FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 maart 2003

Siemens GSM crasht bij bepaalde SMS

Burner2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is gebleken dat je de telefoons van de 35- en 45-series kunt laten crashen door middel van een simpel SMS-bericht. De tekst die in het smsje moet staan is een procentteken of asterisk gevolgd door een woord uit het menu van de telefoon.

Als je het bericht (inclusief aanhalingstekens) "%English" naar een 35-serie telefoon stuurt is de telefoon onbruikbaar. Het openen van het sms-bericht op een 45-serie is minder schadelijk: Hier zal de telefoon slechts twee minuten onbruikbaar zijn.

Een oplossing lijkt door de batterij eruit halen, dat hij het dan gewoon weer doet. Niets is minder waar, want als je vervolgens dat sms'je wil wissen, loopt de boel weer vast. Om het sms'je toch te wissen kun je de volgende dingen doen:

- Stop sim-kaart in een niet-Siemens die werkt met je sim-kaart en wis bericht.
- Wis het bericht met de computer en datakabel (met bijv. S25@once).

Datarecorder shuttle Columbia gevonden

-CRASH- herschreef voor ons het volgende bericht:

De electronische box die vitale informatie heeft opgeslagen bij de daling van de space shuttle Columbia is woensdag volledig intact in een veld bij Hemphill, Texas, gevonden. Dat hebben medewerkers van de ruimtevaartorganisatie NASA gezegd.

The Orbital Experiment Support System (ongeveer zo groot als een lunchbox) slaat gegevens op van de terugkeer van een shuttle en slaat die op naar tape. De recorder is gemaakt om 10 minuten voor "entry interface," aan te springen (dat gebeurt ongeveer op een hoogte van 400,000 voet), waar de shuttle voor het eerst de effecten van de atmosfeer voelt.

De box kan de juiste schakel zijn die de onderzoekers van de ramp nodig hebben. De Columbia verongelukte op 1 februari bij zijn terugkeer in de atmosfeer. De zeven bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. De oorzaak van de crash is nog steeds niet duidelijk.

Vannacht begint de lente

Heineken had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vannacht om 02:00 begint de lente. Doordat de aardas gekanteld is staat de zon elk seizoen in een andere hoek boven het aardoppervlak. Vannacht om 2:00 staat de zon precies boven de evenaar.

De eerste dag van de lente valt niet altijd op de 21e van de maand, zoals vaak wordt gedacht. Sterker nog, voorlopig is het zelfs de laatste keer dat de lente op de 21e begint en begint dit seizoen niet alleen in de natuur maar ook volgens de astronomen eerder.

De komende decennia begint het seizoen vrijwel ieder jaar op 20 maart en vanaf 2048 komt zelfs de 19e maart als begindatum in de tabellen voor. In de 21e eeuw begint de lente behalve in 2003, alleen nog in 2007 en 2011 op 21 maart. Meestal is 19 maart de begindatum en pas na 2102 begint de lente weer vaker op 21 maart.

Het KNMI verwacht het komende weekend temperaturen van rond de 14 graden.

Aanhouding AEL-bestuurder bij anti-oorlog betoging

In Amsterdam, Groningen, Den Haag en Utrecht hebben enkele honderden mensen betoogd tegen de oorlog in Irak. Overal was veel politie op de been.

Alleen in Den Haag, waar ook de AEL betoogde, zijn arrestaties verricht. Vijf mensen werden aangehouden wegens opruiend gedrag. Ze riepen teksten als ''Bush moordenaar'' en ''Leve de jihad en de Hezbollah''.

Eťn van de aangehouden mensen is Nabil Marmouch, bestuurslid van de AEL; hij stond een IsraŽlische vlag te verbranden

In Assen kwamen honderd mensen bijeen voor een fakkelwake.

Steun voor oorlog stijgt in Nederland

Irakikke_ook meldde ons via de newssubmit dat de steun onder de Nederlandse bevolking voor het Amerikaans/Britse militaire ingrijpen in Irak razendsnel toeneemt, nu de oorlog van start is gegaan.

In ťťn dag tijd is de steun gestegen van 27% naar 41%, volgens een peiling van het SBS-programma de Stem van Nederland. Kiezers van CDA, VVD en LPF staan nu in meerderheid achter die beslissing, terwijl woensdag nog alleen de LPF-kiezer in meerderheid voor was.

Bijna de helft van de Nederlanders (47%) denkt inmiddels dat de oorlog de enige manier is om Saddam Hussein weg te krijgen. Gisteren was dit nog 34%.

Nog steeds vindt een meerderheid (52%) dat Nederland geen militaire hulp moet verstrekken, ook niet indirect. Zo'n 32% zegt dat we indirect wťl mogen bijstaan en ťťn op de zes Nederlanders vindt dat Nederland ůůk grondtroepen had moeten sturen.

Trambestuurder verzint steekpartij

Daniel / DaNi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Rotterdamse trambestuurder die in de avond van donderdag 13 maart met een stanleymes zou zijn gestoken door een passagier, blijkt het voorval verzonnen te hebben. De dag daarna was er een wilde staking van Rotterdamse trambestuurders om meer beveiliging op de trams te eisen.

De 29-jarige werknemer van de RET heeft bekend dat hij een valse aangifte heeft gedaan. In zijn tram vond hij een klein stanleymes, waarmee hij zich in zijn arm sneed. Volgens de politie had dat laatste te maken met privť-problemen.

Vervolgens drukte de man op de alarmknop. Toen de politie arriveerde raakte hij in paniek en verzon hij vervolgens het overvalverhaal. Volgens de politie heeft de trambestuurder spijt van zijn daad.

