracht het kost een chipszak te openen. Gerard van Velde schaatst een nieuw Nederlands record op de 500 meter.

19 januari
Een rapport vol tienen mag niet baten. Als er één acht op staat word je met je hoofd tegen de muur doodgeslagen. De LPF is afgereisd naar het graf van hun Pim in het Italiaanse Provesano. Emile Ratelband claimt dat er een aanslag op zijn leven is gepleegd. Negentig procent van de thermostaatknoppen is nep, aldus de Wall Street Journal.

20 januari
PvdA-burgemeester Johan Stekelenburg wordt opgenomen in het ziekenhuis. Albert Heijn blijkt in januari al gestart met de prijzenoorlog. In Rotterdam wil men schepen gaan aanmeren met magneten. En de beroemde foto die op de dag na de moord op Pim Fortuyn op de voorpagina van bijna iedere krant te vinden was, wint de belangrijke internationale Bendrihem-prijs.

21 januari
De Britse regering stuurt 30.000 extra militairen naar de Golfregio. Osama Bin Laden kon makkelijk aan de Amerikanen ontsnappen door zijn sateliettelefoon aan zijn Marokkaanse lijfwacht te geven. Bij Gibraltar ontstaat een grote olievlek door een gezonken schip. Bij popster Anastacia wordt borstkanker geconstateerd.

22 januari
Binnen de NAVO is niet genoeg steun voor een eventuele oorlog in Irak. In verschillende Amerikaanse kranten verschijnen identieke steunbetuigingen aan president Bush, telkens ondertekend door een andere persoon. De AEX zakt door de 300 punten-grens. Een man die na een overval op een juwelier de daders achterna rent moet het met een kogel in zijn buik bekopen.

Ruud de Wild en Tatum krijgen dochter

Ruud en Toy Travis

3FM-dj Ruud de Wild en zijn vrouw Tatum Dagelet krijgen op 23 januari een dochter.

De baby is een mooie opsteker voor De Wild, nadat hij vorig jaar overspannen raakte. Het kind, dat Toy Travis heet, maakt het goed.

23 januari
Nederlanders van het XminY Solidariteitsfonds willen in Irak als levend schild dienen tegen de oorlog. Twee broers die in 2001 hun zusje doodden worden veroordeeld tot acht jaar cel. Neurotische, introverte of onzekere mensen kunnen beter alleen blijven, stelt de RUG. Het MDI krijgt steeds meer meldingen van antisemitisme op het internet.

24 januari
Heineken-ontvoerder Cor van Hout wordt in Amsterdam geliquideerd. In Florida blijkt een aardbeving geen aardbeving te zijn, maar mogelijk een zeldzaam geval van temperatuurinversie. De politie in Spanje, Frankrijk, België en Mexico rolt een grote internationale drugsbende op die zich specialiseerde in de smokkel van Nederlandse XTC.

25 januari
Een auto zonder bestuurder richt grote schade aan. Voortaan mag iedereen op Rotterdam CS preventief gefouilleerd worden. Bij een politie-inval in het Italiaanse Rovigo wordt naast een lading explosieven een gedetailleerde kaart van Londen aangetroffen. Ayaan Hirsi Ali noemt de profeet Mohammed een perverse tiran wiens leer fel gekant is tegen de vrije meningsuiting. De voorzitter van de raad van Moskeeën in Nederland is hier niet blij mee.

26 januari
René Froger wint de Edison Oeuvreprijs. Een Amerikaans spionagevliegtuig stort neer in Zuid-Korea. Door een ontspoorde trein in het noorden van Spanje raken veertien mensen gewond. Dynamo Open Air gaat niet door vanwege het broedseizoen. De Scouting ontvoert voor de grap een groep kinderen.

27 januari
De enquêtecommissie Srebrenica stelt dat Nederland medeverantwoordelijk is voor het drama rond Srebrenica. Tatjana scheept fans af met dezelfde kalender als vorig jaar, met aangepaste data. De foto van de vermoorde Fortuyn wint ook de zilveren camera. Een leraar Engels in het Chinese Guangdong steekt zes leerlingen en een collega neer. De Superbowl wordt gewonnen door de Tampa Bay Buccaneers.

28 januari
In Oost-Afghanistan wordt hard gevochten door de coalitie en strijders van krijgsheer Hekmatyar. Louis van Gaal gaat weg bij Barcelona. In Winschoten wordt een dijkdoorbraak voorkomen. De eerste zestien imams ronden hun inburgeringscursus succesvol af. Wat doe je als je de trein mist? Juist, je steelt een schoolbus.

29 januari
De Likud-partij van premier Sharon wint de verkiezingen in Israël. Een verdachte van brandstichting houdt mensen in gijzeling in het Paleis van Justitie in Arnhem. In Assen snijdt een verdachte van ontucht met zijn negenjarige stiefdochter zijn eigen keel door in de rechtbank. De Exxon-fabriek in Rotterdam Pernis wordt stilgelegd nadat er een e-mail binnen was gekomen waarin gedreigd werd met explosieven.

30 januari
Volkert van der G. wil een gesprek met de familie van Pim Fortuyn. De ouders van een twee maanden oud jongetje in Noorwegen krijgen een brief thuis met de uitslag van een test op geslachtsziektes, met daarbij de tip dat de jongen de daad met condoom moet doen. Een man in het Belgisch-Limburgse Lommel die op de vlucht was voor de politie steelt een ambulance. Nobelprijswinnaar Nelson Mandela haalt uit naar George Bush en noemt hem dom en arrogant.

31 januari
Sperma is intelligent. In een boom nabij Washington wordt een gemummificeerde man gevonden. Het homohuwelijk wordt ook ingevoerd in België. Een verbod op radarverklikkers is in de maak. Maar liefst 61.5% van de FOK!kers blijkt geen relatie te hebben.

Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember