FOK! Irak-dossier

Oppervlakte, hoofdstad & munteenheid
De oppervlakte van Irak is 438.317 km2 en de hoofdstad is Bagdad. De nationale munteenheid is de Iraki dinar. De officiële door de regering vastgestelde wisselkoers is drie dinar voor een dollar, maar de dinar is buiten Irak zo goed als niets waard. Op de zwarte markt wordt voor één Amerikaanse dollar 2000 dinars neergeteld.

Bevolkingsaantal en samenstelling
De Iraakse bevolking bestaat uit in totaal ruim 24 miljoen inwoners. 77% daarvan zijn Arabieren, 19% Koerden (wonen in het noorden), bijna 2% Turkomanen en ruim 2% kleine minderheidsgroeperingen (o.a. Perzen en Armenen).

Geloof
97% van de bevolking is moslim, tweederde hangt de shi'itische geloofsrichting aan en eenderde de soennitische. Drie procent (waaronder vice-premier Tareq Aziz) is christen. Verder woont er in Bagdad nog een kleine joodse gemeenschap.

Taal
De officiele taal in Irak is Arabisch. Daarnaast wordt er ook Koerdisch, Assyrisch en Armeens gesproken. 58% van de bevolking kan lezen en schrijven.

Levensverwachting en geboortecijfer
De gemiddelde mannelijke Irakees heeft een levensverwachting van 66,3 jaar. Vrouwen worden gemiddeld ruim twee jaar ouder. Ter vergelijking: In Nederland worden mannen gemiddeld 75,7 jaar en vrouwen 81,7. Het Iraakse geboortecijfer is 34,2 (Nederland: 11,6).

Bestuur
President, premier en opperbevelhebber van Irak is Saddam Hussein. Eens in de vier jaar kiezen alle Irakezen van achttien jaar en ouder een parlement. Maar dit bestaat louter uit leden van de Baath-partij of mensen die "de beginselen van de Baath-partij zijn toegedaan". In werkelijkheid is de macht in handen van de achtkoppige Revolutionaire Commando Raad. Saddam is daarvan de allesbepalende voorzitter.

Irak is administratief verdeeld in achttien provincies, met aan het hoofd een gouverneur. Hoofdstad Bagdad heeft een aparte status.

Economie
De Iraakse economie drijft of dreef voornamelijk op de olie. Hoewel het land na de na de Golfoorlog ingestelde VN-sancties alleen nog olie mag exporteren in ruil voor humanitaire hulpgoederen, wordt algemeen aangenomen dat er illegaal olie wordt verhandeld (waarvan de prijs overigens beduidend lager ligt dan die op de wereldmarkt).

Tot de VN-sancties was Irak na Saudi-Arabië de grootste olieproducent ter wereld. De afgelopen decennia heeft de landbouw in het land aan belang gewonnen, de voornaamste exportproducten zijn dadels en graan. Dit is toch echter niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat.

Door de VN-sancties verkeert de Iraakse economie in betreurenswaardige toestand. De inflatie is opgelopen tot meer dan 60% en de buitenlandse schuld is opgelopen tot zestig miljard dollar. Het gemiddelde jaarinkomen per hoofd van de bevolking is 2500 dollar.

Zie voor uitgebreidere informatie ook deze website.