Lubbers: "Grenzen buren Irak open"

IrakDe VN hebben de buurlanden van Irak opgeroepen hun grenzen naar Irak niet te sluiten voor vluchtelingen. Ruud Lubbers, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, deed die oproep.

De hulporganisaties van de VN hebben zich teruggetrokken uit Irak. In de buurlanden bouwen zij wel aan opvangkampen. De UNHCR kan in Turkije, JordaniŽ en Iran ongeveer 300.000 vluchtelingen opvangen. Er wordt echter rekening gehouden met een toestroom van 600.000 mensen.

Iran heeft haar grenzen met Irak vandaag, ondanks de oproep van Lubbers, gesloten.

Om de discussie rond de oorlog met Irak centraal te houden is reageren alleen mogelijk in het speciale forum "Oorlog in Irak" van FOK!. Wil je wat melden kijk dan eerst of je kunt aansluiten bij een bestaande discussie, voordat je zelf een topic gaat openen. Het is niet de bedoeling dat voor elk berichtje of gedachtengang een nieuw topic wordt geopend. De moderators van het forum zullen overbodige topics ook zoveel mogelijk sluiten. Bekijk voor de zekerheid ook eerst de FAQ / policy van het forum.

Verklaring Tony Blair om elf uur vanavond

IrakOm elf uur vanavond zal Tony Blair via de televisie het Britse volk gaan toespreken.

In de loop van de dag was in en buiten Groot-BrittanniŽ de vraag gerezen waarom Blair nog niets van zich had laten horen. Toen werd gezegd dat Blair pas een televisietoespraak zou houden wanneer de Britse troepen "substantieel" bij de oorlog in Irak ingezet zouden worden. In het Lagerhuis gaf minister Hoon van Defensie uitleg over de Britse bijdrage aan de strijd.

Omdat Blair naar Brussel moet voor een speciale bijeenkomst van Europese regeringsleiders is de rede eerder vandaag al opgenomen.

Om de discussie rond de oorlog met Irak centraal te houden is reageren alleen mogelijk in het speciale forum "Oorlog in Irak" van FOK!. Wil je wat melden kijk dan eerst of je kunt aansluiten bij een bestaande discussie, voordat je zelf een topic gaat openen. Het is niet de bedoeling dat voor elk berichtje of gedachtengang een nieuw topic wordt geopend. De moderators van het forum zullen overbodige topics ook zoveel mogelijk sluiten. Bekijk voor de zekerheid ook eerst de FAQ / policy van het forum.

Explosies en afweergeschut te horen in Bagdad

IrakDe tweede aanvalsgolf van de aanval op Irak lijkt rond 19:10 Nederlandse tijd te zijn begonnen. Bagdad gaat gebukt onder zware explosies, zo is op CNN te zien.

Om tien voor zeven Nederlandse tijd ging het luchtalarm in de Iraakse hoofdstad af. Twintig minuten later volgde er luchtafweergeschut, waarna de eerste bommen hun doelen raakten. Er is rook te zien boven de stad.

Eerder leek de grondoorlog al te zijn begonnen. Bij de stad Basra in Zuid-Irak zijn zware, aanhoudende artilleriebeschietingen en explosies gehoord.

Update 21:30

Aan het begin van de avond zijn Amerikaanse troepen vanuit Koeweit de Iraakse grens overgestoken. Aan de invasie gingen zware bombardementen vooraf. Het plaatsje Umm Qasr werd direct ingenomen. Een onbekend aantal Iraakse soldaten zou zich over gegeven hebben.

Britse troepen zijn vanavond ook de grens met Irak overgestoken. Vanuit de lucht worden ze ondersteund door Harrier-straaljagers, die zoeken naar Iraakse raket-lanceerinrichtingen.

Irak steekt olievelden in brand

Dunk had ons via de newssubmit

IrakIn Zuid-Irak staan drie tot vier oliebronnen in brand. Dat heeft het Pentagon zojuist gemeld. De branden zijn gesticht door de Irakezen en woeden ten zuiden en westen van de stad Basra.

Bij het terugtrekken van de Iraakse troepen uit Koeweit ten tijde van de golfoorlog in 1991 staken zij ook al oliebronnen in brand.

Vandaag riep de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld de Iraakse troepen nog op geen oliebronnen in brand te steken omdat de olie van het Iraakse volk is. Ook president Bush zei dat dinsdag in de toespraak waarin hij de oorlog aankondigde.


Brandende olievelden in Koeweit, golfoorlog 1991

Bos wťl welkom op vredesdemonstratie

In tegenstelling tot dit bericht is PvdA-voorman Wouter Bos zaterdag wťl welkom op de vredesdemonstratie in Amsterdam. Dat zegt woordvoerder Karel Koster van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.

Koster: "Hij is juist erg welkom. Wij willen graag dat een leider van een progressieve partij met een grote achterban die tegen de oorlog is, deelneemt aan de demonstratie."

De woordvoerder meent dat Bos zich echter niet 'geloofwaardig' heeft gemaakt: "Het is natuurlijke een rare draai van Bos door nu te zeggen dat hij achter de geallieerden staat, terwijl zich eerder faliekant tegen een oorlog uitte. Maar wellicht is het een dwaling geweest."

In eerdere berichten werd gesteld dat Bos alleen mee mocht demonstreren wanneer hij zich achter de leuzen van het Platform schaarde.

De demonstratie is gepland voor zaterdag 22 maart. Hij gaat van start om 13.00 uur op De Dam in Amsterdam.

Chileense vrouw verklaart echtgenoot dood

Ze waren jaren gelukkig getrouwd, maar nu kan een gepensioneerde Chileen zijn vrouw wel schieten. Hij is namelijk dakloos geraakt nadat zijn vrouw hem, toen hij er een poosje niet was, dood had laten verklaren en hun huis had verkocht.

Toen de 76-jarige man thuiskwam bleek zijn huis verkocht te zijn. Zijn echtgenote was er met de noorderzon vandoor. De vrouw heeft een rechtbank en de verkoper vertelt dat haar echtgenoot was overleden. "Ik kan niet geloven dat ze via de wet een huis, waar we beiden eigenaar van zijn, heeft kunnen verkopen, alleen maar door te zeggen dat ik dood ben. Heeft niemand om mijn overlijdensacte gevraagd?" aldus het slachtoffer. Hij wil de verkoop dan ook ongedaan laten maken en heeft om een diepgaand onderzoek gevraagd.

Voetbal: Ajax underdog bij bookmakers

Ajax, dat zich gisteren kwalificeerde voor de kwartfinale in de Championsleague, is bij de bookmakers underdog voor de eindoverwinning in het Europese toernooi. De Amsterdamse voetbalclub is met een quote van 16-1 hekkensluiter als het gaat om kanshebbers op de eindzege.

Bij het Britse wedkantoor William Hill is Real Madrid favoriet, met een notering van 3-1. Verder worden Manchester United (9-2) en Juventus (5-1) grote kansen toebedicht.

Een quotering van bijvoorbeeld 5-1 betekent dat er voor elke ingelegde Euro/Pond, vijf te verdienen zijn, mocht de club naar keuze de finale van de Champions League winnen.

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK! Competitiemanager!

Turkije: Toestemming VS voor gebruik luchtruim

eldeejee had ons via de newssubmit het volgende te melden:

IrakTurkije stelt haar luchtruim open voor Amerikaanse toestellen die bij de oorlog tegen Irak worden gebruikt. Het Turkse parlement heeft daar zojuist mee ingestemd. Op de luchthavens mogen echter geen militaire vliegtuigen landen.

Vorige week stemde het parlement nog tegen het voorstel om in het land 62.000 militairen te stationeren. De Verenigde Staten wilden daarmee een tweede front vormen in de strijd. Dit ging het parlement echter tever, maar met het afgezwakte voorstel gingen ze vandaag wel akkoord.

Sobere Oscaruitreiking wegens oorlog

Ondanks de oorlog in Irak gaat de uitreiking van de Oscars aanstaande zondag door, maar het spektakel zal wel soberder in beeld gebracht worden dan aanvankelijk de bedoeling was.

Waarschijnlijk wordt de rode loper niet uitgerold en zullen de genodigden via een achteringang de zaal betreden.

Diverse genomineerden hebben aangegeven dat ze het een vreemde gedachte vinden om lachend en feestend op televisie te komen, terwijl er in Irak mensen sterven door de oorlog.

Firestarter in Ironsyde

Een 15-jarige jongen uit Ironsyde zou op pyrokinetische wijze drie branden hebben gesticht. Het eerste incident vond bij hem thuis plaats, waar een groot aantal eigendommen beschadigd werd.

Het tweede en derde incident vond plaats in dezelfde straat als waar de jongen woont, waar hij grote schade aan de huizen van de familie Malefetses en de familie Sibanyonis aanrichtte. Beide families verklaarden dat de jongen bij hun thuis op bezoek was om met hun kinderen te spelen.

Inwoners van de gemeente zijn bijeengekomen om te bidden voor de jongen. Volgens de familie van de jongen oefent de jongen wicca uit waardoor hij een bovennatuurlijke gave gekregen zou hebben, namelijk het met de geest kunnen starten van vuren. Er is niet gezien dat de jongen handmatig de branden aangestoken zou hebben. In alle gevallen begon het pas te vlammen toen de jongen van de plek verwijderd was.

Er is geen onderzoek naar brandstichting bij de SA Police Service geopend.

Downloaden single Jamai gevaarlijk

Jaggunsu had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is veel te doen rond de single van Idols winaar Jamai, 'Step Right Up'. De single werd gestolen van de afterparty van de Idols finale en blijkt inmiddels razend populair. Het nummer is inmiddels met populaire file-sharing programma's als Kazaa te downloaden.

Het management en de producers van Jamai zitten echter niet stil. Zij zouden nep mp3's, met dezelfde grootte als de single van Jamai, in het Kazaa netwerk hebben verspreid, zo melden verschillende bronnen. Als je de nep mp3 afspeelt hoor je Edwin Jansen van AT Productions, die een monoloog afsteekt met "kwaliteitsloos", "slechte stem", "ga toch iets anders doen met je leven" en "illegaal downloaden is stelen van Jamai". Vooral jongere downloaders zouden geschrokken zijn van de kwade stem van Edwin Jansen, dus let op wat je downloadt!

FOK! is op zoek gegaan naar de nep mp3 maar kreeg helaas steeds alleen het echte nummer binnen. Uiteraard is die meteen verwijderd. Mocht het ons alsnog lukken de nep mp3 te bemachtigen dan zal dat hier worden vermeld.

Aangezien veel FOK!kers, inclusief wij, twijfelen aan de echtheid van dit bericht en er geen bewijs is gevonden voor dit MP3tje, hebben we besloten het topic op slot te gooien.

Verdachte van verkrachting vrijgelaten

dranreb had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De man die op 29 januari in de rechtbank zijn eigen keel door sneed en later op die dag werd veroordeeld tot 30 maanden cel moet worden vrijgelaten.

De man is verdacht van het verkrachten van zijn negen jaar oude stiefdochter. De rechtbank achtte de feiten bewezen en veroordeelde de man, direct na die uitspraak sneed hij toen zijn keel door met een uit het huis van bewaring meegesmokkeld mesje. De man is toen met spoed naar een ziekenhuis vervoerd, de volgende dag tekende hij beroep aan tegen het vonnis.

Het hof in Leeuwarden besliste dat er te weinig bewijs was om de man nog langer vast te houden, aldus zijn advocaat. De man wacht nu zijn proces in hoger beroep af. De advocaat vond de beslissing van de rechtbank opmerkelijk "Een veroordeling door de rechtbank levert meestal voldoende verdenking op om iemand in hechtenis te houden, maar in dit geval kennelijk niet."

De man deed destijds de zelfmoordpoging omdat hij niet kon leven met de onterechte veroordeling verklaarde de advocaat. De datum van het proces in hoger beroep is nog niet bekend.

Ministerie van Defensie deels ontruimd

Het Ministerie van Defensie in Den Haag is voor een deel ontruimd. In de postkamer werd een verdacht pakketje aangetroffen. Een speurhond van de regiopolitie Haaglanden en het Explosieven Opruimings Commando zijn onderweg.

Het gebouw staat in het centrum van Den Haag aan de Kalvermarkt. De Minister, staatssecretaris en defensietop huizen in een ander deel van het ministerie. Ongeveer 150 mensen moesten hun werkplek verlaten.

De beveiliging van het Amerikaanse consulaat in Amsterdam is donderdag eveneens verscherpt. Voor het gebouw aan het Museumplein staan een paar busjes van de mobiele eenheid om eventuele demonstranten op afstand te houden.

Winnaars Hardhouse Generation Prijsvraag

Morgen zal in The Powerzone in Amsterdam het evenement Hardhouse Generation plaatsvinden met Dj's Dana, Gizmo, The Prophet en Beholder. Op de valreep mochten wij vandaag 2x2 kaarten weggeven onder de goede inzendingen op de vraag wanneer de eerstvolgende Hardhouse Generation plaats zou vinden in Hoofddorp. Het goede antwoord moest zijn: 17 april 2003

De winnaars van elk 2 kaarten voor Hardhouse Generation morgen in Amsterdam zijn geworden:

5gulden
ThA_FLoW


Van harte gefeliciteerd en veel plezier morgen!

Man eet zijn 19.000ste Big Mac

Dunk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een inwoner van Wisconsin, Amerika heeft al 19.000 Big Macs op gegeten. De man verklaarde ook er nog lang niet genoeg van te hebben. De man, Don Gorske, heeft al een aantal records op zijn naam staan en zei het niet meer voor de roem te doen.

"Als er geen Big Macs waren dan weet ik niet wat ik zou moeten eten anders." De man heeft een tijdje geleden een stukje pizza gegeten maar dat "just wasn't the same.". Hij houdt alles wat hij eet bij in een notebook, maar de McDonald's houdt de man ook in de gaten.

Advocaten van het concern gebruiken Gorske om aan te tonen dat je niet altijd dik hoeft te worden van het eten van veel fast food, dit gezien een aantal recente zaken die tegen het concern zijn aangespannen van mensen die beweren dik te zijn geworden van McDonald's voedsel. Gorske zelf is 49 jaar oud, ťťn meter 80 lang en weegt 90 kilo.

LPF vreest acties van de AEL

De Tweede Kamer fractie van de LPF wil van de regering horen wat ze doet om te voorkomen dat er rellen uitbreken naar aanleiding van de oorlog in Irak. De LPF wijst in dit verband op uitspraken van de Arabisch Europese Liga (AEL).

De AEL wil komende zaterdag (mee)demonstreren in onder meer Amsterdam tijdens de grote anti-oorlogsdemonstratie. Daarbij hanteert ze leuzen als de 'zionistische entiteit' IsraŽl die oorlog zal aangrijpen om het Palestijnse volk te verdrijven, en 'Zionistisch-Angelsaksische agressie en hun neo-koloniale politiek in het Midden-Oosten', die bestreden moet worden. De AEL meent ook dat de VS niet alleen Irak aanvallen, "maar alle Arabieren en moslims ter wereld".

Vanavond

De AEL wil vanavond al in Amsterdam gaan demonstreren bij het Amerikaanse consulaat aan het museumplein. In Den Haag bij het Amerikaanse Ambassadegebouw en in Rotterdam bij het verzetsmonument op het stadshuisplein. Alle protesten beginnen om 19:00 uur.

Pornosurfers voor 230 miljoen opgelicht

Butt_Plugg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie mannen uit de Verenigde Staten zijn opgepakt op verdenking van online oplichting. In totaal zou het gaan om een slordige 230 miljoen dollar, verdiend met malafide pornosites.

De drie verdachten, Richard Martino, Norman Chanes en Bruce Chew, zouden ondernemingen hebben gerund die duizenden mensen bedrogen door het aanbieden van een gratis voorproefje op verschillende betaalde pornosites. Bezoekers van deze sites bevinden zich in de Verenigde Staten, Europa en AziŽ.

De bezoekers werd gevraagd om hun credit card nummer, zogenaamd alleen om hun leeftijd te kunnen verifiŽren. Iedere maand werd echter ongeveer 60 dollar van de rekening van de slachtoffers afgeschreven.

Onder de criminele pornodiensten bevinden zich www.playgirl.com, www.highsociety.com en een aantal andere websites. De Crescent Publishing Group, het bedrijf waar deze online activiteiten zijn ondergebracht, stemde in 2001 al eens in met een schadevergoeding van 30 miljoen dollar in een vergelijkbaar geval. Toen werd echter niet toegegeven dat het om een criminele activiteit zou gaan.

Engelse gedachtes over Frankrijk

IrakReSiever bood ons via de newssubmit dit bericht aan:

Het meest gelezen Britse boulevardblad: The Sun, deelt opnieuw een speciale editie uit in de straten van Parijs, waarin wordt verteld hoe de beschaafde wereld denkt over de Franse politici, en hun "verraad" in de kwestie Irak.

De voorpagina is volledig in het Frans en beslaat portretten van Saddam en Chirac. Het is een vertaling van de Engelse versie, die dinsdag al in Engeland is verschenen.

Een klein stukje uit het betreffende Franse stuk:

"Yesterday, your Foreign Minister Dominique de Villepin made an official complaint to Britain about strong language used in the British Parliament to condemn France's betrayal of the international community over Iraq.

We at The Sun think that M Villepin was foolish to make his complaint. The whole civilised world, not just Britain, is disgusted with the way France's president and politicians have behaved over the Iraq crisis."


Op de achterpagina van de 'Franse' Sun staat een tekening van president Chirac, verkleed als dame van lichte zeden, die zich de aandacht van Saddam Hussein laat aanleunen.

Om de discussie rond de oorlog met Irak centraal te houden is reageren alleen mogelijk in het speciale forum "Oorlog in Irak" van FOK!. Wil je wat melden kijk dan eerst of je kunt aansluiten bij een bestaande discussie, voordat je zelf een topic gaat openen. Het is niet de bedoeling dat voor elk berichtje of gedachtengang een nieuw topic wordt geopend. De moderators van het forum zullen overbodige topics ook zoveel mogelijk sluiten. Bekijk voor de zekerheid ook eerst de FAQ / policy van het forum.

Mariabeeldje huilt bloed vanwege Irakoorlog

IrakDe news and financial intelligence Reuters meldt dat katholieken in Venezuela in rijen staan om een glimp van een Mariabeeldje op te vangen die zou huilen vanwege de oorlog in Irak.

In Caracas, Venezuela zijn honderden katholieken uit het hele land naar een kleine kapel gekomen om een glimp op te vangen van het Mary Mystic Rose beeldje. Het beeldje heeft bloed gehuild, wat volgens hun een bericht is tegen de komende oorlog in Irak.

Het beeldje bevindt zich in een afgesloten geheel van hout en glas, waar niemand bij kan komen. Men zegt dat het beeldje sinds maandagmorgen gehuild heeft, en op woensdag heeft het nog erger gehuild.

"They started oozing blood all at once. It was really an amazing sight," zegt zuster Maritza, een lid van Servants of Jesus religieuse order aan de kapel. "We cannot guess at the plans of God, but obviously it is a call to avoid a war". Het beeldje is drie jaar geleden vanuit Duitsland in Venezuela terechtgekomen.

Krekar volgens IND ongewenst vreemdeling

Mullah Krekar is door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) tot ongewenst vreemdeling verklaard. Krekar, die van de week in het het actualiteitenprogramma Netwerk verklaarde een Jihad uit te roepen als zijn beweging in Irak wordt aangevallen, zal als hij naar Nederland komt worden vastgezet. De man is leider van de fundamentalistische Koerdische groep Ansar al Islam.

De IND zegt al in februari aan Krekar in Noorwegen te hebben meegedeeld dat hij hier ongewenst vreemdeling is. De IND vindt dat de noodzaak van die maatregel nog maar eens blijkt na het interview dat Krekar aan Netwerk heeft gegeven.

Krekar zit in Noorwegen nadat hij begin dit jaar ons land werd uitgezet. Hij verklaarde eerder deze week dat hij weer naar Nederland wil komen; hij heeft hier zelfs asiel aangevraagd.

Bos niet welkom bij anti-oorlogsdemonstratie

PvdA-fractieleider Wouter Bos, die eerder deze week liet weten om aanstaande zaterdag mee te gaan demonstreren met de grote anti-oorlogsdemonstratie in Amsterdam, is daar niet welkom.

De PvdA-leider liet vanmorgen in een reactie op de aanval op Irak weten dat hij de zijde kiest van de geallieerden: "Dat wijzen wij af", aldus Rene Danen, woordvoerder van het Platform tegen de Nieuwe Oorlog (www.wereldcrisis.nl). Bos mag alleen mee demonstreren als hij zich achter de leuzen van het Platform schaart. Nu is het volgens het Platform onduidelijk waar Bos staat: geeft hij nu wel steun aan de oorlog of niet?.

De PvdA-achterban is overigens wel welkom op de demonstratie.

Fortes Rodriguez langer bij AZ

Josť Fortes Rodriguez heeft zijn contract bij AZ met twee jaar verlengd tot medio 2005.

De verbintenis van de Alkmaarse aanvoerder liep aan het einde van dit seizoen af, maar technische staf, directie en bestuur van AZ drongen unaniem aan op contractverlenging. Fortes Rodriguez kwam de afgelopen jaren door blessures niet vaak in actie, maar is momenteel helemaal fit en verdiende met zijn sterke optredens als centrale verdediger een nieuwe verbintenis.

Door onzekerheid over de komst van het nieuwe stadioncomplex Kooimeerplaza kwam het niet eerder tot contractverlenging van Fortes Rodriguez, die de enige speler in de AZ-selectie was van wie het contract afliep. De club kreeg deze week echter toestemming om de bouw van het stadion te hervatten, waardoor de toekomst van AZ is gewaarborgd.

Man gaat met 45 km/u over de A7

Slaptop had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft dinsdagochtend een 88-jarige man uit Sneek van de A7 tussen Sneek en Joure afgehaald. De man was met zijn brommobiel op de snelweg terechtgekomen nadat hij daar door een andere automobilist heengestuurd was. De man verklaarde tegenover de agenten dat hij de weg kwijt was geraakt en niet gemerkt had dat hij op een Rijksweg reed.

De man kreeg geen boete en kon zijn reis via de normale weg voortzetten.

Amerikaanse tieners doen 'Jackass' na

sportlife had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie Amerikaanse tieners zijn vorige week gearresteerd nadat ze stunts en grappen uit de film 'Jackass' na aan het doen waren. De tieners werden opgepakt wegens dierenmishandeling, bezit van een brandbom en alcohol gebruik.

De politie nam een videoband in beslag waarop de 17-jarige en 19-jarige te zien zijn terwijl ze zichzelf en een kikker in brand steken, een vis inslikken en terug uitspuwen en eigendommen van de stad vernielen. Een van de jongens zal ook voor de rechter moeten verschijnen voor het bedreigen van een agent nadat hij bij zijn arrestatie racistische taal had uitgeslagen.

Monica Lewinsky krijgt eigen tv show

Ray-Stone had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Monica Lewinsky krijgt een eigen 'reality show' op de Amerikaanse zender Fox. Lewinsky werd bekend doordat ze een verhouding zou hebben gehad met de voormalig Amerikaanse president Bill Clinton.

Het programma gaat 'Mr Personality' heten. In de show moet een vrouwelijke deelnemer contact maken met mannen wiens uiterlijk is bedekt. Die moeten op hun beurt de vrouw voor zich zien te winnen.

"Fox network boekt veel succes in dit genre, dus ik was behoorlijk vereerd toen ze mij vroegen de show te presenteren. Het klinkt allemaal goed", zegt Lewinsky. Op 21 april zal de eerste aflevering in de Verenigde Staten op de buis te zien zijn.

Een dode en gewonden bij treinbotsing in Roermond

Bij een botsing tussen een goederentrein en een passagierstrein is een dode gevallen. Zeker negen mensen raakten gewond. Een Belgische goederentrein en de passagierstrein botsten vanochtend kort voor twaalf uur frontaal op elkaar nabij het station van Roermond.

De Belgische trein was geladen met containers en de passagierstrein kwam net uit Nijmegen. De laatste heeft flinke schade opgelopen.

Door het ongeluk ligt het treinverkeer van en naar Roermond stil. De NS zet bussen in.

ROC mag gezichtssluier verbieden

Het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) in Amsterdam heeft niet in strijd gehandeld met de wet op de gelijke behandeling, door gezichtssluiers taboe te verklaren. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling vandaag bekend gemaakt.

Twee meisjes die van het ROC weggestuurd waren vanwege het weigeren de sluiers af te doen, vroegen de commissie twee weken geleden om een spoedoordeel over het dragen van de gezichtsbedekkende sluier. In totaal willen vier meisjes daar zo'n sluier dragen.

Het oordeel van de Commissie heeft geen wettige binding, maar wordt wel vaak opgevolgd. De meisjes zouden nog naar de rechtbank kunnen stappen voor een oordeel.

De meisjes met hun advocate twee weken terug bij de commissie.

Irak vuurt raketten af op Koeweit

IrakIrak lijkt de tegenaanval te hebben ingezet, zo lieten Wous, Michel van Bergen, Alcatraz, Iggy en Butt_Plugg ons via de newssubmit weten.

Koeweit meldt dat het noorden van het land is getroffen door 2 Iraakse raketten. De projectielen hebben geen slachtoffers of schade aangericht. Er is meteen onderzocht of de raketkoppen een biologische en/of chemische lading hadden; dat bleek niet het geval te zijn.


De Britse minister van Defensie Hoon heeft gezegd dat massale luchtaanvallen op Irak niet lang meer op zich zullen laten wachten. Een Amerikaanse militaire commandant in Koeweit meldde echter vandaag dat het Amerikaanse leger de komende dagen slechts beperkte luchtaanvallen uit zal voeren op Irak. Deze zijn de voorbereidingen op de grote militaire actie.

Werkloosheid naar 4,6 procent

ReSiever had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de werkloosheid stijgt met de dag. In de afgelopen 3 maanden waren er gemiddeld 343.000 werklozen in Nederland, dat zijn er 73.000 meer dan in dezelfde periode van 2002. Was het percentage in 2002 3,7%, dat percentage is nu 4,6%; een stijging van bijna 1% in een heel jaar.

Veel mannen onder de 45 jaar zijn zonder baan komen te zitten sinds het begin van de stijging van de werkeloosheid in het eind van 2001. Bij vrouwen is de werkeloosheid echter nauwelijks gestegen.

Het aantal banen is wel gestegen: met 0,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de voorafgaande vijf jaar nam het aantal werkenden gemiddeld toe met 2% per jaar.

Massale aanval op Irak moet nog komen

IrakDe grote massale aanval op Irak, met zo'n 3.000 kruisraketten, is nog niet ingezet.

De eerste aanvallen vanochtend waren direct tegen Saddam Hussein gericht, en waren niet vooraf gepland. De CIA beschikte ineens over informatie dat Saddam Hussein en enkele hoge Irakese leiders zich bijeen op een locatie in Bagdad bevonden. Die gelegenheid kon de VS niet voorbij laten gaan om een precisie bombardement uit te voeren, met als doel de onmiddellijke uitschakeling van Hussein.

Het is niet bekend of de actie succesvol is geweest. Saddam verscheen kort na de aanval op de Irakese tv met een toespraak. Het is echter onduidelijk of dit een live optreden was, of een eerder opgenomen standaard rede.

Voor de uitschakeling van de top van het Irakese regime werd gebruik gemaakt van 42 kruisraketten, die vanuit de Perzische Golf werden afgevuurd. Ook werd gebombardeerd vanuit F117-jachtvliegtuigen. Irak meldt zelf dat er bij de aanval op Bagdad tien doden zijn gevallen, maar deze berichten zijn nog niet bevestigd door westerse journalisten.

Basra

In het uiterste zuidoosten van Irak zijn er ook bombardementen geweest en beschietingen met artillerie. Deze vonden plaats bij de stad Basra en bij de grens met Koeweit. Volgens onbevestigde berichten zouden twee Irakese divisies, met 20.000 man dienstplichtigen soldaten, zich nabij Basra willen overgeven.

De massale 'shock-wave' die het Irakese leger murw moet beuken, zal waarschijnlijk nog 12, 24 of zelfs 48 uur op zich laten wachten.

Premier Balkenende houdt tv-toespraak

Premier Balkenende heeft vanochtend een televisietoespraak gehouden. Daarin herhaalde hij dat Nederland de aanval op Irak politiek steunt maar niet militair, omdat daarvoor het draagvlak in samenleving en parlement ontbreekt.

Volgens Balkenende is de aanval op Irak gerechtvaardigd. Hij verwierp de kritiek dat de VS de internationale rechtsorde schendt: "Tot het verdedigen van die orde behoort ůůk dat degenen die het recht al jarenlang brutaal schenden, uiteindelijk niet vrijuit mogen gaan."

De premier benadrukte dat in Nederland iedereen op zijn eigen manier tegen de oorlog aankijkt: ''Het is belangrijk dat we onze visies en gevoelens met elkaar delen. Dat kan krachtig. Dat kan emotioneel. Maar altijd met respect voor de mening van anderen. Want dat respect is de basis van onze democratie''.

-
De complete toespraak van de premier, in woord en beeld, staat op de site van de NOS.

PvdA kiest zijde geallieerden

Nu de aanval op Irak is ingezet, kan de PvdA niet meer neutraal blijven, maar kiest het partij voor de geallieerden, zo heeft het PvdA-Kamerlid Koenders vanochtend laten weten. Hij zei dat de PvdA de oorlog opzich wel betreurt. Koenders benadrukte dat de VS het principe van proportionaliteit moet naleven; hetgeen wil zeggen dat het geweld in verhouding met het nagestreefde doel moet staan.

Het is onduidelijk of de PvdA nu ook politieke steun geeft aan de oorlog, zoals het CDA eiste. Koenders wilde op die vraag niet ingaan. De eerdere weigering van de PvdA om politieke steun uit tespreken heeft geleid tot een crisis in de kabinetsformatie.

Wouter Bos

PvdA-leider Bos heeft in een vraaggesprek met Nederland 2 de uitspraak van Koenders bevestigd. Hij zei dat de PvdA onmogelijk neutraal kan blijven, nu een actie om het dictatoriale regime van Saddam Hussein te ontmantelen, is ingezet.

Bos benadrukte dat Nederland niet militair mee mag gaan doen aan de oorlog. Het opvullen van andere posities, zoals langer in Afghanistan blijven, vindt hij wel bespreekbaar. Bos zei verder te hopen dat er snel zaken kan worden gedaan met het CDA in de kabinetsformatie. Hij zei wel dat daarbij niet zomaar over meningsverschillen moet worden heengestapt.

Cubaans vliegtuig landt na kaping in VS

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de VS heeft zich woensdag een vliegtuigkaping voorgedaan. Het Cubaanse vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij Aerotaxi, landde met 35 mensen aan boord in de Amerikaanse staat Florida. Daarbij werd het toestel geŽscorteerd door Amerikaanse militaire toestellen. De zes kapers hebben zich overgegeven.

Het vliegtuig maakte een binnenlandse vlucht van Nueva Gerona naar Havana in Cuba toen het werd gekaapt. De 29 passagiers en zes bemanningsleden kwamen met de schrik vrij.

Mullah Krekar dreigt VS met jihad

road66 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

IrakMullah Krekar, de leider van de fundamentalistische Koerdische groep Ansar al Islam, zegt mogelijk een Jihad uit te roepen als de beweging wordt aangevallen. Dat zei hij woensdagavond in Netwerk. Zijn beweging zal dan zelfmoordaanslagen plegen, zo zei Krekar.

Ansar al Islam bevindt zich in het noorden van Irak. De groep is volgens de VS de schakel tussen het regime van Saddam Hoessein en de terroristenorganisatie al Qaeda.

"Als de Amerikanen ons aanvallen,dan roep ik mogelijk een jihad uit", zo liet Krekar weten. De leider was de afgelopen maanden in het nieuws omdat hij door Nederland werd uitgewezen naar Noorwegen en door dat land vervolgens weer werd uitgezet. Hij heeft in Nederland asiel aangevraagd.

FOK! Irak-dossier

IrakIn dit dossier over (de oorlog met) Irak vind je overzichtelijk de verschillende feiten en gebeurtenissen zoals die tot nu toe hebben plaatsgevonden.

De items die je in dit dossier kunt vinden:
 • Het land Irak
 • De geschiedenis van Irak
 • De afgelopen maanden
 • De hoofdrolspelers in het conflict
 • Relevante links & Dagboeken
 • Het verloop van de nieuwe oorlog

  Op de Frontpage zullen we jullie constant voorzien van het laatste nieuws omtrent de oorlog met Irak. Op het forum kun je ook terecht in het speciale forum "Oorlog in Irak" van FOK!.

  Wil je in dat forum wat melden kijk dan eerst of je kunt aansluiten bij een bestaande discussie, voordat je zelf een topic gaat openen. Het is niet de bedoeling dat voor elk berichtje of gedachtengang een nieuw topic wordt geopend. De moderators van het forum zullen overbodige topics ook zoveel mogelijk sluiten. Bekijk voor de zekerheid ook eerst de FAQ / policy van het forum.
 • Bush prijst de strijdkrachten in rede

  IrakPresident Bush heeft zojuist in een toespraak gezegd dat zijn land de aanval op Irak is begonnen. Volgens de Amerikaanse leider zal het land geen halve maatregelen nemen en accepteert het geen andere uitkomst dan de overwinning.

  Bush prees de strijdkrachten van de coalitie die de aanvallen uitvoert. Volgens hem is de militaire actie bedoeld om het volk te bevrijden. Andere ambities (daarmee bijvoorbeeld doelend op verhalen over de belangen in de olie) hebben de VS niet, zo verzekerde hij.

  De VS verkeren in groot gevaar momenteel en de oorlog wordt dan ook gevoerd ter voorkoming van terroristische aanvallen, aldus Bush. Verder wees hij erop dat het ingrijpen wel eens langer zou kunnen gaan duren dan menigeen denkt.

  Lees hier de toespraak van Bush nog eens na.

  Aanval op Irak begonnen

  IrakDe Verenigde Staten en Groot-BrittanniŽ zijn rond 03:45 begonnen met de aanval op Irak. De Amerikaanse nieuwszender CNN liet beelden zien van afweergeschut boven de Iraakse hoofdstad Baghdad. Hiermee komt een einde aan de speculaties rondom een mogelijke oorlog.

  Om 02:15 uur liep het ultimatum af dat de Amerikaanse president George W. Bush had gesteld aan de Iraakse leider Saddam Hoessein. De Amerikaanse leider hield om 04:15 een persconferentie. Daar bevestigde hij het begin van het militaire ingrijpen.

  VS proberen leden van regime te treffen

  De eerste aanvallen in Irak waren gericht tegen leden van het regime. Dat meldt een Amerikaanse bron. F177A Stealth bommenwerpers en kruisraketten zouden Saddam Hoessein in eigen persoon uit hebben moeten schakelen. Of die missie gelukt is niet bekend. De aanvallen werden gedaan op basis van informatie van de inlichtingendiensten.

  FOK! houdt een dossier bij van de gebeurtenissen in Irak. Dit dossier kan hier worden gevonden, of via de review-tracker.

  Komt er ooit een Grote Prijs van Zwitserland?

  Nu vele circuits het moeilijk hebben, is het tijd voor de Grote Prijs van Zwitserland?

  Sinds 1958 is autoracen in Zwitserland verboden. Dit als gevolg van 80 doden tijdens de 24 uu van LeMans in 1955. Er is echter een clausule waardoor er toch geraced kan worden. In dit geval moet de Federale Raad het evenement veilig verklaren. Al sinds de invoering wordt er nog steeds geraced in Zwitserland en nu lijkt het erop alsof de wet gewijzigd zal worden en autoracen wordt toegestaan.

  Op dit moment beschikt Zwitserland alleen over het korte circuit van Lignieres en er zal dus een nieuw circuitmoeten worden gebouwd, maar Zwitserland heeft het voordeel dat ze geen onderdeel van de Europese Unie zijn en daarom dus niet de nieuwe tabakswet hebben die tabaksreclame verbied.

  Echter, degene die met dit plan naar voren kwam heeft er niet aan gedacht dat de FIA sowieso tabaksreclame wil verbieden per 2006. Of er dus ooit een Grote Prijs van Zwitserland komt is maar de vraag.

  Morgan Freeman op de Walk of Fame

  sportlife had ons via de newssubmit het volgende te melden: Acteur Morgan Freeman had deze week de eer om de tweeduizendste ster op de Hollywood Walk of Fame te onthullen. De ster vermeldde natuurlijk zijn eigen naam.

  De Walk of Fame, een trottoir met nu dus 2000 sterren met namen van beroemdheden, bestaat sinds 1960. De eerste ster ooit werd op 9 februari van dat jaar gelegd. Hij was bestemd voor actrice Joanne Woodward. Overigens is een vermelding met een eigen ster niet voorbehouden aan internationale bekende mensen; onder de voorgangers van Freeman bevonden zich ook het stripfiguur Kuifje en de hond Lassie.

  De 65-jarige Freeman krijgt zijn ster vanwege zijn verdiensten in de filmwereld: sinds zijn debuut in 1971 heeft hij in bijna vijftig films gespeeld. Hij kreeg drie Oscar-nominaties, onder meer voor zijn rollen in Driving Miss Daisy en The Shawshank Redemption. Half april is Freeman te zien in de nieuwe productie Dreamcatcher, een film gebaseerd op een roman van schrijver Stephen King.

  Alleen CNN nog aanwezig in Bagdad

  Irak-Mk- en sportlife hadden ons via de newssubmit te melden dat van alle grote Amerikaanse televisiestations, CNN de enige is die nog met een eigen team in de Iraakse hoofdstad Baghdad vertoeft. Concurrenten ABC en CBS trokken hun verslaggevers eerder deze week al terug. ABC heeft nog wel een freelance verslaggever in Bagdad die via videofoon berichten doorstuurt.

  CNNDe meeste televisiestations hadden hun kampen opgeslagen in het ministerie van Informatie in Bagdad. Het vierkoppige team van CNN is inmiddels verhuisd naar een geheime plek, aldus de zender. De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft overigens ook een verslaggever in Bagdad.

  Ondertussen maakt NBC gebruik van de diensten van ex-CNN'er Peter Arnett. Die verwierf faam als verslaggever in Bagdad tijdens de Golfoorlog in 1991. Arnett is in Bagdad voor een reportage in opdracht van National Geographic.
  Laatste reviews en specials
  review
  Romancing Saga 3
  special
  Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
  review
  Star Wars Jedi: Fallen Order
  review
  Age of Empires II: Definitive Edition
  review
  Death Stranding
  review
  Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
  ©FOK.nl e.a.